Independence Day (1996)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 145 minuten / 153 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: Will Smith, Bill Pullman en Jeff Goldblum
Releasedatum: 3 oktober 1996
Bekijk via Disney+
Plot Independence Day
"Don't make plans for August."
Gigantische buitenaardse schepen komen richting de aarde, en hangen boven enkele grote steden. Nadat een poging tot communicatie met de aliens tot niets leidt, komt David Levinson (Jeff Goldblum) er achter dat de aliens in minder dan een dag aan zullen gaan vallen. Nadat de grote steden compleet verwoest zijn door de buitenaardse schepen besluiten de overlevenden terug te vechten met behulp van een buitenaards schip dat enkele decennia geleden op aarde is neergestort.
Capt. Steven Hiller
Russell Casse
Constance Spano
Albert Nimzicki
Marty Gilbert
Toch opvallend voor een film van bijna 20 jaar oud dat de effecten uit die tijd toch veel beter waren dan veel recentere films. Independence day is een blockbuster uit de 90's die de tijd zeker kan doorstaan. Vooral een episch verhaal met veel actie, de nodige oneliners en de president van de VS die het allemaal zelf wel zal komen oplossen. Leuke popcorn dus en op zich wel goed gemaakt. Maar verder is het natuurlijk geen hoogstaande cinema. Er zal wel wat jeugdnostalgie in meespelen. Heb er toch nog van kunnen genieten.
Curry
@John Barry haha ik weet anders nog wel dat ik me destijds kapotschrok in de bioscoop tijdens die laboratoriumscenes als die wetenschapper ineens tegen die wand gekwakt wordt, PEACE.......NO PEACE
VforVictor
vandaag nog maares gekekken, blijft een vemakelijke film, een vd betere in zn genre
Erick1985
Vind het altijd zo jammer dat ze véél méér uit een film met een zeer facinerend onderwerp als deze hadden kunnen halen. Waarom altijd die afgezaagde getto humor? Die nonchelantheid... dat vind ik altijd zo'n afknapper of films als deze. Maarja, toch 4 sterren.
rcuppen79
Het verhaal van Independence Day leest zich als een goedkope B-film met de nodige clichès en een voorspelbare afloop. Maar wie had ooit kunnen beseffen dat dit gegeven uiteindelijk zou uitgroeien tot één van de grootste kaskrakers van de jaren ’90. Dankzij een uitgekiende marketingcampagne groeide de film uit tot een enorme hype en verbrak ze tijdens haar release alle records. Na een week bracht de film in de VS al 100 miljoen dollar in het laatje (de eerste film die dat presteerde).
Het helpt ook dat de film er voor z'n tijd indrukwekkend uitzag met uitstekende trucages, waarbij complete wereldsteden in as werden gelegd. De eindstrijd tussen de menselijke strijdkrachten en die van de aliens is eveneens indrukwekkend in beeld gebracht en ziet er tot op de dag van vandaag nog overtuigend uit. De film staat zoals gezegd bol van de clichès, maar is niettemin uiterst amusant.
Naast de bioscoopversie van 145 minuten bestaat er een verlengde versie van 153 minuten waarbij de relatie tussen ex-piloot Russell Casse (gespeeld door Randy Quaid) en z’n drie pleegkinderen wat meer uitgediept wordt.
royals
Blijft één van de leukste sci-fi blockbusters allertijden. Genoeg actie, humor en avontuur om je twee uur te boeien. Dit soort films zijn er zoveel gemaakt maar zelden echt goed. Deze is een uitzondering.
wood23
Misschien een rare vraag opeens maar kan iemand mij vertellen hoe het komt dat de ene film van een regisseur heel goed is,en de andere film van dezelfde regisseur heel slecht is?
.Dat heb ik nooit helemaal begrepen.
.Want dit is een geniale film maar als godzilla bijvoorbeeld is ook van Roland Emmerich is gigantisch slecht
kimberlyVD
.Dat heb ik nooit helemaal begrepen.
Het is toch niet omdat je één nummer van een bepaalde artiest geweldig vind, je de rest ook goed vind? Of omdat je de colaflesjes van haribo lekker vind, hoef je daarom de beertjes van hetzelfde merk toch niet lekker te vinden...? Lijkt me vrij logisch eigenlijk...
psycholamp
- 1960 berichten
.Dat heb ik nooit helemaal begrepen.
Ik kijk dan weer liever Godzilla en er zullen ongetwijfeld mensen zijn, die ze allebei vreselijk vinden of juist goed. Dat is een kwestie van smaak. Ligt niet bij of aan de regisseur iig, ligt aan jouw eigen smaak.
bertito
Toendertijd in de bioscoop gezien, en wat heb ik genoten. Nu, voor het eerst na 19 jaar, teruggezien. Wat opvalt is het fijne b-film gevoel van de sci fi film uit de jaren 50. De exploitatie van het buitenaardse gevaar, waar de film op drijft, is heerlijk evident.
De belichting van de acteurs is ook prachtig gedaan, heel klassieke oplichtende gezichten, en superscherp.
Ik kreeg kippenvel van de ruimteschepen die grote schaduwen op aarde werpen.
Wat was Will Smith toen nog een jonkie, met goddelijk lijf :-p De bromance tussen Will Smith en Harry Connick jr krijgt een overduidelijke homoseksuele ondertoon mee, inclusief verkapt huwelijksaanzoek. Roland Emmerich laat zijn seksuele voorkeur niet geheel ondersneeuwen
Lkw
Spannend, maar boordevol typisch Amerikaanse, over-romantische subplotjes en uitermate heldhaftig bedoeld gezever. Daardoor af en toe nauwelijks mijn eten binnen kunnen houden.
Phantasm
Niet echt goed en niet echt slecht, leuk om een keertje gezien te hebben.
Flipman
Kondoro
Independence Day
Wat een heerlijke Sci-Fi film is dit!!! Echt, dit vind ik nou gaaf.. Je zet Independence Day aan en ik zit te genieten hoor. Het lijkt bijna wel dat Michael Bay dit heeft geregisseerd.. Zoveel explosies
! Nee, de actie was ook wel heerlijk in de film en uiteraard moest de geweldige stad New York weer vernietigd worden .... nee, ik vond de film zeker geslaagd en ik vond hem kwa tijd geslaagd.
Will Smith speelde hier echt een hele vette rol. En hij deed het uiteraard ook goed. Bill Pullman acteerde uiteraard ook goed. Jeff Goldblum ook. Hij heeft al in veel 'grote' films gespeeld, een goeie acteur is Jeff Goldblum. Mary McDonnell deed het ook oké, maar kwam er niet zovaak in voor.
Het verhaal was goed. Leuk om te volgen en er zaten ook zeker sterke momenten in. Het concept is ook heerlijk. Geweldig hoe ze opzich die schepen hebben gemaakt hoor. Wow. Opzich is dit 1 van de betere Sci-Fi films, of misschien wel de beste in de jaren '90. Zelfs in 2015 kunnen veel Sci-Fi films hier nog niet aan tippen. Geweldig! Ik heb me zeker vermaakt en ik denk dat het een top 10 nummer word.
dvdfreak123
Heerlijke film. Let,s whoop E.T's ass
bevat vele cliches en zo maar dat kan de pret niet drukken. Heerlijke actiescenes, zeer leuke humor en voor die tijd toch ook al zeer goede effecten toch weer zeer genoten van deze Emmerich film.
Ste*
- 2072 berichten
Weet niet wat het is, maar ik vond het eigenlijk niet zo heel leuk. Misschien omdat ik 'm toch nog beter in m'n geheugen had dan ik dacht, misschien omdat de personages en verhaallijntjes allemaal wat matig zijn, met écht teveel plot-onzin (zelfs voor mij, normaal gesproken kan ik dat allemaal wel door de vingers zien in dit soort films).
Soms weet het spektakel de boel nog een beetje te redden, maar de kwaliteit van de SFX is wel enorm wisselend. Je bent je er ook heel bewust van dat je naar een verfilmd script zit te kijken, door het overvloedige gebruik van flauwe oneliners, brakke pogingen tot humor, en matige karakters.
Dus ja, destijds vast hoogst vermakelijk en best nog goed, tegenwoordig wil het allemaal niet meer zo.
N00dles
Destijds in de bios was het een stoere jongensfilm, met top-notch special effects en prima actie.
Nu is het gewoon een macho-rampenfilm met debiele one-liners en een stompzinnig, flinterdun plot, waarin de VS single-handedly een alien-invasie weet te stoppen.
Qua effecten is het een hit or miss; sommige shots hebben de tand des tijds redelijk doorstaan, andere shots zijn hopeloos verouderd.
Dus ja, vooral visueel leuk met een hoop loze poeha eromheen.
John Milton
Dus ja, vooral visueel leuk met een hoop loze poeha eromheen.
Ik kan me zelfs herinneren hoe boos ik was dat ik niet naar de première 'mocht', omdat we de volgende dag op vakantie gingen. 'maar dit is de grootste film in jaren!' - ach, ik was zestien.
j0enne
Nee, die Roland Emmerich behoort niet tot m'n favoriete regisseurs met maar één voldoende uit vijf.
DVD-T
Wat een fun ride is en blijft dit zeg. De chemie tussen de acteurs, de actie, het verhaal. Het plezier druipt er gewoon van af. Logica is vaak ver te zoeken, maar staat nergens in de weg van het plezier wat ID bied. Een perfecte blockbuster.
misterdhdh
Had er toch meer van verwacht. Verhaal op zich is niet echt zo bijzonder, maar wel leuk. Uitwerking kon mij toch niet altijd overtuigen. Effects waren wel goed voor zijn tijd, denk ik. Acteerwerk was ook goed, en Smith speelt een aardige rol. Film begint goed en is eigenlijk wel enorm boeiend om te zien hoe snel het schip alles kon verwoesten. Natuurlijk allemaal weer te Amerikaans. Natuurlijk is Amerika weer de grote held, en wappert de Amerikaanse vlag voldoende tijdens de film. Wel een leuke verwijzing naar de Belgen. Toen de hele stad verwoest werd en er nog palmbomen recht stonden was toch wel een spijtige fout, ook de overleden presidentsvrouw wordt snel vergeten en is niet echt een meerwaarde. Over hoe het schip en de aliens uitgeschakeld worden verpest voor mij een groot deel van de film, het virusgedeelte vond ik maar niks. Het drama-gedeelte kon niet altijd overtuigen, net zoals sommige acties.Misschien allemaal iets te langdradig en op sommige momenten wat saai.Heb niet zo veel genoten van dit filmpje. Al zal hij voor zijn tijd wel indrukwekkend zijn geweest. Nu heb je betere films in zijn genre waar ik meer kan van genieten. Ik vind Emmerich wel een goed regisseur, sommige van zijn films vind ik echt goed, deze kon ik iets minder waarderen, maar hij is zeker niet slecht en op de sommige momenten bijzonder sfeervol.
3/5
***
CorvisChristi
Toentertijd met veel bombarie ontvangen met o.a. een veelbelovende teaser-trailer, blijkt dit toch een tegenvaller van wereldformaat.
Het ontaardt uiteindelijk in een infantiele en vervelende rampen-SF-film met kinderachtige dialogen/one-liners, irritant familie-gedoe inclusief hond, overdreven en vervelende actie-scenes en ga zo maar door.
Voeg daarbij het verschrikkelijke patriottistische 'kijk Amerika eens goed zijn'-tintje en je hebt een baggerfilm als eindresultaat.
Ontzettende tegenvaller die volgend jaar zowaar een vervolg krijgt. Op basis van de trailer weet ik al dat ik daar mijn tijd niet aan ga verspillen.
tbouwh
Het moest er dan toch eindelijk eens van komen. Na 20 jaar is het vervolg op Independence Day op komst, en ik kon het toch niet langer verkroppen deze film nog niet gezien te hebben. ID heeft toch een grote cultstatus, en was zodoende al lang bekend bij mij. Ik had echter nog nooit de moeite genomen. Het moet gezegd; ik begrijp de cultstatus wel. Amerikaanser, epischer en grootser dan dit kan bijna niet, zeker wanneer je het afzet tegen de periode waarin de film is gemaakt. De effecten zijn voor die tijd best indrukwekkend. Aliens en massieve ruimteschepen worden goed in beeld gebracht. De kijker wordt geconfronteerd met een serie actie, humor en explosies rondom een tamelijk eenvoudig plot. Het had zo een product van Michael Bay kunnen zijn. Desondanks vermaakte ik mij toch aardig; Independence Day duurt lang, maar weet toch de gehele speelduur wel te blijven boeien. De cast puilt uit van de bekende namen. Uitblinkers zijn er niet echt, tegenvallers ook niet. Ik vond Will Smith wel leuk, begrijp wel dat hij zijn goede naam gedeeltelijk of geheel aan deze film te danken heeft. Waar ik me wel aan stoorde was het Amerikaanse over de top-gehalte en nationalisme; bepaalde aspecten konden gewoon echt niet. Normaal zou ik dat dan weer door de vingers zien (categorie White House Down), omdat het hier toch bovenal om het amusement draait. Hier ging het mij echter iets te ver af en toe. Cliches waren niet aan te slepen, humor was soms leuk maar soms ook te flauw. Staat tegenover dat e.e.a. wel weer bijdraagt aan het iconische gehalte van deze film, hij zal me toch wel bijblijven als een stukje nostalgie, vergelijkbaar met Jurassic Park (al is die vele malen beter).
3,5* op amusementswaarde, doorstaan van de tand des tijds en knap visueel geweld.
Bantavoer
Twintig jaar geleden in de bioscoop gekeken en man. Toen zat ik op het puntje van de stoel en gisteravond weer, maar dan op DVD. Goede cast, hoewel ik Brent Spiner als verstrooide professor wel minder vond. Als Data bij Star Trek is hij subliem. Verder, een goed verhaal en special effects mogen er ook zijn. Voor je het weet, zie je de aftiteling. Ondanks dat het bijna 2½ duurt.
TMP
Een behoorlijk slechte film van Emmerich. Overdreven nationalisme, een slap en beroerd uitgewerkt verhaal boordevol clichés en flauwe dialogen, geen enkel interessant personage en matig acteerwerk. Het enige dat nog wel acceptabel is, is het visuele aspect. Ik kan geen film bedenken waarin zo'n kleurloze Amerikaanse president wordt neergezet. Een president die vervolgens ook nog eens voor gevechtspiloot moet doorgaan... Verder zitten er nog enkele grappig bedoelde personages in, zoals Davids vader en de alcoholistisch Vietnam-veteraan, die echter enkel irritatie opwekken. Alles bij elkaar te slecht om nog enigszins te kunnen vermaken en qua speelduur ook aan de lange kant.
Beertje45
IH88
“All right, you alien assholes! In the words of my generation: Up... YOURS!”
Bombastisch, luidruchtig en zo patriottistisch als het maar zijn kan maar ook nog steeds ontzettend vermakelijk. Independence Day volgt het vaste stramien van de standaard actie/sci-fi film maar voelt door de kleurrijke personages, de sterke acteurs, de mooie actiescènes, de humoristische dialogen en het op zich wel interessante verhaal toch fris en nieuw aan.
Natuurlijk worden er weer alleen Amerikaanse steden kapot gebombardeerd en natuurlijk moet het uiteindelijk magische plan om de aliens te verslaan van de Amerikanen komen, maar als je jezelf daar over kan zetten wordt je getrakteerd op een blockbuster met vele pluspunten. Smith doet zijn ding en dat is veel schreeuwen en oneliners droppen. De sterkste acteurs zijn Hirsch en Goldblum als vader en zoon en ik had uren naar hun gekibbel kunnen luisteren. Pullman is ook wel leuk als Amerikaanse president maar soms gaat het patriottisme bij hem wel wat over het randje. Quaid heeft ook een leuke rol als dronken piloot en vooral op het laats mag hij helemaal los gaan. Subtiel kan je Independence Day niet noemen maar door de acteurs, de mooie special effects (de aliens zijn best angstaanjagend) en heel veel jeugdsentiment heeft deze film toch een klein streepje voor.
Opnieuw gekeken met het oog op de release van deel 2 deze week. Tof om 20 jaar na dato een vervolg te krijgen dat hopelijk recht doet aan een sterk origineel. Want Independence Day is gewoon nog steeds cool. De effecten zijn een tikje gedateerd, maar ik zie nog altijd liever de schaalmodellen dan zoals in huidige blockbusters een overdaad aan CGI effecten waardoor het soms helemaal too much is.
De spanningsboog is nog altijd sterk, zeker in het eerste uur en de snoeiharde actie in het tweede deel houdt het allemaal enorm boeiend en vermakelijk. De cast is meer dan prima en ondanks dat de film een paar zinloze subplotjes kent (met de first lady en de vrouw van Will Smith, saaaaai en nep) blijft het een heerlijke tijdloze blockbuster.
4* stonden en blijven staan.

Independence Day: Resurgence
2016