• 9.378.170 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

avatar van GuyB

GuyB

Een film waarbij je tijd, en vooral goesting krijgt...Om hem nogmaals te bekijken!

Personages hebben elkaar nodig, maar toch moeten ze elkaar erbij lappen, dan weer samenwerken, dan weer druk op elkaar steken...

Film bevat zeer mooie verdorde landschappen, close-up shots, die volgens Leone heel erg belangrijk zijn omdat het gezicht al een landschap op zich is, heeft hij wel gelijk in. De film wekt een ongewone drang op bij mij om in de huid van The Good te kruipen, want Clint Eastwood speelt die rol niet, hij is ze. Muziek bezorgd je een voldaan gevoel.

Alsof het hele gedoe nog niet goed genoeg was, is er een einde aangekoppeld...I worship.

planet_of_death

Every gun makes he's own tune...

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Ben niet echt een western-liefhebber, maar deze film heeft me echt overbluft.

Heb hem na lange tijd eindelijk eens bekeken, en heb er geen moment spijt van gehad. Voor mij is Clint Eastwood ook altijd al een heel erg sterke acteur geweest, maar hierin is hij echt geweldig.

Lange film, maar wordt geen enkele keer langdradig of saai.

Een aanrader voor iedereen, zelfs voor mensen die het genre helemaal niet graag zien.

avatar van iris.vessem

iris.vessem

geweldige film, hou ook erg van dit genre. ja ook meisjes van 14 kunnen 'm leuk vinde (vond 'm op mn 10de al super vet)

van duijn

Na lang sleutelen aan mijn top 10 is the good the bad and the ugly eindelijk op nr.1 gekomen.

avatar van chevy93

chevy93

Hoezo heb je daarvoor moeten sleutelen?

van duijn

ik kan wel een top 10 samenstellen maar als ik bij nr.1 kom....

avatar van Le Professionnel

Le Professionnel

Wat mij betreft de beste western film ooit.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Touché

avatar van Mr.F-sensitive

Mr.F-sensitive

Perfect, deze film klopt van A tot Z! vandaag weer gezien en het blijft indrukwekkend! ondanks de duur verveeld ie ook geen moment.

Dit zijn pas FILMS. terecht hoge waardering.

van duijn

Nog even de soundtrack geluisterd... Ik krijg gewoon kippenvel.

avatar van AGE-411

AGE-411

van duijn schreef:

Nog even de soundtrack geluisterd... Ik krijg gewoon kippenvel.

Ik ken de film niet (shame on me), maar de soundtrack wel. En ik vind die wel best goed hoor.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Is een muziekje die volgens mij iedereen wel bekend in de oren klinkt.

planet_of_death

Hopelijk eindigt ie boven Once Upon a Time. Zou wel rechtvaardig zijn.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

van duijn schreef:

...Ik krijg gewoon kippenvel.

Zo "gewoon" is kippenvel anders niet hoor. Daar komt nog aardig wat bij kijken, ik citeer:

Kippenvel

Kippenvel met rechtopstaande haren, ook wel horripilatie, spasmodermie, mieren- of muggentietjes genoemd, is het fenomeen waarbij de haren op de huid rechtop gaan staan. Hierdoor krijgt men koude rillingen, en ziet de huid eruit als die van een geplukte kip of, zoals in het Duits en Engels, een gans. Daar heet kippenvel dan ook respectievelijk Gänsehaut en goose bumps.

Het effect treedt op bij het voelen van koude of bij bepaalde emoties, zoals angst of diep ontzag. Deze emoties dragen ook bij aan kippenvel bij het beluisteren van indrukwekkende muziek. Het wordt veroorzaakt door kleine spiertjes die samentrekken, waardoor de haren rechtop gaan staan. Deze samentrekking wordt veroorzaakt door het autonoom zenuwstelsel, waardoor kippenvel niet kan worden onderdrukt. De reactie vindt vooral plaats op plaatsen met veel lichaamshaar, zoals de borst, de benen en de onderarmen.

Kippenvel komt alleen voor bij zoogdieren met een vacht. De reactie kan bedoeld zijn om warmte vast te houden bij koude, maar ook om het dier groter te doen lijken teneinde een mogelijke vijand af te schrikken.

De Latijnse (medische) term luidt cutis anserina. Anser is Latijn voor gans. Het Latijnse horrere, dat de oorsprong is van het woord horror betekent zoiets als rechtop staan en verwijst naar kippenvel.

avatar van rep_robert

Hebben we weer allemaal wat geleerd dankzij boozebelly

van duijn

Tja... ik krijg het ook wel eens als ik een samenvatting van mijn favoriete club terug kijk.

avatar van Film Pegasus

Het was al een tijd geleden dat ik de film nog gezien had en ik had me al een paar keer afgevraagd of de film nog wel in m'n top 10 kon staan. Bij herziening bleek de film nog wel een waardige klassieker te zijn met memorabele beelden, prachtige muziek een kleurrijke figuren. Toch merk ik nu wat hiaten op. Randfiguren die niet echt werken, effects die wat verouderd zijn, af en toe wat knullige scènes. Niet dat de film plots slecht is, maar er moet toch helaas een halve ster af. Al blijft het één van m'n favoriete westerns. En wie weet denk ik er over pakweg 2-3 jaar weer anders over.

stfuympos

Welke heb je gekeken, want die re-releas hadden ze nooit moeten doen of hoe je dat ook noemt.

Enige meerwaarde is dat je weet hoe Tuco zijn "vrienden" ontmoet en die scene was echt superslecht.

avatar van Film Pegasus

Gewoon de originele versie gezien.

avatar van Miron

Miron

Hehe, die scene is inderdaad niet zo goed nee.

avatar van ehs21

ehs21

Film Pegasus schreef:

effects die wat verouderd zijn,

hehe dat is niet zo vreemd bij een film uit 1966 he

stfuympos schreef:

Vergeet de scène met Angel Eyes in het fort niet! Prachtig!

stfuympos

Ja die was ook prachtig!

Niet?

avatar van ehs21

ehs21

verkeerde smiley zeker

stfuympos

Al die toegevoegde stukjes hebben geen meerwaarde hoogstens die wandeling door het woestijn dat je een beetje een gevoel krijgt hoelang die wel moet lopen maar eigenlijk ook overbodig want dat is in de korte versie ook wel duidelijk..

avatar van eppo349

eppo349

Alle lof voor Eli Wallach die met de rol van Tuco met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Zelden zo'n charmante rat gezien. Topklasse!

avatar van chevy93

chevy93

Film Pegasus schreef:

Wie geeft er nou om de randfiguren als je het beste trio hoofdpersonen ooit hebt? Over welke effects heb je het dan, niet de pistoolschoten neem ik aan. En wat zijn dan knullige scènes?

chevy93 schreef:

Die knullige scenes zitten in de langere versie anders weet ik ook niet waar die het over heeft.