• 9.375.080 stemmen

Met onder meer: Michael Keaton, Jack Nicholson en Kim Basinger

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 13 oktober 1989

Plot Batman

"Justice is always darkest before the dawn."

Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en neemt de misdaad in de stad over. Batman is de enige die hem kan tegenhouden.

Jack Napier / The Joker

Bob the Goon

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Baklap schreef:

aaahhh Tim Burton.. wat kan die man dat toch goed. Die sfeer, de kleuren en scenerie.. prachtig... 4

Helemaal mee eens dit blijft een juweeltje van Tim Burton.

avatar van Allepinie

Allepinie

Ik vond het een goede vertolking van de oorspronkelijke strip. De pfieuw geluidjes als er geschoten werd waren zeker op hun plaats. Schaduwen, kleuren en zo, allemaal zeer goed gekozen! Verder was het acteerwerk niet echt bijzonder, JN uitgezonderd. Ik begrijp nog niet waarom destijds voor MK is gekozen voor de rol van Batman. En die verslaggever had echt moeite met acteren, net als KB. Maargoed, als eerste in de reeds Batman was het een goede vertolking. Beter dan het vervolg met DdV als de Pinguin.

3* van mij.

avatar van IcU

IcU

Wat een heerlijke film blijft het toch! Ik kan er naar blijven kijken.

avatar van deTuinman

deTuinman

prachtige muziek ook, vooral in de eindscene

avatar van The Oceanic Six

Ik weet nog dat deze film als kind veel indrukte op me maakte dankzij een waanzinnige Jack Nickelson als The Joker en de parade op het einde.

Meestal valt zon film jaren later dan tegen bij herkijken, maar dat was hier zeker niet.

Dit is zon film die op alle fronten echt geweldig in elkaar steekt. Het plot is echt erg boeiend. Voor mij is de beste tegenstander van Batman nog altijd The Joker. Niet Two Face of the Pinguin, maar The Joker. En dus zat ik bij deze film helemaal goed. Niet alleen is The Joker zijn tegenstander; tevens is dit ook denk ik de beste Joker die je ooit in een Batman film zag of tegen zal komen. Jack Nickelson zet hier een briljante rol neer. Hij ziet er gewoon echt uit als een zieke gek en hij speelt hem ook precies op die manier. Zijn lachen, zijn blikken, zijn doen en laten...briljant! Zijn rol redt de film op acteerniveau want ik vond Michael Keaton als Bruce Wayne/Batman maar een beetje grauw. Hij doet het niet slecht, maar ik was verre van overdonderd van zijn prestatie. En Kim Basinger als reporter Vicki Vale was ook weinig bijzonders op zijn zachtst gezegd. Nogmaals, Nickelson maakt deze film een groot succes.

Het was gewoon erg interessant om te zien hoe The Joker is ontstaan en wat hij tegen Batman heeft. En tegen de stad en inwoners van Gotham City uiteraard.

De film is kwa special effects ook echt bijzonder goed. Heel knap, want de film is al bijna 20 jaar oud. Maar het ziet er allemaal prachtig uit. Zijn Batmobile, zijn vliegtuig, de achtervolgingsscene's e.d. ....erg mooi. Wat ik er wel nep uit vond zien waren de man tegen man gevechten. Het kwam allemaal nog al slap over, of ze elkaar niet echt raakten. Maar het stoorde me verder niet.

Tot slot nog even melden dat de muziek bij deze film echt briljant was. Bij elke scene zat wel gepaste en typische Batman muziek. Heerlijk om de melodietjes weer te horen. Het klonk allemaal erg goed en droeg enorm bij aan de typische superheld sfeer.

Tot slot nog even mijn favoriete moment uit de film. Dat zie je op onderstaande foto, waar Batman met zijn vliegtuig (hoe heet dat ding ook alweer) de lucht in vloog, boven de wolken zijn hoogste punt bereikte, precies voor de maan zodat je het prachtige Batman teken kreeg te zien. Prachtig gemaakt!

avatar van film master

film master

goeie sfeer volle batman start, en weer een tim burton stijl film.

desteven007

Goede Batman film, en er komt een nieuwe The Dark Knight.

Met als the joker Heath Ledger.

avatar van Iron Maiden

avatar van Cashmyra

Cashmyra

avatar van 606

net de film herzien en verhoog mijn stem naar 5

omdat acteren super goed is vooral jack

avatar van film_kaza

film_kaza

Cashmyra schreef:

The Shining al gezien ?

The Last

Ik vind 'm in Batman veel beter dan in The Shining.

In beide films speelt ie overigens geweldig de bad guy.

Cashmyra schreef:

Neen, ik dacht Heath Ledger

The Last

Hij bedoelt het toch in deze film..

avatar van Adrenal

Adrenal

- Geweldige rol van Nicholson.

- Deze film wordt echt naar een hoger niveau getild door de briljante muziek van Prince, vind ik.

- Ook prachtige architectuur, zoals altijd met Burton.

- Een luchtig verhaaltje, maar mooi ingekleed.

Dit maakt van deze Batman de beste Batmanfilm die er volgens mij is, niemand kan dit zo goed doen als Burton.

avatar van Adrenal

Adrenal

In de vorige reactie schreef ik:

Dat was overdreven, de muziek van Prince is leuk en goed maar zeker niet briljant.

De muziek van Elfman was ook goed.

avatar van film88888

film88888

Prachtig juweeltje dat dit is!

Tim Burton's Batman is toch wel één van zijn meeterwerken, en de film zit knap in elkaar zo duister, en het geheim over The Batman, en Michael Keaton, Jack Nicholson en Kim Basinger vormen zeer zeker een ongeloofelijke cast.

Keaton vind ik toch samen met Bale de 2 beste mensen voor Batman te spelen, en Nicholson speelt weer zo zalig, en zijn one-liner's vond ik ook zo goed.

Het plot vond ik ook goed, en de actie scene's waren heel vet!

Maar ik vind Batman wel meer een kantje van een sprookje hebben zoals bijna al Burton zijn films is deze toch ook een sprookje vind ik.

En de muziek van Elfman maakt ook al heel veel goed.

Een 4,5 sterren verdiend deze prachtige film!

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Prima film met een geweldige Jack Nicholson als 'Bad-Guy'.

Wat ik me nou wel afvraag is: is dit nou de voorganger op ''Dark Knight'' die dit jaar uitkomt, of staan deze films los van elkaar? (ivm verhaallijn Joker?)

Ben benieuwd.....

avatar van The Oceanic Six

Een soortgelijke film...bij beide films kent Batman The Joker nog niet. Totdat hij opduikte uiteraard.

avatar van Demeter

Demeter

EVIL '84 schreef:

Prima film met een geweldige Jack Nicholson als 'Bad-Guy'.

Ben benieuwd.....

The Dark Knight is het vervolg op Batman Begins en beide films hebben niets te maken met de andere batman-films. Ze zijn van Christopher Nolan en die geeft zijn eigen visie op Batman, die veel verschilt van de visie van Tim Burton en die van Joel Schumacher.

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

De enige reden voor deze te kijken voor je The Dark Knight ziet is het personage van The Joker. Dan kun je zien hoe ze verschillen van elkaar.

avatar van Arbiter

Arbiter

Zeer mooie batman film beste tot nu vind ik.

avatar van umbro01

umbro01

Prima Film hij is dan wel oud maar nog steeds goud.

avatar van Johnny Sack

Johnny Sack

Ben niet echt een Batman fan maar deze film is geweldig, de reden daarvoor is Jack Nicholson!!! een soort van comedian en psycho tegelijkertijd.

En petje af voor de soundtrack.

avatar van hwwtje

hwwtje

Leuke film! Geen absolute top, maar absoluut de moeite waard om te zien. De slotscene is vrij luguber, maar wel indrukwekkend. 3,5 sterretjes.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Dit is dus het eerste deel van de zesdelige serie van Batman?

Of behoren de Batman-films uit 1992, 1995, 1997, 2005 en 2008 niet tot één en dezelfde reeks (onafhankelijk va het feit of het al dan niet chronologisch is)?

avatar van The Oceanic Six

De 1e 4 en de laatste 2 zou je bij elkaar mogen rekenen. En dan eigenlijk specifiek de 1e 2, 2 losse delen en de laatste 2.

The Last

Dit is de eerste. Het vervolg, Batman Returns is eveneens van Burton. Daarna krijg je 2 misbaksels: Batman Forever en Batman & Robin. Beide van Schumacher. Voor zover ik weet, lopen de vier genoemde films chronologisch.

Nolan blies in 2005, nieuw leven in de Batman-reeks met Batman Begins. Dat is dus weer het begin. En sinds vandaag is er een nieuwe Batman-film uit: The Dark Knight, het vervolg op Batman Begins.

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Tim Burton is nooit overtroffen als Batman-regisseur. Mijn inziens zijn de eerste 2 films ook de beste. Al heb ik The Dark Knight nog niet gezien.