Genre: Actie / Avontuur
Gesproken taal: Engels, Spaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch
Releasedatum: 13 augustus 1981
Bekijk via SkyShowtime
Plot Raiders of the Lost Ark
"The return of the great adventure."
Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.
Indiana Jones
Dr. Marcus Brody
Satipo
Barranca / Monkey Man
Akron777
De eerste en de beste van de Indiana Jones reeks. Indiana Jones blijft toch nog altijd de grootste held op het witte doek. Een interessant verhaal met religieuze en mythologische achtergronden, datgene wat de rest van de reeks ook zo fantastisch maakt. Prachtige locaties, mooie special effects en fantastische actiescènes met ook de nodige humor. 5*
Justinw
Ik ben eigenlijk toch wel een beetje een Harrison Ford fan, en heel raar dat ik dan deze Quadrilogie nog steeds niet heb gezien.
Dus vandaag maar vooraf begonnen, bij deel 1 wat volgens de meeste mensen de beste is. En hij is inderdaad erg geslaagd als avontuur/actie film, met wat droge humor erin. Het contrast wat Harrison Ford aanbrengt in zijn personage is erg leuk. Van een wat klungelige en wat verlegen docent, als een archeologische avonturier die niet bang is om geweld te gebruiken.
Jammer genoeg zijn veel dingen wat ongeloofwaardig, en is het allemaal erg voorspelbaar. Het plezier gaat echter niet weg dus gewoon een ruime voldoende waard.
Betamax
Deze vond ik van de 4 delen het best.
Maar meer dan 3* geef ik hem niet.
ehs21
Mee eens en helaas gaat bij mij het plezier er dan wel vanaf. Scenes als die met de vergiftiging (oh hij eet hem bijna 2x op en dan is die aap opeens dood) of met de krachtpatser die in de propellor verdwijnt zie je echt al zo ver vantevoren aankomen. Verder idd ook te ongeloofwaardig en te over the top op veel momenten. Kom niet verder dan 2*
Boenga
Verder idd ook te ongeloofwaardig en te over the top op veel momenten.
Deze film is fictie; geen documentaire-aflevering van Het Leven Zoals Het IS...
ehs21
Deze film is fictie; geen documentaire-aflevering van Het Leven Zoals Het IS...
Je hebt ook actiefilms die lichtelijk overdrijven maar nog wel enigzins geloofwaardig zijn. Als zo;n nazi een heel machinegeweer leegschiet en blijkbaar alles mist en Jones pakt zn revolver en schiet hem met 1 kogel dood dan gaat me dat gewoon te ver. Heeft verder niks met een docu te maken, je hebt goede en slechte docu's en ook goede en slechte actiefilms. En ik vond dit dus niet zo'n beste....
Boenga
Ik begrijp wat je bedoelt met geloofwaardig >< overdrijven, ehs21, maar dat overdrijven, dat hoort bij deze film en bij dit soort films. Pakweg Hot Fuzz en True Lies gaan daar nog een stap in verder, en vallen daardoor onder de naam 'Actie/Komedie'. In ROTLA staat die humor minder op het voorplan, maar is zeker een onderdeel van de film...
ehs21
Ja het hoort er mss bij maar ik hou er niet van, dus dan kan ik ook niet een hoog cijfer geven. Ik denk dat ik daarom deel 2 ook het leukste vind vd trilogie, omdat daar het minst overdreven actie in zit en het duistere sfeertje me ook meer aanspreekt.
AC1
?
Heb jij wel goed opgelet? In TOD gaat het er nog 10 keer zo erg aan toe. Het is hetzelfde concept maar dan in overdrive.
Akron777
Daarom is het nu eenmaal zo'n fantastisch actiefiguur.
?
Vind ik niet, alleen de openingsscene en eindscene was overdrive, het hele middenstuk is vrij rustig.
AC1
Rustig? Raiders Of The Lost Ark is Lawrence Of Arabia vergeleken met Temple Of Doom. Waar Raiders nog de tijd nam om iets op te bouwen of Jones een normaal gesprek te laten voeren met iemand was daar in TOD helemaal geen sprake meer van. TOD is zowat de eerste keer dat ik bijna de zaal had verlaten wegens een te hoog ADHD-gehalte (hysterische karakters zoals Shorty en Willie - karakters in overdrive - zitten hier uiteraard voor een groot stuk tussen). Misschien dat TOD de dag van vandaag een "rustig" filmpje is maar dat ligt eerder aan de kijker dan aan de film zelf. Nou goed, we hadden het over "overdreven actie". Hoe is een scène zoals de 'mine car chase' niet overdreven?! Of de touwbrugscène? Het is toch allemaal ontworpen om zo spectaculair mogelijk te zijn en om al het voorgaande te overtreffen?
ehs21
Ik zeg toch ook dat de begin en eindscene wel overdreven waren. Maar nadat ze voor de 2e keer met die boot vallen is het allemaal vrij rustig. Eerst naar het dorp, dan naar de tempel, eet en slaapkamerscenes, in de grot met de sacrifice ceremonie. En dan pas als Indy die stenen gaat halen begint het langzaam weer steeds overdrevener te worden. Plus dat het duistere sfeertje me wat meer aansprak maakt het dat ik hem leuker vind dan deel 1 en 3 (4 nog niet gezien).
Akron777
Er zit inderdaad een rustig stuk in TOD waar sterk aan de sfeer gewerkt wordt. Daarna gaat de film echter genadeloos door. Raiders heeft inderdaad wel wat meer actiescènes in.
hannes64
- 1926 berichten
Het liefst zou ik alleen willen zeggen: vet cool man!!
Maar ik weet dat dat niet mag.
Dan maar: zo worden ze niet meer gemaakt!
Het mysterieuze, de zoektocht en de humor. Just right.
En zo hoort `t.
Chapeau!!!
Eraser2
Tot vorige week donderdag had ik alleen nog maar gehoord van de Indiana Jones films. Aangezien iedereen mij, als filmliefhebber, deze quadrilogy aan raadde heb ik hem maar eens aangeschaft.
Zondag 'Raiders of the lost ark' er maar eens ingegooid en ik moet zeggen: wat een geniale film is dit.
De introductie van de personages vind ik subliem gedaan. Harrison Ford waarvan je pas het gezicht ziet als hij die kerel met zijn zweep een lesje leert, heerlijk. Karen Allen met het drankspelletje ook erg leuk gedaan. De acteerprestaties zijn dik in orde en ik vind 'Marion Ravenwood' ook totaal niet irritant, terwijl ik vaak niet zo'n fan ben van vrouwelijke sidekicks.
Ook een mooi aspect aan de film vind ik de vele verschillende genres die voorbij komen, adventure aspecten, shoot-outs, vechtscenes en achtervolgingen. Supervet.
Het allermooiste aan de film, waarmee hij zich voor mij onderscheidt, is de geweldige humor die Spielberg erin gestopt heeft. Ik lag echt dubbel bij sommige scenes zoals bijv.:
- Het 'gevecht' met zwaardmans.
- Als ze in koor zeggen: 'They're digging in the wrong place!'
- De gehele vrachtwagenachtervolging vond ik om te bescheuren en ook nog eens ultravet in elkaar steken.
Dit vind ik tot nu toe de beste film die ik van Spielberg gezien heb, ik had niet verwacht dat ik hem zo goed zou vinden.
5 dikke sterren en een plaatsje in de top 10
Whatsupdawg
Dit is gewoon legendarisch.
Ik bedoel die scene op die markt ?!
lekker non-chalant.
wie kent die nou niet..
FIVE
martijn011
- 2034 berichten
Heerlijke avonturenfilm van de hand van Spielberg!
Ik heb dit deel al wel een stuk of 3, 4 keer bekeken terwijl ik van de overige delen weinig tot niks meer weet.
Maar dit is dan ook wel een fantastische film hoor..
Alleen het begin al. Eén van de mooiste beginscenes van een film, echt een genot om naar te kijken.
Natuurlijk wordt er in diverse delen van de film nogal overdreven met het actiegehalte, maar ach, wat geeft het in zo'n film..
Er is geen tijd om je te ergeren want het vliegt voorbij.
Ook de humor is prettig aanwezig. Zo'n scene waarin Jones zo'n zwaardvechter zonder pardon neerknalt is fantastisch. Het grappige is dat dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was van Spielberg. Ford moest met z'n zweep een gevecht aangaan, maar omdat het over de 40 graden was en Ford ziek was, kwam Ford zelf met het idee om z'n pistool te gebruiken en hem dood te knallen. Leverde een fantaschtische scene op!
Ook de scene met de klerenhanger is leuk gevonden. Grappige gast trouwens die Duitser met z'n hilarische lachje.
Dit is echt een heerlijke avonturenfilm om te zien. Minpuntje vond ik de eindscene waar wel heel erg overdreven werd hoor. Had niet zo gehoeven van mij. Het drukt de pret niet in ieder geval!
Een ruime 4 sterren voor deze film, misschien bij volgende herziening wel een verhoging!
gauke
Nu de geremasterde versie gezien. Harrison Ford (misschien wel zijn beste karakterrol ooit), als een soort van reïncarnatie van deze archeoloog, blijft bij uitstek dé acteur om de rol van de Indiana Jones te spelen. Deze epische film is een van de meest onderhoudende, dolle, grappige, vermakelijke, vindingrijke, bijna chique en inspirerende avonturenfilm van Amerikaanse makelij met voortdurend halsbrekende toeren. Dit meesterwerk is zonder meer een homage aan de ouderwetse film.
De Knip
Als de film nu was gemaakt: cliché-brakende avonturenfilm met af en toe een leuk grapje er tussendoor.
Maar voor een film van 30 jaar geleden behoorlijk.
Ik heb nooit begrepen dat deze film in de imdb lijst zo hoogstaat.
Eigenlijk elke keer als een van de Indiana Jones films er op is, denk ik: ik kan ook wel een half uurtje missen. Het ligt mij gewoon niet. Er is nauwelijks spanning, wat me er bijna toebrengt dit als een kinderfilmpje te bestempelen. Overschat:
***
van duijn
Leuke film, actie is erg mooi gedaan en ik heb vaak ook gelachen ( vooral op de markt als die gozer met dat zwaard een beetje leuk staat te doen en indy schiet hem gewoon simpel neer.). Acteerwerk met name van Ford was goed gedaan maar ik vond alleen het einde wel teleurstellend.
Boenga
Ik denk dat 'spanning' ook helemaal geen doel is van dit soort film; in elk geval geen spanning naar hoe 't gaat aflopen, want een happy end is evident. Het is geen drama, het is geen whodunnit...
'Spektakel' lijkt me een veel belangrijker item; maar om daarom van een kinderfilm te spreken?
Tuurlijk is spanning een doel bij een avonturenfilm. Hij is dan ook best spannend, zei het op een wat lichtvoetige manier. Verder moet je niet vergeten dat de film alweer 30 jaar oud is. Intussen is men veel drukkere montages en meer geweld gewend. Al wordt het er daardoor vaak niet beter op.
Brix
- 19683 berichten
Persoonlijk denk ik dat gauke het met de bestempeling "homage aan de ouderwetse film"aardig samenvat wat deze film eigenlijk wil zijn.
Homage aan de film'-serial' zou wellicht nog net iets beter zijn geweest.
Voor mij, als liefhebber van de serials, is 'Raiders' zeer te genieten.
Kanisz
Gisteren voor het eerst maar eens een Indiana Jones film bekeken. Lastig om te beoordelen/de film te plaatsen, gezien het jaar waaruit de film komt. Ik vond namelijk dat het enorm voorspelbaar was en veel cliché's bevatte. Ook kon niet alle humor mij evenveel pakken. De actiescenes waren soms wel aardig, maar de meeste handgevechten waren redelijk à la The A-team: veel in de lucht slaan en dergelijke. Het meeste acteerwerk is wel redelijk in orde
Nu zal dit 30 jaar geleden natuurlijk heel anders zijn beoordeeld. De special effects en decors zijn erg mooi, en het verhaal is (op de laatste paar scenes na) ook boeiend. Kortom: lastig om dit in z'n historische context te plaatsen. Aardige avonturenfilm, 3.5* eerst maar ns.
Donkerwoud
Waarmee de legende begon! Indiana Jones is jeugdsentiment in optima forma. Ik snap best dat als je het herbekijkt zonder de sentimentele waarde dat er veel als oubollig of houterig overkomt, maar toentertijd was het de grote avonturenfilm die generaties in zijn ban heeft gehouden (en zal blijven houden!) Harrison Ford is een matig acteur, maar als Indiana Jones is hij terecht een iconische held geworden. Zo worden ze bijna niet meer gemaakt.
bartbart
De 1e en de beste film van indiana jones. Lekker spannend.
Een film wat je op het puntje van je stoel laat zitten
JustMike

1989

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

'Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark' vanavond te zien op televisie

Netflix voegt binnenkort de eerste vier films uit de beroemde 'Indiana Jones'-reeks toe

De eerste vier Indiana Jones-films staan binnenkort weer op Netflix: 'Spannend, avontuurlijk, op elk punt geslaagd'

Harrison Ford was aanvankelijk verbijsterd door het 'Indiana Jones'-kostuum: "Wat ga ik doen met een f*cking zweep?"

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
saving the worldriddlenepalhimalaya mountain rangecairomosesegyptewhip schatmedallionleather jacketnazihatmediterraneanark of the covenantten commandments schattenjachtexcavationswastikaarchaeologistadventurerarcheologyreligious history jaren 30dramaticexcitedglobetrotting adventure