Genre: Komedie
Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Te zien in één bioscoop ()
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
Hij zakt weer
Nothing is fucked, dude. Come on, you're being very on-dude.
wimnoot
ik vind de comedy's van de coen brothers nooit echt leuk. Bij deze film had ik hetzelfde gevoel als bij burn after reading, een hoop gedoe en onzin om niks. Hun thrillers kan ik wel waarderen pas blood simple gezien en no country for old men en die vond ik erg goed.
coldheaven
"Een hoop gedoe en onzin om niks"...
Terwijl je Pulp Fiction de beste film vind? Als er nou van één regisseur verweten word dat hij een hoop gedoe en onzin in z'n films stopt..
wimnoot
"Een hoop gedoe en onzin om niks"...
Als ik het goed gezien heb wordt the dude er op uit gestuurd om een ontvoerde vrouw te bevrijden die uiteindelijk gewoon een paar dagen op pad was. Er was een koffer met een miljoen er in zoek waar uiteindelijk geen geld in zat.En nog meer van dat soort dingen.
In pulp fiction komen meer verhaal lijnen bij elkaar zonder dat het een rommelig verhaal wordt. ik vond de soundtrack ook beter. Maar dit is allemaal een kwestie van smaak, en die verschillen wel eens.
coldheaven
O, begrijp me niet verkeerd, Pulp Fiction is ook één van mijn favorieten. Echter, dat is The Big Lebowski ook, vooral omdat ik beide films qua humor en karakter overeen vind komen.
En Pulp Fiction wordt nogal eens door menigeen bekritiseert op....wat jij over The BL zei
Pauluschhh
Ik had hele hoge verwachtingen van deze film, ook zeker gezien enkele reacties van mijn maten.
Gisterenavond gekeken, maar nee, nog niet misschien mijn humor! Ik vond het stukje met de kop in de wc "het geld ligt daar beneden, laat me nog eens kijken..." meteen de leukste grap. Voor de rest een hele onboeiende film als je het mij vraagt!
Vanavond is toevallig Pulp Fiction aan de beurt om door mij bekeken te worden, dus ik ben benieuwd!
1976Ben
En da's nou juist het briljante van deze film (naast de humor): Het NIETS is tot in het uiterste detail uitgewerkt: de levenshouding van The Dude, de groep nihisten, etc, en ook nog eens een verhaal dat uiteindelijk op niets gebaseerd is.
AGE-411
Well, that's just, like, your opinion man
wimnoot
Dat kan allemaal best zo zijn, maar ik vind het gewoon niet grappig.Het kon mij geen moment pakken, en dat is toch iets wat ik zoek als ik een film kijk. Het personage van John turturro vond ik ook erg irritant. Hij had ongeveer een regel text en dat wasI'm gonna fuck you in the ass!.John Goodman precies het zelfde tegen Steve Buscemi. Begrijp me niet verkeerd ik vind de coen brothers echt goede filmmakers alleen hun comedy's niet.
stephan73
Mochizuki Rokuro
Niet overdrijven
Ik weet niet hoe jij Barton Fink beoordeelt, maar afhankelijk daarvan is het is 10 (67%) of 11 (73%) op 15.
Dat is dus 90% van hun oeuvre!
De hudsucker proxy vond ik niet echt een comedy, ik zou niet weten hoe je dat genre noemt en intolerable cruelty is een romantische film. Die vind ik alletwee ook wel aardig. Ik ben erg benieuwt naar fargo, want dat lijkt me geen comedy.
Schitterende film! De "dude-humor" is zo goed
Je hebt dezelfde avartar als Coldheaven.
Mochizuki Rokuro
Ik ben erg benieuwt naar fargo, want dat lijkt me geen comedy.
coldheaven
Je hebt dezelfde avartar als Coldheaven.

Tijd voor een nieuwe dan maar..
Wikipedia:
"De term pederastie omvat een brede scala aan erotische relaties tussen een volwassen man en opgroeiende jongen, een adolescent."
Omg Combi

Katharina
Best wel grappige film, die erg mooi in elkaar zit. Vooral die 'dromen' zijn wel mooi gemaakt.
combi
- 20609 berichten
Wikipedia:
Omg Combi

heb je de film wel gezien met je 5*
coldheaven
Ik weet wel van welke scene de term komt; die Jesus was een "pederast" en moest z'n hele buurt huis aan huis vertellen dat hij er een was.
De term was me even ontschoten
De term was me even ontschoten
An eight year old, dude
B_B
- 1969 berichten
Erg fijne film en leukste Coen tot nu toe.
Verhaaltje is misschien niet briljant maar best geinig gevonden en boeiend genoeg om er een film van bijna 2 uur van te maken. Pacing is ook weer erg lekker, steeds als de film een beetje inzakt komt er een supergrappige scène of iets lekker anders, zoals die trip-scène .
De cast is ook lekker op dreef. Vooral Goodman en Bridges waren echt hilarisch. Bijrollen waren ook erg leuk maar vond het jammer dat Steve Buscemi zo weinig schermtijd had. Tel er ook nog een fijne soundtrack bij op en ik zit al gauw aan de: 4*
josseheijmen
Recent herzien.
Voor mij zo de 4e, 5e ziening van The Big Lebowski.
Blijft een geweldige film om te herzien. Heb je een shot positiviteit nodig, pak deze Coen uit je collectie en genieten maar.
Ik merk dat er héél weinig films zijn waarvan ik echt zin heb om 'r relaxt op te zetten. Zelfs mijn 2 all time favorits, Brokeback en Lost in Translation, roepen minder vaak naar me dat ze opgezet willen worden dan The Big.
Heeft alles te maken met het plezierige feit dat er iedere keer nieuwe dingetjes te ontdekken zijn; dat niet te versmaden down to earth-se bowlen; het vleugje onaardse dat ook in de film te vinden is. Waarbij het heerlijk wegdromen is.
Deze laatste kijkbeurt sprong Philip Seymour er nog meer dan andere keren, compleet voor me uit. Het lijkt wel dat hoe meer ik van hem zie, hoe meer zijn talent gaat opvallen. Ook in films waar hij me voorheen niet eens opviel.
Geniaal die gozer.
Mooie vertelstem en -figuur. De cowboy. Helemaal Coen.
Hou haar op hetzelfde aantal sterretjes.
Eerdere recensie van deze film d.d.18052008.
Meneer Bungel
Ik haat steuntrekkers. 0,5*
Da's nog es een stemwijziging!
Meneer Bungel
Dat is dus 90% van hun oeuvre!
Nou ja, 'Barton Fink' en 'The Man Who...' hebben in mijn ogen met een komedie niets van doen. Blijven er 7 op 13 films over als komedie.
maerk
Ik vind Barton Fink opzich wel comedy hoor, alleen een stukje zwarter dan deze.
tzan
vond er in eerste instantie weinig aan; deze analyse zorgde ervoor dat ik mijn waardering wat heb moeten opkrikken
YouTube - THE BIG LEBOWSKI - film analysis by Rob Ager 1 of 4

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story