• 9.375.060 stemmen

Sophie Scholl - Die Letzten Tage (2005)

Drama / Oorlog | 120 minuten

Met onder meer: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs en Alexander Held

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 15 september 2005

Plot Sophie Scholl - Die Letzten Tage

"The true story of a young woman who did what few in Nazi Germany dared even think!"

Lente, 1943. De Duitsers verliezen de slag bij Stalingrad en in Duitsland zelf gaan voorzichtig anti-Hitler stemmen op. Sophie Scholl en haar broer Hans, studenten, delen pamfletten uit in de universiteit van München als ze worden gearresteerd door de Gestapo. Er volgt een lange reeks van ondervragingen, onder meer door Gestapo-officier Mohr, die steeds meer onder de indruk raakt van Sophie. Er zal echter een wonder nodig zijn om Sophie en haar broer van de doodstraf te redden.

Sophie Magdalena Scholl

Richter Dr. Roland Freisler

Christoph Probst

Alexander Schmorell

Robert Scholl

Magdalena Scholl

Ramon K

Dat jij en gotti dat niet zo zien wil natuurlijk niets zeggen! Jij bent net als ik ook maar een meneertje middelmaat die hier even zijn ongewenste mening geeft. Ondanks je intellectueel geleuter!

Het is dus intellectueel geleuter omdat ik 't niet met je eens ben? Of omdat de massa vindt dat het een goede film is?

Ik ben een groot filmliefhebber en ik probeer mijn mening immer zo goed als mogelijk te onderbouwen. Dan kunnen er discussies ontstaan. Maar de vijandige manier waarop jij je hier presenteert staat me vreseliijk tegen. Het slaat echt nergens op. Alsof jij de waarheid in pacht hebt?

@Ramon K

Ik heb mijn bericht dan ook maar verwijderd. Ik heb ook geen zin in dit soort domme discussies. Omdat er altijd mensen zijn zoals jij die zich meteen op hun pik getrapt voelen als iemand hun van stevige kritiek bedient. Verder vind ik je top 10 erg interessant en bevat ook films die ik nog moet zien. Ook jouw site is zeer de moeite waard! Laten we het dan maar weer over de film hebben. Oke?

Jouw kritiek vind ik niet terecht omdat Freisler echt zo was. Zie de originele beelden! Dus absoluut geen karikatuur. Integendeel. Dat dat jou geen bal kan interesseren zegt iets over de schijnbare eenzijdigheid waarmee je deze film kennelijk meent te moeten benaderen. En wat die massa betreft, ik denk dat dat wel mee valt ik denk dat het gros van de mensen deze film niet eens kent. Ik vind de acteer prestaties in deze film fenomenaal sterk. Als je de film vaker bekijkt (misschien een tip) dan zal je ontdekken hoe goed die dialoog (verhoor) bijvoorbeeld is tussen Sophie en Mohr.

Ramon K

Ik word niet boos wanneer ik inhoudelijke kritiek krijg, maar wel als mensen externe factoren erbij gaan halen om een mening ongeldig te laten lijken. Dingen zoals 'leeftijd', 'niet opletten' en nu weer 'schijnbare oppervlakkigheid' hebben niets met mijn mening an sich te maken.

dus:

Nogmaals: Ik geef er geen bal om of een karakter (of plot) gemodelleerd is naar de werkelijkheid. In de film an sich moet het werken. Hier werkt het niet voor me.

'Waargebeurd' , 'het boek is ook zo', 'dat mens was echt zo' zijn voor mij geen factoren die automatisch inhouden dat een film goed is. Het moet nl in de film werken, geloofwaardig gemaakt worden, invoelbaar gemaakt worden etc. Die Duitser is in deze film, zeker als je 'm vergelijkt met de andere personages, te grotesk. Ik geloof dat personage simpelweg niet. De keus was aan de regisseur om 'm in te dammen. Hij koos er voor dat niet te doen.

Ramon K

Laten we het dan maar weer over de film hebben. Oke?

Ok, we houden op met kibbelen. Maar ik denk niet dat ik nog preciezer of uitvoeriger aan kan geven wat mij aan dat personage stoort.

JeanMaurice

Ieder zijn mening Ramon. En die van jou respecteer ik.

avatar van Legan

Legan

Visueel nietszeggend en weinig sfeer wat onder andere komt door het niet echt lijken van de decors en kostuums. Ook qua niveau komt het niet boven een tv-film uit waarbij alleen de soundtrack heel soms goed was. Het acteren is aardig, maar op zich niets bijzonders, en wat uiteindelijk overblijft is een aardige, degelijke, doch totaal oninteressante clichéfilmpje dat er niet in slaagt je emotioneel bij de film te betrekken.Iets wat ik ook had met bijvoorbeeld Der Untergang.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Ik heb deze film nog eens herkeken en ik vind de film nu ietsje beter dan dat ik hem de eerste keer zag. De film een zeer geloofwaardig maar aan de andere kant is het saai en visueel is het ook niet echt goed. Voorlopig een drietje, misschien dat ik deze film achter 5 jaar fzo weer wat beter vind hoewel ik het raar vind dat deze film mij niet echt kan bekoren aangezien ik echt zeer geïnteresseerd ben in de periode van 1933 tot 1945.

avatar van Sifra

Sifra

Deze film was niet wat ik er van verwachtte. een logisch einde, een logisch begin. het geeft alleen goed de werkelijkheid weer.

beetje saai

avatar van G to the J

G to the J

Nja..

Beetje saai... en langdradig...

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

G to the J schreef:

Nja..

Beetje saai... en langdradig...

Uh.. saai? Deze film zit vol spanning. Elke keer als ik de film kijk (en dus weet hoe het afloopt) denk ik bij mij zelf nog: komop, snel ren weg voordat je gepakt wordt!!

De spanning blijft gewoon bestaan bij deze film, hoe vaak je hem ook ziet. Dat is bijna bij geen enkele film zo!

avatar van Minority_Check

Minority_Check

de film is leuk te bekijken

vooral als er geen reclame tussenzit

bij mij gingen die twee uren zo voorbij

had toch wat meer kunnen gebeuren (zoals misschien de eerdere dingen die ze gedaan hadden)

JeanMaurice

Een film over echte MOED van een jonge kwetsbare vrouw. Een geweldloos verzet tegen een uiterst gewelddadig en kwaadaardig regime. Blijft wat mij betreft een van de mooiste films ooit. Vooral ook omdat het geen fictie is.

Mooi verfilmd en uitstekend geacteerd. Het enige dat volgens mij niet klopt met de werkelijkheid is dat Sophie Scholl door de Gestapo gemarteld is. Volgens getuigen verscheen ze op het "schijn" proces met een gebroken been!

avatar van josseheijmen

josseheijmen

JM,

ik begrijp niet zo goed waarom je nogmaals vertelt over Scholls been. Je deelde ons dat al mee ergens in de laatste een, twee pagina's.

Ik bedoel, niemand vraagt naar die informatie/ komt erop terug dat je dat eerder meldde.

Of heb je de film eergisterennacht nogmaals gezien en is hetgeen je schrijft, wat er bij je opkwam?

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Voor mij de 2e ziening van Sophie Scholl - Die Letzten Tage.

(Dit was ongeveer een jaar geleden de eerste recensie en eerste bericht dat ik postte op MM. Nu dus herzien op ned2: de cirkel is rond .)

Na 1e ziening vond ik het volgende:

d.d.01052008 Een zeer indrukwekkende film. Julia Jentsch speelt meer dan overtuigend. Netzoals Hannibal (050108) raakte ik geëmotioneerd, tot tranen toe. De laatste keer dat dat gebeurde (tijdens het filmkijken) kan ik me niet heugen.

Gelijk bij aanvang van de film moet de kijker alert zijn, het verhaal start in hoog tempo. Er wordt zeer weinig uitgelegd, wat geen enkel negatief effect heeft op het kunnen volgen van de ontwikkelingen.

Veel films waaieren breed uit, van verhaallijn naar verhaallijn. Niet deze. De film focust puur op het handelen en denkbeelden van Sophie, wat hem zeer krachtig maakt.

Het uitwisselen van argumenten tussen nazi-rechercheur Robert Mohr en Sophie Scholl vind ik een groots hoogtepunt.

Film heeft me deze keer veel minder weten te raken.

Het tempo vind ik niet (meer) hoog genoeg. Ik merkte dat ik hoge verwachtingen had van deze herziening, die (bij lange na) niet zijn ingelost. Het bekende: "Was dit het nu..."

Nog steeds is voor mij het naar ik meen derde onderhoud tussen Mohr en Scholl het hoogtepunt van de film. Toch heeft dit ook aan kracht ingeboet (in vergelijking met mijn geheugen dan toch).

Waar ik eerst het sterk geconcentreerde verhaal als één van de grootste verworvenheden van de film zag, vind ik dit aspect nu juist een zwakte.

Het is gewoon niet genoeg.

Deze film heeft als onderwerp een belangrijk feit in de 2e wereldoorlog, namelijk een van de krachtigste, meest tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen binnen het (zo goed als non-existente) Duitse verzet tegen Hitler.

Dit is voor mij te eng. Wanneer ik geconfronteerd wordt met dit heftige onderwerp, wil ik niet dat dit soort gebeurtenissen op zichzelf staand getoond worden, ik wil ze zien in breder verband.

Nogmaals, voor mij heeft deze film haar onderwerp te nauw opgevat. Om deze reden roept zij bij mij, een apart, niet al te prettig bijgevoel op.

Wat niet wegneemt dat de f een niet te ontkennen kwaliteit bezit.

Ik ga één ster omlaag.

josseheijmen schreef:

JM,

Ja en? Als ik vind om dat nog eens te vermelden dan vermeld ik dat!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Off-topic berichten verwijderd.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Was toch niet zo begeistert als gehoopt. Het verhaal is best indrukwekkend, maar staat in deze film teveel op zich, wordt te weinig in een bepaalde context getrokken.

Julie Jentsch zet haar rol aardig neer maar is soms wat te krampachtig, vooral in het begin. E.e.a. zal ook met de ontwikkeling van haar karakter te maken, maar voor mijn gevoel kwam ze te laat 'los'.

Nog iets wat mij stoorde was de soundtrack, waarin het percussie-register dikwijls teveel aanwezig was.

Verder als geheel gevoel bij de film kwam het op mij over als een Duitse auto; oerdegelijk maar weinig passie, speelsheid en originaliteit. Een zeer krappe 3*.

avatar van kissyfur

kissyfur

Elke film die me kan laten huilen verdient minimaal 4 sterren.

MoviefreakRob

mmm.. er zijn niet zoveel reacties..

In iedergeval, ik heb de film, ik ga hem morgen kijken!

Ik heb even snel het eerste stuk gezien dat Sophie met haar broer papieren rondom de school leggen!

De rest bekijk ik morgen, lijkt me een goeie film.
Hoe dat vroeger toch ging, er kwam iemand binnen en er werd gelijk eerst de heil hitler groet gedaan.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Ik vond het een erg aangrijpend portret van enkele jonge idealisten die zich verzetten tegen de grootsheidswaanzin van Nazi Duitsland, zoals zovelen er in die tijd tegen waren maar stilltjes zwegen op risico hetzelfde lot te ondergaan als Sophie...

8/10.

Een ijzersterke film die je MOET gezien hebben

Filmsite : http://www.sophieschollmovi...

Of voor diegenen die vlotjes overweg kunnen met Duits:

Duitse Filmsite : http://www.sophiescholl-der...

MoviefreakRob

Een goede emotionele oorlogsfilm.

Het eerste stuk was gelijk erg positief.

Het laatste stuk was erg emotioneel.

Weer een goede film na de film: Der Untergang!

Wat betreft oorlogsfilms in Duitsland: In een woord super!

Wel een paar minpuntjes, te langdradig en best veel onnozel gepraat.

Maar het verhaal was super, en ook voel je de haat, die Sophie met zich meedraagt!

3.0

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

En voor een paar minpuntjes verdient deze film meteen 2.0* minder!?!

Je bent anders heel erg positief..

Bart Simpson schreef:

En voor een paar minpuntjes verdient deze film meteen 2.0* minder!?!

Je bent anders heel erg positief..

Nouja kijk, het is een goede film, een goede film krijgt van mij altijd een 3.0, pas als de film echt super tof is. Krijgt de film hoger dan een 3.0

Maar dit is gewoon een mooie film, 3.0

Ennuh, ik heb ook minpuntjes!

avatar van sweet69

sweet69

juist gekeken en viel ver in slaap ik snap echt niet dat mensen hierdoor geëmotioneerd graken de film is echt saai, er gebeurt echt niets , de film komt traag op gang en blijft dat trage gangetje aanhouden voor de rest van de film

ook kon ik mij op sommige momenten ergeren aan die slechte spionnage muziek, :S

avatar van Keane1983

Keane1983

Een prachtige film die mij echt heeft aangegrepen.
Acteerwerk was zeer goed en erg overtuigend. De soundtrack was bij vlagen soms iets te aanwezig en ook (naar mijn mening) niet goed gecomponeerd voor de scene.
Verder heb ik niks op of aan te merken op de film.
Hij is rustig van opzet, daarmee bedoel ik dat er niet echt met grote decors of sets wordt gewerkt (op de imposante gebouwen na dan).
De film bouwd een goede spanning op wat direct begint. Wat later wordt gevolgd door een aantal mooie en scherpe dialogen.
de rechtzaak kwam bij mij wat minder goed uit de verf, ik vond de rechter erg uberdreven haha je begrijpt wat ik bedoel...het kwam wat geforseerd over.. Het einde is daarintegen weer erg aangrijpend en emotioneel.
Van mij een welverdiende 4.0*

avatar van Keane1983

Keane1983

Ik trek mijn mening over de nogal overdreven rechter in..ik heb namelijk net een filmpje gezien waarop hij dus echt te zien is...en ik kan je zeggen dat de film toch redelijk dicht bij de waarheid zit.

De tierende rechter

Ik zou zeggen, kijk en oordeel zelf

avatar van lottetje

lottetje

Ontzettend goede film.

De film blijft heel rustig en stil. echt heel goed gedaan.

De rode kleren van sophie. erg mooi detail.

avatar van De Hoog

De Hoog

zeker met verkeerde been uit bed gestapt

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Herzien op BD en Sophie Scholl blijft even krachtig als bij de eerste kijkbeurt. Ontzettend sterk acteerwerk van de gehele cast zorgt voor een intense filmervaring.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Dit keer toch een ijzersterke WO II film zonder frontscenes. Maar wel hele sterke discussiescene's en een heel aangrijpend verhaal en samenloop. Ik vond de rol van Sophie Scholl en haar broer echt ijzersterk, en het komt pas helemaal los als Sophie bijna de hele film door moet opbiechten bij zo'n soort handlanger van Hitlers ideeen. Ze word samen met haar broer opgepakt omdat ze alle geheimen over Hitler verspreid op school en vanaf dat moment draait de film grotendeels om angstzweetbarende discussie's en gevangenschap en uiteindelijk... executie. Maar wat toch echt het mooiste is is dat Scholl echt hele goede argumenten gebruikt over dat Hitler voor geen meter spoort, en dat tegen Nazi-figuren en de Nazi-rechter. Erg ijzingwekking. Niks overdreven melodrama of overtollige spanning, maar wel een puur straaltje realisme. "de laatste sigaret-scene" was echt aangrijpend.

Ja, erg aangrijpende film en toch weer iets anders.