Independence Day (1996)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 145 minuten / 153 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: Will Smith, Bill Pullman en Jeff Goldblum
Releasedatum: 3 oktober 1996
Bekijk via Disney+
Plot Independence Day
"Don't make plans for August."
Gigantische buitenaardse schepen komen richting de aarde, en hangen boven enkele grote steden. Nadat een poging tot communicatie met de aliens tot niets leidt, komt David Levinson (Jeff Goldblum) er achter dat de aliens in minder dan een dag aan zullen gaan vallen. Nadat de grote steden compleet verwoest zijn door de buitenaardse schepen besluiten de overlevenden terug te vechten met behulp van een buitenaards schip dat enkele decennia geleden op aarde is neergestort.
Capt. Steven Hiller
Constance Spano
Albert Nimzicki
Marty Gilbert
mcdaktari
zo ineens 2,0 sterren? op je youtube account geef je hem een veel hogere score, beetje vreemd.
davidz352
Weer een lekker rampenfilmpje. Ben er wel fan van. Natuurlijk moet je het script niet al te serieus en alles is weer verschrikkelijk Amerikaans. Geen topper, maar toch 3 sterren.
Awake78
Ik snap niet dat iedereen zo valt over het veramerikaansde van de film. Hij heet nota bene 'Independence Day'. Vind je het gek dat het dan niet over de jaarlijkse trek naar Mekka of de Bloody Sunday in Ierland gaat?
Ook is deze prent 'gewoon' Hollywood en ligt alles er dik bovenop, als je daar niet tegenkunt moet je gewoon lekker andere films gaan kijken. Met zo'n titel weet je wat je kunt verwachten. Ik vond hem gewoon top! Helemaal toen ik een jaar of 15 was. Lekker rang, pats, boem alles naar de klote en special effects die helemaal nog niet zo slecht waren. Humor, drama, romantiek, alles zit erin. Waarom gezever om niets?
tobiasrooth
ooh en hoe grappig is het eigenlijks dat zo n virus uit de jaren 90 een gigantisch schip vol met buitenaards leven kan platleggen.. belachelijk als je erover na denkt
Betamax
Mooiie effecten en wel spannend.
Jammer genoeg rammelde het verhaal aan alle kanten.
Toch wel 3 sterren waard
*Thijs*
@Cinefiel1984
Dat is mijn reden om deze film een 5* te geven....... er zijn bij mij maar weinig films die ik meer dan 2x kan zien.... deze heb ik al 10x+ gezien en verveeld nog steeds niet
Same here! 4*
IronHide
Gewoon een echte popcorn film!
Dan heb je een grote bak
. Het is nogal een flinke zit. Op imdb staat er nog 2 delen aankomen. Ik vraag het me af.
SnakeDoc
Vind dat deze film echt onder gewaardeerd wordt.
3,29 is echt wel heel slecht!
Ik heb dit toch altijd als een fantastische film ervaren.
Ook al super vaak gezien, maar ja ... hij wordt ook elk jaar wel 2 keer uitgezonden.
Hij verdiend in iedergeval een hoger gemiddelde.
Verhaal is prima, (spannend) en er gebeurd voldoende.
Er wordt ook prima gespeeld.
Tijd voor een top 250 plaatsje vind ik

erik neuteboom
Welk een pathos en nationalisme, het lijkt wel een promo film van de Republikeinen! Hoewel er veel actie is, de film is gelardeerd met spectaculaire beelden en er ook wel spanning is te bespeuren vond ik deze film behoorlijk tegenvallen vanwege het irritant hoge "over-the-top Hup Amerika entertainement" nivo. Inderdaad een popcorn film maar dan zonder zout ...
GrimReaper
Will Smith vind ik echt ellende om naar te kijken met z'n overdreven popiejopie gedoe.
Hij alleen in een SF film haalt de film al een ster naar beneden.
Actie en special effect zijn wel oké, maar veel te weinig aandacht besteed aan de achtergrond van de Aliens.
stfuympos
Dat is zn rol om de film luchtig te houden!
Hij alleen in een SF film haalt de film al een ster naar beneden.
Als iemand mij zo iriteert zal ik niet eens overwegen om een film van hem te gaan zien!
maar veel te weinig aandacht besteed aan de achtergrond van de Aliens.
AGE-411
Dat vind ik nou een belachelijke opmerking.
Heb je aanwijzingen dat hier Republikeinse inmenging in zit?
Kan me dit moeilijk inbeelden. Denk bijvoorbeeld aan de regisseur: Roland Emmerich. Dat is zelf geen Amerikaan! En zeker geen republikein! Hij pompte bijvoorbeeld $150,000 in de campagne van Hillary Clinton.
moviemafketel
- 19752 berichten
Elke democratische President had toch ook wel alles geprobeerd om van die Aliens af te komen en op dezelfde manier als de Republikeinen dit zouden doen. Denk niet dat het veel zin had gehad om eerst om de tafel te gaan zitten met de Alien-leiders lol. Trouwens de hele wereld hielp mee op een bepaald moment.
erik neuteboom
Ik doel op het feit dat men bij de Republikeinen graag appelleert aan een nationaal gevoel op een pathetische manier, dit om van hieruit makkelijker (veelal ) jonge mensen te laten vechten tegen een vijand ter verdediging van de belangen in de wapen industrie en de olie. Dat de regisseur niet Amerikaans is en dat in deze film de vijand buitenaards is doet niet ter zake, het gaat mij om de sfeer in de film, vandaar mijn cynische verwijzing.
Pierre1965
Ik waardeer deze film om zijn enorm spectaculaire aspect.
Daardoor stoort het Amerikaanse nationalisme me niet.
Het past wel in deze film.
Opvallende feit is dat ik elke keer tot mijn verbazing geamuseerd ID afkijk als hij word uitgezonden.
Muggsy
De cast is een soort schaalmodel van de inwoners van de VS en dat zullen we geweten hebben. Zelfs de bijrollen zijn tot de nok toe gevuld met zuivere stereotypes. Will Smith als de Afro-Amerikaanse maverick met in elke scène een grappige oneliner stelt uiteraard niet teleur, hij leeft dan ook voor dit soort rollen en is compleet in z'n element.
Goldblum was behoorlijk maar diens karakter van 'underachieving scientist' die net op het moment van de film tot heroïsche daden in staat is was er nog geen klein beetje over. Hoe hij op een diefje de buitenaardse signalen kan begrijpen en omzetten in een tijdslimiet waarbinnen de aanvallen zullen plaatsvinden is al bijna even stompzinnig als zijn uiteindelijke oplossing met het virus.
Natuurlijk hebben we ook nog een joods personage nodig dat over alles blijft doordraven, evenals een irritante homoseksueel, een over-heroïsche president, een dronken hillbilly en een paar doden die je tot op de seconde kan voorspellen (Harry Connick Jr. was al een 'dead man walking' op het moment dat hij die sigaar aanstak en ook Mary McDonnell's heengaan zag je van ver aankomen).
Bertje Pacino
Ik heb hem nu 50 keer gezien en hij gaat nog niet vervelen. Ik kan niet wachten op deel 2 en 3.
Al DeNiro
De allereerste spektakel-film die ik als jonge kerel in de bios heb gezien.
Het liet toen zo'n enorme indruk achter op mij (reusachtige ruimteschepen op bios scherm!) dat deze film voor mij altijd speciaal zal blijven.
Dan maakt het ook niet meer uit of het verhaal te nationalistisch of patriotistisch is, de humor flauw en de special-effects achterhaald.
adr
Geweldige science-fiction blijft goed.
beamer aan,versterker open en genieten maar
Peter Ho
Ik herinner deze film zo goed als een gigantische monster die me toen naar de bioscoop trok en ik was toen compleet weggeblazen door de special effects. Het verhaal vond ik ook bijzonder over aliens, nog nooit eerder gezien (ik niet tenminste
Nu ik deze weer eens terugkijk, is de monster veel kleiner geworden dat ik die gewoon in de plee wil doorspoelen. Enkele special effects zijn oke, maar dat was het ook. En het verhaal is ook niet meer zo interessant zoals het was. Alleen leuk om een keertje op TV te kijken, meer niet.
tukkerstein
Alleen leuk om een keertje op TV te kijken, meer niet.
Nee, in de bios draait-ie niet meer, dat klopt.
Metalfist
We've always believed we weren't alone. On July 4th, we'll wish we were
Independence Day is zo'n film die ik wel van naam kende maar waar ik eigenlijk bitter weinig van wist. Ik had hem ooit eens opgenomen toe hij op televisie kwam maar zoals zo vaak bij mij pleeg hij virtueel stof verzamelen op de decoder en kwam het er maar niet van om de film te zien. Toen ik een aantal dagen geleden ziek werd, had ik opeens een zee van tijd maar wanneer je een zware kop hebt, wil je iets gemakkelijk zien. Ik dacht dat Independence Day daar wel aan ging voldoen.
Ik had gelijk want de film is luchtig popcornvermaak geworden. Emmerich doet waar hij goed in is en dat is rampen/alienfilms maken die er erg netjes uitzien en daar is Independence Day geen uitzondering op. Visueel is dit dus zeker en vast wel de moeite want alles ziet er gelikt uit. De aliens zelf vallen wel mee, een probleem dat ik vaak heb bij buitenaardse wezens is dat ze zo ongeïnspireerd overkomen maar hier is dat niet noodzakelijk het geval. Op zich zien de aliens er wel buitenaards maar het is vooral de toevoeging van het pantser en dergelijke dat ik wel kon waarderen. Ik zei daarjuist al dat Emmerich doet waar hij goed in is en die status heeft hij met reden gekregen door films zoals 2012, Godzilla, Stargate en The Day After Tomorrow. De man gooit er altijd een serieus budget tegenaan maar weet er altijd ook wel iets moois van te maken. Zo zien de aanvallen er redelijk geloofwaardig uit, let op de nadruk op het woord 'redelijk', maar vooral tijdens het einde waar Goldblum en Smith in het vijandelijke schip zitten, ziet het er allemaal goed uit. Nog zo'n kenmerk van de films van Emmerich is dat hij in zijn films vaak nogal bizarre personages steekt. Ik denk meteen aan Woody Harrelson in 2012 en Independence Day kent dit in de vorm van Randy Quaid die de rol van Russel Casse vertolkt. Cliché zoals iets, net zoals praktisch heel de film maar het geeft toch een zekere vorm vermaak aan de film. Het plot wordt nergens hoogstaand en zit af en toe vol met stommiteiten (o.a. de vrouw van Hiller die er in slaagt in een tunnel te overleven terwijl die ontploft door zich in een bezemkast met een open deur inclusief kind en hond te verstoppen) maar film hoort nog altijd vermaak te zijn en Emmerich slaagt er hier als het ware uitstekend in. Independence Day is dan ook alles wat je van een Amerikaanse film kunt verwachten. Pakweg een 60 one-liners (de ene al beter dan de andere), Amerika dat heel de wereld red en dat op een lekker chauvinistische manier. Ik wil niet negatief klinken, anders zou ik de film ook geen dikke voldoende geven, maar het is nu wel eenmaal zo. Ach, maar ergens geef ik Emmerich toch geen ongelijk dat hij zijn films stuk voor stuk op deze manier maakt. Als iets niet kapot is, ga je het ook niet maken natuurlijk.
Ik wist eigenlijk niet dat Will Smith hier ook nog in meespeelde. Het duurt eventjes eer hij in de film verschijnt maar eens hij er is, is het er wel weer op. Ik leerde hem voor het eerst kennen in The Fresh Prince of Bel-Air en sindsdien ben ik hem nog veel meer tegen gekomen in films maar elke keer weet hij zijn rol toch een zekere leuke factor mee te geven. Het is allemaal ontzettend corny, het patriottisme spat van het scherm af maar toch vliegt de film met iets meer dan 2 uur voorbij. Smith is zonder twijfel de bekendste kop in de film maar dat betekent niet dat de rest van de acteurs er niets van bakt. Bill Pullman is wel de meest ongeloofwaardige. Geen idee waarom ze hebben gecast want in de heroïsche scènes komt hij niet echt over en in de dramatische scènes is het zowaar nog dramatischer, no pun intended trouwens. Will Smith is misschien toch niet de bekendste kop van heel de film want Jeff Goldblum is ook zo iemand die ik al bijzonder veel ben tegengekomen. Het enige verschil is dat Smith effectief naam heeft gemaakt in Amerika maar dat Goldblum nog wat rond spartelt. Tikkeltje onterecht want op zich doet hij het nog niet zo bijzonder slecht. Ook hier spat het patriottisme er van af maar om de een of andere reden kon ik het hier nog wel waarderen. Het is een redelijk standaard personage maar langs de andere kant is het ook een ietwat normaal personage, al die recycle shit niet meegerekend. De beste rol is toch weggelegd voor Adam Baldwin. Hier heeft hij maar een erg klein rolletje maar sinds ik hem in Chuck heb ontdekt kan hij werkelijk niets fout doen. Baldwin is een standaard Amerikaans personage maar die heerlijke kop inclusief droge commentaar en zure uitdrukkingen zorgen continu voor een lach op mijn gezicht. Zat hij maar in elke 'de wereld vergaat door aliens' film...
Op zich leuk voor eens een keer gezien te hebben. De effecten zijn de trekpleister van de film en met reden want voor de rest slaagt Independenc Day en Emmerich zich er niet in om zich te onderscheiden van andere soortgenoten. De cast doet het niet slecht, is nergens hoogstaand en dat geldt ook voor het plot. Ingenieus is het niet te noemen, onverwachts is het ook al niet maar voor dit soort films moet je niets anders hebben en dat beseft Emmerich gelukkig maar al te goed.
Peter Ho
Nee, in de bios draait-ie niet meer, dat klopt.

FunkStarr
- 1922 berichten
Aardig, met mooie special effects. Ben zelf niet echt fan van Smith maar Goldblum kan ik meestal wel waarderen. Een vermakelijk filmpje maar niets meer dan dat.
Jorg91
ik vind dit een prachtige film, bijna alles zit erin verwerkt, actie, drama, humor, fantasie, liefde en ik vergeet vast nog wel iets. heb hem al verschillende keren gezien en blijf hem mooi vinden.
stfuympos
en ik vergeet vast nog wel iets. .

Independence Day: Resurgence
2016