- Home
Gesproken taal: Engels, Spaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch
Releasedatum: 13 augustus 1981
Bekijk via SkyShowtime
Plot Raiders of the Lost Ark
"The return of the great adventure."
Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.
Indiana Jones
Dr. Marcus Brody
Satipo
Barranca / Monkey Man
bioscoopzaal
Ook na de zoveelste keer blijft Raiders of the Lost Ark voor mij de ultieme avonturenfilm.
Vooral nu ik hem voor het eerst in breedbeeld heb gezien, viel me op met hoeveel zorg de film eigenlijk is gemaakt. En de special-effects op het einde van de film blijven verbluffend.
Onovertroffen. 4.5 sterren
speedy23
Dit meesterwerk van Steven Spielberg is onvervalste Hollywood-cinema voor het hele gezin. De film is nog het best te vergelijken met een rit in een rollercoaster. Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal. Raiders Of The Lost Ark is één van de succesvolste films aller tijden en kreeg Oscars voor de visuele effecten, de montage, de geluidseffecten en de art direction. Er volgden twee sequels: Indiana Jones And The Temple Of Doom en Indiana Jones And The Last Crusade.
mister blonde
wat deze film de beste avonturenfilm en sowieso een van de beste films ooit maakt is eigenlijk heel eenvoudig. het is een constant ensemble van hoogtepunten in een moordend tempo.
- het begin waar we kennis maken met Indiana Jones (toch wel een van de coolste filmkarakters ooit) in die tempel, is een van de beste openingsscènes ooit. (12,5min)
- De schietscene in Nepal (10 min)
- De achtervolgingen in Cairo met een van de absolute hoogtepunten uit de filmgeschiedenis het ophanden zijnde grootse gevecht met de zwaardvechter. Jones kijkt verveeld en schiet zijn belager eenvoudig neer. (10 min)
- de achtervolging per auto wanneer de Duitsers in het bezit zijn van the Ark. misschien wel de allerbeste achtervolgingsscène ooit. (15 min)
- de ontknoping met een hoop paranormale toestanden . (10 min)
De reden dat ik overal een indicatie van de tijd dat scènes duren achter heb gezet is simpel. die hoogtepunten omvatten om en nabij 60 min. meer dan de helft van de film is dus gevuld met hoogtepunten. ken eigenlijk geen andere film die dat ook heeft. ook de rest van de film is gevuld met zeer leuke momenten.
de film verdient minimaal 4,5 sterren. (waarom ik er geen 5 sterren van maak, weet ik eigenlijk niet).
Goodfella_90
Waar ik gisteren nog enorm afknapte op The Temple of Doom, bevat dit deel eigenlijk geen van de minpunten die ik daar aantrof. Deze is gelukkig niet te overdreven en kinderlijk. En de humor was zelfs af en toe best droog.
Dit deel belandt op een krappe 4.0. Op naar het laatste deel dan maar..
sinterklaas
Leuke film. Het is een jaar of 3-4 geleden maar ik vond hem wel goed. Aleen zijn sommige dingen echt onmogelijk in deze film.
Wordt met de kijkbeurt beter. Gat het meerendeel van Spielberg's beginwerk (tot Jurassic Park) steeds beter vinden, en zijn later werk steeds slechter. Wordt tijd dat ie weer eens iets als dit, Close Encounters, of Jaws maakt...
Leland Palmer
Ondanks dat ik dit een leuke film vond was het voor mij toch een beetje een tegenvaller. Zoals eerder aangegeven zit de film vol met clichés. De acteerprestaties van zowel Ford als Allen vind ik matig en alles is zo voorspelbaar en ongeloofwaardig, maarjah: dat kan natuurlijk niet de gehele pret drukken! De cinematografie is mooi en de score van John Williams is leuk. Leuke humor afgewisseld met goede actiescenes zijn in dit mooie verhaal toch wel pluspunten.
* * *
killerfreak
vind 'm niet wow, maar gezien het productiejaar, is deze toch vrij overtuigend. Acteerprestaties zijn meer dan behoorlijk, en ook de soundtrack roept natuurlijk jeugdsentiment op (hoewel ik toen nog niet geboren was, en zelfs nog nooit film had gezien herkende ik, uiteraard, toch de tune). Het einde is natuurlijk wel een beetje overdreven, maar goed; dat neem ik er graag bij.
Voor de liefhebbers (en ik ga ook zeker kijken), komende vrijdag Indiana Jones 2 en volgende vrijdag Indiana Jones 3 op VT4 (België)
Vond het vroeger (25 jaar geleden) een geweldige film (spannend en boeiend). Maar nu kan ik de film alleen nog maar zien zonder geluid want de muziek (en vooral het overbekende deuntje wat erin zit) is voor mij niet meer te harden.
maxcomthrilla
Laast weer gezien op televisie en alhoewel hij qua actie, zeker in het begin en het middenstuk vermakelijk blijft en na Jurassic Park en Duel tot het beste van Spielberg behoort heb ik mij nu wel behoorlijk geïrriteerd aan de wel erg slechte, gedateerde muziek in deze film. Toch nog steeds een kleine 4* En mij snel eens wagen aan zijn andere jaren `80 Indiana Jones films.
Ik had nog nooit een Indiana Jones film gezien.
Ook een type film die mij verder niet echt aansprak. Vandaag een keer geprobeerd en blijkbaar zat mijn voorgevoel er niet ver naast.
De film neemt meteen een razende start en gooit met een hoop "avontuurlijke" scenes. Je ziet meteen waar die oude 8 bit platformers hun inspiratie vandaan hebben. Jammer genoeg zijn de scenes in de film zelf niet veel spannender.
Er mag dan een enorm tempo in de film zitten, de gebeurtenissen zijn best saai en voorspelbaar. Maakt opzich nog niet al te veel uit, als de actie maar goed zit. En dat zit het dus niet. Vreselijk fake gevechten, slecht in beeld gebracht en brak gechoreografeerd. Ergens halverwege zat ik te denken dat Michael Bay er waarschijnlijk wel wat van had kunnen maken, iets wat niet in het voordeel spreekt van deze eerste Indy.
De effecten zien er ook echt bagger uit, en buiten de scene onder de truck door zit er eigenlijk helemaal niks spectaculairs in. Behalve dan misschien de spectaculair misplaatste score van Williams, die echt niet kan in een film als deze uitgebracht na Star Wars.
Vond het een saai gedoe. Veel tamtam en snelheid en actie zonder enig spektakel. Ik vind dit alles behalve tijdloos, eerder een relikwie. Maar er hangt dan ook geen jeugdsentiment aan voor mij.
Erwinner
Ik ben bang dat Onderhond gewoon gelijk heeft, des te meer een reden dat ik deze film niet durf te herzien. Ik was 7 jaar geloof ik en hem toen een aantal keer bekeken omdat ie vooral zo eng was en het was het eerste avonturen spektakel dat ik zag.
Laatst heb ik nog stukken van deel 3 gezien op tv. en dat zag er al behoorlijk brak uit.
Ondertussen vermijd ik dit genre als de pest en laat ik het liever zo.
Niet meer aankomen dus en volhouden dat ie "toen' zo geweldig was en nu waarschijnlijk niet meer.
Waarschijnlijk het beste deel van de serie. Toendertijd een klein meesterwerk maar zelfs Spielberg wordt inmiddels aan alle kanten ingehaald. Toch is deze film, ondanks de gedateerdheid nog steeds goed. Een klassieker inmiddels..
Captain Pervert
Hoog tempo, humor, leuk geacteerd.
Heb het hardst gelachen om die scène dat zo'n arabier wild loopt te zwaaien met zwaarden op dat plein en dan de gortdroge reactie van Indiana Jones
Heel leuk, pretentieloos vermaak.
Wel jammer dat sommige sets wat nep zijn, en zware stenen dingen overduidelijk van polyester.
Zandkuiken
Ah die Indiana Jones, het soort cinema waarvoor de term 'jeugdsentiment' lijkt uitgevonden. En zelfs in 2009 werkt de magie van deze Raiders Of The Lost Ark nog bij mij.
Het is dan ook entertainment van de allerbovenste plank, een avonturenfilm zoals ze vandaag de dag jammer genoeg niet meer gemaakt worden. Je moet de prent dan ook vooral zien als een tijdsdocument uit de jaren '80 denk ik. Mocht men Raiders Of The Lost Ark anno 2009 maken, zou dat een pak minder goed werken. Dat ie hier en daar 'verouderd' aandoet, is net een groot deel van de charme.
Spielberg slaagt er overigens in een prima balans te vinden tussen spanning en heerlijke nonsens. De formidabele Harrison Ford zal voor sommigen te braaf of te houterig zijn, maar mij pakt ie met z'n lichtvoetige spel moeiteloos in. Niet alle humoristische stukjes werken nog even goed, maar bijvoorbeeld de scène waarin Indy een zwaardgevecht in de kiem smoort door er een pistoolgevecht van te maken, tovert nog steeds een glimlach op m'n gelaat.
Ietsje te braaf om nog een echte favoriet te zijn, maar toch übersympathieke cinema waarvan ik zorgeloos kan genieten.
dave
Indiana Jones is simpel maar briljant.
Originele en visueel aantrekkelijke regie. denk aan het schaduwspel in de bar in Nepal, de achtervolgingen op het convooi nazis, enz..
Dit alles doorspekt met een laagje humor/entertainment maakt deze film goed.
Maar wat maakt deze film top/onvergetelijk? Harrison Ford.
Vinokourov
Deze film heeft één heel grote kwaliteit, namelijk de themesong: YouTube - The Indiana Jones Theme
Jongens en meisjes, dit is toch nog beter dan Star Wars en Morricones Westerndeuntjes bij elkaar
. Oke ik chargeer ietwat, maar het blijft geweldige opzwepende muziek die precies past bij dit ultieme avontuur. Deze klassieker zou bij herziening nog hoger kunnen scoren denk ik...
Roel Bogers
Als ware filmliefhebber kunnen de Indiana Jones films natuurlijk niet ontbreken. Toen mijn filmbuddy de dvd set heeft gekocht waagde ik me aan Raiders of the Lost Ark. Een film waar ik veel over had gehoord.
Ik wilde avontuur, tempels, en smeltende gezichten zien!
Ik was verbaasd over de hoeveelheid ups en downs in deze film. Het spreekt erg tot de verbeelding en de setting is awesome. De karakters (behalve Marion -__-) zijn zeer solide opgebouwd maar je ziet meteen dat hier geen superconcept achter zit. Een luchtige film die vooral niet serieus moet worden genomen. Misschien beter te kijken met een lekker koud kratje Jupiler.
De actie, die in overvloed aanwezig was, overrompelde mij volledig! Ik had mijn hersenen teruggedraaid op de 80's-mode, maar wat ik zag doet niet onder voor actiescenes van deze tijd (zolang er geen cheesy sfx in zaten)! Erg knap!
Maar dan wordt de film afgewisseld met gare slapstick achtige scene's zoals die met de koekenpan. Ik slaak een 'ah, kom op!' en zit helemaal niet meer in de film. Jammer dan... Ook vond ik de tijd die de film zich daadwerkelijk afspeelde in tempels e.d. een beetje tegenvallen, had ik langer en meer verwacht!
Al met al genoten van de over-de-top-heid. Lekker wegkijkende film waar je niet al teveel over moet nadenken. Maar toch... toch had ik meer scenes in tempels en tombes willen zien, zoals in de eerste minuten van de film. Meer avontuur!
Ach ja, ik had smeltende gezichten gezien, dus mijn avond was allang goed. En dat is precies de instelling waarmee je deze film moet kijken.
3,5 / 5,0
movie acteurs
Archeologische James Bond zonder gadgets maar met zweep.
Het begin van de film is gelijk geweldig en daarna krijg je de antiheld en professor te zien. leuke overgang.
Vooral het stukje waarin hij de lange tegenstander met zwaard afpoeiert is voor mij een geweldige scene.
Het mysterieuze en archeologische verhaal trok mij juist wel aan.
Een klassieker voor een ieder denk ik zo. 5,0.
huVILEub
Vermakelijke avonturenfilm. Mooi sfeertje, leuke actie, goed geacteerd, blijft boeien, af en toe wat humor. Niets mis mee. Leuk vermaak. Maar het bevat buiten het 'avontuur' niets bijzonders.
Minotaures
Bij deze is mijn Indiana Jones-weekend begonnen
Opzich een goede avonturenfilm. Het heeft me voldoende vermaakt.
Mooie decor van de woestijn en Egyptische steden. De actie die erin zit was goed (niet erg realistisch, maar hier moet je niet teveel realisme verwachten) en natuurlijk met een paar grappige momenten. Ik heb betere rollen van Ford gezien, maar deze is ook een klassieke.
J. Clouseau
Terug verhoogd naar 4,5. Blijft een geniale actie-avonturenfilm, vol geweldige vondsten, grapjes en details. Later nog dikwijls gekopieerd, maar toch nooit geëvenaard. Een onverwoestbare klassieker, fenomenaal geregisseerd door Spielberg met een uitstekend op dreef zijnde Harrison Ford. Ultiem vermaak.
Sportingerke
Had eerder al eens The Last Crusade bekeken, en ofwel is Raiders of the Lost Ark slechter, ofwel ben ik kritischer geworden.
Feit is dat ik deze film niet zo super vond als ik gehoopt had op basis van zijn top-250 notering. Actiefilms uit de jaren '80 zijn blijkbaar niet aan mij besteed. Veel meer dan een veredelde aflevering van The A-team/Zorro zie ik er niet echt in.
Indiana Jones heeft er trouwens een aardje van weg om nog onrealistischer te ontsnappen aan de dood als alle andere actiefilmhelden
Dat de filmmakers zichzelf niet te serieus nemen is een verzachtende omstandigheid, maar toch niet voldoende om een hoge score te geven.
Positief in de film is de muziek van John Williams.
booyo
Mooie avonturiers film, maar wordt in mijn ogen nergens echt bijzonder. Bij mij ontbreekt ook het jeugdsentiment, al vond ik het denk ik wel een stuk vermakelijker dan bovengetekende. Denk ook niet dat het een film is waar je meer van moeten verwachten dan dat het je zal vermaken.
Montorsi
Indiana Jones is niet echt jeugdsentiment voor mij, maar kan me nog wel herinneren dat ik het leuk vond. Zag onlangs dat ik op nog geen enkele van de films had gestemd, ook wel te begrijpen want ik weet ook niet welke ik wel en welke ik niet had gezien.
Begon maar weer van voor af aan met Raiders of the Lost Ark. De film werkt wel als een soort achtbaan van ontsnappingen, reddingen, spring- en vliegwerk, gevechten en achtervolgingen. Een beetje als een computerspel waar je altijd wel toch nog een uitweg kan vinden. De filmserie ligt voor mijn gevoel ook gewoon erg dicht tegen Star Wars aan. Allebei sterk geromantiseerde en simplistische avonturenfilmpjes 'voor jong en oud' met een vast stramien. Het vermaakt, vast nog wel een keer uit te zitten met neefjes ofzo, maar ik ga dit niet snel zitten kijken als ik alleen ben.
Dat gezegd hebbende is het niet veel meer dan een leuk gemaakte avonturenflick met aardige decors, vast stramien wordt geen moment uit de weg gegaan, de romance gaat nergens over, en zo af en toe nog wel een grappig moment ook, dat is wel de samenvatting. Het welbekende deuntje is wel leuk (want blijft hangen), maar van de timing van de muziek snapte ik vrij weinig vaak. Opeens uit het niets getetter, en net zo snel weer afgekapt terwijl het deuntje nog in volle gang was.
Maargoed de film mikt volledig op het entertainment en slaagt daar best goed in. 3* en mijlenver boven moderne varianten als Prince of Persia laatst.
John Lee Hooker
Nogal saai. Het is allemaal wat te standaard en er is geen mooie opbouw aanwezig. Verassend was Jones die in slaap viel toen Marion hem kuste en de - gevaarlijk uitziende - kleerhanger van Major Arnold. Die kale in de blote bast werd erg vreemd afgemaakt door een propellor. Die zou hij toch wel gehoord of gevoeld moeten hebben. Verder gaat het ietsjes hak op de tak en ik heb me geergerd aan die massa's mensen die allemaal hetzelfde doen. Ze lopen daar, staan daar, zonder echt een goede motivatie. Sommige badguys worden erg saai afgemaakt. Die slangen en de fakkels was wel een leuke combinatie. De special effects op het einde maken het alleen nog maar slechter. Muziek is veel te overdreven aanwezig en wordt zelfs irritant.
Jammer, ik had hier meer van verwacht ondanks dat ik geen Indiana Jones fan ben.
TMP
Redelijke vermakelijk bij vlagen. Maar al met al toch ook nogal saai. Harisson Ford acteert wel goed, de rest van de cast vind ik niet geweldig. De graphics zagen er niet geweldig uit, ook voor zo'n oude film. De manier waarop de Nazi's aan hun eind komen, zag er niet echt geweldig uit. Vooral het begin van de film is wel de moeite waard.
Justinw
Ik ben eigenlijk toch wel een beetje een Harrison Ford fan, en heel raar dat ik dan deze Quadrilogie nog steeds niet heb gezien.
Dus vandaag maar vooraf begonnen, bij deel 1 wat volgens de meeste mensen de beste is. En hij is inderdaad erg geslaagd als avontuur/actie film, met wat droge humor erin. Het contrast wat Harrison Ford aanbrengt in zijn personage is erg leuk. Van een wat klungelige en wat verlegen docent, als een archeologische avonturier die niet bang is om geweld te gebruiken.
Jammer genoeg zijn veel dingen wat ongeloofwaardig, en is het allemaal erg voorspelbaar. Het plezier gaat echter niet weg dus gewoon een ruime voldoende waard.
Eraser2
Tot vorige week donderdag had ik alleen nog maar gehoord van de Indiana Jones films. Aangezien iedereen mij, als filmliefhebber, deze quadrilogy aan raadde heb ik hem maar eens aangeschaft.
Zondag 'Raiders of the lost ark' er maar eens ingegooid en ik moet zeggen: wat een geniale film is dit.
De introductie van de personages vind ik subliem gedaan. Harrison Ford waarvan je pas het gezicht ziet als hij die kerel met zijn zweep een lesje leert, heerlijk. Karen Allen met het drankspelletje ook erg leuk gedaan. De acteerprestaties zijn dik in orde en ik vind 'Marion Ravenwood' ook totaal niet irritant, terwijl ik vaak niet zo'n fan ben van vrouwelijke sidekicks.
Ook een mooi aspect aan de film vind ik de vele verschillende genres die voorbij komen, adventure aspecten, shoot-outs, vechtscenes en achtervolgingen. Supervet.
Het allermooiste aan de film, waarmee hij zich voor mij onderscheidt, is de geweldige humor die Spielberg erin gestopt heeft. Ik lag echt dubbel bij sommige scenes zoals bijv.:
- Het 'gevecht' met zwaardmans.
- Als ze in koor zeggen: 'They're digging in the wrong place!'
- De gehele vrachtwagenachtervolging vond ik om te bescheuren en ook nog eens ultravet in elkaar steken.
Dit vind ik tot nu toe de beste film die ik van Spielberg gezien heb, ik had niet verwacht dat ik hem zo goed zou vinden.
5 dikke sterren en een plaatsje in de top 10
Donkerwoud
Waarmee de legende begon! Indiana Jones is jeugdsentiment in optima forma. Ik snap best dat als je het herbekijkt zonder de sentimentele waarde dat er veel als oubollig of houterig overkomt, maar toentertijd was het de grote avonturenfilm die generaties in zijn ban heeft gehouden (en zal blijven houden!) Harrison Ford is een matig acteur, maar als Indiana Jones is hij terecht een iconische held geworden. Zo worden ze bijna niet meer gemaakt.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

1989

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

'Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark' vanavond te zien op televisie

Netflix voegt binnenkort de eerste vier films uit de beroemde 'Indiana Jones'-reeks toe

De eerste vier Indiana Jones-films staan binnenkort weer op Netflix: 'Spannend, avontuurlijk, op elk punt geslaagd'

Harrison Ford was aanvankelijk verbijsterd door het 'Indiana Jones'-kostuum: "Wat ga ik doen met een f*cking zweep?"

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
saving the worldriddlenepalhimalaya mountain rangecairomosesegyptewhip schatmedallionleather jacketnazihatmediterraneanark of the covenantten commandments schattenjachtexcavationswastikaarchaeologistadventurerarcheologyreligious history jaren 30dramaticexcitedglobetrotting adventure