Akira (1988)
Met onder meer: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki en Mami Koyama
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 15 mei 1992
Plot Akira
"Neo-Tokyo is about to E·X·P·L·O·D·E"
Kaneda (Iwata) is de leider van een Motorbende in Neo-Tokio. Tetsuo (Sasaki) is één van de bendeleden en is altijd de benjamin geweest, die onder bescherming van Kaneda staat. Als Tetsuo wordt gearresteerd, wordt hij als proefkonijn gebruikt voor een militair experiment, waardoor hij ongelooflijke krachten krijgt. Tetsuo kan zijn krachten niet in bedwang houden en slaat volledig door. Kaneda is de enige die hem nog kan tegenhouden.
Shotaro Kaneda (stemrol)
Tetsuo Shima (stemrol)
Kei (stemrol)
Ryûsaku (stemrol)
Priestess Miyako / Council A (stemrol)
Kaori (stemrol)
Yamagata (stemrol)
Kai (stemrol)
Masaru / No. 27 (stemrol)
Takashi / No. 26 (stemrol)
ghostman
Ik begrijp nog steeds niet wat het ‘volwassen’ publiek in de Japanse animaties ziet.
Afgezien van enkele uitzonderingen, zijn het ook vooral tieners en jongvolwassenen die anime kijken. Veel volwassener dan een Hellsing, LOTR of een I Robot is de meeste anime dan ook niet, al worden er wel veel makkelijker zwaardere themas in verwerkt.
Probeer eens een Memories of Grave Of The Fireflies zou ik zeggen.
Zondaar
Hee,
Abosluut een mooie klassieker wat betreft de manga films. Ook een van de bekendere bij de meeste mensen.
Hem tijden geleden eens op video gezien, toen me broer er meerdere van een vriend geleend had, en nu de speciale edition besteld.
De speciale editie van Akira is gewoon op internet te bestellen, voor 11,99 euro lheb je hem op de mat liggen.
Jorick
Een mooie manga en tevens was dit de eerste manga die ik gezien heb. Af en toe was de film best "vaag", maar over het algemeen zat het verhaal goed in elkaar. 3.5*
Linn
Ik heb de box gekregen van een japanse vriend...maar ik vind het een beetje saai.. Ik vond die van Ichi the killer beter..toch leuk om eens gezien te hebben
SuperSideSwipe
Ik was er niet kapot van helaas. Hij was mij toch iets te artistiek en op momenten vaag
Wel hebben ze geprobeert het wat realistischer te maken dan de meeste andere Anime's. Ik denk dat dat de meeste mensen ook wel aansprak.
3,0
D'r staat nergens hoe duur die is, misschien valt het mee.
Muja
In 1 woord, een MEESTERWERK... Verhaal zal voor sommige misschien moeilijk te volgen te zijn... Maar dat maakt hij goed met de spectaculaire teken/animatie werk..!
S.Y
Madecineman (moderator films)
Ik dacht laat ik er nog maar eens eentje proberen zo'n japanse animatie aangezien mijn eerst anime een ontzettende meevaller bleek te zijn. Akira is op z'n zachts gezegd uh erg... appart
Het verhaal vond ik op zich wel te volgen overigens, alleen zitten er hier na mijn smaak wel net iets te veel wazige, onduidelijke zaken in. De SciFi wereld van Akira is mooi en gedetailleerd uitgewerkt. Een grimmige metropool met een imponeerende skyline. Neo-Tokyo is tot de nok gevuld met broeiend sociale onrust, anarchistische bikers en andere strijders tegen het systeem.
Audiovisueel verdient deze film sowiezo een flinke pluim. De animaties zien er erg mooi uit, de actie, de camerastandpunten het "bullet time avant la lettre" ik had persoonlijk deze film geen 1988 gegeven. Voeg daarbij de eenvoudig traditoneel aandoende muziek en de soms onwerkelijke stiltes en het plaatje is compleet voor ogen en oren.
Jammer genoeg miste ik wel iets in deze film. Vooral op het emotionele gebied deed het me maar vrij weinig. Hierdoor voelde de film toch wel wat leeg aan. Ook had ik toch liever een wat betere uitwerking gezien van het hoe en waarom van die bovennatuurlijke krachten. Het bleef nu wel erg in traangasnevellen gehuld. Mooi maar vaag 3,5*.
Joyrex
Niettemin vond ik deze anime visueel gezien een waar meesterwerk. Je hebt waarlijk het idee dat de film dit jaar getekend had kunnen zijn. Ik vind wel dat het verhaal inderdaad wat duidelijker had gemogen.
Maikeru
- 1934 berichten
Lang heb ik gewacht tot ik eindelijk Akira heb kunnen bekijken, ik heb hem blindelings gekocht. Maar na al de lovende kritiek ben ik redelijk teleurgsteld. De animatie vond ik niets speciaals, en de muziek was vaak slecht, en irriteerde me soms zelfs. Akira ging goed van start, maar vooral tegen het einde aan werd het een overdreven film. Tot een bepaald punt kon ik het ook perfect volgen, maar daarna werd het een en al vaag. De personages vond ik te belachelijk voor woorden, weinig diepgang en geen goede karakterontwikkeling. Alhoewel het redelijk goed begon, laat de film me teleurgesteld achter, en wordt dan ook zo snel mogelijk bij de winkel geruild voor onder andere requiem for a dream
nog net 2,5* - voor de redelijke animatie, en de aardige eerste helft.
paffy
mijn eerste manga en film van mijn jeugd (zag het wel tientallen keren toen ik 3 was)
mooi getekend, vette OST en een vette (soms verwarrende) script. Echt zo'n WTF-nog-een-keer-film
5/5
Guyke
Verbazingwekkend en overdonderend hoe men erin geslaagd is de decors zo levendig en realistisch te tekenen. De compositie van elk beeld past inde traditie van de barokke schilders. Prachtig! Aan het uittekenen van de personages wordt minder aandacht besteed. Dit geld eveneens voor de ontwikkeling van de karakters die nogal oppervlakkig blijven. Het verhaal is groots en episch, soms wat te groots en daardoor verwarrend. De beschrijving van het verhaal hier op MM bovenaan klopt volgens mij trouwens niet helemaal. Een verbluffende animatiefilm zoals die alleen in Japan kan worden gemaakt. 3*
sinterklaas
Wat kan amine de wereld om je heen veranderen zeg
maar voor de rest goed gemaakt
3,0
rj-beker
Jammer dat de Anime markt in europa zo moeilijk op gang komt. Superfilm!!!!!!
Halcyon
M'n eerste Japanse animatiefilm en hij is me toch wat tegengevallen. Heb zulke films altijd geschuwd omdat ik echt geen fan ben van animatiefilms. Uiteraard wil je als filmliefhebber overal een graantje van meepikken, vandaar deze "first trial".
Akira kon me eigenlijk weinig boeien omdat het verhaal zo cliché is als maar zijn kan. Misschien niet voor iedereen, maar voor mij in ieder geval wel. Heb waarschijnlijk teveel Marvel Comics gelezen. Zij die Jim Starlin (Infinity Saga - Thanos) kennen zullen wel snappen wat ik bedoel. Zoals Guyke een tijdje eerder al zei wil deze prent ook soms te groots zijn, wat bij mij voor meer verwarring dan verwondering zorgde. Dat Akira een onmiskenbare invloed heeft gehad op het genre neem ik graag aan, maar als je niet bepaald een fan bent van dit soort animatiefilms, koop je daar natuurlijk weinig voor.
Akira is zonder twijfel mooi getekend. Maar eigenlijk verwachtte ik dit ook wel, dus in die zin ook niet echt een verrassing. Wel was ik overdonderd door de prima geluidseffecten. Echt petje af. Enkel spijtig dat geluidseffecten alleen deze film niet kunnen redden.
Als ik de kans krijg ga ik Ghost in the Shell nog eens checken, maar als ook die tegenvalt vrees ik dat ik animatiefilms voortaan opnieuw links ga laten liggen.
Je kan ook gewoon serieuzere films proberen, zoals Jin-Roh, Grave of the Fireflies, Ghost in the Shell tot op een zeker niveau.
Als zou ik dan vooral oppassen met GitS en Jin-Roh, zeker omdat ik "verwarrend" zie staan in je bericht. Akira is redelijk straight-forward, en behalve het einde ook helemaal niet verwarrend. Volgens mij haak je dan compleet af bij een Ghost in the Shell, die toch nog wel wat meer van de kijker vergt.
Halcyon
Bedankt voor de tips. Als de gelegenheid zich voordoet zal ik hier wel eens eentje van meepikken. Al zal dat niet voor meteen zijn.
mister blonde
Leuk filmpje, maar niet het meesterwerk(je) dat ik verwachtte. Ontzettend mooi geanimeerd, maar ik kon slechts met moeite de aandacht erbij houden. Veel zijlijntjes en losse eindjes die wel met elkaar te maken hebben, maar ik had het idee dat de makers teveel kwijt wilde in één film. Een overdaad van drukdoenerij, die een beetje saai werd.
Naar het eind toe (laatste kwartier) werd het een stuk beter en zelfs een beetje filosofisch.
Binnenkort nog een keer kijken. Voor nu 3,5 sterren.
Ik sta nu aan het begin van mijn Animeperiode. Eerst Grave of the Fireflies, e.e.a. van die Ghibli studio’s en nog wat Mangaverfilmingen kijken. Als dat bevalt wellicht meer.
MrVengeance
Hele goede Anime.
Het einde is een beetje raar, maar hij verdient een dikke :
Freud
Alweer een geweldige film
. Gewoon al de eerste minuut: hoe geniaal goed kan een film beginnen! Uiteraard is het verhaal nogal overdreven en zijn de personages ietwat karikaturaal, maar ik heb direct na het zien van de film de strips ontleend en daarin ontdek je toch dat het helemaal niet zo simpel zit als je in de film zou denken, dat is natuurlijk niet eerlijk maar als je de juiste achtergrondinformatie hebt wordt de film meteen stukken interessanter. Het verhaal is drastisch gereduceerd (maar dan ook écht drastisch, meer dan de helft is geschrapt en de rest is helemaal anders
) en dat stoort niet echt, maar je krijgt nooit de kans om helemaal door te hebben hoe de onderlinge relaties tussen alle karakters juist zitten, want tegen dat je een idee begint te krijgen is alles al weer ontploft. Grappig is ook om te zien hoe nummer 19, die in de boeken een enorm belangrijke rol speelt, hier wordt gereduceerd tot een geschifte domme heks, een bewijs voor de humor en de zelfrelativering die bij een verhaal als dit erg cruciaal zijn om het overeind te houden.
Erg moeilijk om te volgen vond ik het trouwens niet, met uitzondering dan van de massa personages waarvan je eerst niet eens weet of ze wel enig belang hebben.
De film is geweldig snel en dat laat weinig tijd over om van het tekenwerk te genieten, maar ik heb een aantal keer willekeurig op pauze gedrukt, en dan blijkt de absolute klasse meteen. Enige opmerking die ik had was de uitwerking van de personages die soms vrij banaal was, in een animatiefilm heb je de mogelijkheid om het uiterlijk van mensen veel sterker te laten spreken dan in live action, en daar werd soms te weinig gebruik van gemaakt.
Een definitief oordeel zal ik wel uitbrengen als ik de film nog een paar keer herzien heb, maar voorlopig staat hij met stip op 4.5 *.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Sen to Chihiro no Kamikakushi