• 9.385.063 stemmen

The Da Vinci Code (2006)

Mystery / Thriller | 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Audrey Tautou en Ian McKellen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn en Spaans

Releasedatum: 18 mei 2006

Plot The Da Vinci Code

"Seek the truth"

In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen...

Robert Langdon

André Vernet

Jacques Saunière

avatar van zoutzak

zoutzak

Was wel aardig, en ook zonder het boek te hebben gelezen goed te volgen.

avatar van Geronimus

Geronimus

Mooie soundtrack, goede acteerprestaties van Ian McKellen (hoe kon het ook anders...), mooie beelden, maar verhaal was volgens mij lastig te volgen voor mensen die het boek niet hebben gelezen. Ik begrijp niet goed waarom Tom Hanks zo veel kritiek krijgt op zijn acteerwerk, hij speelde redelijk overtuigend. Audrey Tautou viel mij wel zwaar tegen..... 3,5 *

avatar van hasekamp

hasekamp

Goede verfilming van de roman van Dan Brown. Zowel onderhoudend voor degenen die het boek gelezen hebben (zoals ik) als voor degenen die dat nog niet gedaan hebben (zoals mijn vrouw). De 'flashbacks' geven op een knappe manier de achtergrondinformatie die nodig is om de theorie van Dan Brown te kunnen begrijpen. Ook de casting is goed. Tom Hanks en Audrey Tautou weten de hoofdpersonen goed tot leven te brengen. Maar ook de kleinere rollen zijn goed gecast.

Kortom een aanrader.

avatar van kakadu

kakadu

Ik heb het boek niet gelezen, maar ik moet zeggen: het is gewoon een erg goede film! Misschien mensen die het boek hebben gelezen, dat zij dingen niet zien of graag gezien hadden of wat dan ook. Feit blijft voor mij dat het gewoon een erg goed film is met een goed verhaal...4,5!

avatar van Materny

Materny

Boeiende film waarbij je werkelijk eens je hersens echt moet activeren voor bij de les te blijven.

Ik moet zeggen dat de gehele cast werkelijk fantastisch zijn werk doet, de geloofwaardigheid spat gewoon van het doek af.

Opus-dei, tempelridders, pryachi of zoiets.

Veel verschillende secten en weet ik veel wat komt voorbij geraast dat je af en toe met moeite de film echt goed kan volgen.

Maar persoonlijk hou ik er wel van om na de film even na te denken over hoe het alweer zat.

Geeft je tenminste één goede reden te meer voor de film een 2e keer te zien.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11926 berichten

Materny schreef:

Jij hebt zeker het boek niet gelezen? De film was namelijk echt onwijs makkelijk te volgen.

avatar van speedy23

speedy23

Da Vinci Code maakt beste start van het jaar in VS.

'The Da Vinci Code', de filmversie van de bestseller van Dan Brown, heeft zich bij zijn première in de Verenigde Staten als de tot nog toe succesvolste film van het jaar bewezen. Hij bracht volgens de studio's vrijdag, bij zijn eerste vertoning in de bioscoopzalen, al rond de 29 miljoen dollar (23 miljoen euro) op. Dat betekent een gemiddelde opbrengst van 7.764 dollar per zaal.

Met dat resultaat houdt de omstreden 'Da Vinci Code' ook duidelijk de actieprent 'Mission Impossible: III' met Tom Cruise achter zich. De katholieke Kerk had tot een boycot van de film opgeroepen, omdat "die historische feiten vervalst en wereldwijd het geloof van miljarden mensen kwetst". Ondanks deels vernietigende kritieken na de wereldpremière op het filmfestival van Cannes is 'Da Vinci Code' wereldwijd met succes op het grote publiek losgelaten. "Het eerste weekeinde wordt ongetwijfeld een van de beste ooit", zei Jeff Blake, de marketingdirecteur van Colombia Pictures zondag. De verfilming van het boek van Dan Brown staat nu al in elk geval wat betreft de opbrengsten van het eerste weekend in de top 20 van de succesvolste films aller tijden.

Bron: hln.be

avatar van johanm3

johanm3

Damn! wat een drukte bij onze bioscoop! Telkens uitverkocht. En de andere films ( M:I:III, inside man, ice age2 ) pikken ook een graantje mee met het succes van DavinciCode. Daar de film is uitverkocht en de mensen toch een film willen zien, kiezen ze voor de andere films waardoor die ineens ook weer een stuk drukker zijn

avatar van JoeCabot

JoeCabot

johanm3 schreef:

Rare theorie. Moest er geen Da Vinci Code zijn zou M:I:III toch meer bezoekers halen hoor...

avatar van Sander D.

Sander D.

Was iemand het Mickey Mouse-horloge nog opgevallen? Leuk detail.

avatar van Lola3

Lola3

Sander D. schreef:

Was iemand het Mickey Mouse-horloge nog opgevallen? Leuk detail.

NOG niet maar ik wist het al van het boek, echt om je dood te lachen.*:)*

avatar van Moviestar

Moviestar

Film viel me tegen, wat misschien ook wel te verwachten was. Film begint goed, zit lekker snelheid en spanning in. Maar vervolgens zakt het geheel een beetje in, hier en daar wat goede momenten. Ian Mckellen en Paul Bettany zijn perfect gecast en vond ik de sterren van de film. 3*

avatar van marloes v

marloes v

En dan stond er een artikel in de krant dat de film niet te volgen was als je het boek niet gelezen had. Nou ik heb het boek niet gelezen en toch snapte ik ongeveer alles wat erin gebeurde. Ik snap niet waarom ze zulke artikels in de krant plaatsen, slaat gewoon nergens op. Ik zat al te twijfelen of ik er nog wel heen zou gaan, gelukkig ben ik toch gegaan, ik vond het echt een super film!

avatar van kevinwilmink

kevinwilmink

gisteren naar de bios geweest

en het is een aanrader!

ik heb hem 4* gegeven

avatar van silhoupin

silhoupin

Ondanks al zijn slechte kritieken, een zeer goed stukje film van Ron Howard.

Het boek is zeer goed gevolgd, niet alleen qua verhaallijn maar ook qua details. Ik heb het boek gelezen en ik herkende zeer veel in de film.

Alle acteurs zijn zeer goed gecast, hoewel ik van Jean Reno toch iets sterker verwacht had. In het boek is zijn personage zeer ruw en dat had Reno als op het lijf geschreven kunnen spelen, maar hij komt niet zo sterk naar voor in de film, misschien ook omdat de film vooral rond Tom Hanks en Audrey Tautou draait.

Deze twee zijn geweldig om naar te zien, zeer gezellig om naar te kijken, ze spelen allebei een zeer sterke rol en ik herkende beidde personages bijna identiek als in het boek.

Tom Hanks is zonder twijfel perfect gecast voor Robert Langdon net als Tautou perfect is om Sophie Neveu te spelen.

Zeer leuk ook was de rol die Ian Mckellen neerzette in de film. Hij is ook dé persoon om de rijke engelsman Leigh Teabing neer te zetten, en dat heeft hij ook perfect gedaan, met hier en daar zelfs een stukje prachtige humor.

Het personage Silas, de albino-monnik is ook redelijk goed neergezet, ik ken de acteur niet buiten deze film dus ik kan ook niet vergelijken met andere films. Ik was toch tevreden van zijn acteerkunnen.

De slechte kritiek die deze film heeft gekregen, in het festival van Cannes en door de pers, is misschien te wijten aan het lage actiegehalte, er word zoals gezegd inderdaad veel gepraat in de film, maar dat is allesbehalve storend, het was zelfs zeer noodzakelijk. En al bij al is er eigenlijk meer dan genoeg actie in dit soort film, en het blijft ook nog eens realistisch.

De film is wel anders dan we gewoon zijn van de hedendaagse films, maar hij zit zeker bij de meest spraakmakende films van 2006.

De film laat een sterke indruk op me achter, je wilt blijven volgen, blijven kijken. Na het einde wil je weten wat er verder gaat gebeuren, en dat is zeer goed.

Ik weet niet of de beter zou zijn geweest met een andere regisseur, maar ik ben zeer blij met dit resultaat van Ron Howard, die met The da Vinci code, zijn beste film tot nu toe in zijn carrière heeft gemaakt.

Zeer goed verhaal, perfect gecast, spannend, dramatisch en humoristisch...

4 dikke sterren voor dit episch stukje film

avatar van pebbles^

pebbles^

hallo allemaal,

nou gisteren naar The Da Vinci Code geweest, na alle reacties die ik gehoord had was ik erg bang dat ie mij ook zwaar zou tegen gaan vallen (heb immers het boek wel gelezen). Dit was zeer zeker niet het geval, oke er waren wat dingen uit gevallen maar wat wil je zoveel info kan je gewoon niet in een film verwerken. De belangrijkste feiten die je moest weten om het verhaal te snappen waren er goed in verwerkt, misschien een beetje een andere volgorde maar toch knap werk van Ron Howard. bedenk je eens hoe moeilijk het moet zijn om een film te gaan maken waar al zoveel verwachtingen vanuit gingen.

ergens was ik bang dat er veel "magie" kwijt zal raken als je er een film van maakt, maar ook dat heeft Ron Howard er heel in eten te houden. in zo verre dat zowel ik als mijn moeder de neiging kregen om gaan klappen toen de film afgelopen was een geweldig einde.

dus ik ben erg tevreden over wat ik gezien heb, het acteerwerk was ook geweldig de rollen waren op het lijf geschreven, zowel de grote rollen als de kleine rollen.

avatar van thibault14

thibault14

Ik vind de ultra-negatieve opmerkingen (vooral van de pers) ietwat overdreven. De film valt wel nog mee. Het is allemaal goed uitgewerkt en de film ziet er ook zeer mooi uit (vooral de beelden van het oude Rome) en er zitten ook grappige scenes in. Daar houdt het positieve op, de acteerprestaties zijn ondermaats (vooral Bettany), de film is zeer langdradig en op sommige momenten saai en als je het boek niet gelezen hebt is het vrij moeilijk om te volgen. 3*

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

echt een super mooie maar ook goede film, ik snapte de film helemaal zonder dat ik het boek heb gelezen, wat ik van plan ben om te doen. Deze film is zeker een aanrader en vooral de muziek is schitterend

avatar van Siemen

Siemen

Ik ga er deze week nog heen, ben erg benieuwd en kijk er erg naar uit. Als ik de reacties hier zo lees hoef ik in ieder geval niet te wanhopen. Ik denk dat de verwachtingen van de recensenten torenhoog zijn en dat dat het probleem is.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Een erg warrige film die het net niet is. De regie is bij vlagen erg sterk(zie de al eerder genoemde bankscène), de beelden zijn aardig, sommige rollen zijn goed(Ian McKellen is geweldig) maar sommige rollen zijn ook stukken minder(Audrey Tautou is aardig, Tom Hanks mist in deze film elke uitstraling) en het script is gewoon ronduit slecht. Duidelijk te letterlijk overgenomen van het boek, alles word 10 keer uitgelegd en ondertussen zie je alles ook nog tijdens de uitleg door vage flashbacks. McKellen redt deze film echt want hij is erg goed, 3 sterren kan deze film ook krijgen want hij is best degelijk, maar er had zóveel meer in gezeten, erg jammer. Ron Howard had met dit walgelijk slechte script nooit aan deze film moeten meewerken want hij is een erg degelijk en goede regisseur.

avatar van KristofBeckers

KristofBeckers

Ok, dit is gewoon geen goede film, sorry.

Ik had het boek niet gelezen maar dat lijkt niet echt een probleem. Ik kon volgen maar het was gewoon een kutverhaal vind ik. Eigenlijk vond ik de film toch maar saai.

Het is meer een actie-(komedie)film dan een triller.

Een saaie film die lijkt op een mix van a beautiful mind en relic hunter.

De film begint eigenlijk nog wel goed maar het einde is gewoon slecht. Dan begint het komedie achtige pas echt op te komen. Ik dacht 3 keer dat de film eindelijk gedaan was maar dat was het niet, het bleef doorgaan en eindigde met een dom einde. Ik geef hem 2.5

avatar van Monsta Kody

Monsta Kody

A Beautiful Mind??

avatar van Kasper

Kasper

Evenals bij Kingdom of Heaven en Sin City zat ik weer te knikkebollen in de bios. De film kom mij nou niet echt boeien. Telkens was het wachten op de 'ontknoping' of 'ontrafeling' van het mysterie, zoals bijvoorbeeld bij de Sixth Sense of Usual Suspects. Dit bleef echter uit en laat de kijker met een 'wat-moet-ik-hier-nu-eigenlijk-mee' gevoel achter. Door het onderhoudende camera en editing werk toch net aan 3 sterren.

avatar van gotti

Ondanks het zeer matige boek toch maar gaan zien. Gelukkig niet zo slecht als ik gedacht had, maar toch blijft het allemaal maar een matige bedoeling. Veek te uitleggerig (het grote probleem van het boek; ellelange pagina's waar over een specifiek iets uitgeweid wordt), gebrek aan chemie tussen Hanks (die sowieso weer met verstand op nul acteert en z'n standaard Hank's smoeltje opzet). En wat een traagheid aan het eind (ook storend in het boek), had allemaal wel wat vlotter gemogen (en ze konden het niet laten om ook het einde nog eventje haarfijn uit te leggen, alsof een stel randdebielen naar de film moeten kijken...

avatar van Cloud

Cloud

na de vele lovende maar ook slechte kritieken heb ik de film gister gezien. en als je in de bios zit en al die informatie komt op je af dan heb je wel zoiets van wooow dat dit allemaal kan. en als je dan een beetje nadenkt zou het enigzins ergens nog wat waarheid kunnen bezitten.

het acteerwerk vond ik zeer goed, nergens dat je zoiets had van ga gewoon naar huis ofzo. maar gewoon af. heb met zeer veel interesse naar de film gekeken en vond hem zeker de moeite waard. 5* omdat ik nergens nog vragen over had en het verhaal gewoon duidelijk was.

avatar van Miss////

Miss////

Heel erg genoten van deze film, voor mij was hij echt nergens onduidelijk, ik heb het boek niet gelezen dus ik kan geen vergelijken daarmee maken. Spanning, geweldige ontknoping... werkelijk geen moment van deze film was saai. Ian McKellen, Audrey Tautou, Tom Hanks en vooral het personage van Silas, geweldig... Nu het boek nog maar eens lezen... 4,5*

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Ik had mijzelf voorgenomen om eerst het boek te lezen en dan de film te gaan bekijken. Het is niet gelukt. Ik liet mij zelf meeslepen door mijn sociale omgeving die de film graag wilden zien. Ik ging heel onbevangen naar de film. Ik heb bijna 3 uur geboeid gekeken. Ik vind het een super interessant verhaal. Briljant bedacht. Ik heb genoten en ga zeker het boek lezen. Schitterend! En Audrey Tatou is mijn favoriete actrice!

*****-sterren

avatar van siouxstyle

siouxstyle

door al die reclame en alle commotie rond die film moest ik hem echt eens gezien hebben in de bioscoop om zelf mijn oordeel te vellen want de reacties op die film zijn toch opmerkelijk uitéénlopend. welnu, kheb hem gezien en vond hem echt wel super, géén moment van verveling, de film heeft me van in het begin enorm geboeid, wat een verhaal. ik vin dat de film brilliant in elkaar steekt. kga hem wel nog eens bekijken want de grote verhaallijn is niet moeilijk te snappen maar om de film volledig door te hebben moet je hem als je het boek nog niet hebt gelezen toch 2 keer zien.

dit is nu de zoveelste keer dat ik denk dat de pers een andere film gezien heeft... zeker een aanrader

avatar van TimD

TimD

En dus 2 keer 7,50 betalen? Dank je de koekkoek.

avatar van wwmartij

wwmartij

Als je het boek heb gelezen ben je verplicht deze film te gaan kijken. En valt zeker niet tegen ongelofelijk die critici.

Ian Mckellen steelt de show, Hanks gaat wel Reno sterk en op z'n Frans ook een plus punt, Tatou ach ze speelt mee maakt niet uit ze kijkt wel overtuigend uit de ogen!

Top film 4 steren