Akira (1988)
Met onder meer: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki en Mami Koyama
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 15 mei 1992
Plot Akira
"Neo-Tokyo is about to E·X·P·L·O·D·E"
Kaneda (Iwata) is de leider van een Motorbende in Neo-Tokio. Tetsuo (Sasaki) is één van de bendeleden en is altijd de benjamin geweest, die onder bescherming van Kaneda staat. Als Tetsuo wordt gearresteerd, wordt hij als proefkonijn gebruikt voor een militair experiment, waardoor hij ongelooflijke krachten krijgt. Tetsuo kan zijn krachten niet in bedwang houden en slaat volledig door. Kaneda is de enige die hem nog kan tegenhouden.
Shotaro Kaneda (stemrol)
Tetsuo Shima (stemrol)
Kei (stemrol)
Ryûsaku (stemrol)
Priestess Miyako / Council A (stemrol)
Kaori (stemrol)
Yamagata (stemrol)
Kai (stemrol)
Masaru / No. 27 (stemrol)
Takashi / No. 26 (stemrol)
Flipman
Ja, Velvet Goldmine.
Ik heb Control er voorlopig uit gegooid. Die stond op #1, ik weet 't. Maar ik moet sowieso heel erg reorganiseren. Maar Velvet Goldmine blijft staan!
EDIT: Festen ligt er nu uit. Control staat op #5.
INSTITUT777
waarom staat de anime 'Coo from the Faraway Sea hier niet bij?
Kan hem nergens vinden :S
(originele titel luidt, geloof ik, Coo Tooi Umikara Kita Cooi'
maar goed...misschien dat anderen hem ook hebben gezien en ie er ooit word toegevoegd, aangezien dit 1 van de betere animes is.
Dan over Akira, 1 van de eerste animes die ik heb gezien, en jaarlijks nog wel zo'n 2 a 3 keer herkijk.
Dit is toch wel een van de beste animes ooit gemaakt, vind ik. De animaties, het verhaal, echt super gedaan allemaal.
De scene met die reuzen-beer is echt te vaag, en dat Tetsuo's ingewanden eruit lijken te vallen en letterlijk de vloer onder z'n voeten wegvalt.. Maa dan blijkt dat ie het heeft gehallucineert.
Echt wreed gemaakt, mooie film. 5 sterren.
MaxiJazz
Wat een oersaaie film zeg. Verhaal begint ergens gaat hier naartoe en daarnaartoe zonder een beetje interessant te worden.Explosie hier explosie daar(na een tijdje beetje vervelend),geschreeuw hier ,geschreeuw daar. Ik ga hem nog eens herzien want de eerste keer viel ik bijna in slaap en was het een kwelling om de film uit te kijken(die veel te lang is).Toch nog 1 ster vanwege het mooie getekende decor
Watch-Me
Meesterlijk film over vriendschap en macht. Het verhaal begint als drie afzonderlijke verhalen die op het eind naar één punt toe komen. Het verhaal is erg complex en door de hallucinaties die de jongen mee maakt soms erg verwarrend. Bij het 2de keer kijken van de film vallen er steeds meer zaken op zijn plaats en waardeer je deze unieke film met zijn ongelofelijke goede soundtrack. Vooral bij het begin in de motor scene !. Geniaal ! Voor manga-liefhebbers een 'must see '
DVD-T
Akira is een film waar ik toch al een aantal jaren erg benieuwd naar ben maar nooit echt de moeite genomen om hem te kijken.Gisteren eindelijk gedaan.
Het verhaal sprak mij vanaf het eerste moment erg aan dus ik zat dan ook snel in de sfeer van de film.De setting rondom een verwoeste mega stad is erg goed.Het verhaal word in een rustig tempo verteld, maar draaft naar het einde toe iets te veel door.Ik had daarbij een beetje het idee alsof ik naar een lange aflevering van Dragonball Z zat te kijken.Daar had het wat mij betreft wel ietsjes ingekort kunnen worden, want de laatste 20 min. begon ik toch echt mijn aandacht wat te verliezen.De rest van het verhaal is zeker wel heel goed, zelfs na zoveel jaar is het nog steeds fantastisch verteld.Een film versie van deze toffe animatie film zie ik echter niet zo zitten.
De karakters konden mij ook niet altijd even boeien.Dat kon mij ook niet heel veel schelen want ik zat steeds met open mond te kijken naar de actie scènes, en die zitten er genoeg in, en hoe mooi die geannimeerd waren.Erg goed gedaan.Helaas vond ik de animatie niet altijd even geslaagd.Het ene moment vond ik het prachtig gedaan en op een ander moment vond ik het weer erg lelijk maar dan weer in positieve zin, en vond ik het in een ander shot weer niet om aan te zien.Zo ging dat de hele tijd dus door, waardoor ik dus ook een beetje mijn aandacht voor de film verloor.Of ik ben natuurlijk te verwend met de animatie van tegenwoordig.Akira is er iig eentje die ik nog wel een keertje wil zien.
Toch wel een film die mij heeft verrast en dan ook een hele dikke voldoende van mij krijgt.
Pastichio Rocker
Bedenk je wel dat het alweer 20 jaar geleden is dat deze film is gemaakt.
Joeri_000
Laatste half uur kakte film volledig in en het werd het alleen maar raarder, vager en langdradiger.
Idee aardig en leuke personages.
Respekked
Beetje bizar allemaal. Het verhaal zoals gepresenteerd is best begrijpelijk als je een beetje fantasie gebruikt, maar het hoe en waarom bij veel scènes/gebeurtenissen is vaak volstrekt onduidelijk. Blijkbaar is het nodig om de manga te lezen?
Toch vond ik het wel een gave anime. Ondanks de niet oogstrelende beelden(wat zeker zijn charme heeft) zijn de meeste actiescènes erg heftig. Een groot deel is daarvoor ook wel te danken aan de meesterlijke soundtrack. Ook deden sommige scènes mij aan DBZ denken, daar is nog nooit wat mis mee geweest.
Het verhaaltje boeide me niet zoveel, maar de rest zeer ok!
triqo
Heel erg tof ja, alleen de laatste 20 minuten waren voor mij net iets teveel van het goede..
Desondanks goed vermaakt, leuke gevechten en ook grappige personages
Montorsi
Had me eens voorgenomen bij de videotheek een Manga film mee te nemen. Heb heel weinig met het type film, tenminste, zo voel ik dat, maar had ook nog nooit een speelfilm gezien in de stijl. Tot gisteravond dan.
Akira was eigenlijk de enige Manga die ik zo snel zag staan, maar wist wel dat deze goed aangeschreven stond. Heb me ook nog behoorlijk vermaakt. Moest wel erg wennen aan de typisch Japanse, en voor mij vaak een beetje flauw ogende taalgebruik en ook gelaatsuitdrukkingen. Die dikuitgepuilde aders, kaaklijn, het haar dat recht overeind gaat staan en dat soort dingen vind ik altijd wat overdreven gedoe en is ook wel een beetje de reden dat ik niks heb met het soort films.
Zoals ik al zei heb ik me nog best vermaakt, want het verhaal vond ik behoorlijk interessant, en vooral lekker vlot van begin tot eind, in de 2 uur speelduur hebben ze echt een volwaardig en erg uitgebreid verhaal gekregen. Personages waren over het algemeen ook prima, al vond ik Kei niet al te veel toevoegen.
Al met al 3*, en mogelijk over een tijdje nog maar eens een andere film uit het genre.
®Tc
Als ik het einde even buiten beschouwing laat heb ik me goed geamuseerd met deze animatiefilm. De sfeer had wel iets en de actie die erin kwam kon ik allemaal best wel pruimen. Alles is ook zeer mooi geanimeerd.
Maar het einde... Waar Akira een goed verhaal heeft helpt het einde het eigenlijk allemaal omzeep. Veel zaken worden onduidelijk en verstond er eigenlijk nog maar weinig van. Ook hoe Tetsuo transformeert in die arena vond ik er een beetje over. Ik vond het niet om aan te zien, ik vond het gewoon lelijk gedaan en wat onnozel. Eigen mening maar daarvoor toch puntenaftrek. Maar ik zal het maar bij een halve ster houden omdat ik me voor de rest wel geamuseerd heb.
Iron Maiden
kom op, deze hoort erin.
ietsjes omhoog nog, dan is hij weer terug!
Kevin13
Binnenkort staat hij erin hoor
Shinobi
Nadat ik zulke goede verhalen over deze film had gehoord en ik omdat ik toch best wel een anime fan ben, heb ik toch maar besloten om deze film maar eens te kijken. En ik moet helaas zeggen dat ik net iets te hoge verwachtingen had denk ik.
Het verhaal is nogal vaag eerlijk gezegd, maar toch redelijk te volgen. Ik had toch iets filosofischer verwacht denk ik.
De actie is wel aardig in beeld gebracht, maar wederom had ik hier iets meer van verwacht.
De personages zijn wel oké. Maar Kaneda vond ik eerlijk gezegd niet als een held overkomen en de motor die zo prominent prijkt op de filmposter wordt helaas ook bar weinig mee gedaan.
De sfeer van Neo Tokyo vind ik aan de andere kant wel goed en wordt ook erg sfeervol in beeld gebracht.
Over beeld gesproken voor een anime uit 1988 vind ik het er nog best goed uitzien moet ik zeggen.
Voor nu 3, 5 sterren. Zal 'm waarschijnlijk nog wel een keer opnieuw kijken en hopelijk zie ik dan wel waarom deze film zo hoog geprezen wordt.
Pastichio Rocker
Deze film zit juist vol met anti-helden.
korp
Gisteren maar weer eens gezien, en tjonge. Wat is dit toch een ongelofelijk goede anime. Tevens de eerste anime die ik heb gezien. Toch jammer dat (mijn mening) geen enkele anime dit niveau kan halen. Als ik Akira kijk zit ik ook gelijk weer in de 90's (toen ik m voor het eerst gezien had)
Sterke animatie. Ik had geen flauw idee wat ik er van moest verwachten, maar was de naam al enkele keren tegen gekomen en toen ik hem zag staan in de bibliotheek (bij ons kan je ook films huren) nam ik hem maar eens mee. Zeker geen spijt van gehad.
Het verhaal is enorm leuk en spannend. Sommige personages worden niet even goed uitgewerkt wat wel jammer is. Maar dat zijn ook maar enkele minpuntjes. Het gegeven van Neo Tokyo wordt heel mooi weergegeven. De film is zo opgesteld dat hij zeker niet gedateerd overkomt.
Niet meteen de allerbeste Japanse animatie, maar zeker niet slecht en toch bij de subtop. Een aanrader in elk geval.
Deidara-chan
Voor mij de beste anime-film ooit. Ook mijn eerste anime-film die ik ooit heb gezien. De animatie is zo mooi en het verhaal is heel sterk. De muziek voegt echt spanning toe aan deze geweldige anime. Verder wordt het verhaal heel spannend opgebouwd en je leeft echt mee met de personages. Vooral de scene in het ziekenhuis vind ik echt geweldig. Heel geflipt maar daarom net zo mooi. Ook de motorscenes zijn heel goed geanimeerd.
yacoub
jow je hebt helemaal gelijk wat een K-U-T film. ik ben nog nooit bij een film weggelopen maar dit kwam dicht in de buurt.
begon leuk maar eindigde rampzalig. Mischien niet echt een genre voor mij sinds iedereen hier bijna een 5 geeft.
Pastichio Rocker
Kijk 'm nog eens als je wat volwassener bent.
korp
Waarom vind je het einde rampzalig, of is dit je enige inbreng.
Ik geef dat laatste een hogere kans.
yacoub
Waarom vind je het einde rampzalig, of is dit je enige inbreng.
Ik geef dat laatste een hogere kans.
er zijn zoveel dingen die ik kut vindt aan de film ga mijn moeite er niet eens in steken, maar omdat jullie het blijkbaar belangrijk vinden :
IK vind em gewoon geen ruk aan.! poppetjes die tot leven komen, persoon die in een binnenstebuiten malloot verandert, darmen die eruit steken, chick die bijna verkracht wordt in een anime,kleine kinderen die lijken op Benjamin button etc... etc... etc.....
gewoon een kutfilm
kaketoe
De eerste anime film die ik heb gezien en deze steekt er nog steeds met kop en schouders bovenuit. Wat een geweldige sfeer hangt er in deze film. De enige die in de buurt kwam was Ghost in the Shell maar was beduidend minder dan Akira.
hydraulix
Ghost in the Shell beduidend minder dan Akira? Persoonlijk vind ik het niet een mindere van Akira en ik wil stiekem wel wedden dat het qua uitwerking zelfs beter verzorgd is.
Akira is echter voor mij een toffe animatie die ervoor gezorgd heeft dat ik mij meer ging verdiepen in de wonderlijke wereld van deze Japanse filmkunst. Eigenlijk niet de meest toegankelijke film hiervoor; je wordt gelijk de diepte in gegooid, maar deze film bewijst maar weer dat de Japanners op het gebied van animatie bij de top horen (of zelfs zijn). Het wordt tot in de puntjes verzorgd en heeft vaak een behoorlijk realistische lading hoe bijvoorbeeld een echte mens zou reageren/bewegen/gedragen/praten.
Ik heb onlangs de mangaserie gelezen van Akira (nu een paar jaar nadat ik de film voor het eerst gezien heb). Deze bestaat uit 6 delen en ik was verpletterd; de manga wordt echt genialer en realistischer uitgewerkt dan de film, de lading is zelfs duisterder, onheilspellender en spannender. De personages hebben in de manga vaak een belangrijkere rol of komen beter tot hun recht. Helaas waren al deze zaken niet te zien in de film voor mij. Best te begrijpen; want om de inhoud en elementen van een 6-delige manga te proppen in een film van twee uur was onhaalbaar. De makers zullen waarschijnlijk daarom ook voor een gewijzigde versie van het verhaal gekozen hebben. Ok; er komen wel elementen terug, maar zelfs zonder de manga in mijn achterhoofd is het iets knulliger in het verhaal geplaatst.
Nadat ik de serie uitgelezen had, heb ik trouwens de film nogmaals bekeken en heb ik er nu eigenlijk dubbele gevoelens bij; aan de ene kant mis ik gewoon de scherpte, duisterheid en uitwerking van de mangaserie, maar aan de andere kant heeft de film wel dusdanig indruk gemaakt. Voor zijn tijd was Akira zeker vernieuwend en anders, maar ik hoop dat de live-action film die hopelijk volgend jaar uitkomt meer aansluit op de manga.
White Trash
Ik wilde manga films altijd heel tof vinden maar eiegenlijk vond ik ze altijd tegenvallen. Zo ook deze ik vond het behoorlijk saai.
H1DD3
Kijk 'm nog eens als je wat volwassener bent.
Zeg je dat bij iedereen die een negatieve mening heeft over een film die jij goed vindt?
Over de film, ik vond 'm niet heel speciaal en soms een beetje vaag. Wat ik wel heel goed vond waren de beweegbeelden en het einde.

Sen to Chihiro no Kamikakushi
Animatie / Fantasy, 2001