menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

The Departed (2006)

mijn stem
3,96 (6382)
6382 stemmen

Verenigde Staten / Hongkong
Misdaad / Thriller
151 minuten

geregisseerd door Martin Scorsese
met Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Jack Nicholson

Colin Sullivan werkt voor de grote en beruchte gangster Frank Costello en krijgt de taak te infiltreren in het politiekorps van Boston. Tegelijkertijd werkt undercover-agent Billy Costigan zich op in de wereld van Costello en probeert diens vertrouwen te winnen. Maar wat zal er gebeuren wanneer Sullivan en Costigan's wegen elkaar kruisen? Wat volgt is een gevaarlijk kat-en-muisspel.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=n4O3x5BH18E

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van horizons
4,0
baspls
Eh, je zegt over gewaardeerd maar geeft een cijfer hoger dan het gemiddelde. Dat is vreemd...

avatar van baspls
3,5
horizons schreef:
baspls
Eh, je zegt over gewaardeerd maar geeft een cijfer hoger dan het gemiddelde. Dat is vreemd...

Klopt, maar ik zou de film niet op 57 in de top 250 zetten. Overigens vind ik de film niet heel erg overgewaardeerd. Ik vind hem erg goed, maar er zijn andere films die ik beter vind en niet zo hoog gewaardeerd staan, dat ik wilde ik er maar mee zeggen

avatar van horizons
4,0
baspls schreef:
(quote)

Klopt, maar ik zou de film niet op 57 in de top 250 zetten. Overigens vind ik de film niet heel erg overgewaardeerd. Ik vind hem erg goed, maar er zijn andere films die ik beter vind en niet zo hoog gewaardeerd staan, dat ik wilde ik er maar mee zeggen

Aha. Je vind de film dus eigenlijk correct gewaardeerd alleen veel andere films te laag gewaardeerd.

avatar van Tom-Hanks
4,5
Ongelooflijke film van Martin Scorsese met grote namen: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, en ga zo maar voort.
De film is zeer gedetailleerd. Als je goed kijkt, dan zie je dat Scorsese op de details heeft gelet. En dat zie ik graag!
Ik heb me dus geamuseerd. Het verhaal liet me nadenken over complotten. En wanneer je dacht dat het verhaal afgelopen was, wordt Costigan uit het niets doodgeschoten. Dan denk je: Sullivan heeft gewonnen; hij is de enige overlevende. Maar in de laatste minuut moet hij ook het loodje leggen.

5,0
TM!
Wat een geweldige film is dit!

1. Het acteerwerk
2. Het onverwachte einde
3. De muziek
4. Het verhaal

Ik geef het zeker 5 sterren!

avatar van jOERI
3,5
Ben ik de enige die moeite had om Damon en DiCaprio uit elkaar te houden in het begindeel?

avatar van Iron Maiden
4,0
jOERI schreef:
Ben ik de enige die moeite had om Damon en DiCaprio uit elkaar te houden in het begindeel?


Ja.

avatar van Antonev
3,5
Prima misdaadfilm met een uitermate sterke cast. Boston is altijd een mooie locatie voor misdaadfilms, de stad is zo herkenbaar en heeft een bepaalde charme.

avatar van Fisico
5,0
Deze film stond al een tijdje op mijn lijstje en het is een schande dat ik deze niet eerder zag. Stilaan ben ik mijn blinde vlekken rond DiCaprio aan het wegwerken. Hoewel ik hem hier niet zijn beste rol zie vertolken (moeilijk kiezen eigenlijk), blijft hij een streling voor het oog om naar te kijken. Mooie vertolking van een personage. Realistisch en beangstigend om vast te stellen dat je elk moment kunt ontmaskerd worden als een mol: een normaal mens doet het in zijn broek (hij bijna). Wat een expressie! Super hoe dit voormalig tieneridool dankzij ondermeer Scorsese zich kon herlanceren na mindere prestaties (The Beach ...). Ik ben het eigenlijk (zoals vaak) eens met de analyse van IH88.

Scorsese weet voor deze maffiafilm een geweldige cast te strikken met DiCaprio, Nicholson, Damon, Wahlberg en Sheen. Nicholson speelt zet hier een fantastische rol neer als Frank Costello, een Ierse maffiabaas die de plak zwaait in Boston. Nicholson heeft zijn strepen al verdiend in de acteurswereld en laat dit ook nu duidelijk blijken. Zijn imitatie van een rat is memorabel. Ook Damon zet een erg goede rol neer als mol bij de politie: koel, beredeneerd en doortastend. Interessant om hierbij de oorsprong van zijn loyaliteit te ontdekken als kleine jongen. Wahlberg met zijn rol als vuilgebekte arrogante staff sergeant: heerlijk!

Het verhaal is spannend en verveelt geen minuut. Het kat-en-muisspel van de twee infiltranten is meesterlijk opgebouwd en wordt op een hoog niveau gehouden door Scorsese. De scene in de bioscoop en de achtervolgingsscene tussen Costigan en Sullivan waren bloedstollend. Ook scene waar Costigan bijna gevat werd, was erg dreigend. De passende muziek doet de rest (onder meer I'm shipping up to Boston van Dropkick Murphys).
Het einde heeft verschillende verrassende plotwendingen. Hoeveel regisseurs zouden niet gekozen hebben voor een einde als "Costigan ontmaskert de hele boel, wordt in ere hersteld, is de grote held en leefde nog lang en gelukkig met zijn therapeute (die uiteraard zwanger is van hém)? Niet Scorsese en daarvoor ben ik hem dankbaar! De rat in de slotscène geeft een tenslotte een mooie symboliek weer waar het de hele film om draait: wie kan je vertrouwen en wie niet? Zowel Costello als Queenan worstelen met die vraag. De één zou vroeger al zijn personeel neergeknald hebben om gezuiverd te zijn. De ander infiltreert in het diepste geheim een agent bij de maffia. Beide tegenpolen (Costello en Queenan) fungeren bovendien als een vaderfiguur en enige vertrouwenspersoon waarbij loyaliteit voor Sullivan en Costigan het hoogste goed zijn.

Eventjes dacht ik aan een LA Confidential-einde waar Jack Vincennes (Kevin Spacey) ten huize zijn baas werd neergeknald door zijn overste. Niet dus. De film kon alle kanten uit en ook dat maakt net de film zo sterk. Sublieme, knappe en wel doordachte plotwendingen zonder veel uit de bocht te vliegen doen me een dikke 4,5* toe te kennen. Het enige minpuntje misschien was de affaire tussen Costigan en zijn therapeute. Geen idee wat daarmee bedoeld werd.

Maar waar zit ik over te l*llen? Ik ben al niet vrijgevig met maximumscores, maar deze verdient dit eigenlijk wel!

avatar van Kenzomovies
4,0
Topfilm over complot bij het korps!
Sterke dialogen en topacteurs, wat verwacht je meer? 4* voor deze topper die niet mag ontbreken in mijn collectie.

4,0
IH88 schreef:
(quote)


Helemaal mee eens. Als je er geïnteresseerd in bent moet je dit stuk even lezen. Martin Scorsese?s work with DiCaprio is just as vital as his work with De Niro · Together Again · The A.V. Club - avclub.com wel interessant.


Ik heb dit gelezen ik begrijp de conclusie van het hele verhaal niet helemaal.

3,5
Denderende misdaadfilm : het zenuwslopend leven van infiltranten.
Een waterval van korte scènes doorspect met Scorsese's ondertussen platgetreden pad van heftig fysiek geweld.
Het laatste halfuur is spannend, verrassend en niets ontziend, zowat het summum dat het genre inhoudt.
DiCaprio en Damon zijn voortdurend in de picture maar het is de satanische verschijning van Jack Nicholson die letterlijk en figuurlijk de show steelt.

avatar van dvdcrusher
4,0
Sterke maar iets te lange misdaadfilm die voor mij af en toe wat moeilijk volgen was. De acteerprestatie van Nicholson is verbluffend en alle ander acteurs spelen op zeer hoge niveau. 4 sterren

avatar van Lovelyboy
4,5
De eerste keer dat ik deze film zag vroeg ik me af hoe deze film ooit een Oscar had kunnen winnen voor beste film. Ik was er verre van onder de indruk, de film was me gewoon te snel, te vlot gemonteerd, 'een waterval van korte scene's' wordt hier boven gezegd, nou,...dat was het. Ik besefte amper wat ik had gezien.

Nu talloze malen verder volledig tot inkeer gekomen. Wat een geweldige film. De vlotte combinaties die juist nodig zijn om tussen de twee infiltraten te switchen, om te zien wat voor gevolgen de actie van de ene hebben op de andere. Scherpe dialogen, grove acties, geweldige karakters en ook humorvolle momenten het cheesing eating rat moment en het cranberry gebeuren om maar even te noemen. Niet alleen een geweldige rol van DiCaprio maar eveneens van Baldwin en Wahlberg. En Nicholson die zich op heerlijke wijze kon uitleven. Dan de heerlijke soundtrack met The Rolling Stones, Pink Floyd en Dropkick Murphy's.


Topfilm, de nieuwe maatstaf voor de moderne misdraadthriller.

avatar van Pepino
4,0
jOERI schreef:
Ben ik de enige die moeite had om Damon en DiCaprio uit elkaar te houden in het begindeel?

Neen. Gisteren met drie vrienden gezien en meermaals werd er gezegd dat de twee acteurs soms moeilijk uit elkaar waren te houden. Die kurkdroge reactie van Iron Maiden klopt dus niet.

2,5
Goede film vol met sterren , redelijk verhaal .
Ik begreep alleen niet waarom Captain Oliver als een zak aardappelen in het midden van die kamer bleef staan terwijl er 4 moordenaars naar die verdieping onderweg zijn . Dat zie je in de goedkoopste politiefilms nog geeneens . Maar dan fantaseer ik er zelf wel bij "misschien had hij zijn wapen vergeten" Of hij hoopte ze hem zouden laten gaan ? Nergens spannend ...leuk voor een keer meer niet .

4,5
De echte Frank Costello - James 'Whitey' Bulger - is vandaag doodgeslagen in de gevangenis.
Gangster James 'Whitey' Bulger killed in prison - BBC News

avatar van Graaf Machine
De filosoof schreef:
De echte Frank Costello - James 'Whitey' Bulger - is vandaag doodgeslagen in de gevangenis.
Gangster James 'Whitey' Bulger killed in prison - BBC News


Ja, dat is natuurlijk lullig voor hem. Hij had het zeker ook niet aan zien komen.

avatar van nathaniel177
4,5
Graaf Machine schreef:
(quote)


Ja, dat is natuurlijk lullig voor hem. Hij had het zeker ook niet aan zien komen.


Ook van de film Black Mass toch?

avatar van Graaf Machine
Geen idee waar je op hint, maar nu ik toch weer naar dit topic toegetrokken word... Ik meende al de naam James Bulger te kennen van vroeger, maar niet in verband met deze zaak. Het was dat jochie James Bulger die indertijd vermoord werd door twee tieners. Grote zaak in de media. Maar heeft hier dan weer niets mee te maken.

avatar van nathaniel177
4,5
De film Black Mass gaat over Whitey Bulger gespeeld door Johnny Depp

avatar van Kondoro0614
4,5
Kerst is officieel voorbij (al was het wel tweede kerstdag dat ik deze film opzette) en het is weer tijd voor de films die geen kerstsfeer bevatten. ‘The Departed’ viel vrij snel op aangezien hij in mijn lijst op Netflix stond en ik hem laatst nog een voorbij zag komen. Ik heb altijd met de vakanties een selectief lijstje aan ‘grote’ films die ik wil zien, en toevallig stond deze film op de eerste plek. Nu heb ik nog maar weinig werken van Scorsese gezien en misschien valt de film daarom ontzettend goed. Ik moet ook nog aardig wat beroemde titels van de beste man aanzetten, dus ik heb een goed gevoel wat er nog gaat komen.

“You got a nice suit at home or do you like coming to work everyday dressed like you're goin' to invade Poland?”

Ik ben eigenlijk best geïnteresseerd in deze film geraakt door de sterrencast. Iets wat me al meerdere keren is verteld, ook in mijn directe omgeving en iets wat ik veel las online. En wat een geweldige cast kent deze film! Mijn favoriete acteurs kwamen zeker tevoorschijn, vooral ‘Mark Wahlberg’ waar ik al best een langere tijd tegen op kijk. Niet dat ik acteur wil worden maar, ik kijk best vaak films met de beste man er in en het is zelde dat hij mij weet te vervelen! En uiteraard ook Matt Damon niet te vergeten, een geweldige acteur die het ook weer erg leuk deed in deze film. Leonardo DiCaprio als Billy vertoonde weer een rete sterke rol, en knalde goed binnen. En inderdaad ook ik kon in de eerste scenes deze twee niet uit elkaar halen! Voor de rest kunnen we nog wel verder de cast naar voren halen maar de rest deed het allemaal prima. Dit waren toch wel echt drie namen waarvoor ik wel de film snel aanzette. Oh, en natuurlijk de beeldschone Vera Farmiga die zelfs nog even mooi in lingerie naar voren kwam, mij hoor je niet klagen.

Het verhaal is erg leuk. We volgen een Ierse familie wiens zoon (?, dit kon ik niet meer heel goed terughalen) mee werkt aan de politie opleiding, om zich vervolgens te specialiseren tot een hogere unit om zo o.a. ze vader uit de gevagenis te houden. Ook DiCaprio zat op de opleiding maar word eigenlijk gedwongen om te infiltreren in de Ierse familie om zo hun praktijken naar buiten te halen en ze op te laten pakken. En wanneer Colin zich steeds hoger op werkt is DiCaprio bezig om aan de kant van de baas Frank te komen. En na een tragische schiet partij komen de heren lijnrecht tegen over elkaar te staan waarna het uit komt op een waar kat en- muisspel.

Ze moeten er allebei aanwerken om de zo geheten ‘rat’ op te doeken, Damon is natuurlijk de rat van de familie in het politie gebouw en DiCaprio is de rat die bij Frank rond hangt. Een heuse zoektocht en soms wat confrontaties komen dicht bij elkaar, en als ze dan onderling ook nog lopen te flikflooien met Madolyn (wat ze niet weten) komen ze echt wel vaak dicht bij elkaar. En dat maakte het soms wel eens spannend.

Ook na het zien van ‘The Departed’ kom ik er vaak achter dat mijn interesse in zo geheten maffiafilms toch wel hoog ligt. Ik kan altijd erg genieten van dit soort films en ik waardeer ze ook heel erg. Ik heb er nog aardig wat te gaan maar heb er ook al wel wat gezien, en ik verveel me eigenlijk nooit.

“You hear me, you two-faced faggot?”

Voor de rest is de film aardig strak gefilmd, passen alle lijntjes goed bij elkaar en heb ik me prima vermaakt. De film is ook wel hard, de ene dood na de ander en je krijgt het goed in beeld te zien. Ook mooi hoe ze bijvoorbeeld lachen op het moment dat ze een dame in het hoofd schieten, want ze viel grappig.. Ik moest er wel een beetje om lachen. Leuk, ludiek en hard!

Het einde was wel het punt waardoor ik niet volledige sterren geef aan deze film. Vooral het moment dat iedereen dood gaat vond ik best raar maar ook aardig wat cliché momenten. Hoe is Madolyn opeens zo boos op Colin terwijl ze nog niet eens het volledige achtergrond verhaal kent. En waar kwam Wahlberg opeens vandaan? Dat laatste vond ik dan stiekem ook best geinig, leuke come-back! Over het algemeen heb ik er niet mee zo erg veel over te zeggen buiten het feit om dat ik ontzettend heb genoten van deze film, en het voor mij bijna een ware topper was, heerlijk ik houd wel van dit soort films!

4.5*

avatar van boemboem27
3,5
Tjonge tjonge wat een cast en wat een goede film.
Spannend tot de laatste minuut.
Ondanks de lange speelduur vliegt de tijd voorbij.
Echte aanrader.?

3,5
Vermakelijke spannende film. En ja, ik had in het begin ook moeite om Damon en DiCaprio uit elkaar te houden. Maar dat heb ik wel vaker.... Wel fijn om te weten dat ik niet de enige ben dus!

avatar van martijn011
5,0
Het moet minstens een jaar of acht geleden zijn dat ik de film voor het laatst zag. Daarvoor minstens twee keer gezien, maar ik zag dat ik nog geen review geschreven had over deze film dus het leek me gisteravond een goed moment om de film nog eens te herzien na al die jaren.
Achteraf kan ik concluderen dat dit een absoluut meesterwerk is van Scorsese. Ik kan geen minpunten bedenken eigenlijk.

Alleen de cast al. Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio en Mark Wahlberg springen er wel in positieve zin uit, maar eigenlijk is iedereen geweldig. De film kent alleen maar grote namen en allemaal maken ze hun reputatie waar.
Het verhaal en de daarom heen hangende sfeer is fenomenaal. Na een kwartier staat iedereen op z'n plek en kan het kat- en muisspel tussen beide mollen beginnen.
Het tempo ligt erg hoog en zelden is een film van tweeënhalf uur sneller voorbijgevlogen dan deze film. Scorsese levert hier vakwerk van de bovenste plank en ik verhoog m'n score dan ook naar de volle vijf sterren, iets wat ik zelden doe.
Potentieel top tien materiaal.

4,0
jOERI schreef:
Ben ik de enige die moeite had om Damon en DiCaprio uit elkaar te houden in het begindeel?


Nee zeker niet.

4,5
Wat een goeie film,heb echt genoten.heb de film net gezien.wat een top cast .jack nicholson speelt ook al zo geweldig in deze film.hij speelt in veel meer top films.ik ben ook echt fan van jack nicholson zijn films.er zijn vrij weinig films met hem die ik niet leuk vind.en leonardo dicaprio heeft hier ook echt een geweldige rol in.hij speelt ook in aardig wat toffe films mee.en natuurlijk matt damon speelt het ook super.ook hij speelt in meer toffe films.en de rest van de cast speelt het ook super.en wat een geweldig einde, ook verassend en grappig.ja echt een top film.

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Toch niet helemaal de film die ik ervan gehoopt had, al is de stijl van Scorsese wel behoorlijk te herkennen. Gelukkig is dit niet een al te saaie misdaadfilm, en dat was nodig want normaal ben ik niet zo dol op dit soort films. Gelukkig blijft het allemaal vlot.

Dingen en trucjes zoals de draaiende camera en interessante camerastandpunten maken het dan ook wel een beetje af. Ook de achtergronden en locaties zijn soms echt top in beeld gebracht. Acteerwerk, van zo'n grote cast, viel me dan toch een klein beetje tegen.

De wat overdreven emoties die ze tonen (DiCaprio) weken hier en daar wat irritatie op. Ook die typische, onnodig grove dialogen van Scorsese passen vaak ook niet helemaal. Al dat geraas, getier en gevloek is soms zo opvallend dat het simpelweg niet grappig of leuk meer is. Alleen kinderachtig.

Nicholson is wel leuk, al had ik net iets meer van zijn rol verwacht. Als dat gevloek even opzij mocht, was er meer ruimte voor echt goed acteerwerk van Nicholson. Damon en DiCaprio spelen ook wel voldoende, al soms net iets te overdreven zoals ik al eerder zei. Wahlberg is verkeerd gecast, vooral omdat hij gewoon niet heel dominant is. Ook Farmiga weet niet heel veel van haar rol te maken en deed me denken aan een reality TV-ster.

Het blijft allemaal boeien, dat wel. Enkele geweldsuitbarstingen en meer detail doen de film dan ook behoorlijk goed. De finale en shootout trekken de film dan toch nog wel even over de streep heen, waarbij Scorsese er weer in slaagt toch een voldoende van me te krijgen.

Ook de opening van de film was weer erg leuk, vanaf het moment dat de barman en zijn dochter/bediende afgemaakt worden begint de film dan toch wel een beetje gas terug te nemen. Daar acteerde Nicholson ook echt goed. 151 minuten is een beetje veel voor een verhaal zoals dit, maar gelukkig zijn ze vrij snel om.

Het vermaakt, en enkele onverwachte momenten en plot twists zijn er gelukkig ook, al zijn de twistjes vaak een beetje voorspelbaar. Toch kan ik dit onmogelijk een onvoldoende geven. Leuk dat Scorsese iets 'hipper' is met dit filmpje.

avatar van Brabants
4,5
[iThe Departedi] is een Scorsese op z'n best. The Departed, gebaseerd op de thriller Infernal Affairs (2002) uit Hong Kong, is Scorsese's eerste gangsterfilm waarin geen Italiaans-Amerikaanse criminelen voorkomen. In feite speelt deze film zich af in Boston, waar de Ierse regering heerst. Na Goodfellas toch wederom een topper binnen het genre.

avatar van wimaroca
4,0
jOERI schreef:
Ben ik de enige die moeite had om Damon en DiCaprio uit elkaar te houden in het begindeel?


ja

(2 beste acteurs van het moment)

Wat een prachtige film van deze 3 top acteurs,en een top verhaal,
PS maar wat zou er in de brief gestaan hebben die DiCaprio gegeven had aan de therapeute?of heb ik dit gemist?

Gast
geplaatst: vandaag om 03:37 uur

geplaatst: vandaag om 03:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.