• 9.379.380 stemmen

The Da Vinci Code (2006)

Mystery / Thriller | 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Audrey Tautou en Ian McKellen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn en Spaans

Releasedatum: 18 mei 2006

Plot The Da Vinci Code

"Seek the truth"

In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen...

Robert Langdon

André Vernet

Jacques Saunière

avatar van Menghini

Menghini

Een beetje voorspelbaar en ik blijf het een beetje vergezocht vinden... Maar toch een leuke actiefilm. Audrey mag best wat meer lachen. 3½*

avatar van Nicknestor

Nicknestor

Dennis Evahi schreef:

By-the-way...prachtige, bambi-ogen!!!!

mooi, die film? hij is ronduit slecht!!

lees eerst het boek, zie daarna de film

duurt veel te lang

ze laten dingen vallen die wel in het boek gebeuren

ik vind de acteurs slecht gekozen (zeker fâche)

en amper special effects...

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Nicknestor schreef:

ze laten dingen vallen die wel in het boek gebeuren

Tja, gebeurt dit niet altijd bij boekverfilmingen?

en amper special effects...

Vind ik nou ook niet echt een sterk argument..

avatar van Barfly

Barfly

Prima film hoor. Kende het boek al, maar mijn vrouw niet en zij kon het goed volgen, al kreeg ze soms wel erg veel informatie te verstouwen.

Moeilijk boek om te verfilmen, denk ik zo (met de al genoemde hoeveelheid informatie die je krijgt), maar wij hebben een heerlijk filmavondje gehad.

(Man, wat stinkt het na een tijdje naar de popcorn in zo'n zaal.)

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

Ik had niet echt veel verwacht van deze film, en ik zat dan ook wel goed. De film is visueel een prul, het leek wel bijna of ze elke scene zo slecht en rommelig mogelijk probeerden te filmen. Verder was de score echt vreselijk, ze hebben gewoon zo veel mogelijk klassiekklinkende muziek erdoorheen gedramd door de hele film, zonder enige emotie, zonder enige timing. Tot slot zijn de acteerprestaties vreselijk, niemand lijkt z'n best te doen om ook maar een beetje in hun rol in te leven. Tom Hanks zet nog een redelijk standaard rol neer, maar Jean Reno bijvoorbeeld doet het verschrikkelijk. De enige die goed gecast was, was de nare monnik.

Erg overgewaardeerd... 1*

avatar van the spies

the spies

Maikeru schreef:

Erg overgewaardeerd... 1*

Zo kun je toch nooit van een film genieten? Als je dit slecht vindt, dan blijven er maar weinig films over die voor jou de moeite zijn om te bekijken.

avatar van Valconi

Valconi

Ik moet altijd wel een beetje lachen om die mensen die ruzie maken of een film nu wel of niet mooi is. Dit is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke smaak. Er zijn zelfs mensen die The Lord of the Ring films maar niks vinden, terwijl ik dit meesterwerken vind. Ook van de films van Ron Howard geniet ik grotendeels. The Grinch en Far and Away zijn m.i. ook goed gemaakte films. De Da Vinci Code moet ik nog zien, maar ik was verslingerd aan het boek. Mijn inschatting is dat ik de film ook wel zal waarderen, maar een boek is bijna nooit te evenaren. Al vond ik de LOTR films beter te versmaden dan de in mijn ogen veel te langdradige boeken.

avatar van Lola3

Lola3

the spies schreef:

Ieder zijn eigen smaak!!

avatar van mykoraya

mykoraya

Ik denk dat de verwachtingen voor deze film door de publiciteit erg hoog lagen, bovendien is het erg moeilijk zo'n boek GOED te verfilmen!

avatar van Hakkinen

Hakkinen

Wat ik in eerste instantie niet begrijp is dat sommige leden hiero een actiefilm verwachten,dan ga je al met een hele verkeerde instelling deze film "in".

Een boek is al moeilijk te vergelijken met een verfilming aangezien je elk detail die in een boek beschreven wordt natuurlijk niet in een script kan vermelden ,want dan had deze film in 20 delen van drie uur vertoond moeten worden zoals de verschrikkelijk opgerekte delen van bijvoorbeeld LOTR.

Net zoals het boek is ook deze film enorm overgehypted dus het verwachtingspatroon wordt veel te groot gemaakt.

Zou het een release zijn geweest zonder alle media aandacht die het boek al heeft gekregen zouden onze meningen een stuk milder zijn geweest.

Al met al heb ik me prima vermaakt bij deze film al wordt de uitleg over een aantal zaken zo uitgekauwd dat mijn aandacht soms wat verslapte.

Zeker geen slechte film ,maar briljant is ie ook zeker niet.

avatar van damon

damon

Wait, are you religious? Because then it would be understandable why you mistook a fictional story for fact

avatar van Wheely5

Wheely5

Vond de film zeker wel erg goed. Had hier en daar al enige negatieve reacties gelezen en was daarom een beetje huiverig voor een flopfilm, maar ik vond het tegendeel waar. Ik vond het goed gelijkend met het boek en hoefde aan mijn vriend (die het boek niet heeft gelezen) niets uit te leggen over het verhaal wat ik vaak bij verfilmingen wel heb. Een goed te volgen film met wel degelijk goede acteerprestaties. Tom Hanks zetten een totaal ander figuur neer dan wat ik van hem gewend ben. Muziek maakt het juist nog opzwepender en goed.

Ja ronduit erg tevreden, van mij dus ook een *5

( Wij waren wel uiterst ontevreden over de Pathe Arena, waar we ondanks een half uur te vroeg aanwezig, door de giga rij nieteens wat popcorn konden kopen,.. de film begon al :S ! )

avatar van SilverGun

SilverGun

Het is makkelijk zat om de zwaktes op te sommen maar uiteindelijk is de film toch een vermakelijke actiethriller. Wat Hanks nog meer van z'n rol had moeten maken dan nu het geval is, zou ik niet weten. In het boek was Langdon ook verre van een interessant personage en bovendien helemaal niet de spil van de film. Het gaat vooral om het heerlijk epische bigger than life detective-verhaal.

The Da Vinci Code zit misschien overvol informatie, subplotjes, onuitgewerkte personages en onwaarschijnlijkheden, maar het boek is vakkundig genoeg bewerkt tot film om een dikke twee uur te kunnen boeien.

Dikke 3 sterren

avatar van Witch-king

Witch-king

Ga deze film morgenavond zien, heb er zin in.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Net gezien en hij boeide me van het begin tot het einde. Het hele verhaal is ronduit geniaal bedacht en geloofwaardig in beeld gebracht. De film barst van goeie wendingen en schrikmomenten, maar ook van mooie flashbacks, special effects en een camerawerk dat me telkens bleef verbazen. De score is ronduit prachtig en opzwepend en zorgt grotendeels voor zinderende spanning ookal is die van veraf al te zien (een albino-monnik op de achtergrond is moeilijk niet te zien). Hoewel de bewondering voor de genialiteit van het verhaal richting Brown moet gaan, verteld de film ook een prima verhaal. Helaas zorgde de trailer al voor een gigantische spoiler. In de trailer zie je namelijk Hanks iets omhoog gooien en McKellen bij Tautou wegspringen om het op te vangen. Daaruit leidde ik al af dat McKellen een slechterik speelde en toen in het begin van de film de naam 'rector' mysterieus werd behandeld, vielen de puzzelstukjes al snel in elkaar. Toch weet 'The Da Vinci Code' je af en toe flink te misleiden en dat houd het vreselijk spannend. Geweldig hoe alles in elkaar steekt en hoe overduidelijk dat ook verteld wordt, als er mensen de zaal uit lopen en dan alsnog verward zijn, is het gecompliceerd genoeg. Je moet echter geen vragen gaan stellen over de film of er met een wil van "ik moet deze film af kunnen kraken" heen gaan, want hoe ongetwijfeld je dat ook zal lukken, het verziekt je filmervaring. 'The Da Vinci Code' is namelijk een prima film, genoeg actie, spanning, avontuur, een vleugje (McKellen) humor en een geweldig verhaal, en eigenlijk is er niets op aan te merken zolang je maar niet gaat denken dat het verhaal enige vorm van werkelijkheid heeft want dát is nu eenmaal een eeuwenoude discussie.

4.5

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Fijn om eindelijk een gemeende positieve recensie te zien. Het lijkt de laatste tijd wel of niemand meer 'echt' positief durft te zijn over deze film omdat hij door 'critics' afgekraakt is. Misschien ga ik hem dan toch maar in de bios zien...

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Vind het sowieso een beetje vreemd om je te laten leiden door wat een paar mensen zeggen, pas als mensen die weten wat ík vind of dezelfde smaak hebben als ik een film ruk vinden ben ik pas van de baan/bios, anders....see for yourself.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Misschien wel wat negatieve berichtjes hier, maar het gemiddelde van 3,55 zegt sowieso wat anders.

avatar van thunderball

thunderball

Eindelijk ook geweest, wilde eerst wachten totdat ik het boek uit had, maar ben met vrienden vanavond geweest.

Tja, wat zal ik zeggen?

Hij was best aardig spannend, maar om nou te zeggen fantastisch en briljant, zo iets gaafs heb ik nog nooit gezien, da's ook weer zwaar overdreven.

Gewoon net als het boek een leuke, spannende thriller, aardige tijdspassering, maar meer ook niet!

Waar al die heisa voor nodig is en iedereen hem wil zien, is me toch niet echt duidelijk!

Van dit soort thrillers en boeken zijn er honderden zoniet duizenden in omloop, ok het idee is misschien origineel, maar de uitwerking niet echt bijzonder.

De acteurs deden hun werk, nergens echt super goed en McKellen was wel ok, maar om hem hier nu zo de lucht in te prijzen is ook overdreven, ja alleen maar omdat jullie hem kennen van X- men en vooral LOTR, daar voor hadden de meesten nog nooit van hem gehoord!

Overigens wel gaaf om de trailer van Casino Royale nu op een groot scherm te zien!!!!!!!!!

Laat ik coulant zijn, ik heb best een vermakelijke avond gehad: 3,5 ster!

avatar van cheris

cheris

Het lijkt mij een hele leuke film om te zien en ik ga hem dan ook zeker kijken. Zit er over na te denken om morgenavond naar de bios te gaan met m'n vriend, want die wil hem net zo graag zien als ik.

Ik laat m'n mening nog wel weten, en zal stemmen zodra ik dat kan

avatar van BS

BS

Ik lees het hier vaak, het boek is beter dan de film.

Nu heb ik vroeger aardig wat boeken gelezen maar opvallend weinig ervan zijn verfilmt.

Het blijft dan natuurlijk een raar iets.Je kent het verhaal en dan ga je hem bekijken.Om het alvast uit de weg te ruimen , ja , het boek is beter

Zoals ik eerder ook al zei is het natuurlijk een hele klus om een wereld-bestseller van dit formaat 'maar eventjes te verfilmen'

Gelukkig is eventjes in dit geval ruim 2 uur en zelf dan komt het niet helemaal zo duidelijk en gedetaieerd over.

De film los bekijkend van het boek is het een prima film met voldoende actie en spanning om het goede verhaal in stand te houden.

Met het boek in gedachte vind ik dat Tom onze hoofdpersoon niet helemaal 100% heeft neergezet en het acteren zou ik niet echt als hoogwaardig kunnen noemen.Het verhaal is natuurlijk hier en daar even anders maar het eind is bijna net zo indrukwekkend.

Twijfelend tussen 3,5 en 4 sterren kom ik op de laatste uit.Ondanks de niet echt overtuigende acteerprestatie draagt het verhaal zoveel gewicht mee dat ik hem in mijn lijstje zeker boven de "normaal goede 3,5* film " wil zetten.

avatar van Thomaske

Thomaske

ik ben hem vandaag in de bioscoop gezien. ik moet zeggen vond het lang geen slechte film maar echt goed vond ik hem ook niet. daarom 2,5*

avatar van Cue-X

Cue-X

Ik wilde deze film al een hele tijd zien en vandaag was het zover!

Ik moet eerlijk bekennen het boek nooit gelezen te hebben en me ook nooit echt verdiept te hebben in de inhoud van het boek, maar dit bleek achteraf eigenlijk voor mij een heel groot voordeel te zijn.

Ik ben vanaf minuut 1 ontzettend goed op gaan letten en zat binnen een mum van tijd echt gekluisterd te kijken.

In het begin komt er veel op je af en ben je bang de draad kwijt te raken.

Maar op het moment dat de eerste tussenplotjes verschijnen en lichtjes aan een aantal puzzelstukjes in elkaar gaan vallen werd het voor mij pas echt een uitdaging en een zoektocht naar de waarheid.

Ik had op een gegeven moment gewoon het gevoel alsof ik meezocht naar de waarheid achter het geheim.

Er zijn stukken in de film die iets saaier zijn, maar met een beetje moeite kom je daar wel doorheen.

Je moet alleen gewoon blijven opletten, want dan is de ervaring waarop je na de film terug kan kijken echt geweldig in mijn ogen.

Ik denk dat het feit dat ik het boek nooit gelezen heb er juist voor zorgde dat ik helemaal in de film zat en mijn best deed alles te begrijpen.

Dit is serieus een van de beste films die ik ooit gezien heb en dan moeten mijn credits in wezen natuurlijk uitgaan naar de schrijver van het boek, omdat het verhaal achter de film voor mij de reden is dat ik de film het stempel "geniaal" wil geven.

Dan hoor je mij voor de rest niet klagen over acteurs, muziek, camera etc. want dat doet er voor mij dan totaal niet meer toe!

Geweldige avond gehad mensen! 5*

avatar van (m)oovi

(m)oovi

Tijdje terug het boek gelezen en gisteravond de film gezien.

De film vertelt min of meer hetzelfde verhaal als het boek (logisch). Het mindere van de film is echter dat de gevolgde weg wel dezelfde kant opgaat, maar minder breed uitgediept is. In een boek is er meer ruimte voor uitleg/toelichting van groeperingen, verhalen, mythes en de uitdieping van de karakters. Ik moet daarover zeggen; de film doet het niet slecht (o.a. met prachtige flashbacks van eeuwen geleden), maar in een boek kan er meer verteld en ook bijgefantaseerd worden.

Het verhaal blijft prachtig 'verzonnen'.

Al met al, vermakelijk, maar het boek (het creeren van je eigen fantasie/beeld) deed me meer

avatar van donnie darko

donnie darko

Ik had eigenlijk weinig verwacht van deze film en uiteindelijk ben ik dan toch niet zo bedrogen uitgekomen. Het bleek geen goede, maar wel een zeer entertainende film te zijn, waar ik op meerdere momenten goed heb mee kunnen lachen.

Het acteerwerk is wel beneden alle peilen. Tom Hanks staat erg suf te acteren, maar vooral Audrey Tatou is zeer hinderlijk. Ook vond ik de rest van de acteurs niet echt opvallend goed.

Het verhaal is natuurlijk alom bekend. Het werd op het begin wel allemaal iets te snel op je af gestuurd, net zoals je ook soms bij de Harry Potters hebt.

De eerste 70 minuten vond ik totaal eigenlijk wel erg entertaining en goed.

Maar dan komen die vervloekte laatste 70 minuten waarin ze alles verpesten. De climax is zo ontzettend flauw en het woord appel bij de cryptex wordt wel heel onduidelijk uitgelegd, als je niet weet wat die Isaac Newton gedaan heeft.

Voor de rest ergerde ik mij ook dood aan de manier waarop Audrey Tatou reageert op het feit dat ze een nazaat van christus is. Ze doet net alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

En dan de allerlaatste scene was ook te belachelijk voor woorden, met als horrormoment de camera door het glas.

Toch nog 3* voor een zeer entertainende, maar zeker geen goede film.

avatar van Gigano

Gigano

Ik heb het boek gelezen en vond het mateloos vermakend. Het werd zo spannend en mysterieus verteld, dat ik een soort sfeer in mijn hoofd had, die ik graag zou willen zien als er ooit een verfilming van kwam. En die sfeer was voor een overgroot deel aanwezig in de film. Ik heb hem met mijn broer gekeken en die had het boek niet gelezen. Hij snapte er de eerste 10 à 15 minuten niet zo heel veel van, maar later werd hem van alles duidelijk.
Ik las in één van de posts dat er maar weinig special effects in de film waren. Ik zou zeggen: nou en? Der Untergang had ook weinig special effects en het was een bizar goede film.
Maar terug naar 'the Da Vinci Code': ik vond ten eerste het verhaal goed verfilmd, de spanning lag overal ongeveer even hoog en het bleef boeien. Dus voor iedereen die het boek gelezen heeft en het nog een keer wil lezen op de luie manier met hier en daar aan paar aanpassingen: gaat heen! En voor alle leken onder ons die zin hebben in een goede film: gaat heen!

Om te reageren op de voorgaande post:
Op die punten is de film behoorlijk gewijzigd. In het boek kwamen twee cryptexen voor, en Sophie kreeg niet eens te horen wat zij nu was. Rober vermoedde het alleen.

avatar van Tos

Tos

Juist deze film zal zeker vele malen vergeleken worden met het boek. Ik doe dit daarom ook maar. Mijn conclusie: en goede verfilming van een ruime samenvatting van het boek. De hoofdlijnen alsmede de belangrijktste details worden goed "verteld" Zeker wat betreft de belangrijkste momenten in het verhaal: 1) de onthulling van het laatste avondmaal 2) de ontdekking dat Sophie deel uitmaakt van de bloedlijn 3) de gedachte spinsel van Robert dat de Graal onder het museum ligt Het boek vertelt veel meer details en onthullingen. De film duurt echter al meer dan twee uur dus wanneer het de bedoeling zou zijn geweest om het complete boek op film te zetten hadden ze beter kunnen kiezen voor een seizoen van "24". Waar overigens wel sprake van is geweest maar Dan Brown voelde hier niets voor. Het hele verhaal speelt zich trouwens ook af in 24 uur.

Het boek is top! De film is geeft een goede ruime samenvatting. Ik had daarom ook niet de verwachting dat de film het boek zou overtreffen. Film krijgt 4 sterren. Ik zal hem zeker nog een keertje gaan zien.

avatar van doeze

doeze

Na verhalen gehoord te hebben van mensen die het boek gelezen hadden, had ik een film verwacht met een briljant in elkaar gezette (complot)theorie. Dit was echter niet het geval. Film vond ik vanaf het midden vrij voorspelbaar. Jammer.

Ik vond het wel een vermakelijke, entertainende actie/thriller. Het acteerwerk was niet supergeweldig, maar zeker niet slecht.

Zeker geen 5* waard, maar toch wel een goede 3,5*

avatar van frederique89

frederique89

Nog chance dat het verhaal van de boek er is. Want anders zou die film op niets trekken. Acteerprestaties vond ik op niets trekken. En niets bijzonder aan de film. Moest het verhaal er niet zijn hij was gebuisd bij mij. Maar is gewoon een doodnormale films zoals alle andere. Niets bijzonder.

Niet slecht, niet goed!

avatar van kakstoel

kakstoel

vond het ook tegenvallen, had er wel meer van verwacht maar al om al wel de moeite waard om te kijken .3,5***