• 9.382.116 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van Theatertje

Theatertje

Nou en? Er worden in het 'Nederlands' ook woorden gebruikt die wij Vlamingen niet gebruiken. So what? Moeten we nu met elkaar in het Engels beginnen praten omdat 'bucht' niet in het Hollands woordenboek staat? Laten we liever elkaars verscheidenheid respecteren en aanvaarden.

Theatertje schreef:

En dan nu... De grote vraag waarmee we zitten vanavond... Waarom is ZWARTBOEK bucht volgens Theatertje???

Er zijn 5 verschillende stadia waarop wij van de Filmjury oordelen.

Wat een ontzettende buchtcriteria (stadia lijkt me niet de juiste benaming)

Wat is het vershil tussen KUNSTZINNIGE WAARDE en WIJZE WAAROP HET GEGEVEN VERTELD WORDT? En hoeveel van TECHNIEK zit daarbij?

De beelden waren klaar, helder en duidelijk, maar toch had ik het liever anders gezien. De camerastandpunten op een andere plaats en zo...

*Proest*

Wanneer had je bijvoorbeeld dat idee...?

De speciale effecten vond ik aanwezig, maar ietwat vreemd... Vraag me niet waarom, ik weet het niet meer.

Tweede keer dat je iets stellig beweert en dan zegt dat je niet meer weet waarom. Ben heel beniwued wat je nu juist vreemd vond aan de effecten.....

bugno schreef:

Nou ik zie de film dus als non-fictie,

Da's dan mooi onterecht.

bugno schreef:

De boeken zijn erg representatief,ze vertellen de ware drama/verhalen,de personen die aan het woord komen hebben het zelf meegemaakt,en dat is nou juist wat ik zo jammer vind,in de film zijn veel drama's gestopt die niks met mekaar te maken hebben gehad,maar erger is dat ze ook nog onjuist zijn weergegeven.Maar het lijkt me inderdaad beter deze discussie te stoppen,hier gaan we niet uitkomen,ik ga de politiek in.

Zou ik niet doen. Daar wil men ook graag argumenten horen.

Noem nu alsjeblieft eens iets wat absoluut niet klopt in deze film. En dan geen lullig detail, maar iets waar iemand door beledigd zou kunnen zijn.

MadButcher schreef:

En nog een opmerking: met verhalen over het verzet mag je niet mee prutsen.

Wat een ontzettend kortzichtige blik hebben sommigen hier toch.

Theatertje schreef:

Maakt mij niet uit, maar Nederlands is het niet.

avatar van Ovidius

Ovidius

Geez, vlammend Wouter. Wat zeuren deze mensen toch? Willen jullie intelligent over komen ofzo? Ongelofelijk. Wel, ik zal ook maar eens vertellen wat ik van de film vond, hopelijk hebben jullie daar wat op aan te merken voor een nieuwe eindeloze discussie.

Toen de film begon schrok ik een beetje, de grote explosie en het vliegtuig deden me vrezen dat dit weer een van Verhoevens' slechtere films ging worden, maar daar was gelukkig niks van waar. Het plot van de film was een beetje onrealistisch, maar aan de andere kant ook heel verassend en spannend.
Carice van Houten was echt geweldig, ik kende haar eigenlijk niet echt maar na Zwartboek vind ik haar zeker een van Nederlands betere actrices. Daarintegen was Johnny de Mol weer eens flink teleurstellend, maar anders verwachtte ik niet.

3.5

avatar van Theatertje

Theatertje

Beste Wouter,

Ik moet je teleurstellen. Wat betreft mijn uitleg, dat is al lang passé. Jij komt dus nu oude koeien uit de gracht halen, en dat is nergens voor nodig.

Beste Wouter,

Koeien in een gracht...?

Anyway, ik reageer als ik het lees. Zo oud was het bericht niet

Offtopic discussie en een reeks van persoonlijke aanvallen verwijderd.

Stephan schreef:
toch vielen me bij de art-direction ook weer irritante fouten op.

Vertel...
PS. Ook pijnlijk jatwerk

Roddel, maar vooruit, zou zomaar kunnen.
Lijkt me echter dat er niet zo heel erg veel anders jatwerk zou zijn dan het historisch accurate gegeven dat de Duitsers van de Canadezen hun eigen veldrecht mochten blijven uitoefenen, en dus hun eigen krijgsgevangenen mochten executeren.
Dat kan in een ander script voorkomen en dat kan door Soeteman gelezen zijn, maar dat geldt voor wel meer historische feiten uit WO2.
Het is volgens mij niet te ontkennen dat Soeteman zijn research altijd zeer grondig doet, en een gedetailleerd kenner van de geschiedenis is.

MadButcher schreef:

Fouten in de film die vermeld staan in imdb: http://www.imdb.com/title/tt0389557/goofs

Ik denk dat de lijst nog wel langer wordt.

Zoals bij wel meer films. Overigens is de lijst slechts ten dele correct.

PS. Ook pijnlijk jatwerk

Over dat ene gevalletje met Müntze zegt Soeteman in de commentaartrack dat zoiets op grote schaal gebeurde. 'Tientallen executies in Duitsland van na 8 mei 1945, maar ook in Nederland ...' Lijkt me duidelijk dat hij dus ook hier grondig onderzoek naar heeft gedaan. Waar hij het idee vandaan heeft (tegenaan gelopen tijdens historisch onderzoek of uit een ander (afgekeurd) script, wie zal het zeggen?) lijkt me minder relevant en jatwerk kun je het bij voorbaat al niet noemen, omdat het historische feiten zijn.

avatar van Wouter

Als het puur om het ggeeven gaat, ben ik het daar wel mee eens. Er moet wel wat meer hetzelfde zijn dan het onderwerp van een (of een paar) scenes.

Zelfs al zou Soeteman door het scenario op het idee gekomen zijn (en zijn research daar gestart) vind ik de term jatwerk onjuist.

Stephan

Zo vaak kwam dat gegeven niet voor. Ik weet dat in de zeventiger jaren er een artikel stond in de Stern over één zo'n geval en daar was men toen behoorlijk geshockeerd over. Het script dat hier over geschreven was heette "The Incident". De titel spreekt hier boekdelen. Als het zo vaak voorkwam zou ik daar graag bronnen van lezen.

Jatwerk is misschien een zwaar woord, maar ik viel zowat van mijn stoel toen ik het befaamde moment in ZB langs zag komen. Ik belde de schrijver van het oorspronkelijke script en vroeg hem of hij ervan op de hoogte was. Hij zij: 'Ja, maar wat doe je eraan.'. Hij bevestigde ook dat hij het script via het fonds aan Soeteman heeft gegeven ter beoordeling.

Over de art direction heb ik al aagegeven dat ik de swastika's broddelwerk vond.

Stephan schreef:

Hij zij: 'Ja, maar wat doe je eraan.'

Lichtelijk overdreven reactie. Alsof er van hem zelf iets is afgepakt ... Het is een historisch feit - dat in Zwartboek overigens ook geen doorslaggevende, of al te grote rol in het verhaal speelt - waarop je geen rechten kunt claimen. Zo kun je tussen honderden scripts wel verbanden gaan leggen. Ik zou zeggen contacteer Soeteman als je bronnen wilt lezen, als hij spreekt over tientallen voorbeelden zal hij ze vast wel ergens zijn tegengekomen.

Stephan

De reactie is gewoon begrijpelijk, waarmee ik niet wil zeggen dat hij een 'zaak' zou hebben. Natuurlijk is zoiets niet te claimen en natuurlijk is Soeteman vrij het idee dat hij uit andere scripts leest te gebruiken als het historisch materiaal betreft.

Het oorspronkelijke script is inmiddels in Duitsland in produktie genomen. Pijnlijk als dadelijk wordt geclaimd dat het idee van dat script uit Zwartboek afkomstig is...

Net zo pijnlijk en onterecht als hier nu wordt beweerd

Quido schreef:

Ik vind het een ENORM doorslaggevend gegeven en een ENORM grote rol spelen. Het verandert het leven van Rachel compleet.

Quido schreef:

Net zo pijnlijk en onterecht als hier nu wordt beweerd

Daar heb je helemaal gelijk in.

Ik trek mijn woorden terug en denk het alleen maar...

cornelis

Zo vaak kwam dat gegeven niet voor.

Dat doet er niet toe. Het is gebeurd, en dat het gebeurd is, is niet onbekend. Het woord jatwerk is misplaatst. Ook in je eigen hoofd.

Het gegeven is zelfs typerend voor Zwartboek, waarin wel meer ongelofelijke zaken plaatsvinden die helaas geheel op de werkelijkheid berusten. Vandaar ook de titel, immers.

cornelis schreef:

Vandaar dat ik mijn woorden heb terug genomen. Ik snap dat dat voor sommigen heel moeilijk te bevatten is en hun punt nogmaals willen maken. Voor mij niet.

Ook in je eigen hoofd.

Dát, mijn waarde vriend, maak ik zelf gelukkig nog uit

Stephan schreef:

Jatwerk is misschien een zwaar woord

Sterker nog, als het slechts om het geven gaat vind ik het een behoorlijk verregaande aantijging.

Lijkt me niet iets wat je kunt claimen.

Overigens zou ik wel benieuwd zijn naar een verdere uitwerking. Eerlijk gezegd vond ik dit gegeven wat te groot om zo rap er doorheen te jassen als ZB deed. Wie zou het gaan maken?

Sorry hoor. Sjongejonge...

Wouter schreef:

Hoevaak moet ik mijn woorden nou nog terugnemen?

Lijkt me niet iets wat je kunt claimen.

Dat zei ik ook al.

Het project wordt door de duitse televisie gemaakt onder de titel "Mein Bruder, Mein Mörder". Google het en je leest dat ze financiering hebben. Meer (nog) niet.

En voordat er weer reacties komen op mijn oorspronkelijke opmerking: Hoe Soeteman ook op het idee kwam maakt me niet uit. Ook niet dat áls hij het gegeven uit het voorgenoemde script heeft. Het is allemaal zalig legitiem.

Zo... even mijn mond spoelen met Lysterine...

cornelis

Gaat het wel goed met je?

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Even een andere koers:

vouten in de vilm, update.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Dogie Hogan schreef:

Even een andere koers:

vouten in de vilm, update.

Nog best een kort lijstje, had ik niet gedacht...

cornelis schreef:

Gaat het wel goed met je?

Ja, inmiddels wel weer. Excuses dat ik wat bot uit de hoek kwam. Nothing personal.

Vinokourov schreef:

Nog best een kort lijstje, had ik niet gedacht...

Waarvan dus ook niet eens alles klopt.