Genre: Drama / Oorlog
Met onder meer: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs en Alexander Held
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 15 september 2005
Plot Sophie Scholl - Die Letzten Tage
"The true story of a young woman who did what few in Nazi Germany dared even think!"
Lente, 1943. De Duitsers verliezen de slag bij Stalingrad en in Duitsland zelf gaan voorzichtig anti-Hitler stemmen op. Sophie Scholl en haar broer Hans, studenten, delen pamfletten uit in de universiteit van München als ze worden gearresteerd door de Gestapo. Er volgt een lange reeks van ondervragingen, onder meer door Gestapo-officier Mohr, die steeds meer onder de indruk raakt van Sophie. Er zal echter een wonder nodig zijn om Sophie en haar broer van de doodstraf te redden.
Sophie Magdalena Scholl
Alexander Schmorell
Robert Scholl
Magdalena Scholl
@Flipman
je beschrijft ook precies mijn gevoel.
diep triest gewoon
4,5 ster
JeanMaurice
Helemaal mee eens! Een prachtige film vooral het verhoor met de gestapo (waarin Sophie zich overduidelijk de intellectuele meerdere toont van haar ondervrager) en het eind is sterk als Sophie voor die beul van een Freissler staat en de moed heeft te zeggen: "Ooit zal u hier staan" Prachtig!
DIE Jeroen
Een goed oorlogsdrama met sterke dialogen en met Julia Jentsch in een prachtrol als Sophie Scholl.
De rest van de cast is ook zeker niet slecht.
Geen meesterwerk, wel een degelijke film die weet te overtuigen, maar die toch een beetje spankracht mist.
citizen
De naakte, kalme waarheid.
En die ontroert.
Voor mij een meesterwerk. Het absolute andere uiterste dan bijvoorbeeld draak Saving Private Ryan.
Over vriendschap, overtuiging en geloof. Ik ken geen betere in het genre.
Quido
Sterk oorlogsdrama, dat echter deels genekt wordt door een aantal te karikaturale bijrol-personages (de conciërge, Sophie's advocaat en de rechter). Deze doen afbreuk aan de oprechtheid en soberheid die de rest van de film uitstraalt.
JeanMaurice
Die Freisler (rechter) is geen karikatuur hoor. Die beul was echt zo. Kijk maar eens naar originele beelden van deze blaffende nazi-rechter Freisler! In die tijd had je geen rechtstaat en waren advocaten er alleen voor de vorm en waren stuk voor stuk partijdig en nationaal-socialist. Vergeet niet dat dit drama zicht afspeelt in Nazi-Duitsland!
Bart Simpson
Zo was het inderdaad... Als die advocaat destijds maar ook een ding zij wat tégen hetgeen was wat de rechter zij (als het tenminste over nationaal-socialisme ging) zou ook hij gedood worden...
Ik heb de film 2x gezien, ik heb hem ook liggen. Het is absoluut een goede film, alleen een 4.5* is mij net iets te ver. De film liep snel voorbij en het verhaal was niet helemaal duidelijk. Speelduur kon ook wel wat langer. Voor de rest top film, waargebeurd verhaal, niet saai en goed acteerwerk.
@Bart Simpson
Wat volgens mij ook niet klopt met de werkelijkheid is het weglaten van het feit dat Sophie Scholl door de Gestapo gemarteld werd. Volgens getuigen verscheen ze op het schijnproces met een gebroken been! Dit zie je niet terug in de film. Misschien ook bewust weggelaten om meer de nadruk te leggen bij het verhoor en het kat en muis spelletje van haar verhoorder.
Dat de film zo kort is komt volgens mij omdat het gaat over de laatste dagen van Sophie en haar broer Hans. Tja voor mij een van de beste films ooit maar dat komt ook door het verhaal en het gegeven hoe moedig de jeugd kan zijn in haar drang naar vrijheid en het bestrijden van onrecht! Ik heb veel over Sophie Scholl gelezen, ze had zelfs de moed om die brulaap van een Freisler te onderbreken en hem voor lafaard uit te maken. Moet je je voorstellen wat een moed zeg!
Bart Simpson
@Bart Simpson
Het blijft voor mij ook een goede film. Vooral als ze samen met haar broer in haar school blaadjes van het verzet uit gaat delen. Omdat het op dat moment zo spannend is hoop je dat het toch veranderd en dat ze niet gesnapt wordt door de congierge. Wel moedig dat ze die blaadjes uitgedeeld heeft...
BoordAppel
Die kerel was letterlijk zo, dat kunnen ze dan toch niet op een andere manier verfilmen?
hkoster16
een film kan nooit de werkelijkheid benaderen. je kunt nooit de gruwelijkheden die zich bijvoorbeeld in auschwitz hebben voorgedaan in film benaderen.
Waarom niet? De werkelijkheid is soms te ongeloofwaardig voor woorden...
Quido
Het gaat mij er ook niet om dat zijn handelingen en uitspraken al dan niet ongeloofwaardig zijn, ik heb wel eens wat gelezen over de beste man namelijk, maar hier vond ik het gewoon lachwekkend en totaal niet geloofwaardig overkomen. Terwijl ik juist wist dat zulk soort rechtspraak bestaan heeft.
Vond juist het einde ook hét grote minpunt van de film. De beste man schmiert erop los zonder ook maar één cliché met betrekking tot de Nazistische Duitser te vergeten.
Quido
Of de film doet op dat punt gewoon iets niet goed. Vond die scène totaal misplaatst binnen de film. Des te meer opvallend, omdat hij van essentieel belang is.
BoordAppel
De film doet het juist wel goed, want zo was het namelijk. Jij kan er alleen niet mee omgaan. Iets afzwakken omdat sommige mensen de werkelijkheid niet kunnen bevatten zou nogal dom zijn.
Quido
Wie heeft het over afzwakken? Ik neem zelfs aan dat de werkelijkheid nóg erger was, en dat het toen niet ongeloofwaardig, maar hartverscheurend overkwam ...
Nogmaals: soms is de waarheid zo bizar, gruwelijk en ongeloofwaardig dat het gewoonweg niet werkt in een film. Men moet dan niet krampachtig proberen 'de waarheid' te reconstrueren, maar juist de waarheid zo brengen dat het geloofwaardig wordt binnen zijn eigen context en zonder dat de kern van de originele text vergeten wordt.
BoordAppel
Als je de waarheid niet geloofwaardig vindt kan je er blijkbaar niet mee omgaan. Kan je onmogelijk de film aanrekenen.
Natuurlijk kan ik dat de film wél aanrekenen. Als er iets gebeurd in de film wat ik niet geloof dan werkt het niet, waargebeurd of niet.
BoordAppel
Dat ligt aan jou, een film die de werkelijkheid tracht over te brengen verwijten dat ze de werkelijkheid overbrengen is dom.
Ik verwijt de film niet dat het de werkelijkheid over wil brengen. Ik verwijt het de makers dat ze niet gekeken hebben in hoeverre de werkelijkheid zal gaan werken binnen de filmische werkelijkheid.
Ramon K
Gotti zegt het moeilijk, maar ik ben het wel met hem eens. Hetzelfde had ik met de film Das Experiment.
Het is aan de filmmaker of ie zo'n lopend cliché van een Nazi in zijn film wil stoppen. Want werkt het filmisch wel? (voor sommigen duidelijk niet). Ik vond het ook een vreselijke karikatuur en een matige film.
Ramon K
Nogmaals dit is geen cliche! Misschien moeilijk voor te stellen voor het jonge grut zoals jij en gotti. Maar in deze film komt de nazi Freisler nog niet eens echt uit de verf!
Misschien in het vervolg toch wat beter opletten?!Alvorens een oordeel te geven. Dit is allesbehalve een matige film.
Jong grut? Ik ben 30! Veel films gezien en veel opgelet. Je toon staat me niet aan! Leuk zo'n nieuwkomer! Lees mijn post nog maar eens na en sla het even op. Kan ik intussen alle waargebeurde rtl 4 drama's even ophogen.
BoordAppel
Maar dat ís het gewoon niet. Ik snap ook niet waarom je Das Experiment erbij moet halen aangezien die film zich juist niet aan de waarheid houdt en zelf wat verzint.
Ramon K
Nogmaals. Ik geef er geen bal om of een karakter (of plot) gemodelleerd is naar de werkelijkheid. In de film an sich moet het werken. Hier werkt het niet voor me.
Ik haal juist Das Experiment erbij omdat die film vaak verdedigd wordt onder het mom van 'wat er in de film gebeurt is een recreatie van het echte experiment'. Of dat nu waar is of niet doet er niet eens toe, omdat de film het voor mij niet geloofwaardig brengt.
De nazi in deze film vond ik destijds niet geloofwaardig en karikaturaal. Het enige dat voor mij telt is dat het in de film niet voor me werkt.
Gotti heeft dat al goed verwoord.

Vijf goed beoordeelde films die net de Oscar voor buitenlandse film misliepen

Drie goede Duitse films over de Tweede Wereldoorlog

Die Fälscher
Oorlog / Drama, 2007

Der Baader Meinhof Komplex
Drama / Misdaad, 2008
weerstanddeath penaltymunich, germanynazibiografiewhite roseflyer guillotinenazi duitslandgestapoanti-nazi resistancenazismeanti-nazi jaren 40