menu

Sophie Scholl - Die Letzten Tage (2005)

Alternatieve titels: Sophie Scholl: The Final Days | Sophie Scholl

mijn stem
3,70 (766)
766 stemmen

Duitsland
Drama / Oorlog
120 minuten

geregisseerd door Marc Rothemund
met Julia Jentsch, Fabian Hinrichs en Alexander Held

Lente, 1943. De Duitsers verliezen de slag bij Stalingrad en in Duitsland zelf gaan voorzichtig anti-Hitler stemmen op. Sophie Scholl en haar broer Hans, studenten, delen pamfletten uit in de universiteit van München als ze worden gearresteerd door de Gestapo. Er volgt een lange reeks van ondervragingen, onder meer door Gestapo-officier Mohr, die steeds meer onder de indruk raakt van Sophie. Er zal echter een wonder nodig zijn om Sophie en haar broer van de doodstraf te redden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=6gxEu8sMBms

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van John Barry
4,0
Sophie Scholl - Die Letzten Tage vind ik een goede film.

Deze film speelt zich af in Duitsland ten tijde van de tweede wereld oorlog. Deze film verteld het waar gebeurde verhaal van de studente Sophie. Zij word betrapt op het verspreiden van pamfletten. Ze word gearresteerd en verhoort door Gestapo officier Robert Mohr. Het verhoor komt uitgebreid aan de orde in de film. Het is een heel interessant stuk om te zien. De spanning in die scènes is echt voelbaar. Sophie probeert zich door allerlei bochten te wringen en in tussen zet Mohr haar steeds meer klem. Toch vind ik wel dat Sophie het slim aanpakt in de verhoren. Iemand anders was al sneller door de mand gevallen. En Sophie is ook zeker niet op haar mondje gevallen. Mohr is duidelijk onder de indruk van Sophie en bied haar zelfs een soort uitweg om aan de dood te ontsnappen. Maar Sophie weigert de uitweg.

Als het acteerwerk in een film als dit slecht is kan je het vergeten. Deze film bestaat uit veel dialogen en die staan of vallen bij goed/slecht acteerwerk. Gelukkig is het acteerwerk in deze film buitengewoon goed. Julia Jentsch acteert heel erg goed als Sophie. Ze weet de emoties die haar personages doormaakt goed te vertolken. Gerald Alexander Held acteert ook heel goed als Mohr. De interactie tussen Mohr en Julia is buitengewoon goed. De verhoor scènes komen geloofwaardig over door hun acteerwerk. Ook de rest van het acteerwerk in deze film is erg sterk.

Aan het einde van de film is er een rechtzaak. De rechter in deze zaak is Roland Freisler. Misschien goed om wat over deze man te vertellen. Freisler was een meedogenloze rechter. Hij stond er om bekend luid te schreeuwen naar de verdachten en ze te vernederen. Het ware dan ook absolute show processen die onder zijn bewind werden gehouden. Het vonnis lag al vast. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen vinden dat Freisler karikaturaal werd neergezet in de film. Maar dat word hij absloluut niet. Freisler was helaas echt zo erg. Ook de rechtbank scene komt geloofwaardig over. Weer wijs ik naar het sterke acteerwerk van de cast. Dankzij hun komt deze ijzingwekkende scene geloofwaardig over.

Wat ik wat minder vond was de muziek. Op emotionele momenten was die wel redelijk. Maar tijdens de wat spannendere scènes krijgen we rare niet passende elektro muziek. De scene aan het begin van de film dat Sophie en haar broer de pamfletten verspreiden is een voorbeeld van een scene met die rare muziek.

Maar ondanks de soms wat rare muziek, vond ik dit een sterke en indrukwekende film.

4 sterren voor deze film.

5,0
Sprakeloos na het zien van de film, en wat een acteurs, echt van wereldniveau...
En voor diegene die het echt ongeloofwaardig vinden, kijk dan maar eens op Youtube en kijk naar:
Roland Freisler - Präsident des Volksgerichtshofes (Ausschnitt aus "Geheime Reichssache") - YouTube

-Ik heb toch wel wat vraagjes omtrent de film, in het echt schijnt ze gemarteld te zijn en dat kwam niet in de film naar voren (wellicht is dat toch niet gebeurd)?!

-En zijn er ook verklaringen na de oorlog van Robert Mohr zelf?

In ieder geval een film die lang in je hoofd blijft zitten en dat is knap, -heel knap!

avatar van arno74
5,0
Van sommige films word je zo stil dat je niets te schrijven hebt. Deze zag ik een paar jaar geleden en 4,5* gegeven zonder een reactie te plaatsen. Nu bij herziening heb ik daar maar 5* van gemaakt, want dat verdient deze wel.

Het verhaal uit de film kwam ik in 2013 op het spoor door een van de vele krantenartikels over W.O. II, maar deze was toch anders omdat het het voor mij onbekende verhaal van Sophie Scholl en De Witte Roos onder de aandacht bracht. Het verhaal van Sophie Scholl en Die Weiße Rose haalt het 'Wir haben es nicht gewusst' behoorlijk onderuit en voorziet het zinnetje "Verbeter de wereld, begin bij je zelf" van inhoud. Indrukwekkend hoe een relatief kleine en eenvoudige daad een enorme spoor kan achterlaten. Diep onder de indruk ging ik op zoek naar deze film.

Later zag ik ook Die Weiße Rose (1982), die film dekt een veel langere periode dan deze, en dankzij die film werden alle vonnissen van de volksrechtbanken van de Nazi's nietig verklaard. Als film is Sophie Scholl wel de betere van de twee.

Voor wie meer wil weten is op het internet in het Duits een vrij compleet dossier te vinden over de Weiße Rose, inclusief de door hen verspreide pamfletten (Flugblätter) en de ondervragingen (Verhörprotokollen).

2,5
Behoorlijke tegenvaller. Het verhaal zelf is niet slecht maar de film kwam bij mij af en toe over als een slecht toneelstuk.

avatar van Antonev
Mausems schreef:
Sprakeloos na het zien van de film, en wat een acteurs, echt van wereldniveau...
En voor diegene die het echt ongeloofwaardig vinden, kijk dan maar eens op Youtube en kijk naar:
Roland Freisler - Präsident des Volksgerichtshofes (Ausschnitt aus "Geheime Reichssache") - YouTube

-Ik heb toch wel wat vraagjes omtrent de film, in het echt schijnt ze gemarteld te zijn en dat kwam niet in de film naar voren (wellicht is dat toch niet gebeurd)?!

-En zijn er ook verklaringen na de oorlog van Robert Mohr zelf?

In ieder geval een film die lang in je hoofd blijft zitten en dat is knap, -heel knap!


Ik ben al een tijdje bezig met het bestuderen van het Duitse verzet in WO2. Onlangs heb ik het (waargebeurde) boek 'Die weisse Rose' gelezen. Daarin komt Sophie Scholl uitgebreid aan bod, dus ook wat er in de dagen van haar gevangenschap tot executie gebeurde. Ze is in de 4 dagen dat ze vast heeft gezeten gruwelijk gemarteld. Je moet weten dat de Duitsers, naarmate de oorlog vorderde, steeds hopelozer en bruter werden. Ondervragingen door instanties als de Gestapo, Sipo, SD gingen vrijwel altijd gepaard met heel veel geweld. Zelfs vrouwen werden niet ontzien.

Dus het antwoord op je eerste vraag: Ja, Sophie is gemarteld.

Robert Mohr heeft na de oorlog , begin jaren 50, schriftelijk het een en ander verklaard aan Robert Scholl (vader). Dit wordt in 'Die weisse Rose' ook aangehaald en er staat een afdruk van de documenten in het boek.

avatar van BBarbie
4,5
"Die weisse Rose" is in 1982 verfilmd door Michael Verhoeven.

avatar van TornadoEF5
3,5
Sterke film, mede door de overtuigende acteerprestaties die hier van een hoog niveau zijn. Julia Jentsch begint ook een favorietje te worden maar de rechter, en de ondervrager spelen hier ook zeer sterke rollen. Heel erg overtuigend gebracht, en de film verveelt ook nooit. Ik had er tot kort nog nooit van gehoord. Onterecht zo blijkt.

avatar van Film Pegasus
5,0
Film Pegasus (moderator)
Een oorlogsfilm over de verzetstrijdster Sophie Scholl. Benieuwd wat dat zou geven, want van WO II zijn al veel films gemaakt en ik ben niet zo vertrouwd met het verhaal van Sophie Scholl. De film zorgt niet voor een heroïsche aanpak met naïeve tieners die in opstand komen tegen de nazi's. Maar wel een beeld van enkele doordachte studenten die desondanks vol spanning hun ideeën verspreiden. De soundtrack helpt daar heel goed bij. Mooi gefilmd.

Ook al waren er meerdere spelers in het spel, gaat de film vooral over Sophie en dat is niet verwonderlijk. Het is vooral genieten - weliswaar vol spanning - hoe het gesprek verloopt bij de ondervraging. De clash tussen ideeën en dan valt op hoe mondig Sophie is en ze voet bij stuk houdt. Niet omdat ze zich moet verdedigen, maar wel omdat ze gelooft in de dingen die ze heeft gedaan en geschreven. Dat zet zich later ook verder in de rechtzaal en je merkt dat ze van alle verdachten het sterkst in haar schoenen blijft staan.

De film focust zich vooral op personen, met Sophie in het bijzonder natuurlijk. En dat lukt door de opbouw van de spanning en de acteerprestaties. De gebeurtenissen zijn echt gebeurd en in het echt zal alles nog harder geweest zijn. Maar de film wil niet enkel de gruwel van de oorlog vastleggen, maar vooral de stem van mensen die het niet eens zijn met het regime. Hoe wet botst met gezond verstand en geweten. Hoe de nazi's met een kanon schieten op een mug als het neerkomt op een aanval op hun gedachtengoed. Gewoon het feit dat onder Hitler zelfs de verkeerde woorden en gedachten genoeg waren om hard op te treden...

avatar van de grunt
3,0
Wat kan die rechter schreeuwen zeg

avatar van aspro
5,0
vanavond om 20:15 op "ARTE"

2,5
TMP
Op zich best een boeiend verhaal, maar het wordt zo kleurloos gebracht. Je mist bij Sophie wat karakteropbouw. Ze is blijkbaar een zeer principieel en standvastig persoon, maar verder ik vond haar karakter en achtergrond niet al te best uitgewerkt. Het acteerwerk is over de hele linie niets bijzonders. Uit de titel volgt verder al meteen hoe het met Sophie gaat aflopen, dus daarom is het ook nergens spannend. De film maakt al met al weinig indruk.

avatar van JoeCabot
4,0
Laat ik maar meteen een open deur intrappen: Sophie Scholl is een bijzonder inspirerende vrouw. Een film over haar bijdrage aan het verzet kan eigenlijk onmogelijk fout gaan (tenzij Michael Bay achter de camera staat misschien).

En ja, het is gewoon een erg knappe film. Niet zozeer vanwege de artistieke keuzes (Marc Rothemund gaat duidelijk voor substance over style), maar vooral dankzij een geweldige Julia Jentsch. Ze heeft een natuurlijk charisma en vindt steeds de juiste balans tussen strijdvaardigheid en kwetsbaarheid.

Uiteraard wordt Jentsch geholpen door een sterk script. De gesprekken met Mohr (Alexander Held) leveren zinderende cinema op, de scène in de rechtbank is weerzinwekkend en van het eind kun je alleen maar stil worden.

Meer dan een film is Die Letzten Tage een aangrijpend pleidooi om niet altijd de weg van de minste weerstand te kiezen.

4*

avatar van Fisico
4,0
Boeiende film over verzetslui die wegens het verspreiden van pamfletten tegen het Derde Rijk opgepakt en verhoord worden. Zeer sterke benadering van de film om zich volledig te focussen op de verhoren en het proces. Puur sec en objectief, zonder marteltechnieken of slagen en verwondingen.
Pure ondervragingstechnieken en dialogen van een hoog niveau, met overtuiging gebracht en uiterst boeiend om te volgen.

Uiteraard ten gevolge van een uitstekend script en meer dan prima vertolkingen van Julia Jentsch en minstens een even sterk Alexander Held als rechercheur die elk vanuit hun eigen idealen het beste van zichzelf geven. Sophie was onverzettelijk, maar tegelijk kwetsbaar en doortastend. Het is toch een film die op mij inhakt.

Sterk overtuigende film van begin tot eind en die nog maar eens laat zien hoe het er aan toeging onder het juk van nazi-Duitsland. Knap!

Gast
geplaatst: vandaag om 05:28 uur

geplaatst: vandaag om 05:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.