Genre: Actie / Avontuur
Bekijk via iTunes
Bekijk via SkyShowtime
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Raiders of the Lost Ark
"Indiana Jones - the new hero from the creators of JAWS and STAR WARS."
Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Raiders of the Lost Ark (BoekMeter)
- Raiders of the Lost Ark (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Dr. Marcus Brody
Satipo
Barranca / Monkey Man

herman78
Ik had deze nooit gezien, wel de latere delen. Ook die uit 2008, die vernietigend werd beoordeeld. Daar zaten wel heel ongeloofwaardige stunts in, maar hier is het niet veel beter eigenlijk. Natuurlijk moet je bij dit soort films niet alles heel serieus nemen, maar de hoeveelheid ongeloofwaardigheden die hier op één wordt gestapeld is wel ongekend. De flauwe humor werkt ook niet echt mee. De actiescenes in het begin en met de slangen zijn dan wel weer spannend.

De filosoof
- 1925 berichten
Avonturenverhalen zijn machtig mooi voor voorpuberale jongens en die fase ben ik ontgroeid. Veel deed de film me dan ook niet, al erken ik dat het een heel goede is binnen het genre: het heeft alles wat het moet hebben – veel halsbrekende avonturen, een beetje humor (dat de nazi’s een joods ding nodig hebben is trouwens ook grappig) en een beetje romantiek – en dat de film wat gedateerd racistisch (kolonialistisch) en seksistisch is maakt het stoere van de film helemaal af.

Boneka
De hele serie 1 t/m 4 en 5 straks had ik nog nooit gezien, behalve wat fragmenten op tv. Nu hij onlangs uitgekomen is op 4K vond ik het wel de moeite waard om hem eens te bekijken. De reden dat ik dit soort films nooit keek, was vanwege de grote onzin die er vaak in voorkomt. Toch kunnen ze leuk gemaakt zijn. Zeker als er wat humor in zit. Zo vond ik de Zorro reeks erg leuk. De King Kong films ook wel , Jurassic Parks en ga zo maar door.
Afijn de eerste van deze 4 luik is mij niet helemaal goed bevallen. En nu lees ik hier veelal dat de delen daarna een stuk beter zijn. Gelukkig maar want ik moet er nog 3 gaan zien. Met de vaart en de beelden zit het wel goed. Actie en avontuur is volop aanwezig, maar het tempo in dit alles is moordend hoog. Er is amper ruimte voor wat dialogen en rust. Daardoor het is het verhaal wel erg vluchtig verteld. Ik mis de ziel in dit eerste deel. Daarnaast is het computerwerk zeker op het eind wel erg goedkoop in elkaar gezet. In de jaren 70 en daarvoor deden ze dat soms ook nog beter ook.
Wat betreft het beeld op 4K ziet het er wel verbluffend mooi uit. Zeker als je de normale blu ray er naast legt. Een wereld van verschil. Geluid is goed erg goed al zijn sommige dialogen wat zacht. Vooral in de klas vond ik hem wat matig. Maar over het algemeen geen klachten.
Film 3.0
Beeld 4.5 (4K)
Geluid Dolby Atmos 4,0

Herzien, voor het eerst in heel veel jaren en het is weer geweldig bevallen. Raiders of the lost ark is een fantastisch avontuur, met een geweldige Harrison Ford, een zeer vermakelijk plot en heerlijke actie. De film ziet er ruim 30 jaar na dato nog uitstekend uit en van de themesong blijf ik genieten. John Williams heeft er een van de meest iconische melodietjes van gemaakt die ik in een filmreeks heb gehoord. Dit soort films worden helaas nog weinig gemaakt. Lekker over de top, maar tevens wel zeer genietbaar en spannend. Alleen al die opening in de jungle, met het gouden beeld En de Nazi's zijn een uitstekende tegenstander voor Jones.
4,5* stonden en blijven staan.
Kort geleden de Blu-ray-box van de gehele reeks gekocht en er maar eens mee begonnen. Even los van de inhoud van de film is de film op Blu-ray erg mooi overgezet, lekker scherp en helder qua beeld en geluid. Echt een verbetering op de DVD waar ik de film voorheen op keek. Inhoudelijk ben ik het bijna volledig nog met mijn bovenstaand stuk van een kleine 10 jaar geleden eens, behalve dat ik wel een halfje ga verlagen. De film begint fantastisch in de jungle, kent een heel tof stuk in de slangenkuil en eindigt ook top, maar er zitten ook wel minder boeiende stukken in. Wel is dit hét voorbeeld van hoe een avonturenfilm in elkaar moet steken. Verder blijft heel veel iconisch aan deze film, van Harrison Ford tot de sublieme themesong die denk ik iedereen ter wereld wel kent die iets met film heeft. Ik verheug me om de andere delen binnenkort ook weer eens te zien.
4* (was 4,5*)

Harleen Quinzel
Raiders voor het eerst gezien en de film is weliswaar gedateerd, maar in dit geval maakt het deel uit van de charme. Er hangt een erg ouderwetse sfeer over de film die toch weet te spelen met cliché's. Indy is een stoere held, maar ook ietwat van een arrogante klungel die angsten heeft. Marion is de damsel in distress, maar drinkt de mannen onder tafel en is sluw.
Dat soort dingen werkt erg hard in het voordeel van de film. De eigenlijk nog steeds best indrukwekkende actie (Die stunt met de truck ziet er erg gevaarlijk uit) en de soms erg goofy humor ( De mep met de spiegel is zo random) zorgen voor een film die weliswaar zijn leeftijd toont, maar zeker en vast nog indruk weet te maken. Tijdloos past hier wel ja.

Het begin van de avonturen met Indiana Jones. Harrison Ford is nog in vorm, zodat de film meer actie kent dan zijn opvolgers. Raiders of the Lost Ark is dan ook een avonturenfilm met de nodige actie en een vleugje humor. Gaandeweg is de lijn tussen ode en zelfparodie alsmaar dunner geworden.
De film is een aaneenschakeling van legendarische scènes die later zoveel keer geparodieerd werden. Spielberg laat opnieuw zien dat hij een blockbuster kan maken. Verschillende films van hem zijn wat gedateerd, maar de echte spektakelfilms als Jaws, E.T., Jurassic Park en zijn Indiana Jones films doen het zeker nog altijd goed. Hij weet de balans te vinden tussen luchtige scènes en semi-karikaturale vijanden zonder het in absurde te trekken. Epische muziek erbij en de perfecte look voor de hoofdrolspeler met zijn hoed en zweep.

ROX
Briljante klassieker die op de onderzeeboot scene en een aantal gedateerde visuele effecten na, de tand des tijds doorstaan heeft en zich nog steeds probleemloos tot de beste avonturenfilms aller tijden mag rekenen!

Filmkriebel
Onlangs nog een goede Indy documentaire gezien : hoe Indiana Jones een constructie is van een hoop elementen geïnspireerd door King Solomon's Mines, Treasure of the Sierra Madre, Valley of the Kings, L'Homme de Rio, Secret of the Incas, ... en talrijke adventure serials uit de jaren '30 en "40 die gemaakt werden om de mensen af te leiden van de economische malaise uit die tijd.

martijn011
- 1945 berichten
Met het oog op het vijfde deel dat binnenkort in de bioscoop verschijnt vond ik het wel weer eens tijd voor het herzien van de eerste vier films. Het is toch zo'n tien jaar geleden dat ik ze voor het laatst heb gezien dus dat kwam mooi uit.
Ik heb deze film al een stuk of vijf of zes keer bekeken, maar dit blijft één van de betere avonturenfilms ooit.
Alleen de openingsscène al, een van de beste openingen van een film ooit. De manier waarop Indiana Jones wordt geïntroduceerd is fantastisch. Harrison Ford heeft van Indiana Jones één van de meest geliefde filmpersonages ooit gemaakt. Z'n ironische humor gecombineerd met alle moeite die hij doet voor het vinden van een oud artefact is een erg geslaagde combinatie.
Een goede film herken je vaak aan scènes die op je netvlies blijven staan. Deze film zit er vol mee, maar de achtervolgingsscène tegen het einde van de film is, naast de eerder genoemde openingsscène, fenomenaal goed in beeld gebracht. Zeker als je bedenkt dat Spielberg deze film in 1981 heeft gefilmd.
Een film met de perfecte balans tussen actie, humor en drama. Wederom geef ik 4.5*, maar het zit heel dicht tegen de volle 5 * aan.

Demeter
Goede film die uiteraard de standaard heeft gezet voor de avonturenfilm, maar ik zie wel wat gebreken, met name ongeloofwaardigheden waar ik niet omheen kan en die voor puntenaftrek zorgen.
Kan iemand mij uitleggen waarom andere mensen dat niet doen? Het lijkt alsof mensen blind worden voor dit soort gebreken, omdat het nou eenmaal de eerste Indiana Jones is, de nostalgische gevoelens nemen het over en de film wordt als een meesterwerk bestempeld. Terwijl Kingdom of the Chrystal Skull tegen het vergrootglas wordt gehouden en kritiek krijgt op allerlei punten, is men daar bij Raiders ineens blind voor. Ik noem er een paar: Als Indiana en Marion opgesloten zitten in een geheime kamer die eeuwenlang voor de mensheid verborgen is gebleven, vinden ze een uitweg door een muur open te breken en via een andere kamer komen ze naar buiten; ze breken door een buitenmuur van een gebouw dat open en bloot voor iedereen zichtbaar en toegankelijk is. Als dat gebouw eeuwenoud is, waarom heeft er nooit iemand anders zich afgevraagd of er meer kamers aan dat complex verbonden waren en is die kamer niet eerder ontdekt?
Als Indiana op de voorkant van een truck meerijdt, kruipt hij er onder en blijkt hij ineens een heel erg handige haak aan zijn zweep te hebben waardoor hij zo aan de auto kan haken en er aan de achterkant weer op kan klimmen. Ziet er spectaculair uit natuurlijk, leuk om naar te kijken, maar waar haalt hij die haak vandaan?
Wanneer Indiana op een onderzeeër van de Nazi’s staat, laten ze voor het gemak maar even weg hoe hij binnen is gekomen, al die tijd niet werd ontdekt (ondertussen laten ze een hele route zien die door de onderzeeër wordt afgelegd) en hoe hij er weer ongezien uit is gekomen. We zien alleen dat hij er naderhand een nat pak aan heeft overgehouden; die had hij al gekregen toen hij er naartoe gezwommen was.
Dit zijn toch gebreken die we niet toe kunnen schrijven aan het gegeven dat het een oude film betreft, waarin genoegen moet worden genomen met visual effects van een lagere standaard. Als je het mij vraagt zijn dit gebreken aan script en regie, die vrij makkelijk opgelost hadden kunnen worden. Al met al vind ik dit nog steeds een goede en zeer genietbare film, maar wel eentje waarbij mijn wenkbrauwen zich een aantal keer hebben gefronst, wat afdoet aan de beleving en die dubbele standaard die mensen toepassen op klassieke en recentere films, begrijp ik dus niet.

Boenga
, met name ongeloofwaardigheden
Een probleem bij heel wat films. Eén scene kan al volstaan om de geloofwaardigheid onderuit te halen, en m'n kijkplezier een deuk(je) te geven.
Hier heb ik dat helemaal niet: de makers presenteren een over the top avonturenfilm en doen geen poging om geloofwaardig over te komen; alleen om de boel te doen swingen.
Ik kijk hier naar zoals naar James Bond (met Roger Moore, de andere films ken ik niet echt): onzinnig wat die kerel allemaal doet - waardoor er behalve de actie en de spanning ook een komische ondertoon is.
Meer nog: ik vergelijk zelfs met de Star Wars-films: totale onzin; maar wel héél genietbare onzin.

Basto
Echte actie, echte locaties, echte cobra’s, echte auto’s, echte explosies, echte paarden, echte vliegtuigen, echte stunts, echte onderzeeërs, echte jungle, echt vuur en echte fotografie.
Goed scenario, briljante regie, geweldig personage en opzwepende originele soundtrack.
Zo maken ze ze tegenwoordig niet meer….
Wat een fantastische film met heerlijk tempo.
10, 10, 10!

Basto
Kan iemand mij uitleggen waarom andere mensen dat niet doen?
Kan niet voor anderen spreken, maar mij interesseren dat soort futiele zaken geen meter. Het is film. Alles kan, mag en is geoorloofd.
Ik wil meegesleurd worden door de actie het verhaal, genieten van de cinematografie, art direction, stunts, special effects en locaties. Op dat vlak doet deze film vrijwel alles goed.

Indiana Jones and the Dial of Destiny
2023

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2008

Indiana Jones and the Last Crusade
1989

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

Harrison Ford was aanvankelijk verbijsterd door het 'Indiana Jones'-kostuum: "Wat ga ik doen met een f*cking zweep?"

Originele Indiana Jones-film 'Raiders of the Lost Ark' vanavond te zien op televisie

Deze vijf sterke titels verdwijnen zeer binnenkort uit het Netflix-aanbod

Deze titels verschijnen aankomende maand op Netflix

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
saving the worldriddlenepalhimalaya mountain rangecairomosesegyptewhip schatmedallion leather jacketnazihatmediterraneanark of the covenantten commandments schattenjachtexcavationswastikaarchaeologistadventurerarcheologyreligious history jaren 30
Realtimes | Publishing Network
Social media