Genre: Actie / Avontuur
Gesproken taal: Engels, Spaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch
Releasedatum: 13 augustus 1981
Bekijk via SkyShowtime
Plot Raiders of the Lost Ark
"The return of the great adventure."
Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.
Indiana Jones
Dr. Marcus Brody
Satipo
Barranca / Monkey Man
goongumpa
Net nog eens gekeken en het blijft toch een erg vermakelijke, ongeëvenaarde avonturenfilm. Gemaakt met een perfect gevoel voor timing en tempo en vooral veel plezier. Regie, scenario, muziek, cinematografie en effecten blinken uit. Een tijdloze klassieker.
canciser
Mooie avonturen film, ben niet heel erg goed thuis in dit genre, ik kon de nazi's wel waarderen, ongeloofwaardig maar komisch. 3.5*
ThaMovieVoter
Inderdaad en hier de bevestiging. Het is zelfs nog erger dan je denkt.
CineMassacre: The Top 10 Dumbest Indiana Jones Moments | SPIKE
Angry Game Nerd
simonvinkie
Zeer vermakelijk actie avontuur spectakel. De film verveelt geen moment en de acteurs zijn prima gecast zo blijkt Harrisson Ford een top indy. De film bevat komische momenten en goed actie scenes.
Uitstenkende film die absoluut vier sterren verdient
movie acteurs
Archeologische James Bond zonder gadgets maar met zweep.
Het begin van de film is gelijk geweldig en daarna krijg je de antiheld en professor te zien. leuke overgang.
Vooral het stukje waarin hij de lange tegenstander met zwaard afpoeiert is voor mij een geweldige scene.
Het mysterieuze en archeologische verhaal trok mij juist wel aan.
Een klassieker voor een ieder denk ik zo. 5,0.
- 19688 berichten
Vooral ook de reden waarom die scène (met zwaard) zo tot stand is gekomen is grappig.
Oorspronkelijk was het helemaal niet de bedoeling dat die zo zou aflopen namelijk.
Maar omdat Ford tijdens die opname last had van diarree kozen ze voor een korte, maar krachtige oplossing.
Dat bleek een goede greep
Roel Bogers
Whaha! Harrison Ford aan de explosieve diarree, het moet niet veel gekker worden.
Wat een leuk weetje XD
@ Roel Bogers:
Vertelde hij zelf in een interview dat ik ooit op TV zag.
Ze hadden al een aantal takes gedaan met een andere versie, maar die waren niet goed genoeg, en hij hield het gewoon niet meer
movie acteurs
Lees de informatie over Harrison Ford met zijn diarree nu pas. Nog bedankt voor de informatie! Daarom keek hij zo benauwd !!!
mayhemblik
Blijft erg leuk, ik hoe helemaal niet van actie films maar dit is toch een ander verhaal.
Leuke humor en een hoop onzin maken van deze film toch een kleine klassieker.
Ik ging dan wel niet zo uit mijn dak als '81 maar dat had ik ook niet verwacht, toch viel hij me reuze mee.
speranza
Dit is een goede film met ruim voldoende spanning.
taborano
Zo maken ze geen films meer tegenwoordig jammer genoeg.
Spanning, humor, soms compleet over the top, maar daar komt het mee weg door de zelfspot,
De mooiste scene is, waar die Arabier met zijn zwaard staat te zwaaien, en Indy hem gewoon neerschiet. Ik heb eens ergens gelezen, dat dit niet zo in het script stond, maar zo opgenomen is omdat Harrison Ford ziek was.
- 19688 berichten
Lees voorgaande berichten i.v.m. de reden van het veranderen van die bewuste scène.
Kr!kke
De eerste Indiana Jones film die ik heb gezien, en ik vond het meteen een schot in de roos. De film begint aardig, waardoor je meteen in die sfeer terecht komt. Eens het hoofdverhaal dan nog ens goed op gang komt, is het een zéér onderhoudende en boeiende film. Alleen het einde vond ik jammer, ik vond het namelijk nogal dom wat er met die ark gebeurde
Vanavond ga ik meteen de 2e zien!
huVILEub
Vermakelijke avonturenfilm. Mooi sfeertje, leuke actie, goed geacteerd, blijft boeien, af en toe wat humor. Niets mis mee. Leuk vermaak. Maar het bevat buiten het 'avontuur' niets bijzonders.
- 19688 berichten
Uniek: trailer van de pre-make uit 1951: Youtube!
GENIAAL!!!
Minotaures
Bij deze is mijn Indiana Jones-weekend begonnen
Opzich een goede avonturenfilm. Het heeft me voldoende vermaakt.
Mooie decor van de woestijn en Egyptische steden. De actie die erin zit was goed (niet erg realistisch, maar hier moet je niet teveel realisme verwachten) en natuurlijk met een paar grappige momenten. Ik heb betere rollen van Ford gezien, maar deze is ook een klassieke.
J. Clouseau
Terug verhoogd naar 4,5. Blijft een geniale actie-avonturenfilm, vol geweldige vondsten, grapjes en details. Later nog dikwijls gekopieerd, maar toch nooit geëvenaard. Een onverwoestbare klassieker, fenomenaal geregisseerd door Spielberg met een uitstekend op dreef zijnde Harrison Ford. Ultiem vermaak.
maerk
Jeugdsentiment.
Vroeger vond ik deze film helemaal geweldig, Indiana Jones was een held. Maar zelfs met een erg positieve instelling valt de film tegen na een herziening.
Het valt me op hoe nep en 'gemaakt' de film is en dat stoorde me erg. De meeste Spielbergs zijn vakkundig gemaakt, deze opzich ook wel, maar dat beperkt zich maar tot een paar scènes. De humor was soms ook te flauw naar mijn mening.
Nog steeds kon ik er wel van genieten en er zitten een paar geweldige scènes bij. Het 'zwaardgevecht' blijft geweldig. Een kleine 4*, omdat ik er vroeger zo van genoten heb. Gelukkig kwam hierna het veel betere Temple of Doom.
4*.
Sportingerke
Had eerder al eens The Last Crusade bekeken, en ofwel is Raiders of the Lost Ark slechter, ofwel ben ik kritischer geworden.
Feit is dat ik deze film niet zo super vond als ik gehoopt had op basis van zijn top-250 notering. Actiefilms uit de jaren '80 zijn blijkbaar niet aan mij besteed. Veel meer dan een veredelde aflevering van The A-team/Zorro zie ik er niet echt in.
Indiana Jones heeft er trouwens een aardje van weg om nog onrealistischer te ontsnappen aan de dood als alle andere actiefilmhelden
Dat de filmmakers zichzelf niet te serieus nemen is een verzachtende omstandigheid, maar toch niet voldoende om een hoge score te geven.
Positief in de film is de muziek van John Williams.
Weertenaar
Leuk, maar tot op zekere hoogte: 3.00 (2.80)
Vooropgesteld snap ik niet echt wat hier nu zo speciaal aan is. Een hoge notering in de toplijst hier op Moviemeter en een plekje bij de beste vijfentwintig films ooit op Imdb! Het zal wel, maar die mening deel ik niet, verre van zelfs. Hoogstaande acteerprestaties? Niet gezien. Een kwaliteitsvol script? Niet gezien. Baanbrekende cinematografische hoogstandjes dan? Neehoor, weer niet. Toegegeven, de art direction ziet er sfeervol en vooral oogstrelend uit en is de montage van hoog niveau, maar veel meer dan dat heeft deze prent niet te bieden. De overbodige rol van Marion is marginaal, eigenlijk gewoon abominabel slecht, vraag ik me nog steeds af hoe Jones ongezien een duikboot in komt, vervolgens duizenden kilometers meereist en nog voordat de onderzeeër binnenvaart al in de loods zit om de duikboot te begroeten; en kon de prent scriptinhoudelijk slechts mondjesmaat overtuigen met de clichematige zoektocht naar de Ark, want de wijze waarop de 'artifact' aan het begin van de film werd 'ontvreemd' was toch echt vele malen spectaculairder. Gelukkig neemt Spielberg het allemaal niet heel erg serieus, wat de prent goed past, maar dan kun je toch nooit zo'n hoge score halen??? Of ben ik nu gek geworden!!!
- 19688 berichten
Spielberg heeft gewoon een eerbetoon aan de filmserials van de jaren dertig en veertig willen maken.
Vrijwel alles wat in 'Raiders' zit is daarin al te zien geweest, alleen niet in kleur, en met de filmische mogelijkheden van 1981.
Dat is hier eerder al eens ter sprake gekomen, met bijvoeging van de voorbeelden.
Die serials waren puur amusement, zonder diepgang, maar wel zeer vermakelijk.
Alles was daarin mogelijk.
Stripverhalen , maar dan in filmbeelden.
Meer moet je in 'Raiders' ook niet willen zien.
En m.i. is Spielberg in zijn opzet geslaagd.
Het succes van de film is het bewijs.
ToNe
Filmisch wordt het ook prachtig verteld.
Kijk bv. naar het moment tot zijn eerste verschijning.
Of hoe hij geïntroduceerd wordt in de scene met Marion.
Prima gedaan.
Weertenaar: veelal jeugdsentiment van de grootste gemene internetdeler denk ik. Film vroeger nooit gezien en dan is het aardig armoedig allemaal.
booyo
Mooie avonturiers film, maar wordt in mijn ogen nergens echt bijzonder. Bij mij ontbreekt ook het jeugdsentiment, al vond ik het denk ik wel een stuk vermakelijker dan bovengetekende. Denk ook niet dat het een film is waar je meer van moeten verwachten dan dat het je zal vermaken.
Montorsi
Indiana Jones is niet echt jeugdsentiment voor mij, maar kan me nog wel herinneren dat ik het leuk vond. Zag onlangs dat ik op nog geen enkele van de films had gestemd, ook wel te begrijpen want ik weet ook niet welke ik wel en welke ik niet had gezien.
Begon maar weer van voor af aan met Raiders of the Lost Ark. De film werkt wel als een soort achtbaan van ontsnappingen, reddingen, spring- en vliegwerk, gevechten en achtervolgingen. Een beetje als een computerspel waar je altijd wel toch nog een uitweg kan vinden. De filmserie ligt voor mijn gevoel ook gewoon erg dicht tegen Star Wars aan. Allebei sterk geromantiseerde en simplistische avonturenfilmpjes 'voor jong en oud' met een vast stramien. Het vermaakt, vast nog wel een keer uit te zitten met neefjes ofzo, maar ik ga dit niet snel zitten kijken als ik alleen ben.
Dat gezegd hebbende is het niet veel meer dan een leuk gemaakte avonturenflick met aardige decors, vast stramien wordt geen moment uit de weg gegaan, de romance gaat nergens over, en zo af en toe nog wel een grappig moment ook, dat is wel de samenvatting. Het welbekende deuntje is wel leuk (want blijft hangen), maar van de timing van de muziek snapte ik vrij weinig vaak. Opeens uit het niets getetter, en net zo snel weer afgekapt terwijl het deuntje nog in volle gang was.
Maargoed de film mikt volledig op het entertainment en slaagt daar best goed in. 3* en mijlenver boven moderne varianten als Prince of Persia laatst.
Sam_Bracke
vond er helemaal niks aan, voor mij een slechte film. Mocht wel wat meer gebeuren....
Nakkie13
Een echte klassieker, escapisme tot kunst verheven.
En natuurlijk nazi's als slechteriken, altijd een plus

Indiana Jones and the Dial of Destiny

1989

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

'Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark' vanavond te zien op televisie

Netflix voegt binnenkort de eerste vier films uit de beroemde 'Indiana Jones'-reeks toe

De eerste vier Indiana Jones-films staan binnenkort weer op Netflix: 'Spannend, avontuurlijk, op elk punt geslaagd'

Harrison Ford was aanvankelijk verbijsterd door het 'Indiana Jones'-kostuum: "Wat ga ik doen met een f*cking zweep?"

Il Buono, il Brutto, il Cattivo

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
saving the worldriddlenepalhimalaya mountain rangecairomosesegyptewhip schatmedallionleather jacketnazihatmediterraneanark of the covenantten commandments schattenjachtexcavationswastikaarchaeologistadventurerarcheologyreligious history jaren 30dramaticexcitedglobetrotting adventure