• 9.378.126 stemmen

Raiders of the Lost Ark (1981)

Actie / Avontuur | 115 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Harrison Ford, Karen Allen en Paul Freeman

IMDb beoordeling: 8,4 (1.102.235)

Gesproken taal: Engels, Spaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch

Releasedatum: 13 augustus 1981

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Raiders of the Lost Ark

"The return of the great adventure."

Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.

Indiana Jones

Dr. Marcus Brody

Barranca / Monkey Man

avatar van Jonesy

Jonesy

Geweldige film en zal inderdaad niet snel overtroffen worden.

Nu maar hopen dat lucas hier met zijn schaar en potjes lijm van af blijft. Om het vaak genoemde puntje `de verouderde effects` bij te werken.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Ah die Indiana Jones, het soort cinema waarvoor de term 'jeugdsentiment' lijkt uitgevonden. En zelfs in 2009 werkt de magie van deze Raiders Of The Lost Ark nog bij mij.

Het is dan ook entertainment van de allerbovenste plank, een avonturenfilm zoals ze vandaag de dag jammer genoeg niet meer gemaakt worden. Je moet de prent dan ook vooral zien als een tijdsdocument uit de jaren '80 denk ik. Mocht men Raiders Of The Lost Ark anno 2009 maken, zou dat een pak minder goed werken. Dat ie hier en daar 'verouderd' aandoet, is net een groot deel van de charme.

Spielberg slaagt er overigens in een prima balans te vinden tussen spanning en heerlijke nonsens. De formidabele Harrison Ford zal voor sommigen te braaf of te houterig zijn, maar mij pakt ie met z'n lichtvoetige spel moeiteloos in. Niet alle humoristische stukjes werken nog even goed, maar bijvoorbeeld de scène waarin Indy een zwaardgevecht in de kiem smoort door er een pistoolgevecht van te maken, tovert nog steeds een glimlach op m'n gelaat.

Ietsje te braaf om nog een echte favoriet te zijn, maar toch übersympathieke cinema waarvan ik zorgeloos kan genieten.

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

Héél goeie film , leuk en spannend .

5 krijgt hij van mij .

avatar van dreamtheater19

dreamtheater19

briliante klassieker samen met de andere 3 indiana jones films, voor mij echt jeugdsentiment. Het blijven fantastische films.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Ik hou gewoon niet van de stijl (stijl is niet hetzelfde als het genre)

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

Staaajn_ schreef:

Héél goeie film , leuk en spannend .

5 krijgt hij van mij .

veranderd naar 4.5

avatar van SpikeR

SpikeR

deze week even de delen 1 t/m 4 kijken, voor vandaag was het deel 1, deze film heb ik al eens eerder een 3 gegeven, maar ik ga het verhogen naar een 3,5

zeker in vergelijking met meerdere films uit die tijd is het wel een topper

avatar van aburex

aburex

Eén van mijn favoriete filmen. De beste avonturenfilm die ik ooit heb gezien (heb hem zeker al 10 maal gezien en nog altijd blijft hij me boeien) Schitterend!!!

Onderhond schreef:

Mag jij vinden, het is wat mij betreft zo ongeveer nog het enige potentieel interessante onderdeel in een film als deze. Duffe jongensverhaaltjes en belegen humor zijn mijn ding niet, zo'n kutselsetting maakt het alleen maar erger.

Duffe jongensverhaaltjes en belegen humor????

Integendeel.

De moeder van alle avonturenfilms.

En maar afkraken.

Een echte heerlijke rollercoasteractie-avonturenfilm waar ik ( en miljoenen anderen ) steeds nog op `t puntje van m`n stoel zit.

Settings zijn schitterend gemaakt. de score die je altijd bijblijft, perfect....de cast , perfect, nee niks , maar dan ook helemaal niks mis mee.........als ik naar sommige B-films kijk die op ROTLA willen lijken , qua deze tijd???,

ja, die zijn knullig.

Werden er maar meer van zulk soort films gemaakt........een heerlijke feelgood.

Nog steeds de volle 5, en natuurlijk een plek in m`n top 10.

avatar van JellevOosterhout

JellevOosterhout

een geweldige film! echt weer genieten!

heerlijk avondje film kijken met deze film.

Pastichio Rocker schreef:

Dan nog blijft het slappe kritiek om een film naar beneden te halen.

Ik geef je in ieder geval groot gelijk.

hannes64 schreef:

De moeder van alle avonturenfilms.

Ook maar een dochter van de grootmoeder van alle avonturenfilms.

• 1926 berichten

Okay , maar welke bedoel jij dan onderhond?

Ik kan me niet herinneren welke dat "raiders of the lost ark" de dochter is van de grootmoeders avonturenfilm allertijden?

Welke film is dat?

ik snap je kritiek wel, maar 1 ster???, en "the wild bunch" ook???

Wil er verder niet op in gaan , maar dit zijn je soort films dus niet , met alle respect.

Precies `t tegenovergestelde......ik vind "Die Hard" een absoluut meesterwerk, en jij nèt weer andersom.......een aardig filmpje waar `t vet vanaf is.....kan niet, vet blijft zitten , omdat DH ook 1 in zijn soort is.

Maar om on-topic te blijven........................1 van mijn favoriete films....voel je je ellendig, ga em zien.

Je voelt je weer stukken beter.

Weet je wat, ik ga em nog `s zien.

avatar van dave

dave

Indiana Jones is simpel maar briljant.
Originele en visueel aantrekkelijke regie. denk aan het schaduwspel in de bar in Nepal, de achtervolgingen op het convooi nazis, enz..
Dit alles doorspekt met een laagje humor/entertainment maakt deze film goed.

Maar wat maakt deze film top/onvergetelijk? Harrison Ford.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Die zwaartman vs. Indiana scene is echt geweldig!

YouTube - Indiana Jones - Raiders Of The Lost Ark Arab Swordsman Scene

JacoBaco

Het was inderdaad officieel de bedoeling dat ze serieus zouden gaan vechten, maar Ford had tijdens die scene last van diarree, dus hebben ze het maar op die manier gedaan.

avatar van megaman

megaman

Onderhond schreef:

Echt geweldig om naar een piepschuimen bol van 400gr te kijken ja, echt zo indrukwekkend als Indy daarvan wegvlucht.

Het deed af en toe aan als schooltoneel.

Ten eerste neem je de film wel heel erg serieus en ten tweede is een 1,0 wel belachelijk laag voor een film als deze. Dat je iets tegen deze serie hebt vind ik best, maar..kom op. 1,0 is een score die je aan films als Zombie 3 (Burial Grounds) of Plan 9 from Outer Space geeft. En lopen katten op een rollende steen die van piepschuim bleek te zijn is wel erg muggenzifterij. Dat is gewoon zoeken naar fouten. Zoek, en gij zult vinden zal ik maar zeggen. Niet iedereen hoeft de Indy films zo briljant te vinden maar er ligt ook nog iets tussen de 1,0 en de 5,0 dacht ik zo.

maar er ligt ook nog iets tussen de 1,0 en de 5,0 dacht ik zo.

Er ligt ook nog iets onder.

avatar van Rosicky

Rosicky

Deze klassieker vandaag eindelijk gezien, en hij viel me een tikje tegen. Hoewel de humor, actie en muziek geweldig waren vond ik het echte avontuurgevoel vaak ontbreken. Er zitten slechts 2×5 minuten aan scènes in waarin Jones ook daadwerkelijk in een tempel zit. En bovendien zijn er nog zo'n 10 enorme ploholes, maar dat moet gezegd, er is gemakkelijk overheen te kijken.

avatar van Brix

Brix

• 19683 berichten

Deze blijft voor mij de beste van alle 'Indiana Jones' films.

Voor 101% gebaseerd op de 'serials uit de jaren dertig en veertig(waar ik een liefhebber van ben)

Die waren zuiver gericht op pretentieloos vermaak, en zo zie ik deze (peperdure) opvolger dan ook.

Verstand op nul en genieten!

Werkt voor mij uitstekend.

Rosicky schreef:

Noem die 10 ploholes dan eens!!!

JacoBaco

Ben ook wel nieuwsgierig nu. Denk dat hij plotholes verward met daadwerkelijk fouten. De zogeheten Factual errors. En daar heeft iedere film last van, dus wat maakt het uit.

avatar van Rosicky

Rosicky

nuja, plothole, factual error, noem het zoals je het wilt noemen..

Maar een paar voorbeeldjes:
- in de proloog zien we hoe Jones voor een vallende steen wegrend. Zodra Jones de grot uitrent is de steen foetsie.
- Jones klimt op een Duitse U-boot, en is vervolgens met die boot in Griekenland gekomen. De boot was al in beweging toen hij erop klom en hij is dus niet binnengekomen.
- Veel foutjes met dingen die toen nog niet waar uitgevonden zoals wapens etc.
- Namen van landen die in de tijd van de film anders waren.

Enzovoort. Maar zoals ik al zei doen ze niets af aan het plezier aan de film, ze vallen echter wel op.

Niet echt ploholes dus.

avatar van Stephan

Stephan

Rosicky schreef:
nuja, plothole, factual error, noem het zoals je het wilt noemen..

Maar een paar voorbeeldjes:

De steen blokkeert nu de ingang achter Jones en is zodoende op z'n plek.

Een varende u-boot kan weldegelijk zijn topluik open hebben. Sterker... een U-Boot vaart grotendeels boven water met mensen op het "dek".
Die springen bij nood dan door het openstaande luik en schreeuwen dan altijd: "Alaaaaarmmm... Fluten!!!!"

Het zijn in principe 2 verschillende dingen. Plot hole of Factual error

Een plothole is heel simpel gezegd iets waardoor het (verhaal) niet meer klopt. Mijn beroemste plot hole is uit de film Minority Report. Waarom krijgt Tom Cruise dat balletje? Als je erover nadenkt, klopt het niet. Maar wellicht klopt het wel, maar heb ik het gewoon niet door. Tot op heden is het voor mij gewoon een plot hole..

Wederom in Minority Report zie je een paar ogen op de grond stuiteren. Ogen stuiteren niet. Dus dat is dan een Factual error.

Pastichio Rocker

Wat Minority Report betreft klopt het wel.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Enige eventuele plothole die ik kan vinden in deze film is dat Indiana Jones ons Valkyrie had kunnen besparen...

avatar van bloodymagic

bloodymagic

Ik vind het teveel poging tot Rambo, hij doet de gekste onrealistische dingen zonder dat hem iets overkomt. Maar buiten dat toch wel vermakelijk.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Onderhond schreef:

De score is nochthans uitgebreider dan de "bekende" tune. Vind die tune trouwens ook vreselijk verwerkt in de film. Ik moest tijdens de film gewoon een aantal keer denken aan Star Wars, dankzij de score (want veel andere raakvlakken zijn er niet). Vind dat niet echt positief in een old-style avonturenfilm als dit.

Wat ziet mijn oog

Even wat terughalen van een tijdje terug.

Waarom zou die score vreselijk verwerkt zijn?

Indiana Jones op zijn paard met die muziek erbij, prachtig geheel toch. Indiana Jones is geweldig door de hoed, zweep, en muziek.