Day of the Dead (1985)
Geregisseerd door: George A. Romero
Met onder meer: Lori Cardille, Terry Alexander en Joseph Pilato
Gesproken taal: Engels en Spaans
Plot Day of the Dead
"The darkest day of horror the world has ever known."
Na 'Night of the Living Dead' en 'Dawn of the Dead' het laatste deel uit Romero's zombie-trilogie. Een kleine groep overlevenden, een wetenschappelijk researchteam en enkele militairen, zit verscholen in een ondergrondse bunker die als opslagplaats voor raketten fungeert. Met schaarse voedsel- en munitievoorraden moeten ze zich verdedigen tegen de steeds dichterbij komende zombies, terwijl ook in de groep zelf bloedige conflicten losbreken...
Sarah
William McDermott
Dr. Logan
John
Bub
Minder dan deel 1 en zeker minder dan deel 2. Over het algemeen best ok, maar het is meer een slappe herhaling van vooral het tweede deel, dan (weer) een heel vernieuwende zombiefilm. 3*
martijn77
Vandaag voor 6 euro gekocht en gelijk gekeken. Geen 'geknipte' versie zoals hierboven beschreven. Had overigens niet het idee een andere versie te hebben gezien dan op BBC2. Deze film is als logisch vervolg op Dawn... minstens zo gebalanceerd en goed uitgevoerd als zijn voorgangers. Het feit dat de 3 delen van de trilogie zover uit elkaar liggen (ongeveer 10 jaar) maakt de serie ook als 'tijdsdocumenten' (uit het brein van Romero) zeer interessant. De manier waarop maatschappelijk actuele thema's (militarisme & wetenschap) hier worden gecombineerd met horror, gore en humor en dit allemaal als geloofwaardige mix overeind blijft staan is een prestatie van hoog niveau. Het karakterspel tussen de nog levende hoofdpersonen is vergelijkbaar met de voorgaande delen maar wel origineel en komt imo in deze film het best naar voren. De stereotiepe platte rollen die iedereen speelt (de samenleving op micro-niveau) en het machtsspel dat zich langzaam maar zeker ontvouwd en iedereen meesleurt naar de hel is voor mij volkomen overtuigend. Geen slappe herhaling dus, maar een opmaat naar de apotheose van de levende doden. Kan niet wachten op Land of the Dead, of misschien moet ik wat beter om me heen kijken en wonen we er al..?
1 ster d'rbij; 4*
as
Martijn 77 schreef:
...of misschien moet ik wat beter om me heen kijken en wonen we er al..?
Dat vraag ik me ook wel eens af, ja.....
sebas83
na dawn romero's beste op naar de dvd van land of the dead (uncut)
JackTorrance
Dawn of the Dead vind ik persoonlijk de beste.
Ik heb er niet zo zeer hele goede redenen voor maar ik vind hem gewoon het stoerst!
Lekker duister, in al die gangen enzo.
Ik hoop dat land of the Dead ook super wordt!
en da twe in land of the dead zijn beland is wel duidelijk, hahaha
loop maar eens op een zaterdag middag door het centrum van ee ngrote stad, zijn dat zombies of niet?
ik loop soms zelfs voor de lol als een zombie, als ik echt de stad in moet op zaterdag middag. hahahaha
Smoochy
Welke dvd moet ik hier nu van hebben..? Ik heb een Engelse 4:3 versie, maar ik ben bang dat daar het een en ander uit geknipt is...
Heb destijds de trilogie-box gekocht, wellicht hebben ze die her en der nog wel.
xangadix
Ik heb de SE van Anchor Bay al gezien op www.dvdsoon.com. Die zal het wel gaan worden.
Smoochy
Ja okee, maar de dvd op www.dvdsoon.com heeft een commentaartrack...
Fangs (crew films)
Minste deel uit Romero's Zombie Trilogie, maar dat wil niet zeggen dat-ie slecht is. Erg goed (3.5*), maar met te weinig zombie-actie en te veel gepraat.
Trouwens, wat is die dvd-hoes die hier afgebeeld staat oerlelijk!!
Flipman
Nog steeds minder goed dan Dawn Of The Dead, maar uiteindelijk toch wel een drie waard. Ik moet Night Of The Living Dead nog steeds zien, trouwens!
Te weinig Zombie-actie? Daar ben ik het mee eens, maar dat hoeft niet negatief te zijn, in dit geval wel, maar als je kijkt naar 28 Days Later, dan... nee, laat ik niet gaan spoileren.
Ravenstein
Het is spijtig voor Day dat Dawn en Night zo sterk waren, want daardoor wordt deze bijna altijd bestempeld als de minste van de trilogie (hoewel de film vandaag meer op waarde wordt geschat dan toen hij uitkwam in '85) terwijl het een sterke film is.
Het begin en het einde bevatten de boeiendste momenten. Het middenstuk gaat spijtig genoeg gebukt onder de iets te lang uitgesponnen discussies tussen de militairen en de wetenschappers en de finale komt er iets te abrupt.
Maar dat wordt goed gemaakt door degelijke vertolkingen, de donkere sfeer, het functionele decor, de sublieme speciale effecten van Tom Savini en de effectieve en typische jaren '80 muziek.
mikey
Uitstekende zombiethriller met inderdaad een geweldige 80's sound. Een verademing na het kinderachtige land of the dead, die ik helaas eerder zag dan deze. 4
Poisonthewell
Hmm ik vind dit de minste van de vier Romero zombiefilms (Night 4,5*; Dawn 4*; Land 3,5*; deze 3*). Zeker een hoop lol aan te beleven. Ik ben heus niet op zoek naar een plot of zo, maar ik vind het zo jammer dat de personages zo slecht zijn uitgewerkt. Ze doen stuk voor stuk wat cartoonesque en weinig sympathiek aan. Die 'geweldige' 80s sound vond ik trouwens ook een stuk minder passend dan dat lage gebrom uit de eerste twee films. Deed me een beetje denken aan Bassie en Adriaan.
Maar ach, zak chips en wat blikjes bier dr bij en we praten nergens meer over
neo
Heb een marathon gehouden van de trilogie van Romero met twee mensen. Night of the Living en Dawn of the had ik al gezien. De eerste moet het erg van spanning hebben, met veel muziek, waardoor een erg apart sfeertje ontstaat. De tweede is vooral erg komische en actievol, met een diepere achterliggende gedachte. De tweede vond ik altijd al de beste voor mijn gevoel. Nu de derde die ik nog nooit had gezien. Vond het maar inspiratieloos en onzinnig, geen ziel, geen sfeer, een standaard survival film. Score van John Harrison is nog wel aardig. 2 sterren en nu nog Land of the Dead.
feanaro surion
De beste in de Dead Trilogie, waar de andere nog flauwe pulp waren is dit een prachtig uitgevoerde zombiefilm.
Hij is mooier gefilmd dan de eerste 2, beter geacteerd, spannende en de scenes met Bob waren prachtig. Iets minder humor dan de andere maar er zit echt een stijgende lijn in de Dead trilogie, als het zo door gaat is LotD geweldig.
U-96
- 2077 stemmen
Heb een marathon gehouden van de trilogie van Romero...
He he, heb ik laatst ook gedaan.
martijn77
ja mensen, dat wordt weer rennen..
Hemdale
Fijn nieuws vind ik. Zack Snyder kon zich ook prima redden met Dawn of the Dead.
Ravenstein
Zack Snyder deed al iets fantastisch met Dawn, voor mij mag hij hetzelfde doen voor Day.
Hopelijk levert dat ook nu weer een even sterke film op...
Weer? Net als Day bedoel je? Day is toch echt de minste van het stel hoor...
Diesel
De stijgende spanningen tussen de soldaten en de wetenschappers wordt inderdaad bijzonder sterk in beeld gebracht door Romero. Het acteerwerk is niet van een al te hoog niveau maar wel goed genoeg om de rollen geloofwaardig over te laten komen. In dit deel is er merkbaar meer gore dan in de andere delen en de zombies zien er weer uiterst onsmakelijk uit. Verder een akelig sfeertje, de juiste locaties en goed gedoseerde actie. Day of the Dead behoort zeker tot één van de beste zombie flicks aller tijden.
"Excellent message, excellent carnage. Two great tastes that taste great together." -Widgett Walls

Survival of the Dead

The Man Who Laughs
Drama / Horror, 1928

Caged
Drama / Misdaad, 1950
floridabunkerkrankzinnigheidremakedisembodied head zombiedisembowelment living deadzombie-apocalypsmankind forced undergroundflorida everglades