menu

De Tweeling (2002)

Alternatieve titel: Twin Sisters

mijn stem
3,65 (1704)
1704 stemmen

Nederland / Luxemburg
Drama / Oorlog
137 minuten

geregisseerd door Ben Sombogaart
met Nadja Uhl, Thekla Reuten en Ellen Vogel

Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=vmBAWBqlPe0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Prachtige film!
Op geen enkel moment heeft de film een 'dip'.

Je kunt je erg goed inleven in de hoofdpersonen - Lotte en Anna - en dat vind ik de film ook erg goed maken.

De montage en de aankleding van de gehele film was ook erg mooi.

avatar van MASSIVE70
Verdronkenvis schreef:
@parcivalis
jij vond die over de top aktiefilm valkry geloofwaardig?


Wanneer je je van te voren zou hebben verdiept in het onderwerp van deze film, zou je hebben geweten dat hij qua gebeurtenissen heel dicht in de buurt komt van wat er werkelijk is gebeurd. De film is namelijk gebasseerd op ware gebeurtenissen. Kijk anders ook even hier: Claus Schenk von Stauffenberg - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van Filmpie1
4,0
Prachtig aangrijpend verhaal.
Goed acteerwerk van de hoofdrolspeelsters.

Deze film zal me nog wel even bij blijven.

4,0
Erg mooie film.
Aangrijpend vanaf het begin van de film.

Wat ik erg bijzonder vind aan deze film is dat gevoelens en verdriet (het persoonlijke drama) van een klein aantal mensen gelinkt wordt aan drama waarin een heel groot deel van Europa verwikkeld was.

4,5
Super film. Een van de weinige echt goede Nederlandse films. Fantastische rolvertolkingen en een heerlijk dramatisch verhaal.

Dit vond ik een fantastische film, ademloos heb ik zitten kijken. En bij de laatste scenes tussen de oud geworden zussen hield ik het niet droog. Wat geweldig!

avatar van K. V.
4,5
Een hele goeie film. De film is niet zozeer een oorlogsfilm, maar over hoe twee personen anders opgroeien door in een ander milieu te leven.
De film is Nederlands- en Duitstalig, maar de film moet zeker niet onderdoen voor een Amerikaanse productie.
Ondanks dat hij meer dan twee uur duurt, merkte je het eigenlijk niet.
Zeker een aanrader

1,0
Wat een goed verhaal had kunnen zijn, rammelt helaas, doordat het te aangedikt is en erg veel cliche. Ook veel onwaarschijnlijkheden, te veel interrupties, een overkill aan onwaarschijnlijke tegenslag & ellende, om er murw van te worden. Sommige scene's kloppen niet, zijn tegenstrijdig.
Maar van een door de Publieke Omroep gesubsidieerde film, tijdens de opkomst van Fortuyn, kan je dit verwachten.
Wel mooi gefilmd.

avatar van tommykonijn
3,5
Met vrij lage verwachtingen ben ik deze gaan kijken, maar tegenvallend was de film absoluut niet.

De film moet in het begin even op gang komen, maar boeit wel al meteen. De situaties die zich voordoen worden overtuigend in beeld gebracht. De film heeft een pakkend verhaal. Het zielig om te zien hoe de relatie tussen de tweeling steeds door een andere gebeurtenis uit elkaar wordt gehaald. De meest emotionele momenten zijn toch wel dat de joodse verloofde van Lotte wordt afgevoerd naar Auschwitz en Anne's verloofde die, als ik het goed begreep, niets met de oorlog te maken wilde hebben sneuvelde. De daaropvolgende ruzie is natuurlijk begrijpelijk. Des te interessanter zijn de scenes die zich voordoen als de zussen bejaard zijn. Uiteindelijk krijg je een prachtig, emotioneel einde. Dit zal ik zeker niet snel vergeten. De film bevat dan ook erg sterk acteerwerk, van vrijwel de gehele cast.

Toch vond ik niet alles even goed. De film lijkt soms wat langdradig, en dan met name in het begin. Als de oorlog begint uit te breken wordt het interessanter. Thekla Reuten vond ik goed acteren, maar in het begin (als ze wel eens kwaad werd) kwam het een beetje ongeloofwaardig ('stroef') over. Later in de film (als ze haar zus na de oorlog op straat zet) doet ze dit beter.

Uiteindelijk vond ik het over het algemeen gewoon een mooie film. De emotie werd in ieder geval erg goed overgebracht op me. Misschien dat ik de film nog met een halve ster verhoog, als ik hem nog eens heb herzien. Voor nu geef ik het een dikke:

3,5*

avatar van Spetie
4,0
Een erg goede film dit van eigen bodem, die zeker zich mag rekenen tot het beste ooit gemaakt.

Sombogaart levert vooral een film af, die prima in balans is. Ik had een twintig minuutjes nodig om echt goed in het verhaal te komen, maar daarna hield deze tweeling, mij tot het einde toe in een geboeide greep. De acteurs doen het eigenlijk allemaal degelijk tot erg goed. Het meest onder de indruk ben ik echter van Nadja Uhl, die de rol van de jonge Anne voor haar rekening neemt. Haar uitstraling en communicatie zijn echt bijzonder sterk. Daarnaast ziet ze er ook nog eens mooi uit. Ook Thekla Reuten doet het goed, maar is soms net iets minder overtuigend dan haar tweelingzus.

Sombogaard switcht op een goede manier tussen heden en verleden. Ondanks die afwisseling blijf je prima in het verhaal zitten. Beide zussen leer je op deze manier ook goed kennen en van beiden wordt gelukkig geen zwart-wit beeld geschetst, maar een realistisch beeld, waarin ook plaats is voor fouten. Het knappe vond ik ook, dat ik beide zussen begreep in hun gedrag, al had ik wel net wat meer sympathie voor Anne.

Uiteindelijk vond ik het einde ook erg mooi. Ze voelden zich eindelijk weer echte zusjes, ook al was het slechts van korte duur. Het paste goed bij de rest van het verhaal en is een mooi einde van een erg sterke Nederlandse film.

Fijn om te constateren dat ons land ook af en toe in staat is om dit soort films af te leveren.

4,0*

Dh PING
Schitterende Nederlandse film, en naar mijn mening een argument om te zeggen dat er nog steeds goeie Nederlandse filmproducties worden gemaakt. Ik was vooral zeer onder de indruk van hoe de film de tijdsgeest van de jaren twintig tot eind jaren veertig weet neer te zetten; een uitmuntend stukje cinematografie. Ook de muziek; Fons Merkies durf ik bijna de Nederlandse Ennio Morricone te noemen - -> je krijgt er net zo'n zelfde kippenvel gevoel bij. Ook het acteerwerk is echt geweldig, ook van de kinderactrices. Alleen vond ik het einde wel een beetje geforceerd snel gedaan, daar raakte het me nog net niet zo. Maar buiten dat vind ik De Tweeling een van de betere Nederlandse film producties van de laatste tijd.

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Ik begon wat voorzichtig aan deze film. We hebben al wel wat films van de wereldoorlog gezien en ik ben ook licht van mening dat er toch wel een verschil is tussen de Nederlandse en de Vlaamse film. Nederlandse oorlogsfilms als Zwartboek en Soldaar van Oranje waren niet zo slecht, maar maakten bij mij de hype zeker niet waar.

De tweeling slaagt er als zeldzame oorlogsfilm in om perfect het onbekende van de oorlog te zien vanuit de blik van twee jonge vrouwen. Anno 2014 weten we al veel meer van de oorlog en wat de gruwel met zich mee bracht. Ik kan me voorstellen dat het in de jaren '30 en '40 anders werd ervaren. Maar de gruwel kan je niet wegcijferen natuurlijk. Door het gebruik van een tweeling die zo'n sterke band hebben, niet alleen familie maar zelfs een echte tweeling, zien we hoe zwaar de oorlog gewogen heeft. Hoe de gruwel (om het woord nog maar eens te gebruiken) zo hard z'n stempel had gedrukt op de bevolking in Europa, dat zelfs een gesmeden band als een tweeling er onder lijdt. De verontwaardiging bij bepaalde gebeurtenissen naast politieke statements waar je deels mee opgegroeid wordt. Het soms naïeve beeld omdat mensen blijkbaar blind zijn voor bepaalde zaken...

De film is prachtig met bijhorende muziek en de acteerprestatie van zowel Nadja Uhl als Thekla Reuten. Reuten ken ik niet echt, Nadja Uhl had ik al zien gloriëren in de film Der Baader Meinhof Komplex. Het einde is wel wat voorspelbaar en houdt me van een maximum score. Maar de film is wat mij betreft één van de beste (zo niet DE beste als ik hem wat laat bezinken) film uit buurland Nederland.

avatar van nadrin
2,5
Het lijden van de twee kanten tijdens en na de oorlog wordt hier sterk benadrukt. En dat is de kracht van deze film. Ik vind ook dat dit vrij eerlijk voor beide zijden werd weergegeven. Vooral de visies van de zussen als zij terugkijken is oprecht en menselijk.

avatar van Flat Eric
4,0
Na herzien vind ik het nog steeds een sterke film. Ondanks de lange duur verveelde de film geen moment. Indrukwekkend verhaal over hoe twee levens door omstandigheden een geheel andere wending kan nemen.
Absoluut de (enige) beste film van Nederlandse bodem.

3,5
Mooie film, goede acteerprestaties maar het einde vond ik erg tegenvallen....

avatar van Actarus
4,0
Het betere werk van mijn Noorderburen!
Aangrijpend en mooi verhaal, knap vertolkt...verveeld geen moment...Kijken dus!

avatar van de grunt
3,0
Als iemand de onlangs gereleaste BR van De Tweeling heeft bemachtigd, zou diegene dan willen laten weten hoe de master is? Dankjewel!

avatar van Boneka
4,0
Nou niet perfect maar ik ga hem vanavond bekijken. Zag toch wel regelmatig witte speld puntjes. Daarnaast zeer kwalijk niet volledig Nederlands ondertiteld terwijl dit wel op de cover staat. Het Duits wordt wel ondertiteld het Nederlands niet. Je kunt wel volledig overschakelen naar Engelse subtitles. Verder geen intro voor instellingen. Ik vind het mager en slecht! Vanavond weet ik meer.

avatar van Boneka
4,0
Blu-Ray Review: De Tweeling (Jubileum Editie) - Recensie op FilmTotaal


Vol met oneffenheden veel ruis vlekjes (ergernis) en geen volledige ned ondertiteling en dat voor een film van 2001. Volledig gerestaureerd? Ammehoela wat is dit slecht gedaan zeg. Bagger!!

avatar van de grunt
3,0
Zonde.

avatar van Boneka
4,0
Nederland is vaak goed in het maken van films rond de jaren 30/40 op een enkele na. De Tweeling had ik eerlijk gezegd nog nooit gezien maar verrast mij positief. Setting aankleding sfeer en acteerprestaties zijn een dikke voldoende. Met name in Duitsland vond ik het geheel erg sterk. Wat vooral boeiend is is gelijk ook een klein nadeel. Twee opgroeiende meisjes in twee aparte leefwerelden. Dat heeft als gevolg dat er vooral in het begin teveel en te vaak wordt geschakeld. Dat vond ik wel een beetje jammer om zo beter in te leven in de acteurs. De meisjes spelen uitstekend en dat geldt ook in oorlogstijd. Vooral de Duitse Lotte vond ik erg sterk spelen. Ik zit me alleen af te vragen of het laatste stuk nog interessant genoeg is. Dat vond ik bij Haar naam is Sarah ook al een beetje een tegenvaller. Heden en verleden dat hoeft voor mij niet zo. Het haalt de sfeer gelijk eruit. Toch vind ik beiden levensverhalen boeiend om te zien. De tijd voor en in de oorlog en daarna. Afgezien van de wisselingen van Duitsland, Nederland en heden een kleine topper!

En dan het veelbesproken beeld! Een film van 2001 mag er natuurlijk niet zo uitzien. Zelfs de oude Spetters ziet er nog beter uit. Wie een groot beeld heeft zal zeker het e.e.a. opmerken en het is gewoon jammer dat niet alle beschadigingen eruit zijn gehaald. Redelijk in het begin van de film zien we een zeer storende zwarte!! kleine vlek bij haar oog van Ellen Vogel. Jammer!. Zo zijn er meer kleine witte speldjes te zien, maar als ik de hele film bekijk valt het me enigszins mee. Er valt dus mee te leven, toch hoop ik dat ze deze transfer nog eens behandelen! Ook de grain/ruis is iets teveel in beeld. Zet het beeld maar eens stil dan zie je hoeveel ruis erin zit.

Nog meer minpunten. Ja helaas. Op de cover wordt gerept van Nederlandse ondertiteling, geen en Engels. Nu blijkt dat alleen het Duits gesproken Nederlands wordt ondertiteld. Jammer en zeer vervelend voor mensen die minder horen. Weer een grote doelgroep voorbij geschoten! Daarnaast heeft de film geen menu en begint gelijk na wat trailers en heeft ook geen extra’s

Behoorlijk karig dus. Over de film heb ik niks te klagen de rest had EOne tien x beter kunnen doen. Een gemiste kans!

avatar van Boneka
4,0
Tweeling, De (Remastered) (Blu-ray) - DVD.NL

Nog meer bagger te lezen over de kwaliteit blu ray.........

avatar van de grunt
3,0
Heb 'm gezien en dit heeft inderdaad 0,00 te maken met een gedegen BR restauratie. Met dit soort luie masters kun je toch niet meer aankomen anno nu , terwijl een Arrow Films continu de toon zet met de meest prachtige restauraties.

avatar van John Milton
4,0
En het is niet eens echt oud. Ik snap dat niet. Kom op zeg.

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
Prachtige film is dit.
Mooi, maar zeer triest verhaal, dat zeer goed is gebracht door zowel de jonge als oudere acteurs die dezelfde personages vertolken.
Er is oog voor alles in deze prent, acteerprestaties, decors en de tijdsgeest wordt uitstekend in beeld gebracht.
Dit is weer zo'n film die je aan het denken zet en waarna je je afvraagt hoe het toch mogelijk was dat zoiets allemaal kon gebeuren. Maar helaas zijn zulke verhalen maar al te waar.
Een aanrader van formaat.


Ik blijf dit een indrukwekkende film vinden, zelfs al is hij nu toch ook al 13 jaar oud.
Mooi, maar tragisch, verhaal, uitstekend gebracht.
Verder heb ik dus niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.

Maar net als velen heb ik toch mijn opmerking over deze geremasterde versie, ik vind ook dat er veel te weinig aan het origineel is verbeterd op deze Blu-ray, en vooral het ontbreken van de Nederlandse ondertiteling bij de Nederlandse dialogen is een gemiste kans, die zijn soms heel onverstaanbaar zodat je verplicht bent het geluid hoger te zetten té hoog.
De film had een betere restauratie mogen krijgen.

avatar van Miszmi
3,0
Door de vrij hoge klassering ging ik met hoge verwachtingen deze film in. Helaas is dat niet helemaal waargemaakt. Het ligt er allemaal net iets te dik bovenop, waardoor er weinig spanning te vinden is. Eén van de stukken wat je van te voren mogelijk niet ziet aankomen, staat hier op MM al in het plot beschreven. De acteerprestaties waren, vooral voor Nederlands doen, vrij hoog. Dit heeft de film voor mij wel gered en was het geen ramp om naar te kijken. Het is (visueel) allemaal goed verzorgd. We weten allemaal wat er ongeveer in de oorlog heeft afgespeeld, maar tijdens zo'n film hoop ik altijd dat ik wat meer over dat gevoel te weten kom. Deze film is daar niet in geslaagd, behalve het moment dat de familie in de kast opgesloten zat. Ik denk wel dat ze daarmee een punt hebben aangehaald hoe de joden in die tijd moesten leven om te overleven. Ik heb overigens ook niet echt het idee dat de nadruk op de oorlog moest liggen, maar het scheiden van de tweeling. Op zich logisch natuurlijk, maar ik denk dat er veel kracht uit te halen viel als er meer focus op de oorlog was gelegd. Het boek heb ik overigens nooit gelezen, dus ik kan geen mening geven of het boek goed verfilmd is. Een onvoldoende voor deze film zou ik wel onterecht vinden, maar een ruime voldoende kom ik niet aan, 3*.

avatar van baspls
4,0
Jezus, die plotomschrijving staat helemaal vol spoilers. Maar goed dat ik die niet heb gelezen voordat ik de film keek. Kan iemand dat aanpassen? Ontzettend zonde voor mensen die de film voor de eerste keer gaan zien.

avatar van baspls
4,0
Ik probeer dit jaar wat meer Nederlandse films te kijken en aangezien het boek me al meerdere keren was aangeraden en de verfilming op Netflix stond, en we ook nog eens een Oorlog/SF-challenge hebben, heb ik hem gister avond dan maar eens bekeken.

De film verteld het verhaal van twee Duitse tweelingzusjes die uit elkaar worden gehaald na de dood van hun ouders. Lotte gaat naar Nederland en Anna groeit op het Duitse platteland op. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt beleven de zusjes die ieder totaal anders.

Voor Nederlandse begrippen was het acteerwerk bijzonder sterk. Het is wel ironisch dat het beste acteerwerk in deze Nederlandse film word geleverd door de Duitse acteurs. Thekla Reuten en Jeroen Spitzenberger waren zeker niet slecht, maar stellen niet veel voor in vergelijking met bijvoorbeeld Nadja Uhl.

Sowieso sprak de Duitse kant van het verhaal me veel meer aan, al was het al omdat de 'Hollanders' hier weer van die gereformeerde snobs zijn die naar hun Duitse familie refereren met termen als 'domme Katholieke boeren' en 'barbaren'. Maar verder gebeurt er ook veel meer aan de Duitse zijde en is het verhaal aan de Nederlandse kant veel cliché-matiger. Van mij had het verhaal aan Duitse zijde dus ook wat meer belicht mogen worden. Het boek heb ik nooit gelezen, maar volgens de achterflap moet het Nederlanders confronteren met de keerzijde van de oorlog. Ik vind dat altijd een sterke inslag bij Oorlogsfilms (en boeken) als het goed en kwaad-beeld eens losgelaten wordt. Daarom vind ik ook Das Boot en Der Untergang zo sterk.

Het aanhouden van een niet-chronologische volgorde is toch wel een blunder en het enige grote minpunt van de film. De sprongetjes tussen verleden en heden en tussen Anna en Lotte waren best wel irritant, ze hadden het beter gewoon allemaal achter elkaar kunnen vertellen, dan was het ook spannender geweest. Het einde met de bejaarde Anna en Lotte vond ik wel een mooie afsluiter.

De cinematografie is netjes verzorgt door de Poolse Piotr Kukla. De setting was ook uitstekend, slechts een paar heel erg kleine Historische incorrectheden (volgens IMDb). Luxemburg kan prima voor Duitsland doorgaan ook. De film heeft een heerlijke ouderwetse soundtrack van Fons Merkies, zonde dat die componist zijn talent de afgelopen 15 jaar heeft verspilt aan komedie-troep.

Ben Sombogaart is toch wel een van de betere filmmakers die in ons land rondloopt. Het Zakmes was een aandoenlijke kinderfilm en Kruistocht in Spijkerbroek een meer dan geslaagde boekverfilming. En nu deze bijzonder goede Oorlogsfilm van eigen bodem. De Tweeling maakte onverwacht toch een grote indruk op mij. Uitstekend drama en een genuanceerd verhaal over de oorlog in een erg sterke setting.

(verwijderd)
Op de middelbare school is De Tweeling ooit eens voorbijgekomen, maar ik denk niet dat mijn 3.0* daadwerkelijk ergens op gebaseerd was, nu ik de film op Netflix zag staan gelijk maar aangezet.

Beter dan ik had verwacht. De Tweeling heeft een aardig drama/oorlogsplot, maar vooral zussen Lotte en Anna maken het de moeite waard: goede en mooie actrices, vooral Anna's ontwikkeling is bijzonder. De bijrollen van onder andere Jeroen Spitzenberger zijn degelijk.

De flashforwards in hun latere jaren zorgen voor een verfrissende afwisseling en het einde sluit de film treurig maar goed af.

Audiovisueel ook niet verkeerd en het feit dat het Nederlands (/Duits) is is een leuk extraatje.

Toch wel 4*, voordeel van de twijfel.

4,0
indrukwekkende, en bij vlagen aangrijpende film. Zet je op het puntje van je stoel en daar kom je niet meer van af. Spelprestaties, vooral van Thekla Reuten, naar wie het altijd een feest is om naar te kijken, zijn geweldig. Ook leuk om Ellen Vogel nog een keer te zien. Al vond ik de ontmoeting van de twee oudere zussen op het eind niet het sterkste deel van de film.

Ik kreeg wel een beetje genoeg van dat heen en weer gespring in tijd en plaats in het begin van de film. Daar wordt een verhaal nooit sterker van. Gaandeweg werd het verhaal wat rustiger. Overigens munt de film niet uit in subtiliteiten. Het effectbejag hier en daar stond me tegen. Maar locaties, decors, de gehele enscenering vond ik bijna on-Nederlands goed. Begrijp ook niet zo goed waarom ik deze film niet eerder heb gezien. Kwam vanavond langs op de tv, dus de gelegenheid benut. Een gelukkige keus.

avatar van Flavio
3,5
Na de weinig subtiele opening met de rouwende zusjes die hardhandig van elkaar worden gescheiden op de begrafenis van hun vader vreesde ik het ergste, en ook de dramatische muziek kon me niet erg bekoren. Maar naarmate de film vordert werd De Tweeling beter- het acteerwerk was prima, beelden oogden verzorgd en hoewel de structuur wat warrig was (op een gegeven moment vertelt de bejaarde Anna haar kant van het verhaal aan de bejaarde Lotte, maar ook voor dat moment kregen we al geregeld haar scenes uit Anna's leven te zien- haar "bekentenis" in het heden kwam daardoor over als een onnodige kunstgreep) vond ik de scene in het bos tussen de twee bejaarde zussen zeker wel meerwaarde hebben.

Jammer dat de film wat simplistisch is en sommige personages karikaturen zijn- dan denk ik met name aan de pleegvader van Lotte. Prima film verder van Nederlandse bodem.

avatar van Lakte
4,0
Heb de film op de Nederlandse blu-ray uitgave van EOne gezien en moet zeggen staat er best mooi op! Het leek ook wel alsof de kleur wat verminderd is bij de film zodat het oud lijkt, erg mooi gedaan!
Wel jammer (dat is typisch Nederlands) dat er geen extra's op de blu-ray staan.

Over de film, vond het echt een hele goede film! Vooral Ellen Vogel speelde heel erg sterk in deze film! Moet bij haar stem wel steeds aan Brandende Liefde (1983) denken.

Vond de scènes dat ze klein waren ook erg mooi gemaakt en erg goed geacteerd! Is wel eens anders met kleine kinderen in Nederlandse films.

avatar van EW101
3,5
Best een mooie film.

Ik heb deze met mijn huisgenoot gezien. Ik had deze dus als Nederlandse film ingediend (en hij een Russische;omdat hij uit Rusland komt), omdat de film nogal goed aangeschreven stond en ik heb 'm nooit gezien had.
Het begin was helaas iets te fragmentarisch naar mijn gevoel. Het ging van de hak op de tak en zat nog even vol met kitscherige symboliek om zo de 'mysterieuze' band tussen de tweelingen duidelijk te maken.
Ook was het drama met de muziek iets te aangezet.
Gelukkig nadat de film een tijd bezig was, ging het over na een toch wat ingetogen verhaal. Best wel mooi hoe door bijna alleen maar dialoog en de details die daarin zitten (zoals dat de een Duits spreekt en de ander Nederlands), de film gedragen wordt.

Het concept was ook erg sterk.
Daarbij was het acteerwerk ook best overtuigend.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:04 uur

geplaatst: vandaag om 20:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.