Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs en Alexander Held
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 15 september 2005
Plot Sophie Scholl - Die Letzten Tage
"The true story of a young woman who did what few in Nazi Germany dared even think!"
Lente, 1943. De Duitsers verliezen de slag bij Stalingrad en in Duitsland zelf gaan voorzichtig anti-Hitler stemmen op. Sophie Scholl en haar broer Hans, studenten, delen pamfletten uit in de universiteit van München als ze worden gearresteerd door de Gestapo. Er volgt een lange reeks van ondervragingen, onder meer door Gestapo-officier Mohr, die steeds meer onder de indruk raakt van Sophie. Er zal echter een wonder nodig zijn om Sophie en haar broer van de doodstraf te redden.
Sophie Magdalena Scholl
Alexander Schmorell
Robert Scholl
Magdalena Scholl
Matthis
Deze film is 'helderder' opgezet dan de verfilming uit 1982. Alhoewel het al lang geleden is dat ik hem gezien heb, was de kwaliteit van die film erg slecht (of was hij van tv opgenomen?) en is deze film kwalitatief redelijk.
The Hunter
Aangrijpende film. De sfeer is goed weergegeven en er wordt goed geacteerd.
Jammer dat er nu ook een Hollywoodproductie komt (The White Rose) met Christina Ricci als Sophie Scholl.
kort0235
Prachtige aangrijpende film. Wat een sterke rol voor Julia Jentsch!
Zag deze DVD ( geen copie!) vanmiddag liggen op de vlooienmarkt voor maar 3 euro en heb hem vanavond gezien.
Ik leefde intens mee met de hoofdrolspelers en had groot respect voor hun moed en eerlijkheid. De scene in de rechtszaal vond ik huiveringwekkend, maar zo goed geacteerd!
De muziek vond ik absoluut niet storend, juist mooi en ingetogen.
Voor mij een 4.5*
kort0235
Wat geeft dat nou? Niemand zegt dat je die moet gaan zien!
helleke
Heel aangrijpende film die duidelijk weer gaf dat er ten tijde van Hitler geen ander gedachtengoed werd geduld.
Knappe vertolkingen van o.a. Sophie Scholl en de Gestapo-officier Mohr.
Verdient zeker 3,5 sterren
AmazingPP
Wat een prachtmonument is deze film. Eerlijk en oprecht geacteerd, zoals acteren altijd zou moeten plaatsvinden. De scene is de rechtbank beneemt je bijna de adem. Ik heb ademloos toe zitten kijken naar deze film. Ook het einde is met veel respect gemaakt. 4,5 ster.
Hij staat virtueel in de top 250
. Enkel net te weinig stemmen momenteel.
dafoefan
Een zeer goede film!!
Goede acteurs vooral Robert Mohr met zijn duitse geschreew. Ontzettend aangrijpend!!!
Een 3,5*
tsjidde
Hij staat virtueel in de top 250
. Enkel net te weinig stemmen momenteel.
Nee toch? Hij is alleen te recent.
Freud
Ook ja, dat klopt inderdaad. Maar toen ik dat bericht postte viel hij sowieso uit de top omdat nummer 250 hetzelfde gemiddelde had maar meer stemmen.
HeatWave
Helemaal mee eens.
Het is allemaal zo realistisch dat het net is of je de beknellende sfeer zelf van dicht bij meemaakt, en dan met name bij de rechtbank scene.
Aangrijpende film die ook van mij 4.5 ster krijgt.
Koekebakker
Mooie, vakkundige, ijzersterk geacteerde film. Vooral de scenes tussen Sophie en rechercheur Mohr zijn indrukwekkend. Hoogtepunt vond ik een van hun laatste scenes waarin Mohr's sympathie voor Sophie zichtbaar wordt en hij probeert te achterhalen waarom dit meisje toch zo'n 'merkwaardig' wereldbeeld heeft. Mohrs eigen wereldbeeld lijkt hierin toch ook aan het wankelen te worden gebracht. Klinkt nu misschien wat te goedkoop, maar doordat het zo sterk geacteerd is, vond ik het erg mooi.
Maar als geheel wel iets te recht-toe-recht-aan en te weinig nieuwe inzichten verschaffend om een echte topper te zijn, voor mij.
narva77 (crew films)
Waar is deze film een beetje mee te vergelijken?
Als ik het verhaal lees vrees ik voor een suf Rosenstrasse achtig verhaal. Ja de recensies zijn goed, maar verder trekt het me totaal niet. Maar ik ben wel liefhebber van Duitse cinema. Wie overtuigt mij?
Tja, best lastig. Als je niet zo van oorlogsfilms houdt, dan kan hij best tegenvallen. Aan de andere kant is het eigenlijk ook weer NIET écht een oorlogsfilm, want je ziet geen oorlogsactie of gevechten enz. Het is eigenlijk meer een drama-film, en een film over een historische gebeurtenis.
Dus ja, aan de andere kant; als je van Drama houdt, én van Duitse cinema, affijn, zoek het maar lekker zelf uit....
narva77 (crew films)
IJzersterke film vond ik het, zeer goed geacteerd door de hoofdrolspelers, maar met name Julia Jentsch en Gerald Alexander Held!
Die laatste scéne hakte er echt in!
Ik had echter het vuurpeleton of de galg verwacht. Ik had echter géén Guillotine verwacht. Dat was echt even een WOW-erlebnis voor mij!
Gish
Had van te voren eigenlijk iets van, alweer zo' n film over WO II...verraad, SS, oorlogcliches.
Maar net als bij The Pianist een paar jaar geleden werd ik aangegrepen door het indrukwekkende verhaal.
Absolute aanrader met een fantastische Julia Jentsch [=topactrice] ZIEN !!
Hans Br.
Prachtige, aangrijpende film. Op het laatst, vlak voor de executie komt een predikant de cel binnen. Sophie stelt haar vertrouwen in de Allerhoogste, vraagt de predikant om de zegen en gaat vervolgens uiterlijk kalm, met een gerust hart, haar executie tegemoet. De kracht van het christenlijk geloof wordt op deze manier wel heel treffend neergezet.
LittleBox
Buitengewoon goede film. Dat ook nog nauwgezet de feiten zijn gevolgd, zonder opsmuk, maakt het nog indrukwekkender. De acteerprestaties zijn van een bijzonder hoog niveau. Uiteraard Julia Jentsch maar ik vond ook de nazirechter erg overtuigend. Ik kan me goed voorstellen dat dat soort schijnprocessen echt op die manier hebben plaatsgevonden, inclusief de 'rol' voor de verdediging. Adembenemend is de dialoog tussen Scholl en Mohr en het komt mij voor dat Scholl een goed juriste geweest had kunnen zijn.... Mensen, zien!
[edit] O ja, de teksten zijn ook zonder uitzondering allemaal raak. Hans Scholl die in de rechtszaal zegt dat als Hitler niet zo bang voor ze zou zijn, ze daar niet zouden staan. Dat is natuurlijk de kern van het hele verhaal. Prachtig. En Sophie met haar uitsmijter richting de rechter: straks staat u hier. Subliem!
rondh
Zeker een sterke film. Alles klopt in deze film.
Het psychologische tijdens het verhoor is ook erg goed geacteerd.
woeqie
Een mooie film, inderdaad was het jammer dat je niet "meer" zag van wat de witte roos deed, en de personages bleven oppervlakkig ontwikkeld, maar het was voldoende om de boodschap over te brengen. Het acteerwerk was overtuigend mooi. Mooie teksten ook. 4*
laurentje
Zeer goede aangrijpende film, personage zeer sterk
Rechter was wel overdreven, personage kon zich niet verdedigen
Freud
personage kon zich niet verdedigen
Ehm, dat was een beetje de bedoeling denk ik...
Thierry18
Goeie film!
Psychologisch een meesterwerk!
helaas geen happy end, maar het is dan ook geen Amerikaanse film
Goede schets van de toenmalige situatie
boeser
Hele mooie film!!! en idd wt thierry18 zegt een goede schets
''denk ik''
Hij viel me wat tegen.
Ik heb lang geaarzeld om m te gaan kijken, maar nu toch maar even in weekpakketje meegenomen.
Om positief te beginnen; uitstekende acteerprestaties van Julia Jentsch en die gestapo verhoorder. Grappig trouwens dat strikje van die man.
Jammer dat de film me nergens weet te verrassen. Natuurlijk voorkom je bij zo'n verhaal niet dat het wat voorspelbaar is, maar het plot vind ik te degelijk. Eigenlijk is alles in de film degelijk; saaie Duitse grundlichkeit. Weinig filmisch ook. Je zit vooral twee uur lang naar de grote neus van Jentsch te kijken.
Pas tegen het einde komt de mooie muziek terug die je in het begin ook hoorde. Er was vast meer muziek, maar die is me iig niet opgevallen.
Ik vond het psychologische spel ook wel tegen vallen, Sophie zit vooral langdurig heel slim lastige vragen te omzeilen.
tdenissen
Op alle vlakken een prima film. Naderhand echt een gevoel van 'wow'. Erg indrukwekkend.
dikke 4*
The One Ring
Jammer dat de film me nergens weet te verrassen.
Tja, de verrassingswaarde is wel vaker het grote probleem bij dit soort films. Ik vond hem ook niet verrassend, maar wel aangrijpend. De vastberandenheid van Scholl was indrukwekkend. Toch leuk om te zien dat Mohr en die rechter vaak duidelijk geen tegenargumenten wisten te verzinnen tegen de argumenten van Scholl. Een film om niet snel te vergeten. Dit is een van de weinige keren dat ik een film op school zag en iedereen de volle tijd zijn mond hield. Toch al een prestatie op zich.
Ik vond het juist niet aangrijpend. Ik zie hezelfde euvel als bij De Overval; ware feiten achter elkaar zetten maakt niet vanzelfsprekend een goede film. Het is geen documentaire en het is ook geen echte speelfilm. Zo sober gefilmd, heeft het meer weg van een theaterstuk.
Deze mededeling aan het einde van de film ontroerde me het meest:
Pamfletten van Die Weisse Rose werden vanuit München verspreid in Berlijn, Keulen, Stuttgart en Wenen. Een pamflet dat Londen had bereikt, werd daar in de herfst van 1943 in een grote oplage gedrukt en door Britse vliegtuigen over Duitsland afgeworpen.
The One Ring
Sober gefilmd inderdaad, maar dat mag bij een film als deze wel lijkt me. Dit is natuurlijk niet het verhaal om de nieuwste filmtechnieken op los te laten. Allemaal puur functioneel, maar meer verlang ik niet bij een film die draait om dialogen. Deze film haalt zijn kracht vooral uit het feit dat het waargebeurt is. Ik las zelfs dat bijna alle dialogen letterlijk uit de archieven zijn overgenomen. Dat geeft het toch iets extras. Of je het aanrijpt of niet is natuurlijk persoonlijk.
Ik heb het niet over de nieuwste filmtechnieken.
Andere keuzes op het gebied van camerawerk, muziekscore, art direction, regie etc.
Er zijn genoeg films vnl. op 1 locatie gefilmd die wel het filmgevoel geven. A Streetcar Named Desire, Stalag 17, Sleuth, September etc.
ALLE kan niet. Hooguit de verslagen van de verhoren.
The One Ring
ALLE kan niet. Hooguit de verslagen van de verhoren.
Die bedoelde ik ook. Ik zeg toch ook 'bijna alle dialogen'

Vijf goed beoordeelde films die net de Oscar voor buitenlandse film misliepen

Drie goede Duitse films over de Tweede Wereldoorlog

Die Fälscher
Oorlog / Drama, 2007

Der Baader Meinhof Komplex
Drama / Misdaad, 2008
weerstanddeath penaltymunich, germanynazibiografiewhite roseflyer guillotinenazi duitslandgestapoanti-nazi resistancenazismeanti-nazi jaren 40