Akira (1988)
Met onder meer: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki en Mami Koyama
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 15 mei 1992
Plot Akira
"Neo-Tokyo is about to E·X·P·L·O·D·E"
Kaneda (Iwata) is de leider van een Motorbende in Neo-Tokio. Tetsuo (Sasaki) is één van de bendeleden en is altijd de benjamin geweest, die onder bescherming van Kaneda staat. Als Tetsuo wordt gearresteerd, wordt hij als proefkonijn gebruikt voor een militair experiment, waardoor hij ongelooflijke krachten krijgt. Tetsuo kan zijn krachten niet in bedwang houden en slaat volledig door. Kaneda is de enige die hem nog kan tegenhouden.
Shotaro Kaneda (stemrol)
Tetsuo Shima (stemrol)
Kei (stemrol)
Ryûsaku (stemrol)
Priestess Miyako / Council A (stemrol)
Kaori (stemrol)
Yamagata (stemrol)
Kai (stemrol)
Masaru / No. 27 (stemrol)
Takashi / No. 26 (stemrol)
MWX
Mischien wel een van de mooiste films die ik ooit gezien heb. Super muziek en wat een dijk van een verhaal absolutte aanrader.
Engine-339
Het begon allemaal heel overzichtelijk, bendes en moters enzo, maar toen begon het echt wazig te worden, de experimenten, de trips en die Akira, om over die blauwe kinderen maar niet te spreken. Ik snapte het nog net, maar ik dacht in het begin dat het een heel ander soort film was dan het werdt. Toch geef ik er wel een 4* voor
welleweirdo
Ik heb hem nu gezien en ik vind het een erg vaag verhaal. Ik had eerst de strip gelezen, maar dit verhaal is een flinterdunne samenvatting van het verhaal uit de strip. De liefhebber zou dat verhaal ook eens moeten lezen. Toch neemt dat niet weg dat dit een hele mooie film is en zich makkelijk staande kan houden naast alle andere animatiefilms. Een 4,5* voor deze film!
Sjoerd
Deze film is gewoon TE weird en wil teveel informatie kwijt in een te korte tijd. Ik snap niet dat dit als klassieker wordt bestempeld, want daarvoor moet een film toch op zijn minst te volgen zijn lijkt me (ook als je de manga NIET hebt gelezen).
Daarbij is de animatie zelf wel fantastisch natuurlijk met flitsende actie... Uiteindelijk toch nog 3 magere **.
Menghini
Misschien moet je hem nog een keer kijken... Dan ben je minder overdondert door de "flitsende actie" en kun je wat meer op het verhaal letten...
Sjoerd
Ja ik weet het niet... volgens mij heb ik het gewoon niet zo op futuristische anime. Ghost in the Shell vond ik ook al zo tegenvallen. Spirited Away, Princess Mononoke, Vampire Hunter D en Blood: the Last Vampire vond ik echter allemaal WEL goed...
Het was ook niet dat ik het verhaal niet kon volgen, maar het was gewoon allemaal zo onduidelijk uitgewerkt... nergens uitleg over hoe en waarom of wie iemand is... daardoor wordt alles heel oppervlakkig en kon ik er niet meer dan 3* van maken.
Menghini
Dat zijn ook allemaal duidelijke verhalen (miyazaki's, VHD, blood, etc.). Ghost in the Shell en Akira zijn bijzondere verhalen. Het is een uitwerking van een bepaald idee, bepaalde theorieën... Ghost in the Shell is bijvoorbeeld waar "the matrix" op is gebaseerd (of in ieder geval op de vraag of iets realiteit is of niet, kan een machine liefhebben? Etc.) En dat is vrij moeilijk te "visualiseren". Ikzelf begin het net een beetje te begrijpen en dat maakt het nog leuker naar deze films te kijken... Maar vooralsnog: je moet zelf veel nadenken bij deze films en dan op een gegeven moment vallen de puzzelstukjes op hun plaats... Maar met alleen kijken kom je er dus niet... Dus ik zou zo zeggen: suc6!
Daarnaast helpt het lezen van de berichten bij de films ook wel...
Overigens dat je nog 3* voor geeft voor iets wat je eigenlijk niet volgt is nog best redelijk.
Sjoerd

Het ziet er dan ook mooi uit en het is nou ook weer niet zo dat ik GEEN IDEE heb waar ik naar heb zitten kijken... Het is me soms alleen net een tikkie te weird, zoals met die blauwe kiddo's... volgens mij hebben die van rechts ook voorrang
Engine-339
Als ze nou rood, geel, groen, waren, konden ze dienst doen als stoplicht
jassonn
Niet echt mijn ding dit, vond het verhaal in het begin wel leuk, maar het werd steeds gekker en vager, en daarmee naar het eind toe ook wat saai.
Toch nog 3,5*.
jacom
fantastisch getekend, leuk verhaal. alleen op het einde werd het me net iets te raar. maar toch een zeer goede manga film
*** 1/2
Fokkie
De eerste (en volgens mij enige) anime in dit genre (overdadig geweld) waarvan ik in een reguliere bioscoop de trailer heb mogen zien.
Een fantastische film uit het pre-CG tijdperk!
Opzwepende muziek, snel gesneden, heerlijk grof. Een lust voor het oog
Flipman
Ik kan helaas net geen 5 voor deze film geven, omdat het inderdaad, zoals welleweirdo al zei, 'een flinterdunne samenvatting van de strip'. Nu heb ik alleen nog maar de eerste drie Nederlandse delen van het stripverhaal gelezen, maar daaruit valt het verhaal al makkelijker op te maken dan in de gehele film. Uiteindelijk snap je de film wel in de grote lijnen als je hem voor het eerst ziet, maar ik snap het als men hem verwarrend vindt. Ik raad in dat geval het stripverhaal aan.
Verder is er niks aan de film dat fout kan zijn: de animatie, de karakters (hoewel deze in het stripverhaal wel beter zijn uitgediept), de muziek, de actie, de voicecast... heb ik nog wat vergeten?
Chr.s
Vanmiddag weer eens herkeken ( voor de 16e keer ofzo:) ) en ik heb er niets anders als lof voor, zoals hier boven al vermeld wordt: de muziek, de animatie, de actie, de voicecast maar ook natuurlijk het verhaal en de sfeer.
Een waar meesterwerk 5*
Dstruct
Dit is een van mijn favoriete films, komt vooral door het anarchistisch element in de film en de ijzersterke (boeddhistische en Japanse pop) muziek die gebruikt word, ze gebruiken simpele tonen die de momenten in de film een extra lading geven.
Obiwannes
Heb net men eerste kijkbeurt achter de rug en moet zeggen dat ik nogal onder de indruk was. Beelden zijn met momenten echt overdonderend.
Misschien is het allemaal wel wat flitsend en moeilijk te begrijpen, maar heb er niet echt zoveel last van. Heb meer iets van die zou ik morgen liever nog es zien dan em op te bergen in een kast met onzinnige films.
De muziek in de film sprak me ook wel aan, soms heel lichtjes op de achtergrond maar altijd perfect passend bij de scenes.
Ken niet zoveel van manga e.d. maar ben begonnen met Spirited Away ooit, heb onlangs Metropolis gekocht en nu Akira. SA staat nog steeds op nr1 vanwege het iets minder verwarrende en flitsende verhaal, maar deze verdient zeker ook 4*. Nu maar wachten op Memories en dan eens rondneuzen naar wat interessants.
Chr.s
Probeer Ghost in the shell, en ghost in the shell 2: Innocence eens.
Obiwannes
Probeer Ghost in the shell, en ghost in the shell 2: Innocence eens.
Ik was aan het kijken in de FRS maar vond de eerste niet (de 2de is nog maar net in de bios niet?). Aanbod van dit soort films was er erg beperkt. Heb nog geen tijd gehad om verder te kijken. Na de examens ga ik wel es shoppen ^^
Chr.s
Ik zag hem laatst nog liggen in FRS Utrecht. Maar je moet er inderdaad een beetje geluk bij hebben. Die dingen gaan als warme broodjes..
Menghini
Tokyo Godfathers is ook een goede... En verder is Akira nog steeds te krijgen, ik heb zelfs de special edition nog ergens zien liggen (maar het is wel in Groningen...)
Chr.s
Bij de meeste van leest filialen heb ik hem wel zien liggen.
Flipman
Ja, dis Special Edition, staan daar nog mooie extra's op? Ik heb de film bovendien toch maar een 5 gegeven.
Bigking.nl
Ik vind Akira werkelijk een klassieker. Interessant verhaal, mooie actiescenes, karakters worden goed uitgewerkt etc. De animatie ziet er tig jaar na dato ook nog steeds goed uit. Vergeleken met de hedendaagse anime zie je wel verschillen(gezichtsanimaties, minder closeups), maar het behoort toch nog tot de betere animatiefilms. Vooral de artwork is adembenemend.
Ik had wel twee keer nodig voordat ik het verhaal helemaal begreep. De eerste keer was ik slaperig en lette ik niet goed op in het begin, terwijl de film in steltreinvaart voorbijschiet en je aandacht geen seconde mag verslappen. Het einde is ook enorm mooi uitgewerkt en de muziek is prachtig.
NEON
Akira is inderdaad een erg mooie animé. Akira is één van de vele animé, waarin Tokio bedreigt wordt door een gigantisch monster, dat dreigt de hele wereld in zijn terreur mee te nemen. De ene keer is het een alien, een monster, bionics, dan weer supermensjes, noem ze maar op. Na Tokio komt Nieuw Tokio, en na Nieuw Tokio komt Nieuw Tokio 2 en zo volgt het ene verhaal het andere verhaal weer op.
Fantastisch fantasievermogen die Japanners en heerlijke volwassen tekenfilmpjes

Sen to Chihiro no Kamikakushi
Animatie / Fantasy, 2001