• 9.376.422 stemmen

Raiders of the Lost Ark (1981)

Actie / Avontuur | 115 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Harrison Ford, Karen Allen en Paul Freeman

IMDb beoordeling: 8,4 (1.102.235)

Gesproken taal: Engels, Spaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch

Releasedatum: 13 augustus 1981

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Raiders of the Lost Ark

"The return of the great adventure."

Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.

Indiana Jones

Dr. Marcus Brody

Barranca / Monkey Man

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Klassieker in het avonturengenre. Het verhaal is erg leuk, de actie is spectaculair, en de chemie tussen Harisson Ford (als Indy) en Karen Allen (als Marion Ravenwood) spat van het scherm. De exotische locaties zijn een mooie achtergrond, en het laten meespelen van nazi's is een goed excuus voor veel achtervolgingen en zijn dan ook de ultieme vijand. Spielberg maakte met dit meesterwerk de start van een nieuwe reeks films.

avatar van Humortje!

Humortje!

Het uiterlijk van Marion Ravenwood is gebaseerd op Spielbergs ex, Amy Irvin, terwijl Karin Allen sproeten en rood haar had.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

In 2011 zie ik voor het eerst deze film en eigenlijk heb je alles al eens gezien in allerlei programma's en andere films. Ik weet niet of het in 81 helemaal orgineel was maar ik zag veel voorspelbare dingen. Dat is verder geen probleem eigenlijk want Raiders of the Lost Ark is een erg leuke avontuur film met veel goede elementen. Hij duurt ook niet te lang en er zijn een aantal hoogtepuntjes. Vooral wanneer ze op het laatst die kist openmaken

Kan iemand dat einde even uitleggen of heeft dat verder geen speciale betekenis? Ik doel op die loods waar de Lost Ark naar toe word verplaatst.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Die loods zien we ook terug in 'Skull', de vierde uit de reeks, en speelt daar ook een grotere rol. Volgens mij worden hier allemaal geheime en misterieuze objecten toegebracht.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Oke ik vond het een beetje vreemd. Daar worden dus alle antieke, zeldzame voorwerpen gedumpt? Ik had al verwacht dat ze er in een vervolg zouden terugkeren maar dit is tot dusver de enige Indy film die ik heb gezien.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Voor mij is dit één van de beste avonturenfilms ooit gemaakt. Een geweldig verhaal biedt Harrison Ford de mogelijkheid te schitteren als Indiana Jones, en Karen Allen speelt een perfecte bijrol. Verder hebben we nog John Rhys-Davies die weer eens een heerlijke rol neerzet.

De locaties zijn top, de humor is geslaagd, John Williams schreef een geweldige soundtrack en het is allemaal ook nog eens spannend en meeslepend. Absolute topper!

avatar van Driello

Driello

Tja, het roemruchte eerste deel van een serie. Het zal vroeger wel spektakel zijn geweest, maar de combinatie avontuur-actie-humor kwam voor mij volstrekt oubollig over. In zijn soort wellicht goed, maar op zich een zeer matige film, naar mijn mening. De vele volstrekt ongeloofwaardige en over de top zaken (ik weet het, het was niet een volstrekt serieus bedoelde film, maar zelfs de vechtscenes waren van zeer dubieuze kwaliteit, iets, wat de film best aangerekend mag worden) begonnen zelfs zo sterk te wringen, dat ik halverwege overwoog de film af te zetten. Het was gewoon niet goed. Daar kwam dan nog het armoedige acteren van de meeste acteurs bij (alsmede Harrison Ford, die ik toch al niet erg hoog heb zitten als acteur). Erg cliche allemaal. En soms gewoon echt niet leuk. Wellicht is dit wel de meest overgewaardeerde film op moviemeter. Maar dat moet dan maar in dat topic...........1,5* voor de leuke locaties en de basis van het verhaal.

avatar van Double Deuce

Double Deuce

Een film als Raiders of the Lost Ark is lastig op waarde te schatten als je bent opgegroeid met de films van de afgelopen 10 jaar lijkt me. In 1981 was dit “state of the art”, het neusje van de zalm! Meer in perspectief: toen deze film uitkwam in juni 1981, zaten we een klein jaartje na de release van “Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back” en dat was erg “hot” op dat moment. Er was niets wat enigszins aan het genre “Indiana Jones” deed denken en niet geheel toevallig heeft George Lucas bij deze Indiana Jones-film ook een flinke vinger in de pap gehad (hij schreef het verhaal en deed de productie).

Leuke anekdote: de duikboothaven is “geleend” van de makers van “Das Boot”

Voor wie destijds deze film in de bioscoop heeft gezien, is het op waarde schatten van dit stukje filmgeschiedenis niet zo moeilijk. Ik heb deze film destijds helaas niet in de bioscoop gezien (het kwam er toen gewoon niet van zoals je dat tegenwoordig ook hebt) maar ik heb een herkansing gekregen! Zondag 23 oktober jl. draaide deze film namelijk nog 1x in zo’n 40 bioscopen in Nederland en dat wilde ik niet missen. Nou, het viel niet tegen! Sterker nog, het was fantastisch om deze film te zien waar die voor is bedoeld. Immers, je gaat Star Wars ook niet op je laptopje bekijken lijkt mij....

De bioscoopervaring is echt geweldig en dat de special effects meer dan 30 jaar oud zijn, mag duidelijk zijn maar het zit goed in elkaar en stoort mij totaal niet. Het is de combinatie van humor, actie, mooie locaties, het verhaal rond de ark, de typische personages (bad guy/good guy) en mooie vrouw met een liefdesverhaaltje. En dat allemaal goed gefilmd met vaart in de film (die toch bijna 2 uur duurt).

Over de inhoud van de film is al heel veel gezegd: de openingsscene die de persoon Indiana Jones introduceert en vervolgens komt het werkelijke verhaal lekker op gang en stopt pas letterlijk en figuurlijk bij de aftiteling.

Ieder zijn of haar mening en ik zie het hier wel vaker: de oudere films komen er vaak slecht van af bij het jongere publiek. Dat is niet te voorkomen, het gaat hier om meningen en die krijg je dan ook.

De 5 sterren zijn voor deze film dan ook makkelijk gegeven door mijn persoontje. Het is nog steeds een van mijn favoriete films allertijden!

avatar van taborano

taborano

Driello schreef:

Ik ben het totaal niet met je eens, de films mogen er tegenwoordig optisch beter uitzien, maar de scenario's zijn vaak om te janken, deze film is ook een van mijn alltime favorites.

Spielberg blijft natuurlijk een vakman, en hier samen met Lucas, dat kan niet mis. Wat jij als over the top en dubieuze kwaliteit ziet, is volgens mij humor die jij niet begrijpt of waardeert. en dat is je goed recht, over smaak valt niet te twisten.

avatar van Driello

Driello

Je mag mijn gevoel voor humor in twijfel trekken wat je wilt, maar de 'humor' in deze film vind ik ronduit flauw. Dat heeft niets met snappen te maken, maar alles met wat het in mijn ogen is: flauw.

En ik kan zat momenten noemen waar hetb geheel er erg stuntelig uitziet. Zoals gezegd: het is een mix van avonturen film en humor. Dat hoeft volgens mij nog niet te betekenen dat het er soms echt suf uitziet. Blijkbaar is de combi Spielberg / Lucas geen garantie voor kwaliteit. Overigens heb ik nergens aangehaald dat de films tegenwoordig beter zijn, dat is voor jouw rekening. Het is met deze film precies zoals ik in mijn laatste zin aangeef: er is op leuke locaties gefilmd en de basis van het verhaal is oke. De uitwerking niet en het acteerwerk en de humor ook niet. Dat je het daar niet mee eens bent, vind ik best.

avatar van Eraser2

Eraser2

Laatst weer eens bekeken en hij blijft echt zo vet. Die bekken die Harrison Ford door de film trekt zijn zo geniaal.

Hollywood Classics.

Een kans om een Indiana Jones in de bios te doen? Nou, daar hoefde ik eigenlijk maar 4 minuten ongeveer over na te denken. Ik had wel zin om toch maar wel een film te doen, voor de andere film die ik wilde zien. (Old Stars stond eigenlijk als enige op 't programma) en dat deed ik dus ook. (Wizard of Oz ga ik ook in de bios zien, lijkt me geweldig, ook in het kader van Hollywood Clasics!!!).
Qua geloofsdingen was dit wel een beetje twijfelachtig, maar het geheel was een spektakel die ik heel fijn vond aanvoelen. Leuke hoofdrol, leuke bijrollen. Spannend, mooi in elkaar gezet. Spielberg kan toch wel iets ja, soms twijfel ik er wel een beetje aan. Maar het is mooi genoeg om te blijven amuseren. Mooi in elkaar gezet dus, en Karen Allen's Marion Ravenwood geeft Harrisson's Indy Jones alle ruimte om te schitteren. Wat een adembenemende scene, als Indiana Marion komt redden, de eerste keer dan tenminste. Zij stuurt hem weg, en hij laat zich niet zomaar wegsturen. Mooi. Onwillekeurig dacht ik, wat een charisma heeft die vent toch ook. Zo jong en talentvol als hij toen was, zo gedistingeerd en goed hij is in Morning Glory. Harrison is tof.

Ja, dit begin maakt absoluut benieuwd naar meer, veel meer! Ik heb alleen maar het laatste deel, snel maar eens zien denk ik. Mooi man, echt fijn met een paar leuke dingetjes. (Denk trouwens dat m'n papa dit ook heel leuk zou vinden)

avatar van dutchtuga

dutchtuga

soom schreef:

Qua geloofsdingen was dit wel een beetje twijfelachtig,

Wat bedoel je hiermee?

dutchtuga schreef:
Wat bedoel je hiermee?
Ik weet niet of je gelovig bent? Maar de Ark aanraken, dat was alleen weggelegd voor mensen die uitgekozen waren door God. De Ark is sowieso heilig, die kun je niet zomaar aanraken, dan zou je meteen dood neer vallen. Gebeurd natuurlijk niet in de film. Dat vond ik dus een beetje minder aan de film, maar voor de rest is het zeker een vermakelijke film vol heerlijke actie en avonturen die mij erg aanspraken.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Nee, dat wist ik niet. Kan me voorstellen dat je dat dan ongeloofwaardig vindt.

dutchtuga schreef:

Nee, dat wist ik niet. Kan me voorstellen dat je dat dan ongeloofwaardig vindt.

avatar van Hannibal

Hannibal

Maar soom, gelovig of niet, je kunt nooit weten of je dood neervalt na het aanraken van de ark, sterker nog, ongelovigen zullen het bestaan van de ark zelfs ontkennen dus zou de film ook voor hen ongeloofwaardig zijn. Ik denk dat het daar helemaal niet om gaat, ik geloof ook niet dat wanneer je uit een beker drinkt, dat je dan in een hoopje as verandert maar het is wel een spannende scéne!

Hannibal schreef:
Je kunt nooit weten of je dood neervalt na het aanraken van de ark, sterker nog, ongelovigen zullen het bestaan van de ark zelfs ontkennen dus zou de film ook voor hen ongeloofwaardig zijn. Ik denk dat het daar helemaal niet om gaat, ik geloof ook niet dat wanneer je uit een beker drinkt, dat je dan in een hoopje as verandert maar het is wel een spannende scéne!
Dat is zonder meer waar. Maar in de Bijbel (ja, ik ben echt opgegroeid met zondagsschool), staat dat alleen gewijde mensen (dus priesters), in de buurt van de Ark mochten komen. Edit: Tenminste, dat is wat ik me herinner. Ik heb dat gedeelte van de Bijbel al heel lang niet meer gelezen.. Mensen die in de buurt kwamen, die er niets mee te maken hadden, gingen dood. Dacht ik.

avatar van Hannibal

Hannibal

soom schreef:

Dacht ik.

Daarom heet het ook geloof soom. Je gelooft het, of niet.

avatar van Insignificance

Insignificance

Avonturenspektakel in optima forma. De zweep, de hoed, de man; ik ben bij de tune al om. Niks geen stoffige set-up, maar meteen een overdonderende opening met boobytraps en de hele reutemeteut. Tempo ligt onverminderd hoog en alhoewel er wel eens grapje de mist in gaat, straalt het zoveel plezier uit, dat er van weerstand geen sprake is. Natuurlijk is het allemaal onzin van de bovenste plank, neem alleen al de lift met Das Boot, maar als een Duitse kolonel I am uncomfortable with this Jewish ritual bromt, raakt het de juiste snaar. Om over de lachspieren maar te zwijgen.

Ik kan ook wel genieten van onnozele momentjes als die van een vreemde snuiter die even spiedend boven z'n krantje uitkomt of de enorme schaduw van Indy die achter Marion opduikt wanneer ze elkaar weer ontmoeten. Het is ook niet de enige keer dat Spielberg een silhouette gebruikt om z'n held vorm te geven. Harrison Ford heeft dan weer de charme om er een icoon van te maken. De opzwepende muziek, de diverse locaties en een dikke dosis actie (die achtervolging met de legertruck staat nog altijd als een huis); het is toch telkens weer genieten met deze Indiana Jones.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

In de herziening...al was de vorige keer dat ik hem zag zo ergens rond 1983.

Tsja Steven Spielberg's hommage aan de avonturen-matinee-film is zelf eigenlijk ook voornamelijk dat en inmiddels zijn we al weer de nodige Tomb Raiders verder.

Leuke opeenvolging van allerlei actie-scenes, maar het plot past ruimschoots op een bierviltje.

avatar van RuudC

RuudC

Raiders of the Lost Ark is zeker niet mijn favoriete deel uit de Indiana Jonesreeks, maar ik heb er absoluut geen moeite mee dat de waardering voor deze het hoogste is. Het blijft namelijk een erg leuke film om te zien. Alleen in de tweede helft van de film zakte de aandacht wat weg. Alle lof is er natuurlijk ook wel voor de typische stijl, muziek en het personage Indiana Jones, want die zorgen steevast voor flink vermaak. Steven Spielberg pretendeert geen historicus te zijn, maar heeft in elk geval nog een beetje kennis van zaken om er voor te zorgen dat het plot niet uit de hand loopt.

Voor een film die gemaakt is om enkel vermaak te bezorgen, bevat het een prima verhaal. Vandaag de dag besteedt men voor dat doel zichtbaar minder geld in het script. Indiana neemt je mee naar verschillende werelddelen en leert je zowaar nog iets over de ark des verbonds. Het verhaal wordt met veel humor en spektakel gebracht. Toch vond ik het begin en het eind de beste momenten van de film. Tof begin van de reeks, maar hij kan niet op tegen The Last Crusade.

avatar van frolunda

frolunda

Krijg er maar geen genoeg van,zit nu weer te kijken,voor de zoveelste keer:blijft briljant en voor mijn gevoel absoluut niet gedateerd.Een blauwdruk voor de perfecte avonturen film.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Na de film in de loop der jaren diverse malen bekeken te hebben kom ik op 3.5* waardering. Het is en blijft een solide productie, met de immer charismatische Harrison Ford in zijn op het lijf geschreven rol van avonturenheld, inclusief 9 levens en onuitputtelijke vermogens.

Er is spanning en humor in de film en verder mooie lokaties, goede actie, etc.

Vanaf 12 september te koop op blu-ray (+ andere Indiana Jones films)!

avatar van Spetie

’You want to talk to God? Let's go see him together, I've got nothing better to do.’

Geweldige avonturenfilm met Harrison Ford in de rol van zijn leven. Ford maakt van Indiana Jones een memorabel personage, vol charisma en met een geweldig gevoel voor humor, dat voor diverse grappige momenten zorgt. Hij beleeft de avonturen, waar je als jongetje van droomt en Spielberg brengt het op een geweldige manier op de kijker over.

Het begint al gelijk met één spectaculaire opening, waarbij we zien dat Indian Jones al met een avontuur bezig is, dat zo zijn gevaren kent. Hierdoor zit je als kijker gelijk in het avontuurlijke sfeertje, dat Raiders of the Lost Ark de gehele speelduur weet uit te stralen. Het tempo is enorm hoog en samen met Indy komen we van de ene in de andere leuke situatie terecht. Er zitten genoeg komische momenten in, maar de scène, waarbij Indy met een pistoolschot een zwaardvechter neerschiet, is echt geweldig. Zo zitten er nog genoeg van dat soort komische momenten in.

Daarnaast heeft Raiders of the Lost Ark ook een fantastische score. De tune is enorm herkenbaar en vandaag de dag denkt iedereen aan Indiana Jones, bij het horen van deze tune. Naast Harrison Ford spelen ook Karen Allen en Ronald Lacey prima rollen. Vooral die laatste is erg goed als nazi-officier. Als ik dan toch een minpunt moet noemen is het wel dat de effecten op sommige momenten wat gedateerd beginnen te raken. Vooral richting het einde, met de ontwikkelingen rondom de Ark, zien de effecten daarbij en nogal nep uit.

Maar over de gehele linie gezien, is dit nog steeds een prima film. Veel en heerlijke overdreven actie soms, leuke hoofdrolspelers, geweldige humor en een fijne aanstekelijke score maken dit tot een terechte klassieker. Het is ook duidelijk de beste van de hele reeks.

avatar van jordkaka

jordkaka

Deze film heb ik denk ik 1 of 2 jaar op mijn computer gehad maar bleef het uitstellen om hem te kijken. Hij leek mij helemaal niet zo gaaf, maar ik bleef die hoge beoordelingen zien en dacht ''Hoe erg kan het zijn?''. Dus zo ging ik mijn eerste Indiana Jones film kijken en ik moet zeggen dat hij me goed beviel. Misschien wel de beste in het avonturen-genre. Het verhaal is erg vermakelijk, ja het is voorspelbaar, en natuurlijk weet je hoe het af zal lopen. Maar dat stoort allemaal niet, enig minpuntje waren de vechtscenes. Die waren namelijk onrealistisch, héél onrealistisch. Het is dan wel 1981 waar we het over hebben, maar toch.

3.5/5

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

jordkaka schreef:

3.5/5

De film is een ode aan de film serials uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw (B-producties met onrealistische plots, pretentieloos entertainment)

Dus verwacht ook hier geen realistische uitwerking zou ik zeggen.

avatar van jordkaka

jordkaka

Als iets express onrealistisch wordt gemaakt kan ik het nog steeds onrealistisch vinden en had ik dat liever anders gezien.