Genre: Actie / Avontuur
Gesproken taal: Engels, Spaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch
Releasedatum: 13 augustus 1981
Bekijk via SkyShowtime
Plot Raiders of the Lost Ark
"The return of the great adventure."
Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.
Indiana Jones
Dr. Marcus Brody
Satipo
Barranca / Monkey Man
Don MN
Ik vind het teveel poging tot Rambo, hij doet de gekste onrealistische dingen zonder dat hem iets overkomt. Maar buiten dat toch wel vermakelijk.
powerman
Dit eerste deel van de Indiana Jones films is mijns inziens ook de beste. De film staat vol van de spanning en special effects, die zeker voor die tijd erg goed gemaakt zijn. Harrison Ford zet een geweldige rol neer als misschien wel de grootste avonturier aller tijden. Deze avonturenfilm blijft keer op keer boeien.
misterwhite
1 van de beste die ik ken. Ik ben een beetje een fan van Indiana Jones. De verhalen zijn altijd heel goed. De orginaliteit en de aktie vind ik allemaal perfect.
jumpstylemovie
Ik herriner me hier bijna niets van. Ik heb 4* gegeven dus blijkbaar vond ik hem wel erg goed. Kan me nog wel goed de scéne herrineren waarin ze zo'n kist openmaken en iedereen in een soort prut veranderd door vlammen ofzo.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
En dat terwijl Rambo ook nog eens later is gemaakt dan Indiana Jones.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Wat mij eigenlijk opvalt aan deze film (dit geld ook voor de opvolgende twee films) is dat deze visueel al mooier is dan Indy 4. Kijk alleen maar naar de jungle op het begin van de film. Die vind ik er al veel mooier uitzien dan de CGI/plastic achtige jungle uit Kingdom of the Crystal Skull. Echt opvallend... in deze acteert Karen Allen ook veel beter, ook opvallend. En ik prefereer toch de jongere Indiana Jones boven de norse, zestigjarige Indy uit Crystal Skull.
Miron
Veel meer van deze film verwacht.
Begint erg goed, bouwt op met een mysterieuze 'quest' naar een of andere geheime schat. Cinematografisch ziet de film er super mooi uit, de actie is goed gefilmd en de karakters zijn leuk.
Helaas is het tempo voor mij te snel waardoor de magie uit de eerste helft plaats moet maken voor stoere actie. Van het mysterieuze avontuur blijft niets meer over waardoor 'Raiders of the Lost Ark' eindigt als een leuke actiefilm, niets meer, niets minder.
3,5 *
powerman
De openingsscene is volgens mij één van de beste ooit, je bent meteen gelanceerd voor nog 2 uur spanning,actie en avontuur.
Vinokourov
Deze film heeft één heel grote kwaliteit, namelijk de themesong: YouTube - The Indiana Jones Theme
Jongens en meisjes, dit is toch nog beter dan Star Wars en Morricones Westerndeuntjes bij elkaar
. Oke ik chargeer ietwat, maar het blijft geweldige opzwepende muziek die precies past bij dit ultieme avontuur. Deze klassieker zou bij herziening nog hoger kunnen scoren denk ik...
Fantastisch avontuur!
Vanaf de openingsscene zit je al meteen 100% in het avontuur, dat 28 jaar later nog steeds bij de beste avonturenfilms hoort. In de openingsscene ontmoeten we Indiana Jones, een heerlijke, typische held, met de hoed, leren jacket en de zweep. Een betere indtroductie is moeilijk voor te stellen, in de spannende grot met de vele vallen is het meteen duidelijk hoe ontzettend gaaf Indiana wel niet is, en wat je de rest van de film kunt verwachten. Indy was geen Indy geweest, als het niet was gespeeld door de ontzettend stoere Harrison Ford, die misschien wel de beste rol van zijn carriere speelt. Gooi daar de beroemde themamuziek bij van John Williams, en je hebt een klassieke openingsscene!
Wanneer ik zei dat het nog steeds bij de beste avonturenfilms hoort, moet ik toch erbij zeggen dat er wel wat dingetjes een tikkeltje verouderd zijn; personages zijn behoorlijk vlak en de bad-guys (die deze film in overvloed heeft) zijn allemaal door-en-door slecht, iedereen zit zich kapot te gillen bij een eng standbeeld behalve Indy natuurlijk, etc. Maar als je die kleine dingen gewoon door de vingers ziet en alles gewoon niet serieus neemt, is het genieten geblazen! Het verhaal stelt vrij weinig voor (op een paar leuke vondsten na, zoals de hand van Toht), maar ook dat is geen must voor zo'n film. Wat wel een must is is dat het er spannend, mooi en goed uitziet. En dat doet deze film dan ook; Spielberg laat alle locaties en sets prachtig zien (hoewel je soms toch echt duidelijk ziet dat het in de studio is opgenomen), alles is erg goed gefilmd; leuke shots bij de dialogen en de avontuur en de aktie is precies juist gefilmd. De typische Indiana Jones-manier van reizen (kaart, vliegtuig, score) is ook een leuk detail. De film staat bol van spanennde grotten met enge insecten, slangen en booby-traps, waar Indy zich toch altijd op een fantastische wijze weet uit te werken, veel achtervolgingen te paard, te voet, te auto, te alles, wat ook allemaal behoorlijk spectaculair is.
De hele film is een aaneenschakeling van ongelofelijke (en ongeloofwaardige) situaties met spectaculaire stunts en aktie. Toch is het slot toch een echte anti-climax. Wat bovennatuurlijks vind ik prima, maar moeten die hoofden nou echt smelten of ontploffen?
De personages zijn verdeeld; zoals ik al zei zijn er behoorlijk wat één-demensionale bad-guys en een geweldige held. Het grotendeel van de rest is prima. Marion (Karen Allen) is een leuke toevoeging en er is leuk samenspel tussen Indy en Marion. Sallah (John Rhys-Davies) is een leuke hulp en gids en Major Arnold Toht (Ronald Lacey) was toch wel de über-Nazi. De humor in de film is ook een groot pluspunt, hilarische momenten zijn bijvoorbeeld Indy die tegen de Egyptenaar met zwaardskills vecht of Toht's klerenhanger!
De goede regie met de mooie beelden, de geweldige held (die ook fantastisch gespeeld wordt), de fantastische score, de spannende achtervolgingen en vechtscenes en de humor maken dit tot één van de beste films van Spielberg, en een ware klassieker onder de avonturenfilms, die vele films later heeft geïnspireerd, maar toch beter blijft dan al die films.
- 19683 berichten
'Raiders of the lost ark' was geheel en al geïnspireerd op de filmserials uit de jaren dertig van de vorige eeuw, en ook een ode daaraan.
In die 'serials' was ook alles duidelijk zwart-wit (in méér dan één opzicht)
De 'vlakke' personages zijn ook met opzet zo gebruikt.
De 'ongeloofwaardige'situaties eveneens.
Spielberg heeft dat oude genre dus in feite alleen maar uit de kast gehaald, en het nieuw leven ingeblazen, maar wel met de geweldige budgetaire mogelijkheden die hem ter beschikking stonden
Nieuw was het allemaal zeker niet.
In die 'serials' is destijds al zowat al het denkbare-en ondenkbare te zien geweest.
Bekijk ze maar eens, er zijn er heel wat op dvd verkrijgbaar.
JacoBaco
Inderdaad en hier de bevestiging. Het is zelfs nog erger dan je denkt.
CineMassacre: The Top 10 Dumbest Indiana Jones Moments | SPIKE
Boenga
Hoe correct het CineMassacre-filmpje ook mag zijn: de kerel die het heeft samengesteld verdient wat mij betreft de trofee voor 'de grootste zaag van het noordelijk halfrond'...
- 19683 berichten
Inderdaad en hier de bevestiging. Het is zelfs nog erger dan je denkt.
CineMassacre: The Top 10 Dumbest Indiana Jones Moments | SPIKE
Schitterend!
Hartstikke bedankt hiervoor.
Prachtige illustratie.
Ik heb er van genoten.
AddictedToMovies
Ok, dat wist ik inderdaad niet van die oude films. Van James Bond wel (Spielberg wou eigenlijk een Bond-film maken, totdat Lucas met Indiana Jones kwam). Maar dat het geïnspireerd is door oudere films neemt niet weg dat dit één van de grootste avonturen op het scherm blijft en ook andere films heeft geïnspireerd, The Mummy bijvoorbeeld. En ik zeg ook dat die vlakke personages en ongeloofwaardige aktiescenes gewoon leuk zijn en erbij horen. Dus ik blijf bij mijn recensie, of heb ik ergens iets echt verkeerd gezegd?
JacoBaco
Dus ik blijf bij mijn recensie, of heb ik ergens iets echt verkeerd gezegd?
Nee hoor, ik gaf alleen wat extra info.
- 19683 berichten
Van mijn kant was het geen kritiek op je bericht, alleen een iets genuanceerdere kijk op 'Raiders of The lost ark', en wat extra informatie voor de filmliefhebbers die de 'serials'misschien niet zouden kennen.
Zoals je kan zien is mijn waardering van de film even hoog als die van jou.
Ik was altijd al dol op de 'serials', dus ook op 'Raiders'.
I'm on your side here...
AddictedToMovies
Sorry, het leek een reactie op mijn bericht, en het zijn idd leuke weetjes. My apologies.
charmed one
als het goed is komt er ook nog een vijfde deel. nou ik ben wel benieuwd want alle delen zijn echt geweldig. dus van mij mag er nog wel een deel komen.
AddictedToMovies
Ze hadden het gewoon bij de trilogie moeten houden. Dan was het eindelijk een trilogie geweest met drie goede films, maar nee, dan plakken ze zo'n verschrikkelijk vierde deel eraan. En dan nog één?
Roel Bogers
Als ware filmliefhebber kunnen de Indiana Jones films natuurlijk niet ontbreken. Toen mijn filmbuddy de dvd set heeft gekocht waagde ik me aan Raiders of the Lost Ark. Een film waar ik veel over had gehoord.
Ik wilde avontuur, tempels, en smeltende gezichten zien!
Ik was verbaasd over de hoeveelheid ups en downs in deze film. Het spreekt erg tot de verbeelding en de setting is awesome. De karakters (behalve Marion -__-) zijn zeer solide opgebouwd maar je ziet meteen dat hier geen superconcept achter zit. Een luchtige film die vooral niet serieus moet worden genomen. Misschien beter te kijken met een lekker koud kratje Jupiler.
De actie, die in overvloed aanwezig was, overrompelde mij volledig! Ik had mijn hersenen teruggedraaid op de 80's-mode, maar wat ik zag doet niet onder voor actiescenes van deze tijd (zolang er geen cheesy sfx in zaten)! Erg knap!
Maar dan wordt de film afgewisseld met gare slapstick achtige scene's zoals die met de koekenpan. Ik slaak een 'ah, kom op!' en zit helemaal niet meer in de film. Jammer dan... Ook vond ik de tijd die de film zich daadwerkelijk afspeelde in tempels e.d. een beetje tegenvallen, had ik langer en meer verwacht!
Al met al genoten van de over-de-top-heid. Lekker wegkijkende film waar je niet al teveel over moet nadenken. Maar toch... toch had ik meer scenes in tempels en tombes willen zien, zoals in de eerste minuten van de film. Meer avontuur!
Ach ja, ik had smeltende gezichten gezien, dus mijn avond was allang goed. En dat is precies de instelling waarmee je deze film moet kijken.
3,5 / 5,0
erik1677
alles wat in avonturenfilm moeten zitten, zit in deze film.
Lekker dom vermaak, zo wordt het vandaag de dag niet veel meer gemaakt.
domkey
De avonturenfilm bij uitstek, relax kijkvoer.
Miron
Ik wou eigenlijk ook meer tempels/jungles zien. Meer mysterie, reizen en minder Nazi's had de film zeker goed gedaan.
De smeltende gezichten met al die fonkelende lichtjes en ontploffingen vond ik veel te over the top.
erik1677
dan kijk je toch naar deel2, dit is een compleet ander verhaal.
Daar gaat the temple of doom meer over.
Miami Slice
Het liefst zou ik alleen willen zeggen: vet cool man!!
Maar ik weet dat dat niet mag.
Dan maar: zo worden ze niet meer gemaakt!
Het mysterieuze, de zoektocht en de humor. Just right.
Leno
Ultieme avonturenfilm vol vaart, spectaculaire actiescenes, leuke grappen en een prima cast. Spielberg weet alles met veel spectacel te brengen en het verhaal is amusant en er wordt goed gebruik gemaakt van de oorlogssfeer in die tijd, al zitten er wel een paar schoonheidsfoutjes in die echter nooit storen. Wat een schrikbarend verschil met deel 4 overigens!

Indiana Jones and the Dial of Destiny

1989

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

'Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark' vanavond te zien op televisie

Netflix voegt binnenkort de eerste vier films uit de beroemde 'Indiana Jones'-reeks toe

De eerste vier Indiana Jones-films staan binnenkort weer op Netflix: 'Spannend, avontuurlijk, op elk punt geslaagd'

Harrison Ford was aanvankelijk verbijsterd door het 'Indiana Jones'-kostuum: "Wat ga ik doen met een f*cking zweep?"

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
saving the worldriddlenepalhimalaya mountain rangecairomosesegyptewhip schatmedallionleather jacketnazihatmediterraneanark of the covenantten commandments schattenjachtexcavationswastikaarchaeologistadventurerarcheologyreligious history jaren 30dramaticexcitedglobetrotting adventure