Genre: Thriller / Oorlog
Alternatieve titel: Black Book
Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Bekijk via CineMember
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Zwartboek
"To fight the enemy, she must become one of them."
In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.
Rachel Stein / Ellis de Vries
Gerben Kuipers
General Käutner
Notary Wim Smaal
Earth
Zo goed ben ik niet met hakenkruisen, maar om zomaar te stellen dat ze er nep uit zien gaat voor mij te ver.
In mijn boek van Ian Kershaw over Hitler zie ik wel een foto uit 1942 waar de hakenkruisen net zo dun zijn, gaat dus wel iets verder dan de jaren dertig.
Stephan
Pagina 336 van deel 2 (1936-1945)
De enige foto van een Swastika banner
Vergelijk:
't Is gewoon niet goed.
Edit: De vlag die jij bedoelt is een combinatie vlag met meerdere emblemen. Die is idd wat dunner, maar nog niet zo iel als die in ZB.
Earth
Pagina 336 van deel 2 (1936-1945)
De enige foto van een Swastika banner
Vergelijk:
't Is gewoon niet goed.
Ik zit nu op mijn werk, ik zeg het nu even uit mijn hoofd: het is een bijeenkomst en het plaatje staat op de rechterbladzijde, of het net zo dun is weet ik niet. Ik had als ik het bij Zwartboek had gemaakt voor de zekerheid wel dikker gedaan.
Stephan
Bottomline is dit: Bij het zien van de banners die in ZB werden gebruikt viel mij het meteen op en met mij blijkbaar meerdere. Dit is dus gewoon niet goed. Zelfs al zouden er vlaggen als zulke gebruikt zijn (wat ik dus zwaar betwijfel), dan nóg werkt het op velen storend.
Verder vond ik ZB een prima film hoor.
Stephan
Dat is ook de kracht van de film: De illusie. Die werd hier toch duidelijk verstoord. Ik kan me toch niet voorstellen dat Verhoeven bij het zien van die vlaggen ook niet gedacht heeft: "een beetje magertjes". Het valt me dan ook tegen dat hij het art department niet terug heeft gestuurd naar de naaitafels.
Barrie vd Laan
Maar weer eens een ander onderwerp, een site uit Polen:
Het is een mooie site earh maar wat wil je ermee zeggen?
Earth
Het is een mooie site earh maar wat wil je ermee zeggen?
Helemaal niets, alleen dat de film ook in Polen is uitgebracht, misschien dat sommige mensen dat interessant vinden. Ik wel.
Barrie vd Laan
I understand
MrAmsterdam
Ik heb zb net zitten kijken en ik ben onder de indruk van de goeie film van Pau Verhoeven. Erg genoten.
Mooie actie stukken en met DTS erbij kan de film helemaal niet meer stuk!
Goed geacteerd en een mooie setting. De film heeft me geboeid en de kleine 2,5 uur leken maar 30 minuten zo snel ging het. Het eind is verassend en dat je sympathie krijgt voor Muntz is ook erg goed in elkaar gezet.
niet de beste film die ik heb gezien maar zeker 4* waard!!!
Filmi Corleone™
Ik vind dit persoonlijk de meest droevige Nederlandse oorlogs film, en de op 1 na slechtste verhoeven film.
bugno
Kijk kijk een kenner,helemaal mee eens
Leland Palmer
Zwartboek is gewoon een prachtige film! Het acteerwerk van Carice van Houten is echt van uitzonderlijke kwaliteit....! De slechte acteerprestaties van o.a. Johhny de Mol schaden deze film echt niet! Zwartboek boeit de hele tijd en het verhaal wat getoond wordt is echt meesterlijk! Paul Verhoeven heeft het met Zwartboek echt helemaal gemaakt in mijn ogen. Natuurlijk is bijv. Basic Instinct ook al een topfilm maar met deze film maakt Verhoeven het compleet!
De verschillende meningen over deze film zijn logisch. Er zijn mensen die altijd tegen andere recensies ingaan terwijl ze niet gewoon toegeven dat Zwartboek gewoon een topfilm is! En dat voor een Nederlandse film! Ik moet natuurlijk ook toegeven dat deze film zijn zwakke momenten kent, maar de film boeit de hele tijd en doet veel mensen een brok in de keel krijgen.........
* * * * *
Filmi Corleone™
(ik heb bijv. nog steeds geen argumenten of voorbeelden van je gehoord)
Ik persoonlijk vind de film in vergelijking nogal 'heroisch' over komen ?
Je voelt de dingen vaak van te voren aan komen, bijv. dat die vriend van carice neergemaaid zou worden. En daarbij komen de duitsers echt over als zachte makke lammetjes. Ik dacht dat we sinds oorlogs films zoals Days of Glory eindelijk eens een beter perspectief zouden zien in een oorlogs film. Maar nee, hoe kon ik dat toch denken.
De film profileert zich als zijnde een realiteits film, het is alleen allemaal zo overdone, ik dacht dat we in het tijdperk 2006 toch echt overgestapt waren op meer realistische oorlogsfilms. Gooi er maar zoveel mogelijk actie/sex/gfx/romantiek in en de film scoort wel, zie pirates 3 en spiderman 3.
bugno
(ik heb bijv. nog steeds geen argumenten of voorbeelden van je gehoord)
Ja ,heb zeker wat beters te doen,heb zojuist de dvd van zwartboek in de vuilnisbak gegooid,dus helaas,kan ik jou geen voorbeelden meer geven "jongen".
DeCol
* * * * *
Hier heb ik niks op aan te merken. Gewoon een prachtige film! Alleen geef ik 4.5*. Dit omdat ik niet zomaar 5* geef aan film.
Stephan
NU WERELDWIJD MEER DA 20 MILJOEN DOLLAR!
Geldt het nog steeds dat een film 3x over de kop moet om winst te maken?
Earth
Geldt het nog steeds dat een film 3x over de kop moet om winst te maken?
Geen idee, maar ik vind het dat de film in het buitenland aardig doet.
Stephan
Aardig wel ja. Hollow man, toch niet Verhoevens meesterwerk, deed 10x zoveel.
jeuske
wat een gezeur en geruzie om deze film.... ik vind het gewoon hartstikke mooi! Absoluut een 5.0.
Stephan
Beste jeuske, sommigen vinden het leuk om iets meer te discussiëren over een film buiten: "hartstikke mooi". En ruzie maken we al helemaal niet...
MadButcher
Blijf het een film vinden voor de gemiddelde burgelijke Tros- of Avro-kijker.
Misschien een leuke poll: bij welke omroep komt de televisie-premiere.
Jammer dat Leni niet meer leeft, had haar mening wel eens willen horen. Ik denk dat meneer Verhoeven heel veel van Leni had kunnen leren.
Het enige pluspunt aan de film vond ik Carice van Houten (mooie tieten).
Leland Palmer
Blijf het een film vinden voor de gemiddelde burgelijke Tros- of Avro-kijker.
Misschien een leuke poll: bij welke omroep komt de televisie-premiere.
Het enige pluspunt aan de film vond ik Carice van Houten (mooie tieten).
Slaat helemaal nergens op! Carice van Houten zet een prachtige acteerprestatie neer in een prachtige film! En Dat voor een Nederlandse film...! Men hoort eigenlijk alleen maar Paul Verhoeven te complimenteren met het resultaat wat hij met Zwartboek bereikt heeft! En waarom zou het alleen maar een film zijn voor de burgerlijke Tros of Avro kijker? Als er niets nuttig gezegd wordt over deze film houdt je dan a.u.b. stil......
Quido

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog-film 'Zwartboek' van Paul Verhoeven donderdag op televisie

Videoland heeft drie nieuwe indrukwekkende WOII-films toegevoegd aan het aanbod

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977