Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)
Genre: Western
Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)
Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke
Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo
"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Bill Carson / Jackson
Baker
s0062423
Zucht.
Ik heb zo net bijna drie uur naar een film gekeken, die eigenlijk samengevat zou kunnen worden in een half regeltje en makkelijk gehalveerd kan worden in z'n speeltijd. Boosdoener is het eindeloze uitrekken van scènes. Zo denk ik bijvoorbeeld aan het 'oogspel' - waar de personages elkaar dreigend aankijken. Dit is leuk voor even, maar geen vijf minuten. Zeker omdat het duidelijk bedoeld is als spanningopbouwend, maar eigenlijk het tegenovergestelde effect sorteerde.
Aanvankelijk dacht ik dat ik dit zo allemaal ervaarde omdat ik de film volledig uit zijn context aan het bekijken was. Ik heb dan ook nauwelijks andere westerns bekeken of films uit hetzelfde tijdperk, waardoor ik dus niet beschik over referentiemateriaal. Ik leef daarbij ook niet in de jaren zestig. Hoe dan ook, de film is eigenlijk best niet zo oud, maar voelt eigenlijk wel ontzettend gedateerd aan.
Schuldigen zijn zoals eerder al vermeld het trage monteerwerk en het nogal statische camerawerk. Het houterige acteerspel hielp ook al niet teveel, net als het steeds wederkerende stroperige muziekdeuntje. Het verhaaltje is bovendien veel te kortzichtig en biedt nauwelijks nieuwe wendingen aan. Waardoor je drie uur zit te wachten op een uitkomst die je vanaf de eerste minuutjes kon voorspellen. De grote finale oogde dan weer wel best indrukwekkend, maar werd ook veel te lang gerekt.
IcU
Moet je de eerdere Dollar films gezien hebben voor deze, of is dat niet nodig? Is dit een los staand deel met de zelfde karakters?
AddictedToMovies
Alle delen hebben niks met elkaar te maken. Clint Eastwood speelt gewoon drie keer dezelfde rol en het heeft dezelfde setting.
Goodfella_90
Moet je de eerdere Dollar films gezien hebben voor deze,
Nee, maar ik raad je wel sterk aan dit hierna alsnog te doen.
IcU
Nee, maar ik raad je wel sterk aan dit hierna alsnog te doen.
Ben ik ook zeker van plan. Heb dit deel vandaag aageschaft, maar ik wist niet of ik beter even kon wachten met kijken totdat ik de andere delen gezien had. Ik vind dat het nu enorm tijd wordt dat ik deze film(s) eens ga bekijken.
You won't regret it.
Miron
Enige minpuntje aan deze film is dat een paar scenes te lang duren.
Maar dit vergeet ik weer na de fantastische eindscenes te zien.
Al!
Genoten! Dat oogspel zie je niet meer in de films van tegenwoordig! 1 van de beste scene's van de film.
Loki87
Topfilm. Goeie muziek, Topacteurs (vooral Eli Wallach) en uitstekend plot. Ik vond de film totaal niet traag. Jammer dat Sergio Leone maar weinig films heeft gemaakt in zijn carriere. Maar wel stuk voor stuk topfilms. (de 'dollar' trilogie, once upon a time in the west/america).
AddictedToMovies
Hij heeft ook nog A Fistful of Dynamite gemaakt, die ook nog wel leuk is, maar een stuk minder dan z'n andere meesterwerken.
IcU
Eindelijk gezien. Geweldige film. Ik had de 180 minuten versie gezien die wel wat aan de lange kant is, maar echt traag wordt het nergens. Mooie muziek en geweldig spel en regie. Naar mijn mening ietsje minder dan C'era una Volta il West. Ik heb er van genoten!
jipt
ik hou niet zo van spaghetti westerns. het duurt voor mij te lang. het neemt niet weg dat dit een film is met een goed verhaal en goede acteerprestaties. maar de film kwam een beetje koud over, ik weet niet waarom. het eindegevecht is wel leuk en hetgeen wat blondie op het eind doet vind ik ook leuk. maar verder was ik bijna in slaap gevallen terwijl ik eigenlijk best wel wakker was toen ik de film startte. een 3,5 dus
planet_of_death
Luigi Pistilli, laten we deze man buiten al de andere geniaale rollen niet vergeten. Wat een goed acteur!
Zuzuu
Heerlijke film. Wat me zoal is opgevallen bij deze soorten films van vroeger is dat het soms erg langdradig kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer de hoofdrolspeler ergens heen loopt. Ik denk vooral om het cool te laten overkomen.
Kijk bijvoorbeeld naar dit (kan spoiler bevatten):
AddictedToMovies
Dat is één van de mooiste scenes uit OUATITW!
orbit
- 12092 berichten
Juist het opbouwen van dat momentum is zo meesterlijk.. dat zou in een slechte film er zo naast kunnen zitten, hier is het met precies het juiste gevoel voor dramatiek en impact gedaan.
wu-tang
goede film maar niet meesterlijk zoals upon a time in the west !!
maar de muziek blijft geweldig !!
tuco is een grappige schoft !
dat gedoe met die brug haalt je een beetje uit de film das een min punt !!
maar wel top 5 westerns films voor mij , en hou daar ook wel van !!
planet_of_death
goede film maar niet meesterlijk zoals upon a time in the west !!
maar de muziek blijft geweldig !!
tuco is een grappige schoft !
dat gedoe met die brug haalt je een beetje uit de film das een min punt !!
maar wel top 5 westerns films voor mij , en hou daar ook wel van !!
Dat probleem bij die brug had ik niet. Deze scene laat je dieper in de verschrikkingen van de burgeroorlog gaan.
Juvefan
Deze film is me echt tegen gevallen!
Acteerwerk was niet bijster bijzonder. wel goed, maar echt niet meer dan dat. Verhaal was mijns inziens totaal niet indrukwekkend en veel te traag.
Ik hoor mensen om me heen wel zeggen dat de sfeer goed is neergezet, maar dat lijkt me ook niet relatief moeilijk. Misschien komt het door mn hoge verwachtingen dat t zo tegen valt.
Kortom, ik zou niet weten hoe deze film bij deze lijst en die van IMDB zo hoog komt te staan!
Ik kom door de traagheid net niet aan 3*, dus 2,5*
Freakshow79
Fantastiche film, door de muziek van ennio morricone ben ik deze film gaan kijken.
stripeswhite
Fantastische film. De beelden en de manier van filmen vielen meteen op het droeg op een positieve manier bij aan de sfeer van de film. De muziek maakt deze film helemaal af zoals bij alle Leone westerns. De acteer prestaties en vooral die van Eastwood zijn echt geweldig. De film word in zijn 3 uur nergens saai en heeft een mooi einde. Perfecte afsluiter van de trilogy.
Zucht.
Het is duidelijk dat je de film niet hebt begrepen. Ja, de film kan inderdaad makkelijk in een regel worden samengevat, alleen is het juist Leone´s bedoeling geweest om beelden, beelden en nog eens beelden te laten zien.
Geknipt uit Wikipedia:
1: Een minimaal verhaal. Het verhaal is in een Leone verhaal altijd ondergeschikt aan de vormgeving, en is vaak gebouwd om de actiescènes heen. Leone gaf zelf toe dat hij de eerst de scènes bedacht en daarna pas het verhaal. Zelfs Once Upon a Time in America is veel minder gecompliceerd dan hij lijkt. Leone's films zijn eigenlijk allemaal stuk voor stuk stijloefeningen en geen verhaalvertellingen.
2: Opera-achtige dramatiek. Leone was van Italiaanse afkomst en een fervent opera liefhebber. eigenlijk is iedere een soort mini-opera. Net als bij opera's zitten de (simpele) verhalen van Leone's films vol met thema's als de dood, geweld, verraad en wraak. De bombastische, en altijd prominent aanwezige, muziek van Ennio Morricone vervult eigenlijk de zangpartijen van opera's en de vormgeving met lange jassen, hoeden en groteske gebaren is typisch opera. Once Upon a Time in America (1984) heeft zelfs de gehele vertelstructuur van een opera.
3± Een minimum aan dialoog. En als er dialogen zijn dan zijn dit vaak ijzersterke oneliners. Soms is er toch één personage dat wel veel praat, maar hij krijgt nooit respons van de hoofdpersonages. (zoals Tuco die in The Good, the Bad and the Ugly steeds tegen Clint Eastwood praat.
Je hebt dus duidelijk met een verkeerd oog naar dit meesterwerk gekeken. En van dat acteerwerk en de rest is uiteraard een persoonlijke mening.
orbit
- 12092 berichten
Ben je filmmaker? Heb je zelf iets gemaakt in deze lijn? Zoniet, lijkt het me redelijk gedurfd te stellen dat het niet moeilijk is. Het feit dat er maar weinig films in zijn geslaagd zo'n mooie, broeiierige en tegelijkertijd gelaagde sfeer neer te zetten bewijst wel dat GBU een hoogtepunt pur sang is! Kijk nog maar eens een hele boel standaard hollywood crap van de laatste 10 jaar en laat dit bezinken, herziening gaat je vanzelf wel op andere gedachten brengen.
BjornH
fantastische film die met once upon a time in the west toch wel duidelijk de kroonuwelen vormen van Sergio Leone. Overweldigende muziek van Morricone, geweldige sfeer en overtuigende personages maken oa deze film tot een must. Er waren zelfs stukken in die mij lieten glimlachen waaronder al die onelinesr van Tuco zoals 'if u want to shoot, just shoot. Dont talk.' xD. Daarnaast was de scene die tot hun gevangenname leidde ook hilarisch
Ik was eerst van plan om 3.5* te geven vanwege het erg vergezochte verhaal, waarin naar mijns inziens Leone toch wel een beetje doordreef. Zoals bijv. de scenes waarin de brug wordt opgeblazen en de dronken kapitein. zijn hartje luchtte
Maar de epische eindscene die mij op puntje van mn stoel zette (zelfs om 1.30 s nachts) maakte ruim 1 punt goed en walste ruim over dat minpuntje heen
Dus 4.5* voor deze epische Western die niet alleen serieus is, maar ook zo af en toe lekker luchtig is.
Desalniettemin vind ik hem nog wel wat te kort schieten als ik hem vergelijk met Once upon a time in the West. Die vond ik dan nog wel wat beter
RagnaToad
Vond ik ook. Een beetje reële geschiedenis als achtergrond vind ik altijd mooi.
RagnaToad
Kijk bijvoorbeeld naar dit (kan spoiler bevatten):
Dat bouwt toch net de spanning op?
Het is in ieder geval beter dan een of andere bounty hunter op een Harley die nog rechtstaat na 30 vuistslagen, 3 stoelen op z'n rug en een kapotte tafel.
Om nog maar te zwijgen over een bepaalde ridder uit Gondor die rechtstaat met drie pijlen in z'n torso. (Mooie film voor de rest.)
Neen, die scene is prachtig, mijn vriend.
Yennick11
The good, the bad and the ugly is zonder meer een van de beste films die ik heb gezien. Hij mag dan wel ruim 3 uur duren maar opzich heeft hij mij grotendeels vermaakt.
Eigenlijk kan je zeggen dat dit gewoon een western is zoals er in die tijd nog wel honderden werden gemaakt maar er zit iets in die film wat je pakt, je zit niet van begin tot eind op het puntje van je stoel, je krijgt geen brok in je keel, je adrenalineniveau krijgt ook geen boost zoals bij sommige films. Het zit hem in de locaties en de personage's, typisch het beeld wat ik heb bij het "wilde westen".

Per Qualche Dollaro in Più
1965

Per un Pugno di Dollari
1964

Sergio Leone's 'Dollar Trilogy' krijgt nieuwe 4K releases: 'Grenst tegen het perfecte aan'

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Sergio Leone gebruikte gebaren in plaats van woorden om Clint Eastwood te regisseren

Prime Video gaat binnenkort deze tien topfilms uit het aanbod verwijderen

The Godfather

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003
premie jagervluchtelinggoudanti herogallowshuurmoordenaarlegeroutlawgun battleschietpartijmoral ambiguityspaghetti westerngraveyardamerican civil warstolen gold complexhidden golddollars trilogyla trilogie dollarsthe dollar trilogy suspensefulgun deathcemetaryconfederate gold