Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)
Genre: Western
Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)
Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke
Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo
"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Tuco Henchman
Bill Carson / Jackson
Baker
Miron
Gezien op het grote doek.
Heb 'm afgelopen dinsdag ook in de bioscoop gezien.
Ervaring is er nog krachtiger op geworden.
planet_of_death
Dat is idd ook een goed punt aan deze film, hij is gewoon vreselijk leuk.
Laurens44
Van Sergio Leone besprak ik eerder al C'era una valta il West. Hier is de film waarmee hij echt bekend werd in Amerika. Il buono, il brutto, il cat... of The good, the bad and the ugly uit 1966 was een mijlpaal in de geschiedenis van westerns. Men kwam het filmgenre wat beu, omdat het veelvuldig te zien was in de cinema in die tijd en had nood aan een verandering. Sergio Leone dacht daar anders over. Hij veranderde niet van genre, hij veranderde het genre zelf en zo bracht hij westerns op een hoger niveau.
De film gaat over een zoektocht naar een schat met in de hoofdrol the good guy: Clint Eastwood, the bad guy en the ugly. Maar eigenlijk zijn ze allemaal niet erg aantrekkelijk en goed zijn ze al helemaal niet. Zoals in de rest van Sergio Leone's films wordt de muziek geregisseerd door Ennio Morricone en is alles tot op de perfectie in elkaar gestoken.
De film betekende zo'n revolutie voor het genre dat hij bekend werd over heel de wereld. Zelf vandaag nog staat hij op nummer 4 in de top 250 van IMDB. Het is dan ook terecht de belangrijkste film in zijn genre en zeker ook één van de beste, alhoewel ik er enkele kan bedenken die zeker als evenwaardig kunnen beschouwd worden!
Score: 9/10
Goodfella_90
Noem eens namen?
Miron
'C'era una Volta il West' en 'Il Buono, il Brutto, il Cattivo' staan naar mijn mening op 'n eenzame hoogte.
Hoewel ik Il Buono, il Brutto, il Cattivo toch wat beter vind, misschien zelfs de beste film ooit.
Gewoon een enorm epische en leuke kijk ervaring. Heb me nog nooit zo vermaakt tijdens 'n film.
omnitoaster
geweldige film met een uitstekende regie en 1 van de beste soundtracks ooit,
Clint Eastwood doet t perfect als droge cowboy en ook Eli Wallach en Lee van Cleef zijn goed bezig in deze film. Het camerawerk is ook indrukwekkend.
blijft 5* en onomstotelijk een plaats in m'n top 10
donnie darko
Jakkes, wat was dit niet aan mij besteed!!
Ik vond het overall gewoon zeer saai en duf. Geen scenes die er echt uitspringen, een eindscene die mij absoluut niet greep, personages waar ik absoluut niet mee kon meeleven, stomme oneliners(geen enkele leuke gehoord), niet zo bijster goede acteerprestaties, saaie personages die absoluut niet cool oogden, en zéér lelijke shots en kleuren.
Kleine lichtpuntjes waren dan nog de muziek(hoewel die hier niet zo mooi is als Morricone kan doen) en de mooie landschappen, al werden die niet goed in beeld gebracht.
Nee, echt een regisseur en genre dat niet aan mij is besteed.
planet_of_death
Ik heb er geen bezwaar tegen dat dit jou mening is, maar de muziek is toch echt wel geweldig en geen klein lichtpuntje.
Horrordude
Geweldige film. vandaag mijn bestelde poster binnengekregen... En ik ontdekte dat er op staat : The Good, The Ugly, and the Bad... Verder een hele gave poster hoor
Chucky92
Ik kan niet begrijpen dat mensen hiervoor een 0.5* geven. Daarvoor is het acteerwerk en de muziek toch veelste goed?
Baldur
Tja, er zullen vast mensen zijn die de muziek gewoon klote vinden of gewoon een zodanige hekel aan westerns (als deze) hebben. Zelf geef ik 0.5 ster echt alleen voor de meest grote bagger, de slechtste films die ik gezien heb, en dat kan ik me bij deze film eigenlijk niet voorstellen. Ik moet zeggen dat ik 0.5 ster ook echt verdomde laag vind voor een briljante film als deze, maar als je er echt helemaal niks in kan vinden wat je zoekt in een film dan zou het begrijpelijk kunnen zijn. Dan kan het acteerwerk nog zo goed zijn.
AddictedToMovies
Voor de zoveelste keer herzien, en het blijft een heerlijke film! Het begint met het bekende deuntje van Ennio Morricone met wat leuke beelden. En dan begint de film... We zien een typische Sergio Leone opening, met en de prachtige beelden en qua geluid alleen wat kraakgeluidjes om ons gezelschap te houden, fantastisch dus!
Langzaam komen we het (simpele) verhaal te weten en ontmoeten we de personages (prachige introductie van The Ugly en The Good!). De film loopt lekker snel (vind ik dan), met geweldig acteerwerk van de hoofdrollen. Alles is gewoon perfect gefilmd, dit is echt kunst.
Maar het mooiste van de film is natuurlijk de eindconfrontatie; perfecte spanningopbouw door geweldige shots en fantastische muziek van Ennio Morricone. Magistraal.
Door de prachtige muziek, goede acteurs, humor en het perfecte regisseerwerk maakt dit tot één van de beste films allertijden.
krosnicky
1 van de beste westerns die ik ooit zag met een top intro met de muziek van ennio morricone die zelfs nog beter is dan de film zelf met een kei goede clint eastwood prachtig gewoon dus wie deze legende nog niet heeft gezien zal hem maar beter is bekijken want dit is een film dat iedereen moet gezien hebben
Wonderschoon!
Ik heb weinig met westerns maar wat heb ik ongelooflijk genoten zeg! Ik kijk bijna nooit een western maar een tijdje terug heb ik Once upon a time in the West gekeken en die was best goed maar voor mij te traag en niet echt een klassieker. The Good, the Bad and the Ugly is dat zeker weten voor mij wel!
De hele aankleding en sfeer in de film is echt geweldig. Prachtige settings, prachtig camerawerk, geweldig acteerwerk en werkelijk een adembenemende soundtrack (al kende ik net als iedereen het bekende deuntje uiteraard).
Het grote verschil met Once upon...is dat de film meer vaart, meer activiteiten en leukere personages kent. De film is iets meer actiegerichter wat persoonlijk voor mij het kijkplezier ten goede is gekomen. Daarnaast zijn de 3 hoofdpersonages Good, Bad en Ugly alledrie subliem. Eastwood zet een geweldige rol neer maar eigenlijk was The Ugly mijn nummer 1. Heerlijke rol, heerlijk gespeeld!
Waar ik me af en toe bij Once upon...nog wel eens verveelde had ik dat hier bijna nooit. Elke gebeurtenis was bijna boeiend. Ook de momenten waar het rustig was en waar nauwelijks gesproken werd waren prachtig. Dan krijg je vooral prachtige close-ups en de heerlijke soundtrack erbij. Maar gelukkig gebeurde er genoeg in de film, zeker het laatste uur was echt genieten.
De muziek is echt enorm sfeerverhogend in de film. Ook de timing van de muziek is elke keer bijzonder goed en passend.
De dialogen zijn ook een grote kracht van de film. Enkele conversaties zijn echt geniaal. Zeker de momenten met The Good en the Ugly waren soms prachtig.
Ik wilde de film eigenlijk 4,5* geven totdat ik het wonderschone einde op het kerkhof kreeg te zien. Adembenemend! Daarom ga ik de film gewoon de volle 5* geven. Mooi dat mijn 1100ste stem op Moviemeter gegeven gaat worden aan deze beauty van een film.
- 20609 berichten
Jakkes, wat was dit niet aan mij besteed!!
Nee, echt een regisseur en genre dat niet aan mij is besteed.
wouw zelden zoveel onzin gehoord.
judgepaddy
Ja, dat is een bepaald syndroom of niet?
Dat je alles het tegenovergestelde herinnert van hoe het werkelijk is geweest.
AHWA
stomme oneliners(geen enkele leuke gehoord),
If you're gonna shoot, shoot. Don't talk. Ook die niet?
Leland Palmer
wouw zelden zoveel onzin gehoord. Deze opmerking van jou eerder. Hij zegt gewoon dat het niet aan hem besteed is. Dat kan toch? Beetje triest om dat dan direct als onzin te bestempelen, vooral omdat hij gewoon prima zijn mening geeft.
Inderdaad. Combi moet eens niet zo janken. Dit doet hij in veel topics als mensen een favoriete film van hem afkraken. Niet iedereen heeft dezelfde smaak en vind elke film even leuk. Respecteer ook de negatieve reactie's als ze normaal uitgelegd zijn.
judgepaddy
Respecteer ook de negatieve reactie's.....
Mee eens, maar dan moet ook geaccepteerd worden dat men daar dan weer tegenin gaat, en er zodoende er een, hopelijk, goeie discussie uit voortkomt.
en janken?
prima zijn mening geeft.
het enigste wat er uitkomt is waar deze film voor geprezen word, word het door donnie omgedraait, onzin dus.
Leland Palmer
- 20609 berichten
je heb gelijk jongen, ik snap er helemaal geen zak van!
Dames, Dames!
On-topic. Of moet ik er soms iemand van de crew bijhalen
Of moet ik er soms iemand van de crew bijhalen
Die is er al, enkele berichten verwijderd.

Per Qualche Dollaro in Più
1965

Per un Pugno di Dollari
1964

Sergio Leone's 'Dollar Trilogy' krijgt nieuwe 4K releases: 'Grenst tegen het perfecte aan'

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Sergio Leone gebruikte gebaren in plaats van woorden om Clint Eastwood te regisseren

Prime Video gaat binnenkort deze tien topfilms uit het aanbod verwijderen

The Godfather

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003
premie jagervluchtelinggoudanti herogallowshuurmoordenaarlegeroutlawgun battleschietpartijmoral ambiguityspaghetti westerngraveyardamerican civil warstolen gold complexhidden golddollars trilogyla trilogie dollarsthe dollar trilogy suspensefulgun deathcemetaryconfederate gold