• 9.382.110 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

Gerben Kuipers

General Käutner

Notary Wim Smaal

Quido schreef:

Waarvan dus ook niet eens alles klopt.

Inderdaad vauten in de vouten:

- eerste electrische trein in Nederland:

1 oktober 1908: De eerste elektrische trein in Nederland rijdt. De Zuid-Hollandsche Electrische Spoorwegmaatschappij (ZHESM) elektrificeert haar spoorlijn Rotterdam Hofplein – Scheveningen (Hofpleinlijn) met 10.000 volt wisselspanning met een frequentie van 25 Hz.

Ik dacht niet dat al reden die electrische treinen niet, ze al die kabels weg gingen halen, beetje onzinnige, niet doordachte, zogenaamde fout.

Verder: er reden vanwege de spoorwegstaking zeker minder treinen, maar er reden nog wel af en toe treinen. Dat er helemaal niets meer reed, klopt niet.

Van deze zaken kun je dus niet zeggen dat het fouten zijn.

Earth schreef:

Inderdaad vauten in de vouten:

- eerste electrische trein in Nederland:

Van deze zaken kun je dus niet zeggen dat het fouten zijn.

Een groot deel van de bovenleiding en bijna al het ZHESM-materieel werd door de bezetter afgevoerd richting Duitsland, terwijl de spoorlijn op diverse plaatsen door de geallieerden werd gebombardeerd om Duitse transporten te verhinderen. Desondanks kon het treinverkeer tussen Den Haag HSM en de halte Renbaan-Achterweg na de bevrijding toch binnen enkele maanden worden hervat, zij het aanvankelijk nog met stoomtractie...

bron

dus toch een goof...

'Een groot deel' ...

Dus niet alles?

Stephan

Hieruit maak ik op dat in 1944 in ieder geval geen passagiers per trein reed en dat de kabels waar je het makkelijkst bij kan komen (bv. in het station) het eerste weggehaald zou zijn. Mischien dat er ergens bij het spoor ter hoogte van het weiland van boer Harmsen nog een halve meter boven het spoor heeft gehangen.

Stephan schreef:

Dat haal ik er allebei niet uit. Het tegendeel echter ook niet. Geen al te duidelijke bron, wat dit betreft.

avatar van Wouter

Wat maakt het eigenlijk uit?

Quido

Mij maakt het ook geen bal uit, maar er zijn altijd mensen die graag films afkraken en met dergelijke 'argumenten' komen (en daarmee doel ik niet op jou, Stephan).

avatar van Wouter

"You can hear the sound of common swifts while they try to kidnap Van Gein. These birds migrate in august and are not present in the Netherlands during winter."

Mijn hemel.

cornelis

In de maand dat Rachel en Hans de trein nemen, vond er in werkelijkheid geen personenvervoer per trein meer plaats. Een bewust loopje met de realiteit omwille van de plot.

Wat niet klopt is de opmerking over de verkeerde aanduiding van Franken. Die wordt - correct - voorgesteld als en aangesproken met "Obersturmführer", niet met "Obergruppenführer".

Stephan

Ik vind dat je de identiteitscrisis die deze vogels oplopen als ze vanaf onder het balkon naar de film kijken niet moet onderschatten...

Quido

Ook die schapen zijn bewust aan het landschap toegevoegd omwille van de symboliek.

cornelis

Dat van die vogels vind ik wel grappig gevonden, eigenlijk. Tsja, weten die Engelse soundeditors veel?

Sockwatching, dat wel. [Noemde Hitchcock dat niet zo?]

Quido schreef:

Overigens heb ik een home movie uit '44 waarin de koeien weldegelijk door de wei lopen. Niet in het westen des lands, maar ter hoogte van Maartensdijk.

Zal zo even een linkje plaatsen...

cornelis

Hebben ze nou ook nog je home movie uit '44 lopen rippen voor die film????!!!!!!

Stephan

de fuckers.... Let op de overeenkomsten!

cornelis

Stuitend! Schapen! Dat kan geen toeval zijn... Checken of Soeteman ooit in Maartensdijk was!

Stephan

Hier kun je duidelijk zien dat die plek en setting helemaal bedoeld was om een lijkauto te parkeren. Ik heb dit stukje ooit aan een kennis laten zien die Soeteman persoonlijk gekend heeft.

Overigens... Dat mijn oudoom Heinrich heette zegt niets over het feit dat in zijn weiland de koeien rondliepen hoor.

lol

Gedraaid op Agfa?

En zo jammer dat niemand ziet dat die schapen helemaal afgetraind zijn voor dat shot. Alsof je zo zo graatmager vindt in 2005...

Haha, onweerlegbaar bewijs!

bron

dus toch een goof...

Het materieel is in dit geval zeker niet de hoogspanningsdraden, geen fout.

Stephan schreef:

Ze zijn echt alle kabels niet gaan weghalen, heeft ook geen zin, in Duitsland hadden ze die dingen ook wel hangen. Misschien dat het hier en daar weg is gehaald, ik kan me nauwelijks voorstellen dat dat overal (voor de volle 100%) is gebeurd.

MadButcher schreef:

Maar wat er vooral nep uitzag waren de hakenkruisen op de vlaggen. Die waren nogal mager. Zoiets leidt af en haalt je uit de film. Iets wat je bij B-films ook wel eens tegenkomt.

Hier zijn de hakenkruisen net zo nep, jammergenoeg was dit de harde werkelijkheid en geen B Film

avatar van gotti

Heb ik iets gemist? Wat was er mis met de hakenkruisvlaggen in Zwartboek?

gotti schreef:

Heb ik iets gemist? Wat was er mis met de hakenkruisvlaggen in Zwartboek?

Zoals je las waren ze te mager, te dun.

avatar van Quentin

Quentin

Doet het overigens nog heel behoorlijk in de VS;

Earth

Zeker, en we zijn binnenkort de 20 miljoen dollar gepasseerd.

Stephan

In de beginjaren variëerde de swastika nogal ja. Later niet meer. De foto's die jij gevonden hebt zijn van begin jaren '30.

Stephan schreef:

Zo goed ben ik niet met hakenkruisen, maar om zomaar te stellen dat ze er nep uit zien gaat voor mij te ver.

Stephan

Wat is jou "ding" eigenlijk met Verhoeven? Heb je iets met hem te maken? Just curious...

Stephan schreef:

Nee, hoor, ik vind alleen dat er geen onterechte kritiek op een goede film (in mijn ogen dus) gemaakt mag worden. Ik ben daar tamelijk kritisch op. Ik vind het vervelend dat sommige mensen soms iets te snel roepen om kritiek te uiten. Er is zeker wel kritiek te uiten hoor:

- de rol van J. de Mol is lachwekkend slecht.

- soms gaat de film iets te snel van scene naar scene.

- de brandweer komt in een van de eerste scene echt te snel (ook al reden ze mee met vliegtuigen, dit is gewoon te snel).

Al met al vind ik een topper, met hier en daar wat kanttekeningen.

Ikheb wel wat met Verhoeven en zijn films, ik heb ze allemaal en Soldaat van Oranje wel 11 keer (nee, ik mail niet vanuit een gekkenhuis, kijk maar eens op www.neerlandsfilmdoek.nl, making of soldaat van oranje).