• 9.376.713 stemmen

Met onder meer: Nadja Uhl, Thekla Reuten en Ellen Vogel

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 12 december 2002

Plot De Tweeling

Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.

Anna Bamberg, young

Father Rockanje

avatar van Movsin

Movsin

Aangrijpend verhaal.

Hoe de oorlog alles verwoest.

Uitstekend in beeld gebracht.

Waardevolle film met prima acteurs.

avatar van d'nduff

d'nduff

mooi appart verhaal!

avatar van SingInSilence

SingInSilence

Goede film. Een van de weinige nederlandse films die het waard zijn om te kijken

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Een van de weinige goede films, prachtige muziek en een knap staaltje acteertalent. Het verhaal is erg realisitsch, een beetje voorspelbaar en zeker weten: aangrijpend.

De film met de aparte scenes zoals de waterscene, de scheiding tussen de zusjes, de scene waar Anna het huis word uitgezet.

Toch geen 5 sterren doordat er naar mijn mening niet veel werd gedaan aan de band tussen de zussen, het waren soms een beetje te weinig praatscenes waardoor ik meer een gevoel kreeg dat ze ruzie hadden. Maar dat was in die tijd natuurlijk heel anders (denk ik)

Oja, opvallend goedkoop is deze film: €5,- een schande, maar toch lekker voor de portomonee! Heb hem gelijk aangeschaft. Zeker een film die ik meerdere keren kan kijken! 4 *

avatar van Theunissen

Zeer mooie en aangrijpende film die je niet ontroert laat. De acteer prestaties waren zeer goed.

avatar van Toontje35

Toontje35

Na jaren weer eens gekeken. Wat een prachtige film is dit toch. Dik 2 uur geboeid zitten kijken.

Prachtig geacteerd.

Meer, Meer !!

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Een van de beste Nederlandse films naar mijn mening. Ik vind wel dat alles wat harder/gruwelijker mag vertoont worden voor nog meer drama.

score ......... 3.60

positie ....... 70/383

avatar van parcivalis

parcivalis

Leuk voor als je even in de mood bent voor WO2. Maar na Valkyrie, Defaince en Oorlogswinter zit ik naar een traag en niet helemaal overtuigend drama te kijken.

Fons Merkies' muziek is werkelijk vreselijk. Zijn druilerige bombarie verprutst ieder moment van betekenis en dat doet af aan aan het realisme en daarmee aan mijn identificatie met verhaal en personages.

De oorlog wordt bijna terloops in beeld gebracht, alsof ze niet goed wisten wat ze ermee aan moesten. Aan de andere kant wordt de relatie tussen de zussen niet geloofwaardig genoeg uitgespeeld om me betrokken te houden.

De drakerige bos-scene aan het eind helpt de film voorgoed uit z'n lijden.

Zonde van mijn tijd.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Vier sterren voor deze prima geproduceerde Libelle-film van Nederlandse bodem, die gericht is op een groot publiek. Het had best de Oscar voor beste buitenlandse film mogen winnen. Het boek van Tessa de Loo is overigens ook goed.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Met name het in beeld brengen hoe de tweelingzussen een totaal andere opvoeding genoten en dat oorlog geen winnaars kent was aardig in de film verweven. Overigens vond ik die scene waarin Anna mishandeld werd door haar vader en Lotte op hetzelfde moment haar pijn kon voelen totaal niet werken en letterlijk gelift worden uit La Double Vie de Veronique. Het camerawerk was bij tijd en wijlen vreselijk lelijk, vooral in het Duitse modderpoelengat. Het waren slechts wat onderwaterscenes die er visueel wel mee doorkonden.

Toch maakte het allemaal best wel een indruk, al kwam dat niet door de vreselijke muziek die even werd opgeschroefd, als er zich weer een noemenswaardig voorval afspeelde. Het oog leek dan wel een metafoor van een goedgevulde regenwolk, die op ontploffen stond, mijn hemel. Het had vooral te maken met de prachtrol die Nadja Uhl vertolkte als misstroostig, hardwerkend en positief ingestelde vrouw, die ondanks alles het toch allemaal even probeerde te rooien.

Het einde leek een fijne afsluiter maar raakte niet geheel onverwacht wel een hele valse snaar. Dat Anna en Lotte elkaar uiteindelijk vergaven vond ik wel mooi, maar de regisseur maakt het echt te gortig door de film wel een heel dramatische wending te geven, waarin Anna gelijk maar even het loodje legt.

Ik had eigenlijk een 3* staan, omdat de film mij geen moment verveelde en van de andere kant nergens bovengemiddeld wist te amuseren. Maar na even mijn kritiek doorgelezen te hebben, valt de film onder mijn strafpunten behandeling, omdat ik vind dat de regisseur op sommige momenten wel heel gemakkelijk vals sentiment weet op te wekken, de momenten dat het wel oprecht aanvoelde ten spijt. Dikke 2,5*

avatar van vistrida

vistrida

Het had een 4 kunnen zijn... helaas een erg slap eind!

avatar van Legan

Legan

Al snel na de start van De Tweeling zag ik de bui al hangen. Slechte acteerprestaties en vreselijk lelijk in beeld gebrachte scènes deden het doembeeld opkomen van de zoveelste slechte WO2 film van eigen bodem.

Echter na een tijdje werd de film een stuk genietbaarder; iets wat vooral te danken was aan het sfeervollere duitse gedeelte met Nadja Uhl. Dit had echter ook zijn effect op het nederlandse gedeelte dat een stuk beter te behappen werd. Wat ook bijdroeg aan de sfeer was de uitstekend weergegeven tijdsgeest.

Met wat moeite een krappe 3,5*.

avatar van laundromat

laundromat

Heb nog niet veel Nederlandse films (los van de Telefilms) gezien en hou niet van WO2-films. Maar dit is wat mij betreft de beste Nederlandse film.

Was-ie een week of wat geleden ook al niet op tv?

avatar van Fox McCloud

avatar van laundromat

laundromat

Quido schreef:

Drie keer één deel ja.

Dat verklaart alles, maar wie dat nou bedacht heeft? Film duurt ruim 2 uur, dat hoeft toch niet in 3en geknipt! Ben benieuwd hoeveel kijkers ze hebben.

avatar van neo

neo

De film is later bewerkt tot een mini-serie versie met 30 minuten extra materiaal. En die is nu 3 weken achter elkaar te zien.

avatar van Sjaan_

Sjaan_

Prachtige film. Weet me nog steeds te boeien en laat me een traantje wegpinken. Erg goede acteurs. Jammer de de nederlandse films van tegenwoordig zo 'nep' zijn. Chapeau voor Ben want zijn film vallen daar niet onder. De tweeling vind ik overigens zijn beste film.

avatar van neo

neo

Wat is er zo 'nep' aan die van tegenwoordig?

avatar van rose

rose

Sjaan_ schreef:

Welke vind jij 'nep' dan?

avatar van canciser

canciser

knappe film, ik vind dat het verhaal sterk en realistisch overkomen. De sfeer vind ik wat minder goed overkomen bij het Nederlands gezinnetje, dat deel van het verhaal boeide mij eerlijk gezegd ook vrij weinig.

avatar van jellybean

jellybean

Prachtige, meeslepende film met goed acteerwerk en mooie plaatjes.

Ik was oprecht geraakt door het tragische verhaal van de 2 zusjes.

Misschien wel de beste nederlandse film die ik tot nu toe heb gezien.

avatar van Verdronkenvis

Verdronkenvis

@parcivalis

jij vond die over de top aktiefilm valkry geloofwaardig?

avatar van skip

skip

Mooie meeslepende film!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Erg aangrijpende film en ook heel anders dan een gewone WO2-film. Het draait hierin wel om wo II maar dan met een hoop dingen eromheen. Om te beginnen vond ik de film al heel knap opgezet, vooral om het feit dat als de film zich in het verleden afspeeld dat ie nog wel eens switcht naar het heden: met dat die twee zussen oud zijn en Lotte heel afstandelijk is tegen Anne die na 50 jaar weer contact zoekt, en dan is het tijdens die scenes voor de kijker de vraag: wat is er precies gebeurd allemaal? De antwoord vind je natuurlijk in de scenes in het verleden die erg mooi zijn opgebouwt en op volgorde zijn verteld. Het begint met echte zusterliefde en uiteindelijk gooit de (komst van de) 2de wereldoorlog flink roet in het eten. Waardoor de zusjes gescheiden raken, en geen contact meer mogen hebben van bijde pleeggezinnen, en dan is er ook het moment dat Lotte op een Joodse man valt en Anna trouwplannen heeft met een SS-er. En ja, daar slaapt de duivel tussen. Het meest pakkende scene daarvan is dat Lotte een trouwfoto ziet van Anna met die SS-er. Terwijl haar verloofde is vermoord in Auschwitz en Anna al een beetje als landverader begon te zien, maar die foto sloeg dus echt alles. En zo zijn ook die momenten van 50 jaar later hele pijnlijke haatdragende scenes, met aan het einde toch wel vergevenis en.... ouderdom sterfte. Erg pakkend.

Gewoon weer een hele bijzondere Nederlandse film die je eigenlijk niet mag missen. Het zal mij trouwens niks verbazen als hiervan een remake word gemaakt door de Amerikanen.

avatar van skullcandygirl94

skullcandygirl94

prachtige film, ook hoe de omeving waarin ze zijn opgegroeid zoveel impact op hun leven heeft. op het laatst en andere momenten moest ik wel ff een traantje laten dat word dus een 5* )

avatar van Kippie.

Kippie.

Het kan zijn omdat we dit in de klas hebben gekeken, het kan zijn dat het te onrustig om me heen was om goed te kijken, maar nu kom ik gewoon weer tot de conclusie dat ik dit niet geweldig vond. Ik weet niet precies wat eraan mankeerde, maar het sprak me totaal niet aan. Had graag gewild dat ik het kon waarderen, maar nee. Misschien dat ik 'm later nog eens ga herzien, alleen.

avatar van bjerik76

bjerik76

Dit vond/vind ik een geweldige film.

Was niet de bedoeling hem te kijken, maar ik BLEEF maar kijken !

Veel beter dan zwartboek !

Mede doordat het eigenlijk simpel te volgen is, zonder ingewikkelde plots en wendingen ( zoals in zwartboek)

Kijkt heel mooi weg, heel goed geacteerd en de personages zijn heel goed uitgewerkt.

Veel goedkoper dan een oorlogsfilm zoals zwartboek, maar veel beter !

Petje af voor de gehele cast en makers !

en natuurlijk vooral voor de 2 " zusjes".

avatar van iman999

iman999

Mooi geacteerd

verhaal stak goed in elkaar.

Dus voor mij gewoon

grandioos

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Uh wauw.

Hoe mooi kan een film zijn.

Je denkt dat je top 10 staat.

Deze plaats ik erin.

Meer als de opmerking, prachtig verhaal weet ik nu niet uit te brengen.