Mongol (2007)
Genre: Historisch / Avontuur
Alternatieve titels: Mongol: The Rise of Genghis Khan / Mongol: The Rise to Power of Genghis Khan / Mongol: The Untold Story of Genghis Khan / Монгол
Rusland / Duitsland / Kazachstan
Geregisseerd door: Sergei Bodrov
Met onder meer: Tadanobu Asano, Khulan Chuluun en Amadu Mamadakov
Gesproken taal: Mandarijn
Releasedatum: 14 augustus 2008
Plot Mongol
"Greatness comes to those who take it."
Deze film vertelt het verhaal van de jonge Temudzhin Khan. Na een moeilijke jeugd te hebben gehad, waarin zijn vader werd vermoord en de gehele veestapel van zijn familie was ontnomen, groeide Temudzhin uit tot leider van alle Mongoolse stammen: Genghis Khan. Onder zijn leiding beleefde het Mongoolse imperium zijn hoogtepunt, een periode waarin hij rond het jaar 1200 maar liefst de helft van de bekende wereld wist te veroveren.
Genghis Khan / Temüjin
Monk
Boorchu
Sorgan-Shira
Lee72
Zeer goede film, maar ik denk dat teveel mensen denken dat de film gaat over alle veroveringen die Khan destijds heeft gedaan. Dit is een misvatting. In deze film vertelt Bodrov het verhaal van Khan tot het punt waarop hij begon aan zijn legendarische overwinningen. Hij zegt letterlijk: ' Ik wilde me in deze film vooral concentreren op de reis die Temudjin (geboortenaam van Khan) aflegt van kleine jongen die al vroeg van zijn ouders wordt gescheiden, tot een legeraanvoerder die het Mongoolse volk wist te verenigen en een groot deel van de wereld veroverde.'
Voor Bodrov was het belangrijkste doel tijdens het maken van Mongol dan ook om het beeld van Khan als nietsontziende legeraanvoerder een beetje te nuanceren. Hij schildert hem af als een behoedzaam, filosofisch persoon die weloverwogen beslissingen nam en zijn omgeving met respect behandelde.
In de omschrijving hier op MM staat letterlijk;
Hierdoor creeër je verkeerde verwachtingen, aangezien het hier in de film niet om draait. Wellicht in een 2e deel?
rebjuh
Dat is best een goed idee! Ik vond dit in ieder geval een hele fijne film, het verhaal wordt erg goed neergezet.
SandLover
Ik hoop deze film binnenkort te gaan zien. Het feit dat het geen kansloze actiefilm is spreekt mij erg aan. Genghis Khan was zeker wel een grotere veroveraar dan Alex. Hij wist van wat kansloze nomaden volkeren een medogenloze veroveringsmachine te maken. Hij leefde gewoon niet lang genoeg om de hele wereld te veroveren. Sterker nog toen hij dood ging was het Mongoolse rijk nog lang niet op z'n grootst. Hij moet zeker wel een geniaal leider zijn geweest om zo'n rijk op poten te zetten en over beschavingen heen te walsen die veel verder ontwikkeld waren dan de Mongolen.
Tayama

Diederik58
Ik had wat problemen met de sprongen die gemaakt worden , de soms bizarre reddingen en dat Temudjin het telkens weer voor elkaar krijgt om legers op te bouwen. Zeker zal het legendegehalte hoog zijn.
Verder een prima film met hele mooie plaatjes.
Laat je niet afleiden door de poster. Die slaat alleen op het einde van de film.
Macmanus
Niet helemaal waar ik op hoopte.
Van de film die hier in Nederland uitkomt met de titel; Mongol, The Untold Story of the Rise of Genghis Khan. Als enige in de wereld volgens IMDb vreemd genoeg. Opzich een best boeiend persoon, had ooit eens een docu gezien en hij bleek vrij veel te hebben veroverd.
Helaas blijft deze film nogal oppervlakkig, Je ziet wel zijn jonge jaren en zijn gang naar het uiteindelijk leider worden van een immens leger. Maar het wordt allemaal nogal van de hak op de tak verteld. Ook het ontsnappen van meneer kwam nogal knullig over. Het rise and fall verhaaltje in films is al redelijk uitgekauwd, en in dat opzicht is het wel aardig dat we een iets andere set-up krijgen. Maar het verhaal kwam helaas wel wat stroef op me over.
De film ziet er wel goed uit, sommige battles hebben fijne slow-mo's en de muziek kwam ook wel goed op me over. Asano is een leuke acteur, en geeft het personage wel wat mysterie mee, maar ik miste soms wel het nodige emotie in zijn gezicht.
3 sterren kunnen er wel van af. Maar de wind is nog niet fris genoeg om het echt van soort gelijke films te doen onderscheiden.
schram101
Langdradige film. Na het zien van de trailer was ik overtuigd dat dit de nieuwe klasse film zou worden in het rijtje King Arthur, The Last Legion, 300, Kingdom of Heaven etc. Maar het viel me zwaar tegen. Film is voornamelijk gevuld met dialogen. Dit hoeft niet per se verkeerd te zijn, maar deze film is aan mij niet besteed.
Toch zijn de veldslagen mooi gefilmd. Daarom kan er nog 2,5* vanaf.
Quintus
...was ik overtuigd dat dit de nieuwe klasse film zou worden in het rijtje King Arthur, The Last Legion, 300, Kingdom of Heaven etc...
Haha, moet je als regisseur blij zijn om in dit rijtje van geldverspillende overamerikaanse miscreaties thuis te horen? Het romantiseren en maken van helden zoals in dergelijke films gebeurd vind ik niet bepaald klasse.
Ik hoop juist dat deze film daar van af kan wijken.
SandLover
Tja, dit was niet helemaal waar ik op hoopte. Niet echt een goed verhaal. Wat stukjes film die als los zand aan elkaar hangen.
Donkerwoud
We volgen de beginjaren van niemand minder dan Genghis Khan tot zijn opkomst als de wereldveroveraar zoals we hem kennen. Met deze film wil regisseur Sergei Bodrov een eerherstel inlassen voor de als wreedaard bekend staande warlord en hem zodoende zelfs een menselijk gezicht geven. Zijn hoofdrolspeler zet alvast een hele onderhoudende rol neer als de diep vernederde doch immer terug klauterende leider in wording.
Het moet een titanenwerk geweest zijn om deze controversiele insteek om te zetten in het grootse, meeslepende epos dat het nu is. Qua appeal doet het eindresultaat zeker niet onder voor een heleboel epossen uit de Hollywood-stallen. De kostuums zijn grandioos en de beelden van Mongolie ogen oogstrelend mooi. Goed, het is wat ongepolijst in vergelijking tot klassieker als Gladiator of Braveheart, maar juist dat filmhuissfeertje geeft het een gevoel van warmte en authenticiteit mee. Al moet gezegd worden dat de grote veldslagen teleur kunnen stellen als je ze langs de hoge lat van Hollywood legt. De overdreven gestileerde schoonheid van een 300 heeft het bijvoorbeeld bij lange na niet.
En toch knaagde er iets na de aftiteling. Het verhaal is namelijk wel erg simplistisch in bepaalde opzichten. De emotionele implicaties van Khan's ''hoererende'' vrouw blijven simpelweg onbesproken, alsof hij zich er even over heen zet als een extreem meegaande man. Dat lukt de meeste hedendaagse softies niet; laat staan een koppige warlord uit de elfde eeuw. Hier had echt meer diepgang in gemoeten. Zijn gang naar de macht voelt ook onvolledig en gehaast aan, waarbij hij het ene moment nog een 'kleine'' aanvoerder is, om in het volgende opeens de leiding te hebben over een reusachtig leger. Er zijn net iets teveel vreemde keuzes in prioriteit gemaakt die de film als geheel wat onevenwichtig maken.Ik hoop dan ook oprecht dat de op handen zijnde vervolgen - mochten deze er komen - wat meer psychologische cachet hebben dan deze.
Luister niet naar mij en gaat dit zien in uw lokale bioscoop, want op het grote scherm doet hij het desondanks zeer goed.
Ayrton
In de omschrijving hier op MM staat letterlijk;
Zeer goede uitleg!
rotem
Mooie film met een boeiend verhaal. De af en toe te grote stappen waren zowel hinderlijk als ook handig. Zo bleef het verhaal dynamisch en verviel niet in saaie stukken.
Ik heb wel gelachen om Boote, die twee kinderen van andere mannen kreeg.........................hij deed net alsof er niets aan de hand was !!
mike2006
Mooi film epos over de opkomst van de grootste Mongoolse leider uit de geschiedenis. Prachtige fotografie en akwisieten. De film blijft gelukkig boeien maar kent vele perioden waarin het even doorzitten is. Gelukkig worden die periodes weer gevuld met prachtige fotografie en stills. Er wordt goed geacteerd al had de hoofdrolspeler er iets meer emotie in mogen gooien. Ook wordt er op momenten slow-motion gebruikt, wat prachtig tot zijn recht komt in de veldslagen. Helaas is dit epos net een half uurtje te lang en gaat het soms van de hak op de tak, waardoor sommige overgangen te onoverzichtelijk worden. En op momenten is de film een beetje ongeloofwaardig als je ziet wat er steeds met de Khan gebeurd en waar het verhaal dan weer eindigd. Maar het is een verademing om weer eens een spektakelfilm ( want dat is het in feite ook) te zien, dat eens niet uit de kokers van Hollywood komt, en hoop dat er nog vele produkties zoals dit mogen volgen.
Ottoman
mooie film, mensen die een brave heart achtige film verwachten zullen misschien teleurgesteld zijn. De film is een soort biografie van Djengiz Khan. Ik vond de film wel een beetje eenzijdig, mensen die niks over deze groot mongool weten zouden wel is kunnen denken dat hij inderdaad een lieverdje was.
ewalk
ZIjn wrede periode zal dan nog moeten komen. Misschien in een vervolg? Je kon maar beter zorgen dat je schrijver, kunstenaar of wetenschapper was. Dan had je kans van overleven bij Djengiz. Ik las ergens dat hij, een Chinese gouverneur van een stad die zich niet wilde overgeven, heeft laten executeren, omdat deze Djengiz' boodschappers had laten onthoofden. Hij heeft kokend zilver in zijn ogen, oren en mond laten gieten. Djengiz Khan maakte geen grappen, nee!
Klein detail: het lijkt wel of er in het koerillisch Mohron staat. Klopt dit? Dus daar komt het Engelse woord moron vandaan?
Jaap885
Redelijke film met een aardig verhaal. Had er veel meer van verwacht, maar keek redelijk weg.
wibro
Het is niet koerillisch maar cyrillisch.
In het cyrillisch schrijft men het woord "Mongol" zo; "Монгол". De uitspraak is hetzelfde. Zie;http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyrillisch_alfabet
evwi
HIj kijkt wel lekker weg maar ik had er ook meer van verwacht.
Ik vind het irritant dat er geen engels wordt gesproken. Op zich logisch natuurlijk, maar dat ben je nu eenmaal gewenst van films, maar ik moest nu weer ineens op de ondertitels letten.
3**
ulysses
Toch zijn de veldslagen mooi gefilmd. Daarom kan er nog 2,5* vanaf.
De regisseur mag blij zijn dat deze film niet past in het rijtje die je hier opnoemt, ik zeg iet dat het per definitie slecht zijn, ze zijn alleen te.. Hollywood. Persoonlijk vindt ik dat deze film een stuk beter is dan de films die jij daar noemt.
Verder had ik meer verwacht dat de film zou gaan over de veroveringen van Djenghiz Khan inderdaad, maar het viel me niet eens tegen. Misschien hadden sommige dingen wel duidelijker gemogen, zoals het feit dat Temujin ineens een leger van zo'n 10.000 man bij elkaar had gesprokkeld terwijl hij een scene ervoor er nog in z'n eentje vandoor ging op z'n paard.
Obbie
Heb genoten van deze film alhoewel historisch niet helemaal correct. Mooie sfeerbeelden en goede acteerprestaties.
swouters
ik had er veel meer van verwacht. de setting was prima uitgewerkt maar het verhaal was erg kinderachtig en goedkoop
animalkrullie
Wat een goede uitleg, Deze heerser word hier wel heel erg geromantiseerd.
wat overigens ook lukt, je krijgt toch echt sympathie voor hem.
Skrean
Op IMDB zeggen ze dat de film historisch gezien wat inaccuries bevat, maar dat is wat mij betreft altijd in films omdat films niet 'live' zijn, deze film met geweldige aankleding, geweldige settings is wat dat betreft accurate genoeg.
Het verhaal dat hier en daar tijdsprongen maakt is naar mijn inziens bedoeld om de legende van genghis Khan in stand te houden.
De film is geen moment saai omdat er gedurende de film een toon heerst waarbij je elk moment een episch slagveld te zien krijgt waar gevochten word.
Al met al dikke voldoende.
WB
De film vliegt door de levensjaren van Temudzhin heen. Van alle gebeurtenissen zie je een beetje en worden vaak ook niet uitgelegd. Enigszins blijven er dus dingen onduidelijk. Wel mooi dat ze een beetje de onbekende periode aan het licht hebben gebracht van Khan en niet de halve-wereldverovering. Je krijgt op den duur wel respect voor de hoofdpersoon. Ook de plaatjes van Mongolië zijn mooi in beeld gebracht.
bennie jolink
Prachtig begin maakte erg veel indruk. De opening met de jonge Temudgin is oersterk en plaatst je meteen midden in een compleet andere wereld. Helaas haalt de film dat niveau verder nergens meer.
Naarmate het einde van de film nadert worden er helaas wat rare sprongen gemaakt en wordt het veroveren van Mongolie en alles daaromheen er nog even snel bijaan geplakt. Aangezien de hele film al niet echt om oorlogen en veldslagen draait was het einde misschien mooier geweest door alleen te suggereren wat de toekomst van Temudgin gaat brengen.
Gelukkig betreft die kritiek vooral het laatste half uur, en dan heb je al anderhalf uur naar een prachtig sfeervolle film kunnen kijken.
mike2006
Mooi film epos over de opkomst van de grootste Mongoolse leider uit de geschiedenis. Prachtige fotografie en rekwisieten. De film blijft gelukkig boeien maar kent vele perioden waarin het even doorzitten is. Gelukkig worden die periodes weer gevuld met prachtige fotografie en stills. Er wordt goed geacteerd al had de hoofdrolspeler er iets meer emotie in mogen gooien. Ook wordt er op momenten slow-motion gebruikt, wat prachtig tot zijn recht komt in de veldslagen. Helaas is dit epos net een half uurtje te lang en gaat het soms van de hak op de tak, waardoor sommige overgangen te onoverzichtelijk worden. En op momenten is de film een beetje ongeloofwaardig als je ziet wat er steeds met de Khan gebeurd en waar het verhaal dan weer eindigd. Maar het is een verademing om weer eens een spektakelfilm ( want dat is het in feite ook) te zien, dat eens niet uit de kokers van Hollywood komt, en hoop dat er nog vele produkties zoals dit mogen volgen.
Betamax
Aardige film.
Geen superfilm aar gewoon een goed verhaal met prachtige beelden van Mongilië.
Het einde was net of het geld op was.
Statiegeld
Nou, ik vond het een behoorlijke tegenvaller. Zelden hebben 120 minuten langer geduurt dan bij deze film. Ik was op het laatst gewoon blij dat hij was afgelopen. Het acteerwerk was goed, landschappen ook mooi, de gevechten waren ook mooi maar het verhaal was gewoon niet interessant.
tal1b
niets meer aan toe te voegen
voor een cult film, is dit uitstekend gedaan.

Netflix-documentaire 'Jeffrey Epstein: Filthy Rich' wordt na zes jaar weer goed bekeken

'The Investigation of Lucy Letby' goed bekeken op Netflix: Top 10 van dit moment

Netflix onthult eerste beelden van 'The Adventures of Cliff Booth' met Brad Pitt

Misdaadserie 'The Lincoln Lawyer' haalt 'Bridgerton' in op Netflix

In Cold Blood