Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)
Genre: Western
Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)
Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke
Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo
"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Storekeeper
Tuco Henchman
Bill Carson / Jackson
Baker
Ik heb het over de effecten bij de oorlogsscènes.
Het trio is inderdaad geweldig, maar die randfiguren zijn er nu eenmaal.
En ik heb de film nog altijd 4.5*. Het is niet dat ik hem ineens slecht vind he.
stfuympos
Ik heb het over de effecten bij de oorlogsscènes.
chevy93
, maar die oorlogsscène is het enigste stuk wat ik me niet goed voor de geest kan halen. Zal er eens op letten bij de volgende herziening.
Ik was al lang aan het overdenken om de film uit m'n top 10 te halen. Maar ik wijzig m'n scores liever na dat ik de film nog eens herzien heb om te zien of mijn gevoel juist zit. Kan zij dat hij bij een latere herziening terug omhoog schiet.
van duijn
Bij mijn eerste keer gaf ik deze *4.5 maar na een herziening werden mijn ogen geopend. Ik kon niet anders dan deze film op mijn nr.1 zetten...
- 12092 berichten
Ben blij dat ik nog mainstream genoeg ben dat er 2 van mijn top10 films hier in de top10 staan.. of dat anderen nog goede smaak genoeg hebben dat ze in de top10 staan hier
- 12092 berichten

Mwoah, mag best van me.. zo groot is het verschil tussen die films in mijn top10 niet, bovendien moet je ze toch in een bepaalde volgorde proppen he? Had net zo goed andersom kunnen zijn bij mij
simonvinkie
Zal binnenkort maar weer eens goed voor dit meesterwerk gaan zitten. Misschien zit een verhoging er dan wel in.
Thomas3
Met mijn 5 sterren voor de beste film allertijden bereikt hij net 4,24.
Alles positieve punten zijn hier al vermeld zie ik. Wat ik me nog afvroeg: welke waarde zou deze film hebben als de 3 hoofdacteurs mochten meegedaan hebben in de beginscene (aan het perron) in de concurrentiewestern Once Upon A Time In The West?
- 12092 berichten
Met mijn 5 sterren voor de beste film allertijden bereikt hij net 4,24.
Rare vraag? Wat bedoel je? Dat Once upon A Time met Eastwood, Van Cleef en Wallach zou zijn
Ja, als de openingsscene met Eastwood en consorten zou zijn, maar dat lijkt me lastig aangezien dat al 1 van de beste filmopeningen ooit is.
chevy93
Once Upon A Time In The West leent zich niet voor meerdere hoofdpersonen in de zin als deze dat heeft.
Nomak
Het gaat niet om hoofdrollen. Het gaat erom dat het originele plan van Leone was om de drie bandieten uit de openingsscène van C'era una Volta il West te laten spelen door de drie hoofdrolspelers uit deze film.
Nomak
Eastwood was al met iets anders bezig.
stfuympos
Dat zal wel Hang 'em High (1968) geweest zijn.
chevy93
Beter, anders had hij Dirty Harry misschien niet eens gemaakt. Maar Dirty Harry is 3 jaar later pas uitgekomen of is dat gebruikelijk?
stfuympos
Maar Dirty Harry is 3 jaar later pas uitgekomen of is dat gebruikelijk?
Dogie Hogan
Dogie Hogan
ff tech-talk:
De Blu-ray release is teleurstellend: The Good The Bad and The Blu-Ray.
Maar ik zie dat er van de DVD release ook diverse uitvoeringen zijn: 'gewone' release, 'S.E.' en directors-cut/re-release o.a..
Veel discussies over matige restauratie rond 2002 gevonden. Nu heb ik rond die tijd de DVD (zonder extra's) gekocht.
Biedt de recentere S.E. naast de vele extra's, ook beter beeld en geluid? Beeld van mijn huidige DVD is namelijk flets en geluid vaak vervormd...
PS
Door dat regiogedoe schijnt Duitsland weer beter bronmateriaal te hebben dat in de V.S. bijvoorbeeld: screenshots restauraties.
JacoBaco
Vandaag pas voor het eerst in mijn leven gezien! Vooral de muziek is
moviemafketel
- 19752 berichten
Ik sta op het randje om hem aan te schaffen. Dus doen Jaco?

Per Qualche Dollaro in Più
1965

Per un Pugno di Dollari
1964

Sergio Leone's 'Dollar Trilogy' krijgt nieuwe 4K releases: 'Grenst tegen het perfecte aan'

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Sergio Leone gebruikte gebaren in plaats van woorden om Clint Eastwood te regisseren

Prime Video gaat binnenkort deze tien topfilms uit het aanbod verwijderen

The Godfather

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003
premie jagervluchtelinggoudanti herogallowshuurmoordenaarlegeroutlawgun battleschietpartijmoral ambiguityspaghetti westerngraveyardamerican civil warstolen gold complexhidden golddollars trilogyla trilogie dollarsthe dollar trilogy suspensefulgun deathcemetaryconfederate gold