• 9.379.636 stemmen

The Conjuring 2 (2016)

Horror | 134 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: The Conjuring 2: The Enfield Case / The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Vera Farmiga, Patrick Wilson en Frances O'Connor

Releasedatum: 9 juni 2016

Plot The Conjuring 2

"The next true story from the case files of Ed and Lorraine Warren."

De paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren (Patrick Wilson en Vera Farmiga) reizen in 1977 af naar Engeland om de alleenstaande moeder Peggy Hodgson en haar vier kinderen bij te staan, in het bijzonder haar dochter Janet die bezeten lijkt. Er bevinden zich ook allerlei paranormale verschijnselen in het huis van de Hodgsons.

Lorraine Warren

Peggy Nottingham

Johnny Hodgson

avatar van filmfan0511

filmfan0511

The conjuring vond ik echt één van de betere horrorfilms van de afgelopen jaren, misschien wel ooit. De sfeer was echt fantastisch en het totaalplaatje klopte gewoon. Ik had op voorhand dan ook zeker mijn bedenkingen bij dit vervolg, want natuurlijk kon een tweede deel niet uitblijven. Zijn mijn bedenkingen dan bewaarheid? Tja, deels toch wel. Hoewel nog steeds een goede film haalt deze sequel het bij lange na niet bij het eerste deel.

Op de een of andere manier vond ik de sfeer wat minder angstaanjagend en was dit tweede deel vooral veel minder eng. Vooral tegen het einde werd het soms lachwekkend en ging het eigenlijk helemaal over the top. Toch was vooral het eerste uur erg sterk, kwam qua beleving het dichtste bij het eerste deel. Daarna vond ik de spanning er op een paar momenten na uitgaan, je hebt toch wel vlug het gevoel dat het allemaal wel goed gaat aflopen met de Warrens in huis. Wat dan ook gebeurt.

Wan weet trouwens wel prima hoe hij met effecten en spanningsopbouw moet omgaan. Zoals ik al zei heeft het eerste uur enkele zeer beklijvende momenten, en qua sfeer weet hij er toch altijd wel iets duister en creepy van te maken (al kwam het niet in de buurt van deel 1). De CGI was top, evenals de acteurs (zelfs, of misschien vooral, de kinderen).

Wan is absoluut een van de beste horror-regisseurs en weet altijd iets te doen met een zeer simpel concept. Maar the conjuring 3 is voor mij echt niet nodig, want dan ga je weer het commerciële uitmelkinspad op, waar helaas maar al te veel regisseurs en studios intrappen.

Ik hou het op 3.5*

avatar van mistral59

mistral59

heb niet veel schrikmomenten gehad. vond deel 1 beter. maar als het waar gebeurd is, dan is het heel apart allemaal.

avatar van fatshark

fatshark

Had er meer van verwacht, maar zeker geen slechte film.

avatar van PoisonAngel

PoisonAngel

Ik vind deel 2 beter dan deel 1. Leuke horrorfilm, leuke schrikmomenten en goed verhaal! Zeker 1 van de betere horrorfilms die ik afgelopen maanden heb gezien... Er zit echt bagger bij afgelopen tijd

avatar van keimpeS

keimpeS

The Conjuring is eindelijk weer een serie van geestverhalen vergelijkbaar voor mij als destijds Poltergeist, erg leuk, spannend en eng! Bepaalde scene's met de o.a. de non was erg mooi gemaakt, ook waren er een aantal dingen over de top en dat hoeft voor mij niet zo. De aftiteling met de echte band-opname's waren wel leuk om te horen! In totaal duurde de film misschien wat te lang, maar ik heb me niet verveeld. Er zat zelfs een stukje sound of music in

avatar van Banjo

Banjo

• 2038 berichten

Deel 1 vond ik ook erg goed en bleef nog wel weken door mijn hoofd spoken....

Een vrij standaard verhaal maar heel goed uitgewerkt gewoon klasse!

Eindelijk weer eens een goede Horror.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“My name is Bill Wilkins.

And I have 72 years old.

Where you come from?

I come from the grave.”

Al een tijdje smeekt mijn vrouw om eens “Lights out” te gaan kijken. Nu, ik heb er geen probleem mee om naar de cinema te gaan en een filmpje te gaan meepikken. Gezellig weggezakt in die knusse zetel met een mega grote popcorn en een maxi-cola. Maar toch hield ik de boot af. Simpelweg omdat mijn vrouw niet tegen horror kan. Het leek me toch weggegooid geld als mijn vrouw de hele tijd met haar handen voor haar ogen naar de film kijkt. Dus sloot ik een compromis. Wat als we nu eens eerst “The Conjuring 2” kijken. Naar wat ik gelezen had, zou “Lights out” veel intensiever en angstaanjagend zijn dan deze sequel geregisseerd door James Wan. Laten we het een evaluatieproef noemen waarvan het resultaat beslist of we wel of niet gaan kijken naar de eerstgenoemde film.

Tja, mijn vrouw is grandioos gebuisd voor deze proef. Ik geef het gerust toe. Ik heb me te pletter geschrokken op welbepaalde momenten. De oorzaak lag echter grotendeels bij mijn vrouw wiens gekrijs dat van een doorsnee varkenskwekerij moeiteloos oversteeg. Er zitten inderdaad wel enkele strategische en perfect getimede schrikmomenten in verwerkt, maar over het algemeen vond ik deze film niet echt veel beter dan zijn voorganger. Weeral wordt de hulp ingeroepen van Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga) omdat er ergens een familie horendol wordt van een op hol geslagen klopgeest. Dus het is nogmaals gebaseerd op waar gebeurde feiten (zucht). Alleen speelt het zich af in het Verenigd Koninkrijk. Daaruit kan men dus het volgende concluderen. Ofwel is het niet alleen de V.S. die geplaagd wordt door rusteloze zielen. Ofwel zijn er ook burgers in de U.K. die wegens gebrek aan aandacht of intelligentie met zulke verzinsels op de proppen komen.

De Warren’s zijn berucht voor hun paranormale onderzoeken maar gaan niet compleet vrijuit. De verhalen over manipulaties om op die manier de publicitaire aandacht een beetje aan te wakkeren, zorgen ervoor dat het etiket “waargebeurd” op enige scepticisme wordt onthaald. En ook bij dit voorval, beter gekend als “The Entfield Haunting”, zijn er geruchten dat het hele verhaal wel financieel voordelig was voor deze armoedige familie. Dat het zorgt voor een sfeervolle, enge horror is dan weeral een ander voordeel. En Wan is dan ook nog een meester in het vinden van de juiste balans in zijn horrorfilms. Zowel een doorgewinterde horrorfanaat als een occasionele filmkijker kan zijn gading vinden in deze film. De gevaarlijke grens van overdaad wordt omzeggens nooit overschreden. Horrorfans kunnen dan weeral probleemloos een uitgebreide lijst opstellen met films waar bepaalde sequenties uit “The Conjuring 2” al eens werden getoond. Met andere woorden, het is tappen uit hetzelfde vaatje bij momenten.

De nadruk in deze film ligt op de dreigende en naargeestige sfeer, zonder te vervallen in bloederige en gore taferelen. Dat betekent dus dat je getrakteerd wordt op fragmenten met griezelige schaduwen, bewegende voorwerpen, enge geluiden, gebonk op deuren en zelfs het zich manifesteren van bezetenheid. Je mag je zeker verwachten aan enkele geslaagde griezelmomenten. Ze zijn wel iets of wat voorspelbaar, zodanig dat ik mijn vrouw al op voorhand kon waarschuwen (verloren moeite trouwens). Maar het uitblijven van zo’n schrikmoment is somtijds nog angstaanjagender. Ondanks zijn lange speelduur, houdt de film je in zijn greep de volle twee uren. Niet alleen door de griezelige momenten, maar ook door het daarbij horende randverhaal over de inmenging van de kerk en het debacle over de waarheidsgetrouwheid van Ed en Lorraine.

Om eerlijk te zijn vond ik dat deze film niet echt de vorige overtrof. De demonische non vond ik eerder grappig dan angstaanjagend. Bill Wilkins zal je echter de stuipen op het lijf jagen. De cast was subliem. En niet vanwege hun acteerprestaties, maar vanwege hun gelijkenis met de authentieke personen die deze gebeurtenis meemaakten. Bekijk maar eens de originele BBC documentaire over The Entfield Haunting. En verder is de omgeving waarin zich alles afspeelt schitterend voorgesteld (een echte vintage look met jaren 70 elementen) en is alles weer piekfijn in beeld gebracht. Voor horrorliefhebbers is het zeker en vast een aanrader. Ik ben er zeker van dat we nog een reeks gelijkaardige films te zien gaan krijgen, daar Ed en Lorraine nog een hele resem gelijkaardige incidenten opgetekend hebben. Laat maar komen, zou ik zeggen.

avatar van Glacius

Glacius

Was de Crooked Man nou een seperate entiteit die ik ook 'enslaved' was door de demoon? Overigens wel erg gejat van de Babadook, die Crooked man.

Glacius schreef:

Volgens mij was dat Valak zelf die een vorm aannam afgestemd op degene die hij lastigviel.

avatar van james_cameron

Degelijk vervolg, maar uiteindelijk toch minder eng en sterk dan het eerste deel. Het verplaatsen van de aktie naar Engeland is een slimme zet; hierdoor voelt het materiaal toch fris en origineel aan, ondanks dat de plot grotendeels een herhaling van zetten is. Regisseur James Wan ontlokt sterke prestaties aan zijn cast en doseert de schrikeffecten kundig, maar de film is flink te lang en weet naar het einde toe net niet voldoende te boeien.

avatar van limelight73

limelight73

Het is allemaal weer van het zelfde. Ik ben hem nu alweer vergeten. Het wordt echt tijd voor iets nieuws.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1955 berichten

Wat een hoge score voor zo'n slechte film. Echt vreselijk. Wat een saaie horror. Personages zijn echt niet leuk. De geesten zijn super cliché. De schrik effecten erg voorspelbaar. Super slaapverwekkend.

avatar van Alucard133

Alucard133

Goede horrorfilm waarin Wan min of meer casual horror door sterke regie zeer vermakelijk

weet te maken.

De Engelse setting was een fijne aanvulling en er wordt puik geacteerd voor dit genre.

Verder klassieke maar nog steeds werkende schrik-effecten, en voor een horrorfilm mooi camerawerk.

avatar van Mlis

Mlis

Net gekeken en dit is toch ook een goede horror film. Mijn man is nooit bang tijdens horror, maar zei deze wel super spannend te vinden. Hij zat er helemaal in. Ik heb soms getwijfeld kijk ik, of kijk ik niet haha. Het verhaal is goed en ik vond de verwikkelingen met de non super. Ik had het pas laat door. Wel mooi in beeld gebracht.
Als je van horror houdt moet je deze zeker kijken.

De scène bij Lorraine thuis met de non en het schilderij is helemaal geweldig. Ik had kippenvel over mijn lichaam. Jammer dat deze scène zo vroeg was.

avatar van Angel1984

Angel1984

Zeer sterke film. Ik was bang dat het na deel 1 wellicht wat minder zou zijn, maar ik vond deze eigenlijk nog iets beter. Spannend, raadselachtig, geen voorspelbare horror. Mooi in beeld gebracht en zeer goed acteerwerk.

avatar van Waku

Waku

Bloedeng vervolg op eerste eveneens behoorlijk griezelige "The Conjuring".

Dikke twee uur en 15 minuten houdt de film je in de griezel houtgreep om vervolgens niet meer los te laten. Continue dreigende spanning, schrik momenten die je van de bank doen vallen, overtuigende special effects en ook nog eens een goed onderhouden verhaal met puik acteerwerk.

Zo worden ze niet veel meer gemaakt.

Topper in zijn genre.

avatar van Nielojram

Nielojram

Van de week ook eens bekeken, gewoon een lekkere horror. Het kan altijd beter en mooier, en enger, maar niemand flikt het, en met deze komen ze een aardig eindje.

Lees hier niets over de letters in de boekenkast die al gespeld op VALAK stonden, toen Farmiga haar ' ontmoeting' had met de boze non?

avatar van atomix2010

atomix2010

heel kort , veel gezien , deze ook en deze bleef me echt bijstaan! scary! die non .. wauw. sommige momenten echt helemaal eng! ik geef deze een 4,5 . en dat voor horror .. Dat doe ik niet snel! maar deze was echt een toppertje van dit jaar en zelfs afgelopen jaren.. acteerwerk was goed, zeer spannend en soms erg onvoorspelbaar!! filmwerk goed, sfeer goed, ja scary!! heel scary!! echt momenten dat ik met een hartslag over de 160 zat! haha.zit gewoon goed in elkaar..

heb stiekem wel even wakker gelegen die avond.. whaha.. als je dat lukt.. ben je een topper!! Dikke aanrader!!! ken nog geen film afgelopen jaren die me zo,n gevoel heeft nagelaten. Blijkbaar heeft een ieder zijn eigen interpretatie.. slecht goed, maar in mijn ogen , en ik kijk er best wat.. Goed! het schilderij momentje..jaaa dat was me dr een.. Who you gonna call??

avatar van Valak

Valak

Natuurlijk een geweldige en doodenge horrorfilm, zoals er inderdaad helaas niet enorm veel zijn die dit hoge niveau kunnen bereiken.

Een ijzersterk vervolg op The Conjuring, en zoals meerdere mensen zeggen vond ik deze zelfs nog wat beter.

Meerdere geslaagde momenten dat ik echt op het puntje van m'n stoel zat, en volledig gehypnotiseerd naar het scherm staarde.

En net als tijdens de laatste 10/15 minuten van 't eerste deel ging m'n hart serieus als 'n razende tekeer en voelde ik de spanning door m'n hele lijf gaan. Echt fantastisch en enorm respect voor James Wan dat hij zo'n ontzettend sterk staaltje horrorfilmwerk kan afleveren.

avatar van konynewortel

konynewortel

Een van de betere horrorfilms van de laatste tijd, ook beter als deel 1 vind ik!

avatar van Rmie

Rmie

Demon wordt weg getreiterd door een eenoudergezin. En dit alles in de jaren zeventig in Noord Engeland.

De jaren vijftig en zestig muziek was naar mijn mening misplaatst en werkte mede daardoor niet.

De BeeGees alleen al is voldoende horror, beelden zijn overbodig.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

James Wan mocht proeven aan een gigantische blockbuster met een Fast en Furious film, maar keert daarna meteen terug in zijn oude en zéér vertrouwde omgeving.

Want dat is Conjuring 2 in een notendop. Geheel in de lijn van de eerste Conjuring, maar ook de Insidious-reeks (knap als je die franchises uit elkaar kan houden), haalt Wan alle ingrediënten waar hij zo vertrouwd mee is van stal. Van cast tot plot, van personages tot het feit dat zijn componist zich weer mag verkleden als een demon: de film is als een 'best of' van de producties van James Wan. Inhoudelijk betekent dat weer een hoop sequenties waarin mensen in een donker huis tergend langzaam over krakende vloeren wandelen, om uiteindelijk te schrikken van een gestalte met wit gezicht achter hen. Gestaltes met een uiterst simpele missie, maar die bespottelijke omwegen nemen - waaronder een tijdje met kinderspeelgoed spelen - om hun doel te bereiken.

Daarnaast is - in tegenstelling tot de eerste film - de gehele eerste akte van Conjuring 2 bijna niet door te komen. Een beetje kritische editor had waarschijnlijk prima 20 á 30 minuten van de speelduur afgekregen. Maar ondanks dat die herhalingsoefeningen van Wan nu wel echt slijtageplekken vertonen, blijft The Conjuring 2 een prima gemaakte film met een paar effectieve scares, alleraardigst spel, prima art direction en over het algemeen een sterke sfeer. Dus hoewel Conjuring 2 alles behalve vernieuwende horror is, het is in ieder geval ook geen wanprestatie. Sorry van de pun.

3 sterren.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Wederom een uitstekende film en een waardige opvolger van het eerste deel. Het is duidelijk een ander soort film geworden, maar het niveau ontloopt elkaar nauwelijks.

Wan weet wederom een enorm spannend sfeertje te combineren met enkele effectieve scares. Toch is deze niet zo eng als het eerste deel, al weet ik niet precies waar het aan ligt. Misschien omdat er nogal veel contact is met de geest, waardoor de volledige surprise een beetje wordt weggeven. Vervelen doet de film echter nergens, en dat is knap voor een horror van 130 minuten. Tegen het einde vervalt de film een beetje in onnodige actie en enkele onmiskenbare clichés, maar rampzalig is het niet. Kleine 4*.

Chainsaw schreef:
(knap als je die franchises uit elkaar kan houden)

Zo moeilijk is dat niet hoor, beide hebben een compleet ander thema (jezelf verliezen in 'de andere wereld' versus demonische terreur). Wel gaat The Conjuring 2 qua aankleding iets meer die kleurrijke Insidious-kant op, als je dat bedoelt.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Zwolle84 schreef:

Een gezin met kinderen - waarvan eentje belangrijk is voor een geest, de rest van het kroost is verwaarloosbaar - wordt geterroriseerd door paranormale entiteiten in hun donkere huis - onder meer kinderspeelgoed gaat uit zichzelf rijden - en worden bezocht door enge spookverschijningen. Eén van die spookverschijningen is een lelijke bleke 'vrouw' in zwarte jurk die een medium steevast voorspellende visioenen geeft over een belangrijke dood in de film. Patrick Wilson speelt de hoofdrol, Joseph Bishara is een demon en Steve Coulter speelt een kleine rol.

De sfeer, stijl en beats zijn eveneens onmiskenbaar. Ik snap best waar het verschil tussen beide series zit, maar voor mij had de film net zo goed Insidious 4 kunnen heten. Oftewel; Wan had wel iets meer vernieuwend mogen zijn.

Zwolle84

Als je zo enkele details (die sowieso vaak voorkomen bij paranormale horrorfilms) opsomt lijkt het net alsof het bijna dezelfde films zijn, maar qua insteek, sfeer en uitwerking vind ik het maar weinig overeenkomsten hebben. Hoewel The Conjuring 3 van mij wel weer wat meer naar de basis van deel 1 mag terugkeren, het wordt nu soms wel iets te bont voor dit serieuzere thema.

Twee keer Wilson in een (semi-)hoofdrol vind ik inderdaad niet de handigste keuze, ook al is hij wel erg sterk in The Conjuring.

tbouwh

The Conjuring 2 is misschien nét iets minder goed dan zijn voorganger. Toch kom ik qua score gelijk uit, wat maar aangeeft dat Wan een uitstekende prestatie heeft geleverd met deze vervolgfilm.

Qua locatie is dit deel er wat mij betreft wat op achteruit gegaan. Het sferische landhuis is vervangen voor een klam, onguur rijtjeshuis in een schijnbaar vredige Londense woonwijk. Dat maakt dat de gebeurtenissen je als kijker nog iets meer benauwen, maar qua sfeer en setting levert dit tweede deel wel wat in.

The Conjuring 2 duurt een minuut of twintig langer dan het eerste deel, met als gevolg dat er nog iets meer ruimte is om het narratief van de Enfield poltergeist, de rol van de Warrens en de media-ophef eromheen goed uit te werken. Ook was de spanningsboog over een langere periode uitgesponnen, en had ik meer echte schrikmomenten dan in deel één.

Dat is niet per se positief, want waar Wan me in the Conjuring nog in extase bracht met perfect gedoseerde spanning, voelde een en ander hier allemaal wat meer gehaast en gemakkelijk aan. die oude man vond ik maar zo-zo en de demonische non werd te snel zichtbaar gemaakt, waardoor de shock value in de laatste scène eigenlijk nauwelijks nog aanwezig was. Dan misschien eerder die onzichtbare angst in the Conjuring, dat sluimerende kwaad dat overduidelijk aanwezig, maar toch niet tastbaar is.

Filmtechnisch is het dus allemaal iets minder dan het in 2013 was, maar het narratief krijgt hier meer aandacht en wekte inhoudelijk net iets meer mijn interesse. Ook zou ik bijna nog de score vergeten, die al even beklemmend is als bij deel één.

Jaarlijst-kandidaat, 4*.

The Oceanic Six schreef:
De Warrens hebben de twist in de trein vrij vlot door en het is ook wel apart dat er tijdens de lange slotscène niemand bedenkt dat hij Janet ook gewoon los had kunnen laten. Een val van een meter of 2, 3 had ze vast wel overleefd. En Lorraine is vrij sterk, dat ze haar man zo even het raam terug in weet te trekken.

Volgens mij werd die puntige boom vlak onder het raam vrij duidelijk in beeld gebracht, en zou ze (Janet) daar vrij zeker op gespietst zijn.

avatar van The Oceanic Six

tbouwh schreef:

Valt wel mee. Je had haar niet op een boom moeten gooien, maar er was toch ruimte zat om haar naar links of rechts te zwiepen?

The Oceanic Six schreef:

Zou het eigenlijk nog eens moeten zien daarvoor. Weet alleen nog dat ik tijdens die scène, om genoemde reden, geen moment zoiets had van: laat maar los joh/geef maar een zwiep, dat overleeft ze wel. Ze hing ook vrij verticaal naar achter volgens mij.