Independence Day (1996)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 145 minuten / 153 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: Will Smith, Bill Pullman en Jeff Goldblum
Releasedatum: 3 oktober 1996
Bekijk via Disney+
Plot Independence Day
"Don't make plans for August."
Gigantische buitenaardse schepen komen richting de aarde, en hangen boven enkele grote steden. Nadat een poging tot communicatie met de aliens tot niets leidt, komt David Levinson (Jeff Goldblum) er achter dat de aliens in minder dan een dag aan zullen gaan vallen. Nadat de grote steden compleet verwoest zijn door de buitenaardse schepen besluiten de overlevenden terug te vechten met behulp van een buitenaards schip dat enkele decennia geleden op aarde is neergestort.
Capt. Steven Hiller
Constance Spano
Albert Nimzicki
Marty Gilbert
Angelo2
Een blockbuster van jewelste. Destijds in de bios gezien en enorm genoten ven de EFX en over de top actie. Uiteraard viert het patriottisme weer hoogtij en wordt het hondje weer net op tijd gered maar dat mag de pret niet drukken. Puur vermaak.
ManuelGnR
Typische 'standaardfouten' als ik het zo mag noemen:
- overdreven patriotisme en Amerikaans heldendom zoals reeds genoemd, met zo'n standaard cliché speech van de held-president waarna iedereen massaal gelijktijdig juicht met zo'n muziekje eronder als simpel voorbeeld, bah..
- Will Smith die helemaal blij is dat hij een alien heeft neergehaald terwijl zijn volledige team zojuist afgeslacht is
- iedereen is blij met elke kleine of grote overwinning terwijl er ondertussen ook massaal doden vallen maar daar wordt volledig aan voorbijgegaan
- mensen noemen de film soms saai maar eigenlijk (of ik heb de laatste tijd teveel écht saaie films gekeken) gaat het nog veel te snel: de schepen zijn er ineens, ze verwoesten elke grote stad in een paar minuten film, het virus wordt snel bedacht en meteen ontwikkeld en uitgevoerd (terwijl dat niet zo gek geniaal is, met deskundigen en professoren die in Area 51 al 50 jaar een ruimteschip onderzoeken zou je daar meteen aan moeten denken, dat doe je als kijker van de film al), en zo kan ik nog wel even doorgaan..
Als ik dit zo opsom is mijn 2* nog vrij hoog.. De score hier (en op IMDb) verbaast me dan ook nogal... Maar het idee met die 'dreigende schepen' is leuk en het was voor mij toch wel een vlot filmpje dat gemakkelijk wegkijkt. En Will Smith ('look, without hands!') is toch altijd wel een prima acteur.
SnakeDoc
Dit is een verstand op nul film
Je moet gewoon kijken, en genieten.
ManuelGnR
'Verstand op nul' zegt dan toch wel wat over de kwaliteit? Zoals ik al zei, hij keek wel lekker weg maar om wat irritaties kon ik toch niet heen..
edje555
Gigantische vliegende schotels stelen de show .
inhoud en drama heeft deze film niet, het is 1 grote achtbaan-rit!
mischien was dat wel de bedoeling van Emmerich!
Een op en top pulpfilm en helemaal passend in het rijtje films dat Roland Emmerich geregisseerd heeft.
Het typische patriottisme van de Amerikanen, waar we toch altijd op kunnen rekenen om de wereld van de ondergang te behoeden, beleeft hier hoogtijdagen. Het verhaaltje is zoals zovaak een kapstok, om te kunnen uitpakken met spektakel. Dat laatste kun je wel aan Emmerich overlaten en daarmee zit het hier dan ook wel goed.
De geloofwaardigheid is verder ver te zoeken, maar desondanks kijkt het allemaal nog wel redelijk gemakkelijk weg en is dat op de een of andere manier niet echt storend. Will Smith speelt een prima rol en beseft dat zijn rol de nodige humor nodig heeft, waar hij dan ook glansrijk voor slaagt. Jeff Goldblum is de typische wetenschapper en is vooral lachwekkend door de gemakkelijke manier waarop hij met zijn computertje alles weet te vinden en op te lossen. Los daarvan acteert hij trouwens niet slecht.
Kortom een typisch voorbeeld van een film waar echt van alles mis mee is, maar die toch nog wel genoeg entertaint, om toch nog met een redelijke score thuis te komen.
Filmfan74
Deze film is absoluut mijn 'guilty pleasure'! Ik heb hem door de jaren heen diverse keren gezien en hij blijft leuk, vooral omdat hij zo vreselijk fout is. Die tenenkrommende rol van Bill Pullman als president, de flauwe grappen, de dronkelap die op het einde onder aanzwellende violen de held wordt. Ik kan er niets aan doen, ik kan hier met schaterlachen van genieten
m1chel
- 1948 berichten
haguewarrior
Dit is nou typisch een film die al 50 maal op tv is geweest maar die je zomaar als je niets te doen hebt weer met half ook gaat kijken. Kijkt makkelijk weg, sentiment, good guys en bad guys (aliens), aktie, will smith die perfect is gecast in soort 'bad boys' rol, hier en daar wat humor,cliche personages en toch wel happy end en weinig diepgang. Maar alles bij elkaar mooi spectakel van gemaakt en voor elk wat wils..ga vanavond wellicht toch weer met half oog kijken.
Heester
Zijn we er klaar voor jongens? Het is weer tijd om de DVD uit je stoffige kast te halen.
bierbak
Erg gepast dat ze deze film op de 4de juli uitzenden trouwens.
JeanReno
Leuke actie / s.f. film die geen moment verveeld .
Jeff Goldblum was ook leuk . Deze film is uit 1996 en heb ik nog op vhs tape , verwacht geen spectaculaire special effects hoogstandjes maar hij is wel leuk .
White Trash
Helemaal mee eens.
mrkos
Dat stukje dat zijn pa in dat schipt vliegt, haha amateuristisch stukje zeg, geen enkele emotie te bekennen bij die zoon. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Voor de rest een leuke film. Alleen dat stukje viel me in het bijzonder op.
RuudC
Big budget pulp. In feite is Independence Day niet meer dan een klassieke SF actiefilm in een luxe jaren negentig jasje. De overeenkomsten met een klassieker als War of the Worlds liggen er heel dik bovenop. Grappig dat in beide verhalen bacteriën en (computer)virussen de ondergang betekenen voor de aliens.. Zo heel rampzalig vind ik de effecten niet. Ze waren heel goed voor die tijd en zelf vind ik de gebruikte miniaturen overtuigender dan de meeste moderne CGI.
Roland Emmerich is een wisselend regisseur die vaak de grenzen opzoekt wat betreft over de top vermaak, pulp en sentimenten. Ook hier gaat hij ver. Het over de top gedeelte wordt soms erg kazig, zoals sommige scenes van de laatste luchtslag. Alleen de pro-Amerikaanse sentimenten jeuken. Het openingsshot op de Amerikaanse vlag op de maan was overbodig. Het uitroepen van de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag als internationale feestdag ging me eigenlijk eveneens te ver. Allemaal onnodig vlaggewapper.
Voor een pulpfilm heeft Independence Day een flinke trukendoos ter beschikking. Het is een heel dynamische film met redelijk veel actie en een flink aantal leuke scenes ter afwisseling. Voor het oog is er genoeg: veel vliegtuigen, UFO’s etc. Het is even explosief als een gemiddelde Michael Bayfilm. Toch kan ik me er niet heel erg aan storen, omdat het niet buitenproportioneel aanvoelde. Het acteerwerk is in veel gevallen overdreven. Jeff Goldblum blijft voor ondergetekende een prima acteur en zet hier wellicht als een van de weinige nog iets serieus neer. Will Smith is een over emotionele ijzervreter. Het is een redelijk vergelijkbare rol als die in andere actiefilms. Anyway, wat alien invasionfilms betreft, blijft dit toch een erg goede. Dat het grotendeels over de top is, neemt weinig tot geen plezier weg, tenzij je je er echt aan zou storen. Je moet er natuurlijk wel een korreltje zout bij nemen. Gedurende de bijna twee en een half uur heb ik me nauwelijks verveeld. Een terechte nineties blockbuster.
m1701
pfff wat een saaie film
na 1,5 uur heb ik em ook maar afgezet, duurde echt veels te lang.
De SF films van tegenwoordig zijn veel spannender en hebben heel wat meer actie.
Special effects waren niet eens zo slecht
2,5* omdat ik maar de helft heb gezien
bvonk
In 1996 echt veel te vaak gezien en daardoor ook niet meer leuk om naar te kijken, veel te voorspelbaar. Omdat ik de film toen zo mooi vond blijft de 4,5 wel gewoon staan.
davert89
Deze heb ik vroeger als kind grijs gekeken, en nog kan ik met plezier naar deze film kijken. Het Amerikaanse nationalistische gevoel druipt er natuurlijk af, maar dat hoort ook gewoon bij deze epische film. Klassieker!
Decec
Heester
Haal die emoticon maar weg.
Jammer dit dat er altijd een sequel moet komen..
RuudC
Je hoeft 'm niet te zien hoor.
Ik ben er stiekem ook wel gelukkig mee. Ik ben wel benieuwd hoe de aliens wraak gaan nemen.
Herzien op blu-ray. De ultieme popcorn-film, deze SF-nonsens van regisseur Roland Emmerich. De tand des tijds is niet bepaald doorstaan, getuige een hele reeks nogal doorzichtige trucages en verhaalelementen, maar toch is de film nog steeds zeer vermakelijk. Dit is vooral te danken aan de leuke cast en de overtuiging waarmee alles wordt gebracht. Wanneer je een dergelijk belachelijk script verfilmt is dit de manier om het te doen. Effectieve en belachelijke scenes wisselen elkaar in hoog tempo af, ondersteund door veel vlaggewapper, over de top speeches en dik aangezette heroïek. Het maakt allemaal niet uit. Of je gaat mee in het opgepompte spektakel, of je haakt af. Beste dialoog van de film, en tevens de beste motivatie die ik ooit uit de mond van een buitenaards wezen heb gehoord in een film: "What do you want us to do?" "Die...".
shamn
Deze film vroeger als klein jongetje zo vaak gezien, vond het echt een super film. Zag hem vorige week op videoband in de kringloopwinkel liggen en kon hem niet laten liggen voor 10 cent. Binnenkort maar weer kijken, uit pure nostalgie ga ik hem weer helemaal geweldig vinden.
SENGOK
Jeugdsentiment met veel spektakel + spanning + indrukwekkende alien-schepen.
Lewis-06
een ongeloofwaardig verhaal...
ik ben het met je eens dat de sciencefiction hier ongeloofwaardig overkomt..
martijn011
- 2034 berichten
Heb al redelijk wat films gezien van Emmerich dus ik wist al wel dat zijn films garant staan voor spektakel. Had deze klassieker nog niet gezien en aangezien ik meestal wel te porren ben voor een spektakel- en rampenfilm als deze had ik er wel zin in.
Ik was zeer benieuwd naar de special effects, vooral omdat de film uit 1996 komt. Was een beetje huiverig voor slechte kwaliteit waardoor films als deze meestal één brok ergernis veroorzaken.
Gelukkig heb ik me nergens aan gestoord en vond ik het zeer positief!
Verder is deze film typisch de film die ik verwachtte. Een hoop ongeloofwaardig spektakel, maar toch wel redelijk vermakelijk, ook al hebben we dit vaker gezien.
Verrassend minpuntje was toch wel het acteerwerk van Will Smith, ben veel beter van hem gewend. Vond hem nogal overdreven overkomen.
Voldoende!
PEN15
ooh en hoe grappig is het eigenlijks dat zo n virus uit de jaren 90 een gigantisch schip vol met buitenaards leven kan platleggen.. belachelijk als je erover na denkt
Ghehe, dat moet wel een word95 virus geweest dat slechts overdraagbaar was via floppyverkeer. Verder: irritante nationalistische Amerikaanse pulpfilm uit de Clintonjaren.
m1chel
- 1948 berichten