• 9.375.219 stemmen

Raiders of the Lost Ark (1981)

Actie / Avontuur | 115 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Harrison Ford, Karen Allen en Paul Freeman

IMDb beoordeling: 8,4 (1.102.177)

Gesproken taal: Engels, Spaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch

Releasedatum: 13 augustus 1981

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Raiders of the Lost Ark

"The return of the great adventure."

Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.

Indiana Jones

Dr. Marcus Brody

Barranca / Monkey Man

avatar van Jordy

Jordy

ah bedankt, wist het nl. zelf ook niet

avatar van Jordy

Jordy

Nou hier mag wel een half sterretje bij, geweldig vermaakt weer. Zit toch perfect in elkaar allemaal... Nu moet ik me helaas weer een keer door de 2e heen zien te worstelen voor ik verder mag met genieten

Hopelijk brengen ze deel 4 straks met hetzelfde artwork uit, kan ie mooi in m'n box ipv de 4e bonus-dvd.

• 2077 stemmen

Heey Jordy, heb je die u-boot nog gezien in deze film? En zoja, hoe zag het eruit?

avatar van Yekezzez

Yekezzez

Gisteren weer bekeken. Duidelijk te zien dat er imho twee grootheden zijn bezig geweest (Spielberg en Lucas). Twee mensen die goed weten hoe een verhaal verteld moet worden. Echt topvermaak. Het toelaten diverse 'fouten' in de film zijn, vind ik, niet schadelijk voor het verhaal. (bijv. veel licht in de plattegrond kamer, waar kwamen die slangen vandaan, enz..)

Ik hou het desalniettemin op 3,5 ster.

Ps. U-96, de u-boot was zo'n langwerpig ding met zo'n toren bovenop waar je naar binnen kon gaan door een luik. Hij kon ook onder water duiken.

Yekezzez schreef:

Klopt. Dat was het model van de VIIC U-Boot uit 'Das Boot'. In het echt 10 meter lang. Steven Spielberg leende hem van Wolfgang Petersen. Wolfgang klaagte later dat de boot beschadigd was. :O

avatar van cornelis

cornelis

Inderdaad topvermaak, goed geschreven ook trouwens. De schitterende scope-fotografie kwam goed tot zijn recht op de DVD.

Yekezzez schreef:

Of Lucas dat ooit geweten heeft, durf ik echt te betwijfelen.

Wel mis ik dit soort avontuur-met-humor, Pirates was de eerste film in lange tijd die dat weer in zich had.

• 2077 stemmen

Gisteren voor het eerst gezien. Ik vond de film op sommige punten nogal langdradig, maar het verhaal en de locaties zorgden ervoor dat het toch wel leuk werd om te kijken. Ik zat de hele tijd in spanning te wachten wanneer de U-Boot uit Das Boot in beeld zou komen. Ik vond de boot er niet zo mooi uitzien als in Das Boot (vooral de centrale), maar het was toch wel leuk om zoiets te zien.

***

avatar van Dionysos

Dionysos

Deze film, alsmede de rest van de trilogie, herbergt zoveel nostalgie in zich dat het me helemaal niet meer uitmaakt dat dit een Spielberg/Lucas product is. En Indy blijft een van de coolste helden allertijden.

Ik heb weer ouderwets genoten van Raiders of the Lost Ark afgelopen weekend!

avatar van Derkje

Derkje

Meesterlijke avonturenfilm, onnavolgbaar een samenwerking tussen Lucas en Spielberg, is zijn beperkte genre de onbetwiste nummer 1!

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Ik heb zojuist een grensverleggende, vernieuwende, charmante en spectaculaire klassieker gezien. Ik spreek natuurlijk over indiana jones " the raiders of the lost ark " . Het verhaal is redelijk dun maar biedt voldoende ruimte voor alles wat indiana jones zo populair en grensverleggend maakt namelijk prachtige locaties , spectaculaire actie ondersteund door leuke muziek , ouderwetse spanning , romantiek en een vleugje humor. Harrison Ford is perfect gecast als Indiana Jones. De samenwerking tussen Spielberg en George Lucas geeft vonken ! In het avontuurgenre is " raiders of the lost ark " een grensverleggende klassieker. De tweede indiana jones was beduidend zwakker maar nog steeds vermakelijk. De derde overtreft dan weer de eerste zelfs op vele gebieden en is een waar meesterwerk. Voor deze eerste indy geef ik toch zeker 4 *.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ook na de zoveelste keer blijft Raiders of the Lost Ark voor mij de ultieme avonturenfilm.

Vooral nu ik hem voor het eerst in breedbeeld heb gezien, viel me op met hoeveel zorg de film eigenlijk is gemaakt. En de special-effects op het einde van de film blijven verbluffend.

Onovertroffen. 4.5 sterren

avatar van speedy23

speedy23

Dit meesterwerk van Steven Spielberg is onvervalste Hollywood-cinema voor het hele gezin. De film is nog het best te vergelijken met een rit in een rollercoaster. Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal. Raiders Of The Lost Ark is één van de succesvolste films aller tijden en kreeg Oscars voor de visuele effecten, de montage, de geluidseffecten en de art direction. Er volgden twee sequels: Indiana Jones And The Temple Of Doom en Indiana Jones And The Last Crusade.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Heb de film weer eens ff bekijken, je moet toch wat met de dvd collection

Ik moet toch mijn petje af nemen hoe voortreffelijk die film digitaal is geremasterd, het geluid, de kleuren, de kwaliteit...magnefiek!

En dan de film nog...geweldig!

avatar van bartsch

bartsch

Wat een sentiment! Dit is de eerste film die ik ooit in een bioscoop heb gezien!

avatar van retromania

retromania

Lucas en Spielberg gaan een nieuwe Indy maken en jawel met Harrison Ford en Sean Connery

Ik wacht met smart !!!

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

retromania schreef:

Ik wacht met smart !!!

Ik moet het nog maar zien, hoor. Ik heb een beetje het idee dat zowel Lucas, Spielberg als Ford, er niet echt veel zin meer in hebben (aangezien het steeds maar weer wordt uitgesteld).

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Ik heb gisteren na jaren de film weer eens gezien (op BBC). Wat in mijn geheugen een van de beste avonturenfilms in de geschiedenis was, is toch wel een behoorlijk gedateerd geheel geworden, met een groot aantal scenes die toch wel erg onrealistisch zijn. Als ik de film nu voor het eerst gezien zou hebben zou het een lage beoordeling zijn geworden, maar omdat het toch een klassieker in zijn soort is en ik er "vroeger" erg van genoten heb, toch nog ***

Benninf

Is dit de Indiana Jones dat hij op het einde in een soort grot is en dat hij daar op het nippertje aan alle gevaren ontsnapt?

Benninf schreef:

Nope dat is de Temple of Doom.

Hmm bij nader inzien.... ik had deze film een 3 gegeven.
verhogen met 0.5.

avatar van Hannibal

Hannibal

Rujar schreef:

Nope dat is de Temple of Doom.

Volgens mij is dat wel Raiders of The Lost Ark, alleen begint de film daarmee.

Benninf

Ja het is nogal lang geleden dat ik hem gezien heb. Volgens mij eindigde het in een of andere grot en kon hij net op tijd ontsnappen, en dat was aan het einde.

avatar van Mug

Mug

Beide films eindigen in een soort van grot. Raiders of the Lost Ark in een soort van grot op een of ander verlaten eiland. Temple of Doom: een mijnen"grot" in India.

Wellicht herinner je je iets meer?

Benninf

Er waren veel listige valkuilen, trappen en andere gevaren in die grot. Dat maakte veel indruk op me weet ik nog. En op een gegeven moment werd Indiana Jones achterna gezeten door vallende stenen of iets dergelijks en kon hij net op tijd ontsnappen. Het is lang geleden, dus ik weet het niet zo goed meer.

avatar van Mug

Mug

Dat is het begin van deze film!

Ha erg verwarrend weer

Raiders of the lost Ark begint inderdaad in een grot.

Temple of Doom speelt de hele film zich af in een grot.

The last Crusade eindigt in een grot.

Benninf

Ok, bedankt! Moet hem maar eens herzien

Benninf

Oh, dan zou het ook The Last Crusade kunnen zijn..

Benninf schreef:

Oh, dan zou het ook The Last Crusade kunnen zijn..

Hmm dat is die met de verschillende bekers op het einde.

avatar van Wouter

Benninf schreef:

Zou je van alledrie kunnen zeggen...

avatar van mikey

mikey

Yess indy heeft een zweep en de looks. Dus dat gaat lukken. spannende avonturen in deze groots opgezette film. Na 20 jaar nog steeds erg fijn om te zien. 4,5