Independence Day (1996)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 145 minuten / 153 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: Will Smith, Bill Pullman en Jeff Goldblum
Releasedatum: 3 oktober 1996
Bekijk via Disney+
Plot Independence Day
"Don't make plans for August."
Gigantische buitenaardse schepen komen richting de aarde, en hangen boven enkele grote steden. Nadat een poging tot communicatie met de aliens tot niets leidt, komt David Levinson (Jeff Goldblum) er achter dat de aliens in minder dan een dag aan zullen gaan vallen. Nadat de grote steden compleet verwoest zijn door de buitenaardse schepen besluiten de overlevenden terug te vechten met behulp van een buitenaards schip dat enkele decennia geleden op aarde is neergestort.
Capt. Steven Hiller
Albert Nimzicki
Marty Gilbert
mnrk
Een geweldige sf-film...
In deze film zit alles in: actie, humor en prima special effects.
Ook de combinatie van Will Smith & Jeff Goldblum werkt prima in deze film.
En dan natuurlijk de sound in deze film, die is met true-hd echt geweldig.
darkknight
Een van de betere alien-films, wel erg hollywood maar dat is af en toe niet zo erg. Leuke rol van Will Smith en ook de bijdrage van Goldblum is een meerwaarde. Ik ga bij zulke films vaak niet op fouten letten want je kunt al van te voren voorspellen dat die aanwezig zullen zijn, hollywood kenmerkt zich nou eenmaal niet door uiterst correcte en logische verhaallijnen. Armageddon bijvoorbeeld is ook één grote fout, maar deze films zijn puur voor het vermaak. En vermaken, daar slaagt deze film wel in.
samclauw
"Independence Day" is een film dat een behoorlijk grote impact op mij heeft achtergelaten. De special effects die men hier anno '96 gebruikte mogen zeker worden gezien. Ik denk maar aan de brandende ufo's nadat ze neergehaald werden, de exploderende gebouwen wanneer de aanval van de gigantische ruimteschepen begon, de binnenkant van het moederschip, ...
Het onderwerp blijft velen ook boeien. De slagzin "Bestaat er buitenaards leven?" heeft al vele films aan de top gebracht. "ET", "Alien" en de sequels, Men In Black, War Of The Worlds... Zelfs reclamecampagnes zoals die van Zwan indertijd. Elk heeft z'n eigen visie over het buitenaards leven, dat van Independence Day blijkt uitermate kwaadaardig te zijn. Een goed vertrekpunt vind ik: het mensenras die het op moet nemen tegen de hoog technologische toestellen van aliens.
Uit dergelijk vertrekpunt blijkt dat mensen verspreid over de hele planeet toch kunnen samenwerken/communiceren, hoewel er steeds oorlog heerste tussen ik weet niet welke landen. Op de één of andere manier geeft me dat wel een warm gevoel. Andersom kun je het feit niet ontkennen dat vele mensen in beesten veranderen wanneer de maatschappij valt. Plunderingen en dergelijke meer, gelukkig worden ze niet al te vaak in beeld gebracht. De film geeft je alvast een subtiele hint dat het geen leugen is!
Grootste positieve punt aan de film is dat de spanningsopbouw erg vroeg op gang komt en dat de climax tot op de laatste minuten wordt uitgesteld. De voorstelling van de hoofdpseronages gebeurt op verschillende tijdstippen en heel geleidelijk aan. Dus niet zoiets van "bam, volgende personages zullen meedoen en zullen het met elkaar moeten vinden gedurende de rest van de film".
Hoewel je bij dergelijke Hollywood films weinig vragen mag stellen, zat ik toch met een drietal onzuiverheden die me nauw aan het hart lagen en die doorslag gaven aan mijn rating:
- De crash van één van de kleinere ruimteschepen, gevolgd door de geweldige mep van Steven Hiller (Will Smith). Alien knock-out, maar in Area 51 gaat het ding toch wel alle onderzoekers vermoorden.
- De dood van de first lady en die vader hoefden voor mij niet. Beide emotionele momenten zijn gewoon van té korte duur en worden door de omringende personages té snel vergeten. Laat de first lady dus in leven blijven en creëer een ander personage die zichzelf op zal offeren om Area 51 te beschermen.
- Die collega van David Levinson (Jeff Goldblum) was te irritant voor woorden. Z'n houding en z'n hese stem was echt ondermaats voor dergelijke film, ik was dan ook blij dat hij uit de film verdween tijdens de aanvallen.
Om m'n mening met een positieve noot te eindigen had ik het graag nog eventjes over de invasie gehad. Het woord wordt in alle eer gebruikt door zo'n gigantische ruimteschepen boven de belangrijkste wereldsteden te laten hangen. Ze blijven trouwens even gigantisch tonen gedurende de film. In tegenstelling tot "Godzilla" bijvoorbeeld kloppen de verhoudingen van de kolossale schepen naar het einde van de film nog steeds (ik had de indruk dat Godzilla ouderdomsverschijnselen kreeg en ging krimpen). Weeral een groot en belangrijk punt dat "Independence Day" hier voor mij weet te scoren.
Alles op een rijtje en m'n rating kan de wijde wereld in: 3.5*
miss-liss
Ben normaal niet van de SF-movies, maar vond deze toch wel aardig.
noknoke
Goede film, alleen het einde gewoon hilarisch bizar, virus planten en dan aanvallen, denk eens na dat was toch een echte min punt van het verhaal opzich.
Verder de film de cast goed uitgewerkt.
Special effects mogen er ook wel wezen.
canciser
Beste film van emmerich, technisch schiet deze zelfs anno 2010 niet te kort. Het verhaal slaat natuurlijk nergens op, maar goed. De personages zijn erg cliché maar wel erg vermakelijk om naar te kijken. 3,5*
Cinefiel1984
Film die nooit verveeld en die je kan blijven kijken.
Ik ben verslaafd aan deze film omdat hij mij keer op keer weet te verrassen en te boeien.
Ik vind dit de betere ALIEN film in tijden naast ET wel te verstaan.
Alhoewel dat ET een hoger niveau heeft en natuurlijk niet te vergelijken is met Independence Day.
Het verhaal gaat wel op een vrij snel tempo, ik vond persoonlijk dat het verhaal iets trager kon.
Het geen dat mij bij bleef aan de film is de indrukwekkende speech van de president voor de laatste aanval.
Het blijft mij keer op keer aangrijpen!
Dit is het fragment dat ik bedoel:
Groetjes Kenny
dennislaport
@Cinefiel1984
Dat is mijn reden om deze film een 5* te geven....... er zijn bij mij maar weinig films die ik meer dan 2x kan zien.... deze heb ik al 10x+ gezien en verveeld nog steeds niet
sofripa
Heerlijke SF film. Bij Emmerich aan het roer gaat alles kapot en dat lukt nu ook weer voortreffelijk. Beetje jammer alleen van het amerikaanse sentiment en de iets te adhd achtige rol van Smith. Evengoed met gemak 4 sterren
neforce
Deze film zal nooit vervelen, zit goed in elkaar, en is niet afgeraffeld
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Ik vond dit een standaard rampenfilm. Voor de rest was alles wel goed, dus een 3,5.
film_criticus
Na al die meldingen wereldwijd over buitenaardse wezens, laat ik er maar eens een film over maken dacht Emmerich. Zoals we van hem gewend zijn is uiteraard New York weer de lul. Dit keer word de stad geteisterd door een reuze frisbee met gemene inteligente insecten van 2,5 meter groot. Maar de stoere Will Smith steekt hier natuurlijk een stokje voor, schietpartijtje hier, luchtgevechtje daar en klaar is kees dacht meneertje Emmerich. Helaas kon mij deze film niet zo boeien
Weertenaar
En weer geen voldoende voor Emmerich en zijn rampenspeeltje: 2.50 (2.30)
Roland Emmerich en rampenprenten dat is als een haat-liefde verhouding. Emmerich is de onbetwiste koning als het gaat om het maken van rampenfilms, getuige zijn inmiddels aardige repertoire, al moet gezegd dat er van een bovengemiddeld resultaat vooralsnog geen sprake is geweest. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ook Independence Day dat niet bewerkstelligt. Hoewel deze ramp opvallend weinig zoetsappige familietaferelen kent komen er toch behoorlijk wat overbodige scenes voorbij, en ontbreekt het de prent eveneens niet aan overdreven patriotisme, wat hier en daar licht irriteert. Het acteerwerk is ook niet echt geweldig; het gros van de cast ontstijgt nauwelijks een middelmatig niveau en mis ik de echt hoogstaande actiescenes waarvan je kunt zeggen: wow!
Na lange tijd weer gezien en moet zeggen deze film staat nog als een huis.
Special effects zijn overweldigend zeker voor 1996.
Aantal scenes zijn zo sterk.
halve punt erbij.
4,5 ster
niles
schrik ik me effe een hoedje bij het zien van jullie scores zeg ! ik vond dit een AFSCHUWELIJKE film. zonet voor de eerste keer gezien, maar ik dacht altijd dat het best een leuke film was omdat het toch een grote naam is?
Ik zal even enkele voorbeelden proberen geven zonder in de lach te schieten:
-een beeld van een TOTAAL - door een mega vuurbal - vernielde stad .. alles kapotgebrand .. en dan staan daar doodeuk 2 palmboompjes met hun groene bladeren nog volledig intact
-Will Smith die een immense beer van een Alien met 1 slag K.O. slaat en door de woestijn sleept
En dit alles ondanks dat het geen parodie is, er zit namelijk bijna niks spot of humor in (i.t.t. Mars Attacks waar dit duidelijk wél het geval is)
nee alle gekheid op een stokje, voor mij nominatie voor slechtste film ooit
eltorro
Ik zal even enkele voorbeelden proberen geven zonder in de lach te schieten:
nee alle gekheid op een stokje, voor mij nominatie voor slechtste film ooit
De film is zeker bekend, als blockbuster. Dan zie je toch wel al die onlogische dingen aankomen, is in de meeste blockbusters zo.
Die 2 palmbomen die er nog prima uitzagen na die alles vernietigende vuurbal, was inderdaad een erg groote fout. Maar voor de rest was er niet echt iets mis met deze blockbuster.
Embie
Ik vond het een goede film, alleen was hij op bepaalde
momenten best wel saai. En de momenten waarvan je dacht, ooh nu gaat er wat spannends gebeuren waren zo afgelopen.
De film had wel gave special effects. Ook de acteurs deden het erg goed. Maar inderdaad, de twee palmboompjes die na de grote vuurbal nog overeind stonden is wel een beetje ongeloofwaardig.
Maar voor de rest is het een zeer vermakelijke film, met af en toe leuke humor en goede schrikeffecten.
Fast Eddy
Een goede sf-film - puur amusement.
Zowel actie, humor en special effects zijn in orde.
Verstand op nul (niet dat er zoveel fouten in zitten) en laat je maar meeslepen in het verhaal.
Het enige dat me wat stoort is het typisch Amerikaans sfeertje.
(Amerika boven / President = Held / ....).
Maar dat neem ik er dan maar bij.
de wereld word vernietigd. waarom word er gepraat over AMERIKA AMERIKA AMERIKA. de rest van de wereld is geloof ik te lui om iets te doen aan de vreemde binnendringers. gelukkig is amerika de wereld.
tobiasrooth
vermakelijke film. maar zo als altijd draait alles weer om Amerika.
dan nog al die clichés die je al 20x eerder gezien hebt.
Sideshow Bob
Goedkoop Amerikaans sentiment. Voorspelbaar en gemaakt heldengedrag. Tenenkrommende romantiek en een totaal irrationele goedkoop scorende macho-president die de boel wel even eigenhandig gaat regelen.
Kortom, een typische ouderwetse Amerikaanse actiefilm voor het verstand op nul. Heel af en toe stiekem wel lekker!
I-Carlo-I
Nationalistisch, American Hero stereotype, Aliens waren erg teleurstellend.
Sorry maar ik vond weinig goeds aan deze film, Ook vond ik Bill Pullman de minst realistische president neerzetten in de geschiedenis van film.
Was compleet niet onder de indruk van deze film

Independence Day: Resurgence
2016