• 9.375.307 stemmen

Met onder meer: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki en Mami Koyama

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 15 mei 1992

Plot Akira

"Neo-Tokyo is about to E·X·P·L·O·D·E"

Kaneda (Iwata) is de leider van een Motorbende in Neo-Tokio. Tetsuo (Sasaki) is één van de bendeleden en is altijd de benjamin geweest, die onder bescherming van Kaneda staat. Als Tetsuo wordt gearresteerd, wordt hij als proefkonijn gebruikt voor een militair experiment, waardoor hij ongelooflijke krachten krijgt. Tetsuo kan zijn krachten niet in bedwang houden en slaat volledig door. Kaneda is de enige die hem nog kan tegenhouden.

Shotaro Kaneda (stemrol)

Tetsuo Shima (stemrol)

Kei (stemrol)

Ryûsaku (stemrol)

Priestess Miyako / Council A (stemrol)

Kaori (stemrol)

Yamagata (stemrol)

Kai (stemrol)

Masaru / No. 27 (stemrol)

Takashi / No. 26 (stemrol)

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Bewegende beelden bij films, het moet niet gekker worden.

avatar van Reinbo

Ach, mooie Nederlandse vertaling voor animatie.

avatar van H1DD3

H1DD3

Ja, ik vond het mooie gemaakt voor 20 jaar terug dat bedoelde ik eigenlijk en ik denk dat jullie dat zelf ook wel begrepen.

Offtopic / ongein verwijderd. Houd de discussie bij de film!

avatar van OlafK

OlafK

Ik had me voorgenomen enkele anime-films te kijken, ter introductie op het genre. Nadat ik enkele weken geleden Byôsoku 5 Senchimêtoru (5cm/sec.) te hebben gezien, heb ik vandaag Akira gezien. Gelukkig beviel deze me een stuk beter dan die eerste.

In eerste instantie gingen de eerste 10 minuten aan me voorbij, maar al snel kwam ik erachter dat ik maar beter de film opnieuw kon starten. Dat heb ik dan ook gdaan en ik moet zeggen dat de film goed in elkaar steekt. Akira was een jongetje met gigantische krachten. Onderzoekers waren er al snel bij op actie te ondernemen. Al snel ging er een hoop mis; Akira dreef door en verloor alle controle. Enkele jaren later ontstapt een ander kind, met eenzelfde soort krachten, waarna hij in botsing komt met de van Kaneda. Ook Tetsuo hoort bij deze bende. Wanneer het leger het ontsnapte kind op komt halen, nemen ze ook Tetsuo mee. Tetsuo wordt daarna in het onderzoeksinstituut gehouden, maar wordt bevrijd door Kaneda. Tetsuo merkt al snel dat hij veranderd is en iets in hem, roept hem continu. Deze roepende kracht is Akira. Wat volgt is de zoektocht van Tetsuo die daarbij ook volledig de controle over zichzelf verliest.

Akira is in 1988 gemaakt maar, zoals ook al eerder iemand hier op MM opmerkte, zou je dat niet zeggen. De film is op audiovisueel gebied gigantisch sterk. Prachtige plaatjes en een geweldig geluid.

Op de een of andere manier heb ik bij anime ook het gevoel dat deze stijl beter bij het actie-genre past, dan bij andere genres. De snelheid en 'over-the-top'-actie past gewoon goed bij het genre. Wel is het zo dat ik enkele andere genre-klassiekers (die niet allemaal in het actie-genre passen) nog moet zien, dus ik ben benieuwd of ik dit gevoel over niet al te lange tijd nog steeds heb.

Akira beviel me in ieder geval prima, en dat wordt een aanschaf op dvd! Dikke 4 sterren.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een klassiekertje. Lang geleden dat ik deze heb gezien, en hij is zeker niet minder geworden na al die jaren. Ik was nog erg jong toen ik Akira voor het eerst (en laatst) zag, en van het plot kreeg ik dus weinig mee. Maar des te meer van de sfeer en grafische pracht, en opvallend is hoe die nog altijd niet achterhaald zijn. Als je kijkt naar de kwaliteit van de tekeningen en hoe alles wordt getoond dan zou je niet zeggen dat je naar een film kijkt van meer dan 20(!) jaar oud. Alleen al de openingsscène, waarin een motorachtervolging wordt aangegrepen om Neo Tokyo te tonen, is een lust voor het oog. Net als de nuke op Tokyo en het inzoomen op de vernieuwde stad van bovenaf.

Een andere grote troef van de film, die destijds aan me voorbijging, is de erg sterke soundtrack. Vaak echt prachtige muziek, en vrij origineel en soms zelfs een beetje vreemd.

De geluidseffecten zijn prima, en de voice-acting vond ik dan weer wat minder. Sowieso de uitwerking van de personages. Daar had meer in gezeten. Dan had de emotionele climax op het einde ook nog veel meer indruk kunnen maken.

Het plot van Akira is vrij sterk. Een verhaal wat in de basis nog redelijk simpel is maar op momenten (het einde dan vooral) ietwat zweverig en geheimzinnig wordt, maar het is allemaal goed te volgen en inhoudelijk ook vrij sterk. Thema’s als gebroken vriendschappen, technologische ontwikkelingen, evolutie, religie, de politiestaat, militaire dictatuur en verzet en terrorisme komen voorbij onder andere. Ook interessant bepaalde politieke verwijzingen naar de situatie in de twintigste eeuw. De hele wereld van New Tokyo is ook erg fraai ontworpen, met de hele politieke situatie en onveilige situatie op straat met terreuraanslagen, (gewelddadige) demonstraties, motorbendes op straat (erg gave motors trouwens), een losgeslagen jeugd en enge mannetjes die openlijk met vrouwen lopen te frunniken op straat.

Naast de rauwe en op een sombere toekomst gebaseerde beelden bevat Akira ook een paar (voor mij als leek) typische elementen voor anime, zoals geweld, technologisch spul, ingewanden en andere ranzigheid, en een vleugje bloot.

Speciale vermelding verdienen de surrealistische hallucinatiescènes. Erg goed uitgewerkt en getekend. Een paar hiervan behoren zelfs tot de betere fragmenten van de film.

Zoals ik hierboven al kort opmerkte, de karakterontwikkeling had wat beter gekund. Nu krijg je aan het begin mee dat Kaneda zich van jongs af aan als een soort grote broer over Tetsuo heeft ontfermd, en daar mag je het mee doen. Daardoor ontbreekt bij de prachtige climax op het einde net de enorme emotionele lading die anders aanwezig had kunnen zijn.

Bepaalde karakters vond ik er ook maar wat bijhangen in de film eigenlijk. Bijna overbodig zou je zeggen. Dat vriendinnetje van Tetsuo, de overige leden van de motorbende.

Akira is dus geen perfecte film, maar welke film is dat wel? De pluspunten zijn ruim aanwezig en ook echt grote plussen, en de minpunten delven het onderspit en wegen ook nooit al te zwaar. Daarom blijft Akira voor mij een klassieker en een geweldige film, en een royaal eindcijfer is dan ook gerechtvaardigd wat mij betreft. 4.0*.

Trouwens, wat een ongelofelijk mooie filmposter zeg! Misschien zelfs de mooiste die ik ooit heb gezien.

avatar van Cyberator

Cyberator

Thomas83 schreef:

Misschien een leuk weetje, Het is dankzij deze poster dat de tekenaar van Naruto, Masashi Kishimoto, weer is beginnen te tekenen. In zijn jongere jaren was hij gestopt met tekenen maar hij was zo zwaar onder de indruk van deze poster, het perspectief , het detail... dat hij weer is gaan tekenen.

Die poster zal wel velen inspiratie gegeven hebben

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Tsja... Op een gegeven moment dacht ik het hele verhaal wel te snappen, maar aan het eind bleef ik alsnog met een gevoel achter van 'wat raaaarrr!'. Niet helemaal de anime-topper waarop ik hoopte, maar het visuele spektakel kon me wel boeien.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

wat hij zegt ^^

het is anders dan wat ik had verwacht

1 ding wat ik toch slecht vond was het muziek, het had wat spannender gekund

avatar van akira

akira

De allereerste keer dat ik de film zag was bij de BBC, Moviedrome.

Ik kende Japanse anime alleen van die transformers achtige series en was totaal verrast door Akira.

Nog steeds vind ik het klassieker en tot dusver nog steeds niet geevenaard in zijn soort.

avatar van Zinema

Leuk begin.

Minder einde. Mijns inziens iets te veel van het goede. Ook duurde de film te lang. Had best een half uurtje minder gemogen.

De animaties van deze originator zijn om van te smullen en kunnen moeiteloos mee met deze tijd. Het verhaaltje vond ik na het ruige maar prettige eerste deel dus wat inzakken, en tegen het einde iets te bombastisch.

Redelijk.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

hehehe typisch, van mij had ie wel een half uurtje langer mogen duren. Wat een heerlijke film. Verveelt echt geen seconde. Naast het plot, waarvan verwacht wordt dat je het goed volgt, zijn er ook nog de prachtige animaties. Akira snijdt veel thema's snel even aan, maar als kijker kostte het mij moeite om die ook mee te nemen in de gehele film. Dus nu ik m voor de weet-ik-veel-hoevelste-keer heb gezien blijft ie facineren en verliest hij bij mij geen kracht. Een erg goed tempo in samenwerking met de diepgang van het verhaal dus. Het einde blijft overweldigend. Maar ditzelfde probleem hebben veel mensen ook bij The Fountain volgens mij: tis een enorme sprong in het diepe, misschien wat abrupt. Maar daar heb ik geen moeite mee.

avatar van niethie

niethie

Volgens velen het walhalla onder de anime, had de dvd al bijna een jaar liggen, lang mee gewacht, maar zonet dan eindelijk kunnen gezien. Vond het een beetje een vaag filmpje. Die Japanners hebben er vaak nogal een handje van om de dingen ingewikkelder te maken dan dat ze zijn. Dacht eerst dat het aan mij lag, snapte ook al geen jota van de Ghost in the Shell films, maar de berichten hier zo eens lezende ben ik lang niet de enigste die weinig tot niet heeft met dat quasi wetenschappelijke gelul. Niet negatief bedoeld hoor, want negen van de tien keer neem je het er gewoon op de koop bij. Het hoort er nou eenmaal bij. Verder was dit eigenlijk een en al coolness.

Het eerste uur schiet in een sneltreinvaart voorbij. Geweldig geanimeerd! Kan me goed voorstellen dat dit een revolutie was op animatie gebied, in 1988. Een lekker duister sfeertje ook. Vond hem alleen wel een beetje lang duren, had het dan ook niet erg gevonden als hij met een half uurtje was ingekort, want tegen het einde ging het toch echt veel te lang door allemaal. Kwa actie schoot het nauwelijks tekort, maar waar het nou allemaal over ging, dat moet je me niet vragen.

3,5 sterren

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Zoals in zoveel japanse films vond ik het maar weer erg vaag en onsamenhangend. Wel mooi getekent en lekker geweldadige momenten maar verder houd ik het wel gewoon bij Pixar en Disney, al zal dat wel vloeken in de kerk zijn voor de liefhebbers.

avatar van Fryce

Fryce

Heerlijke film! Had deze al een poosje niet meer gezien .. blijft erg mooi!

avatar van misterwhite

misterwhite

Een erg geslaagde animatie aktie film. Erg speciaal met een speciaal verhaal en veel mooie en orginele aktie beelden.

Ook erg mooi getekend, maar helaas soms iets te overdreven.

Van het begin tot einde heb ik toch wel in spanning zitten te kijken. Een zeer geslaagde film.

avatar van goongumpa

goongumpa

Voor anime / manga loop ik doorgaans niet meteen warm, maar deze is erg gaaf. Toch, zulk geanimeerd geweld maakt veel minder indruk dan real life-filmgeweld. Wat mij betreft was het ideaal geweest als Paul Verhoeven hier in de periode van Robocop en Totall Recall een remake van gemaakt had (al zullen de animefans dat waarschijnlijk niet met me eens zijn).

avatar van Kevin13

Kevin13

goongumpa schreef:

(al zullen de animefans dat waarschijnlijk niet met me eens zijn).

Idd .

avatar van goongumpa

goongumpa

Was ook niet helemaal serieus bedoeld, het verhaal is toch wat te diep en moeilijk in te beelden voor een groot publiek , plus er zou een ontzettend (onhaalbaar?) groot budget moeten zijn. Maar toch, Verhoevens sf-actiefilms gaan ook wat dieper dan je op het eerste zicht zou denken. Bovendien is hij niet vies van grove, bloederige actie, naakt, gevloek en drugs, wat in deze film ook veel voorkomt.

Als je fan bent van de film, moet je de strip zeker ook eens lezen, die is nog veel uitgebreider en bevat heel wat elementen die de film niet heeft, al is deze zeker een goede samenvatting.

avatar van dave

dave

Jongens, wat stelt dit nu weer voor?

Lijkt wel een mengeling tussen een Tarkovsky en Dragonball Z, vooral het laatste uur.

Leuke animatie, bij momenten erg opzwepende muziek en een apart verhaal, gezien vanuit verschillende standpunten.

Sommige dingen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar die neem je er op het einde gewoon bij.

Otomo levert hier derhalve een degelijk stukje manga af, dat echter wel wat ingekort mocht worden. Lánge zit.

Hij slaagt er wel niet in om me totaal weg te blazen. Misschien moet het nog wat bezinken, zoals pulp in een fles Wortegemse jenever.

(€12,95 in uw supermarkt)

***

avatar van Kevin13

Kevin13

Ik dacht dat DragonBall hierop gebaseerd is. Kan ook mis zijn.

Heeft toch echt niks met elkaar te maken. DB is een duidelijk Akira Toriyama project, terwijl Akira toch echt 100% Otomo is.

avatar van dave

dave

Desalniettemin vallen de gelijkenissen tussen beiden erg op. (kijk maar eens goed naar Tetsuo, of het hele gevecht bij het stadion)

Trouwens, was DBZ er al niet voor deze film?

Waarschijnlijk meer eigenschappen van anime dan echte gelijkenissen tussen beiden. Vind de twee nu niet echt met elkaar te vergelijken.

avatar van DeCol

DeCol

Lekker spannende en actievolle anime.

Akira begint erg sterk waardoor mijn aandacht gelijk voor 100% getrokken was. De film vloog met uitzondering van het einde in een hoog tempo voorbij. Het ging iets te lang door wat een beetje begon te vervelen. Zoals al meerdere keren gezegd, is het verhaal best apart en snappen deed ik het ook niet altijd. Toch heb ik hier een beetje doorheen gekeken en meer genoten van het visuele aspect.

Ik krijg touwens spontaan zin om DBZ te kijken nu ik die discussie hiervoor lees.

avatar van BjornH

BjornH

Ik vond dit een beetje een smakeloos een raar flimpje. Het verhaal hangt op sommige delen als los zand aan elkaar vast. De dialogen zijn af en toe onnavolgbaar waardoor je denkt: Wat zegt ie nou weer....huh? wat bedoelt ie daar nou weer mee?.

Daarnaast heb ik het gevoel dat de 'tekenaars' of wie ook verantwoordelijk is voor dit product, af en toe te ver doorslaan. Dan willen ze een bepaalde gebeurtenis gaan uitleggen, maar slaan ze uiteindelijk helemaal de plank mis. Het begin is nog logisch, maar naarmate ze blijven vertellen wordt het steeds raarder en onlogischer. Ook vond ik het op bepaalde stukken niet echt leuk meer om naar te kijken --> het einde :S.

Ik denk dat ik dit soort 'teken'films voorlopig maar laat liggen en me meer toeleg op de wat vriendelijkere Ghibli-films .

avatar van ewalk

ewalk

Sommige dialogen lijken inderdaad moeilijk te volgen vanwege de vertaling vanuit het Japans. De gevoelswaarde van de taal moet je aanvoelen wil je sommige begrippen kunnen plaatsen. Dat is voor de meesten van ons niet te doen. Het gaat om hetzelfde als wanneer wij in een zin het woord "gezellig" plaatsen dan is dit moeilijk te vertalen voor niet Nederlands sprekenden. Kortom: zelfs als je een taal verstaat hoef je hem nog niet te begrijpen.

In ieder geval maakt het soms inderdaad lastig te volgen. Maar na een paar keer kijken wordt het verhaal steeds duidelijker. Althans bij mij werkte het wel zo.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Vooral de eerste helft vond ik erg mooi en dan vooral dankzij het prachtig getekende stadsbeeld. Erg fraai, die winkestraten, de wegen, de steegjes; eigenlijk alles.

De tweede helft vond ik daarintegen veel minder. Veel te rommelig en - op een paar gave scénes na - eigenlijk totaal niet boeiend. Het einde was vooral wat te veel van het goede. De muziek is wat wisselvallig. Soms ineens erg bombastisch én gaaf, maar later weer totaal misplaatst. De humor is wel een groot pluspunt.

Vond het allemaal wat rommelig, van de hak op de tak ogen allemaal. Weet eigenlijk niet eens meer echt waar het over ging. Maar... heb me aardig vermaakt. Voldoende.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Iemand enig idee waar ik deze film kan vinden?

Staat niet op Marktplaats, FRS.nl of Bol.com

Uiteraard is Nederlandse ondertiteling gewenst