• 9.378.590 stemmen

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Hongkong

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.538.477)

Gesproken taal: Engels en Kantonees

Releasedatum: 9 november 2006

Plot The Departed

"Lies. Betrayal. Sacrifice. How far will you take it?"

Colin Sullivan werkt voor de grote en beruchte gangster Frank Costello en krijgt de taak te infiltreren in het politiekorps van Boston. Tegelijkertijd werkt undercover-agent Billy Costigan zich op in de wereld van Costello en probeert diens vertrouwen te winnen. Maar wat zal er gebeuren wanneer Sullivan en Costigan's wegen elkaar kruisen? Wat volgt is een gevaarlijk kat-en-muisspel.

Francis 'Frank' Costello

William "Billy" Costigan, Jr.

Staff Sgt. Colin Sullivan

Trooper Brown

Capt. George Ellerby

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Ja, die moet ik nog zien, dus daar kan ik niet over meepraten. Maar kom op! Hoe kan zo'n kopie nou oscars winnen? Voor een oscar zou je op zijn minst iets verrassends moeten doen. Dat ik als nitwit niet meteen weet dat The Departed een complete kopie is, oke, maar de jury van de oscars??

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Onderhond schreef:

Het grootste verschil vindt je eingelijk in de keyscene van de eerste IA film. Strak gebouw, klasse uitzicht, personages die voor iets staan en stijlvol te werk gaat. Daartegenover zet Scorsese een verlaten pand in een achterbuurtje met enkele Amerikaanse boeren die lomp overal overheenwalsen. To each his own.

Kijk dit is dus woord voor woord wat ik ervan denk, alleen dan door een ander geschreven. Is het geen wonder? Hoe bedoel je, ik pak stijl en vernaggel het aan alle kanten omdat criminelen en andere schimmige figuren in de VS alleen in afgebladderde, roestige crackpanden zaken doen.

avatar van Yennick11

Yennick11

Toen mijn interesse in films nog pril was heb ik The Departed gezien. Een goede film vond ik het, prima verhaallijn, geweldige cast. Maar juist die cast was ook een nadeel, ik had moeite om matt damon en leonardi di caprio uit elkaar te halen in die film ze leken echt op elkaar, en zeker als je nog weinig films heb gezien van beide heren is het irritant.

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

Moderne versie van een mafiafilm helemaal in de stijl zoals we die van Scorsese zouden kunnen verwachten. De film heeft een enorme sterrencast waarbij ik vooral de acteerprestaties van Mark Wahlberg echt heel subliem vind.

Het verhaal op zich is zoals we dat van een mafiafilm verwachten de film is qua verhaalstructuur en opbouw dan ook helemaal niet origineel. Dat is niet erg, goed gejat is immers nog altijd beter dan slecht verzonnen.

De acteerprestaties en de bekende namen zijn echt de enige dingen die deze film onderscheiden van alle andere mafiafilms die in een modern hasje zijn gestoken om inde 21ste eeuw goed te kunnen functioneren.

3.5/5

avatar van RagnaToad

RagnaToad

Yennick11 schreef:

Di Caprio en Damon die op mekaar lijken? Da's de eerste keer dat ik zoiets hoor.

Ik vond de cast geweldig. Di Caprio stelt nooit teleur en over Nicholson moet ik niet uitwijden, zeker?

Sterke film.

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

Nah das niet zo ongewoon. Ik heb de film een keer op Tv gezien op een avond dat ik bij mijn grootouders was met mijn ouders. Er is toen meerdere malen door mijn ouders en grootouders gevraagd wie nou ook alweer wie was

Des te vaker je beide heren in films hebt gezien hoe minder dit natuurlijk wordt. Al heeft Damon de laatste jaaren wel van die inhammetjes waar je hem aan kan herkennen en DiCaprio nog een strake haargrens heeft

avatar van vansoest

vansoest

RagnaToad schreef:

Sterke film.

Goede film, maar ik vind dat hij gelijk heeft. In de film leken die 2 erg veel op elkaar. Heb veel films gezien met Di Caprio en Damon in de film en toch haal je ze in de film vaak niet uit elkaar.

Sterk verhaal overgens

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Alweer een tijd geleden herzien, maar het beviel mij allemaal een stuk minder dan voorheen. Nog meer dan tijdens mijn 1ste kijkbeurt ervaarde ik onvrede over alles wat er zich afspeelde na de dood van die politiebaas die van dat gebouw naar beneden gegooid werd. Het duurde allemaal maar voort zonder enige vorm van een spanningsboog, wat positief kan werken, maar voor een film waar de gangster gevaarlijk en berucht moet zijn en er een dreigende sfeer moet hangen is het nogal dodelijk.

Zelfs Nicolson slaagde er niet in om dreigend over te komen, ik vond hem meer een misplaatste joker zoals hij er hier bij liep en dan nog durven er mensen te zeggen dat de karakters zo goed uitgewerkt zijn, terwijl er louter een warboel geschept wordt waar het spannende uitgangspunt: wie is nou de rat die infiltreert in de andere organisatie? behendig om zeep wordt geholpen door alle twists op het einde.

Verder is die Scorsese ook echt een Pietdriek die alles het liefst zo muf en donker mogelijk in beeld brengt, terwijl hij nog geen eens poogt om een film - noir te maken. Over de muziek kunnen we het beter niet hebben aangezien het allemaal al pijnlijk genoeg is zo. Uiteindelijk blijf ik The Departed een betere film dan Mou Gaan Dou vinden, vooral omdat het allemaal niet zo gedramatiseerd wordt hier.

De film heeft gelukkig een paar opmerkelijke, soms zelfs wat grimmige momenten onder de leden die mij deze film een nog enigzins redelijk cijfer doen geven de achtervolging na het bioscoopbezoek, de politiebaas die van een flat gegooid wordt, de spanning omtrent wie de mol is die aan de hand van mobiel telefoongebruik onderzocht wordt. De rest is standaard en braaf uitgewerkt. Maar dat is Scorsese eigen lijkt het wel. 2,5*

avatar van hansbreda

hansbreda

Tegenvaller! Had hier veel meer van verwacht. Ik vindt de Baby-Face boys Damon en DiCaprio totaal ongeloofwaardig in deze rollen. Jack Nicholson doet het prima, maar het bekken trekken kennen we onderhand wel. 3***

avatar van Don MN

Don MN

Ongeloofwaardig? Wanneer? Buitengewoon sterk geacteerd van beide, zoals je in een Scorsese-film mag verwachten.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Wat een sterrencast had Scorsese tot zijn beschikking en wat een matige film weet hij weer eens te maken. Zijn stijl trekt me gewoonweg niet. Het origineel Mou Gaan Dou is beter en daar is alles wel meegezegd.

avatar van Justinw

Justinw

wat ik wel leuk vond aan de film, dat als er normaal een hoofdpersoon doodgaat er veel drama bij komt kijken en een hoop auch. Maar hier werden ze achter mekaar doodgeschoten.

avatar van Minotaures

Minotaures

Prima verzameling van een aantal bekende acteurs. En aan de hand van het gemiddelde en verhaal, verwacht ik er ook veel van. Binnenkort maar eens kopen. Ben hoogbenieuwd hiernaar.

avatar van Mr Marchoso

Mr Marchoso

Geweldige film. Toen ik hem voor de 1e keer zag zat ik op het puntje van mijn stoel. Een spannend en niet voorspelbaar verhaal.

Goed acteerwerk, ik was met name onder de indruk van Dicaprio en Wahlberg. Nicholson verbaast mij eigenlijk nooit meer, waarschijnlijk omdat ik altijd van hem verwacht dat hij de show steelt, wat hij in deze film ook doet. Damon was de zwakste schakel, ik zie hem - in al zijn films - alleen maar zichzelf spelen.

Door het sterke verhaal en het acteerwerk is dit een van de betere films van de afgelopen jaren. 4 sterren!

avatar van totti999

totti999

Mr Marchoso schreef:

Amen. Alleen Matt Damon vind ik wel een prettige acteur om naar te kijken.

avatar van 009

vanavond op tv, kijk er wel naar uit.

heb hem in 2006 gezien in bioscoop, dus ondertussen al wat geleden.

• 19752 berichten

Dit is een goede spannende misdaad-thriller. Een blije verrassing was dit portretje in 2006 voor mij. Dit onderwerp komt natuurlijk vaak genoeg voor in misdaadfilms. Infiltreren en conspiracy.

Goed in elkaar gezet einde dat niemand zag aankomen denk ik.

Laatste 10 minuten was gewoon vet! Aanrader.

chevy93

Mag ik vragen waarom je hier dan niet op hebt gestemd?

Zie dat hij op VT4 is. Is dat wel een zender? . Vond het al zo raar dat het hier niet aangegeven stond

chevy93 schreef:

Mag ik vragen waarom je hier dan niet op hebt gestemd?

Uiteraard mag je dat vragen.

Soms geef ik liever alleen mijn korte mening/recensie over een film dan dat ik er meteen een cijfer aan vastplak. En heel soms echt heeeeeel soms vergeet ik gewoon te stemmen haha

En ik zat ook meteen te kijken of die dan op een normale zender zou zijn vanavond, maar helaas. Leek ook al te mooi om waar te zijn. Ik zit nu boilerroom weer eens te kijken op rtl7, blijft ook goede film.

chevy93

Ik moet Se7en nog steeds kijken, maar er komt maar niks van .

En bij deze film ben je het zeker vergeten?

chevy93 schreef:

Ik moet Se7en nog steeds kijken, maar er komt maar niks van .

En bij deze film ben je het zeker vergeten?

Ja ik wil best een cijfer geven, maar het gaat geen 5 worden zoals jij geeft(je blijft soepel punten strooien haha). Ik geef een welverdiende 3.5.

7even is gewoon een echte aanrader met een topcast. Heb de poster van die film thuis mooi ingelijst aan de muur hangen.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Zeer goed. Dat het script en de cast fantastisch is hoef ik u al niet meer te zeggen maar ook het knipwerk, tempo en muziek is fantastisch. Alleen vond ik het niet echt spannend, waarbij velen waarschijnlijk het tegendeel zullen beweren zo te zien. Maar al bij al meer dan geslaagd.

avatar van neo

neo

chevy93

Hebben we eindelijk een keer een leuke/positieve discussie, wordt ie verplaatst.

Maar alle nutteloze discussies tussen mensen waarin nooit een compromis kan komen blijven staan.

avatar van Nomak

Nomak

Net wat ik had gedacht van deze remake. Vergeleken met het origineel is dit gewoon ondermaats. Scorcese had met zijn poten van het origineel af moeten blijven. Maar dat doen de Amerikanen nogal graag de laatste jaren. Alles wat kwaliteit heeft en uit Azië komt gaan ze kopiëren. Altijd fijn als je als regisseur geen inspiratie hebt, dan ga je maar stelen van een ander.

Op zich is het niet eens een heel erg slechte film maar het probleem is dat The departed op elk gebied door de mand valt als je de Infernal Affairs trilogie hebt gezien.

De twee infiltranten en hoofdacteurs mogen dan wel Leonardo DiCaprio en Matt Damon heten, maar ze verbleken gewoon als je ze langs Andy Lau en Tony Leung zet. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze hun best niet doen, maar ze komen hier simpelweg tekort. Dat geldt dan ook meteen voor de gehele cast. Allemaal grote namen als Jack Nicholson, Martin Sheen, Alec Baldwin en Mark Wahlberg. Maar toch slaagt geen enkele acteur erin om zich positief te onderscheiden en een memorabel personage neer te zetten. Integendeel, dan gaat iemand als Jack Nicholson gekke bekken trekken wat totaal niet past in deze film. En dan gooit Scorcese een zekere Anthony Anderson in de film, wat wou hij daarmee bereiken? Deze erg beperkte en zwakke acteur komt op geen enkel moment geloofwaardig over. Gelukkig had hij een redelijk kleine rol.
En dan loopt er ook nog zo een waardeloze lichtekooi rond die met beide infiltranten het bed induikt.

Er zijn zoals in bijna elke film uiteraard enkele leuke scènes, hier dus ook. Dan heb ik het over het moment als die agent die te pletter stort en de scène die daaraan voorafgaat.
Voor de rest is het allemaal maar pover uitgewerkt en spanning is dan ook ver te zoeken.

Zoals ik verwacht had is het dus een teleurstellende en totaal overbodige remake geworden. Ik kan dan ook helemaal niet begrijpen dat deze nageboorte een hogere waardering krijgt dan het superieure origineel, en dan ook gewoon hoger staat in de toplijsten. Maar goed, het heeft weinig zin om me daarover op te jagen. Het enige wat ik kan doen is The Departed snel vergeten en weer eens beginnen aan een herziening van de prachtige Infernal Affairs trilogie.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Dit is een film die het vooral moet hebben van de acteertalenten van nickelson en dicaprio. Ik vond het kader van de film (de stijl, sfeer) wel interessant genoeg maar een "godfather" gevoel moet je zeker niet verwachtten. Het verhaal zelf is boeiend kwa uitgangspunt maar naar mijn inzien toch iets te weinig uitgewerkt en op sommige momenten te ongeloofwaardig en ingewikkeld.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Nomak schreef:

Scorcese had met zijn poten van het origineel af moeten blijven.

Dat is dan jouw mening, ik heb het origineel nog niet gezien, maar vind The Departed echt een topfilm.

chevy93

The Departed is een Amerikaanse remake uit 2006 van de Hongkong-thriller Infernal Affairs uit 2002.

Veel Amerikaanse film zijn re-make. Maar ik vind de Amerikaanse versie eigenlijk altijd beter. Buiten het feit dat Aziatische acteurs niet de uitstraling hebben van de Westerse is de manier van filmen ook niet de manier die ik leuk vindt.

Misschien komt het, omdat ik gewend ben aan Westerse films, misschien omdat ik het ook echt niet leuk vind. Wie zal het zeggen?

De Amerikaanse formule werkt beter dan de Japanse formule. Althans op mij

Infernal Affairs is een Hong-Kong film, geen Japanse. Hong-Kong ligt niet in Japan.

chevy93

Heb er Aziatisch van gemaakt. Maar ja.. Hong Kong, China, Japan. Allemaal nagenoeg hetzelfde i.m.o.