• 11.501 nieuwsartikelen
 • 163.746 films
 • 10.476 series
 • 30.464 seizoenen
 • 618.899 acteurs
 • 194.203 gebruikers
 • 9.042.048 stemmen
Avatar
 
banner banner

De Tweeling (2002)

Drama / Oorlog | 137 minuten
3,64 1.801 stemmen

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 137 minuten

Alternatieve titel: Twin Sisters

Oorsprong: Nederland / Luxemburg

Geregisseerd door: Ben Sombogaart

Met onder meer: Nadja Uhl, Thekla Reuten en Ellen Vogel

IMDb beoordeling: 7,4 (7.296)

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 12 december 2002

Plot De Tweeling

Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.

logo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Anna Bamberg, young

Lotte Bamberg, young

Young Lotte

Young Anna

Mother Rockanje

Father Rockanje

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Flavio

Flavio

 • 4548 berichten
 • 4827 stemmen

Na de weinig subtiele opening met de rouwende zusjes die hardhandig van elkaar worden gescheiden op de begrafenis van hun vader vreesde ik het ergste, en ook de dramatische muziek kon me niet erg bekoren. Maar naarmate de film vordert werd De Tweeling beter- het acteerwerk was prima, beelden oogden verzorgd en hoewel de structuur wat warrig was (op een gegeven moment vertelt de bejaarde Anna haar kant van het verhaal aan de bejaarde Lotte, maar ook voor dat moment kregen we al geregeld haar scenes uit Anna's leven te zien- haar "bekentenis" in het heden kwam daardoor over als een onnodige kunstgreep) vond ik de scene in het bos tussen de twee bejaarde zussen zeker wel meerwaarde hebben.

Jammer dat de film wat simplistisch is en sommige personages karikaturen zijn- dan denk ik met name aan de pleegvader van Lotte. Prima film verder van Nederlandse bodem.


avatar van Lakte

Lakte

 • 642 berichten
 • 2899 stemmen

Heb de film op de Nederlandse blu-ray uitgave van EOne gezien en moet zeggen staat er best mooi op! Het leek ook wel alsof de kleur wat verminderd is bij de film zodat het oud lijkt, erg mooi gedaan!

Wel jammer (dat is typisch Nederlands) dat er geen extra's op de blu-ray staan.

Over de film, vond het echt een hele goede film! Vooral Ellen Vogel speelde heel erg sterk in deze film! Moet bij haar stem wel steeds aan Brandende Liefde (1983) denken.

Vond de scènes dat ze klein waren ook erg mooi gemaakt en erg goed geacteerd! Is wel eens anders met kleine kinderen in Nederlandse films.


avatar van EW101

EW101

 • 1256 berichten
 • 2284 stemmen

Best een mooie film.

Ik heb deze met mijn huisgenoot gezien. Ik had deze dus als Nederlandse film ingediend (en hij een Russische;omdat hij uit Rusland komt), omdat de film nogal goed aangeschreven stond en ik heb 'm nooit gezien had.

Het begin was helaas iets te fragmentarisch naar mijn gevoel. Het ging van de hak op de tak en zat nog even vol met kitscherige symboliek om zo de 'mysterieuze' band tussen de tweelingen duidelijk te maken.

Ook was het drama met de muziek iets te aangezet.

Gelukkig nadat de film een tijd bezig was, ging het over na een toch wat ingetogen verhaal. Best wel mooi hoe door bijna alleen maar dialoog en de details die daarin zitten (zoals dat de een Duits spreekt en de ander Nederlands), de film gedragen wordt.

Het concept was ook erg sterk.

Daarbij was het acteerwerk ook best overtuigend.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 6406 berichten
 • 0 stemmen

Deze film had ik nog nooit gezien, daar ik toch graag Nederlandse films zie (en zeker die over de oorlog gaan) had ik om de één of andere reden nooit de moeite genomen om De Tweeling te kijken. Vanavond dan toch eindelijk gebeurd, en ik moet toegeven dat het weer een hele goeie NL film is. Nou vind ik ook wel dat dit soort films, over de oorlog, het sterkste genre is wat uit NL komt. Dat kan natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur zijn, maar de meeste NL films over de oorlog zijn allemaal sterke films.


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87281 berichten
 • 12086 stemmen

Nederland en WWII.

Het is eigenlijk opvallend hoe veel van dit soort Nederlandse films er zijn, terwijl ik me niet eens een Belgische voor de geest kan halen. Je zou denken dat de twee oorlogen hier nog nét een iets grotere impact gehad hebben.

Maar blijkbaar niet dus. Jammer genoeg zijn dit soort filmpjes niet meteen aan mij besteedt. Groots opgezet, maar daarom weinig spannend en uitdagend. Visueel is het saaie degelijkheid, het acteerwerk is eerder stroef en het verhaaltje is vooral voorspelbaar.

Toch was het vooral de soundtrack die wist te irriteren. Erg luid, alom aanwezig en alles behalve subtiel. Voor zover er al niet genoeg sentiment in het verhaal zat, is de onderstreping daarvan door de muziek gewoon ridicuul. Een wat fijnere afwerking had het verhaaltje nog wel kunnen opwaarderen, maar dat zat er duidelijk niet in.

En dat dan 135 minuten ... maar ach, er zijn er ergere.

1.5*


avatar van Basto

Basto

 • 10279 berichten
 • 6855 stemmen

Onderhond schreef:

Nederland en WWII.

Het is eigenlijk opvallend hoe veel van dit soort Nederlandse films er zijn, terwijl ik me niet eens een Belgische voor de geest kan halen. Je zou denken dat de twee oorlogen hier nog nét een iets grotere impact gehad hebben.

Misschien komt dat omdat we in Nederland maar één oorlog hebben meegemaakt. Tijdens de eerste Wereldoorlog waren wij neutraal. Daarbij is het bombardement op Rotterdam natuurlijk van een schaalgrote geweest die België bespaard is gebleven. Dus denk dat om die twee redenen de impact van WO2 hier wellicht toch groter was.


avatar van ol_56

ol_56

 • 3 berichten
 • 8 stemmen

Mooi verhaal, goed uitgewerkt. Acteerwerk is geloofwaardig

Een aanrader!!


avatar van Antonev

Antonev

 • 1683 berichten
 • 1136 stemmen

Basto schreef:

(quote)

Misschien komt dat omdat we in Nederland maar één oorlog hebben meegemaakt. Tijdens de eerste Wereldoorlog waren wij neutraal. Daarbij is het bombardement op Rotterdam natuurlijk van een schaalgrote geweest die België bespaard is gebleven. Dus denk dat om die twee redenen de impact van WO2 hier wellicht toch groter was.

Dat is dan toch een misvatting. De materiële schade en het verlies van mensenlevens was groot na het bombardement op Rotterdam. Wat veel mensen niet weten en waar de media nauwelijks aandacht aanbesteden is het geallieerde bombardement op het Belgische Mortsel. Daarbij vielen meer doden dan bij het bombardement op Rotterdam. Complete wijken werden daar onzorgvuldigheid bij de Amerikanen volledig weggevaagd.

Daarnaast denderde eerst de Wehrmacht dwars door België heen voor de aanval op Frankrijk en vervolgens trokken de geallieerden er doorheen tijdens hun opmars naar Nederland en Duitsland. Bij al dat geweld werd 25% (1 op de 4!) van de bestaande gebouwen vernietigd of beschadigd.

Ja, Nederland heeft meer slachtoffers te betreuren gehad en ja wij hebben de hongerwinter gehad, maar om nou te zeggen dat de oorlog meer impact op Nederland had is redelijk cru. De impact op beide landen was enorm.


avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

 • 3174 berichten
 • 3543 stemmen

Als je deze naar mijn mening prachtige film op DVD gaat kopen heb je 2 keuzes.

De originele/steel/metalcase versie. En de jubileum/gerestaureerde versie.

Ik heb ze beide en houd ze ook alle 2 omdat ze beide wat anders te bieden hebben.

De originele versie heeft iets slechter beeld maar wel extra's, zoals een making of en weggehaalde scenes.

De gerestaureerde versie heeft marginaal minder slecht beeld maar geen menu en extra's.

Het geluid is op beide versies het zelfde....

De originele versie duurt ook 30 seconden langer, hoe dat komt weet ik nog niet....

Hopelijk heeft iemand hier wat aan...


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8637 berichten
 • 4837 stemmen

Een vrij klassiek en voorspelbaar parallel familie-epos van twee zussen die op jonge leeftijd van elkaar worden gescheiden. De één groeit op in welgestelde familie in Nederland, de andere ploetert verder bij een oom en tante op het platteland. De Tweede Wereldoorlog loopt als een rode draad door hun leven. Een leven dat getekend wordt door de oorlog en hun beide levens danig beïnvloedt.

Een film die de nodige nuances legt en niet zozeer zwartwit denkt. Ieder heeft zijn verhaal en neemt beslissingen naar best vermogen. Een film op kindermaat die licht aangeeft tot wat de Duitsers in staat zijn, maar al bij al blijft het braafjes. Het gaat meer over de tweeling zelf en hoe zij hun leven doorheen de jaren hebben uitgebouwd, elkaar hebben teruggezien en opnieuw uit het oog hebben verloren.

Interessant was wel hoe de bevolking dacht over het opkomende nationaalsocialisme. De bestrijding van de werkloosheid, het opkomen voor de arbeiders en de boeren, enz ... Degelijk geacteerd ook allemaal. Wat me wel enorm enerveerde was het hoge emogehalte met die zeer vervelende treurige achtergrondmuziek. Niet 1 keer, niet 2 keer, maar elke keer, te pas en vooral te onpas.