• 9.379.468 stemmen

The Da Vinci Code (2006)

Mystery / Thriller | 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Audrey Tautou en Ian McKellen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn en Spaans

Releasedatum: 18 mei 2006

Plot The Da Vinci Code

"Seek the truth"

In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen...

Robert Langdon

Sophie Neveu

Sir Leigh Teabing

Captain Bezu Fache

Bishop Manuel Aringarosa

André Vernet

Jacques Saunière

catweasel

Ik haat het als er veel aandacht voor zulke stompzinnige boeken is. Ik las het boek ver voor de rage, en vond het toen niets bijzonders. Toen veel kranten en mensen het boek later de hemel in prezen, kon ik me daar niets bij voorstellen.

Toen ik van de film hoorde, was ik natuurlijk meteen benieuwd naar de acteurs. Ik denk dat ze met Tom Hanks de plank gigantisch mis slaan. Ik had Liam Neeson veel beter gevonden, maar Ian Mckellen en Audrey Tatou compenseren de situatie gelukkig een beetje.

Maar goed laat ik de film maar afwachten, maar ik heb zo mijn twijfels.

avatar van Hanne

Hanne

Ik heb de trailers gezien en ik vond die heel goed, nu ben ik erg benieuwt naar de film. Ik ben alvast begonnen in het boek, maar ik denk dat ik toch liever af wacht tot de film.

avatar van aegron

aegron

Stephan schreef:

Ahhaa... dáárom worden er 40 miljoen exemplaren van verkocht. Maakt Het woeden der gehele wereld toch nog kans in jouw visie...

Er worden onwijs veel boquetreeksboeken verkocht. Ik neem niet aan dat je die boeken ook als goed wilt bestempelen? Hoge oplagen maken een boek nog niet goed.

aegron schreef:

Een aantal van deze bagger verhalen zijn zelfs verfilmd.

Dat is nog erger als je ziet dat de verfilming van veel goede boeken maar uit blijft.

avatar van Film Pegasus

Het is niet omdat dit boek zoveel verkoopt, dat iedereen het blijkbaar ineens slecht moet vinden. Ik vond het geen slecht boek en zal wel zien of de film ook geslaagd is. Ik vergelijk het met Jurassic Park dat ik eerst als boek las en wat niet echt een hoogvlieger was maar toch leuk kom te lezen.

De hype zorgt ervoor dat sommige mensen het goed gaan vinden omdat het nu eenmaal 40 miljoen keer verkoopt, en zorgt ervoor dat andere vanwege dit commerciele succes alles tot de grond begint af te breken. Het is gewoon een leuk fictieverhaal, niet meer en niet minder. Ik geef toe dat bvb Umberto Eco pakken beter is, maar ik heb al veel slechter verhalen gelezen. Slecht mag je het ook weer niet noemen. Qua casting ben ik wel benieuwd, want ik zie Tom Hanks niet meteen in de rol van Langdon. Reno past dan weer wel bij de rol.

Afwachten en oordelen als de film er is zou ik zo zeggen.

aegron schreef:

Er worden onwijs veel boquetreeksboeken verkocht.

Noem mij één titel die ook anderen kennen...

avatar van aegron

aegron

met euvele moed. Maar het gaat niet om de titel en de doelgroep van de bouquetreeksboeken zit vermoed ik niet hier op deze site.

Een hype maakt het boek nog niet goed. Een tijdje terug stond er hierover nog een interessant artikel in de VN. Op de Buchmesse (sp?) in Frankfurt wordt de volgende bestseller bepaald was de strekking van het verhaal. Vergelijk het boek de kleine vriend van Donna Tart. Heel erg veel mensen hebben het boek gekocht, maar bijna niemand heeft het uitgelezen (dit boek is bij de verkiezing voor de vergeelde boekenlegger, voor het boek wat het meest onuitgelezen in de kast staat, als winnaar uit de bus gekomen).

Hype en hoge oplages betekenen niet dat het boek goed is. Net zo als het bij films niet betekent dat de film goed is. (zie Costa om maar wat te noemen).

Maar laten we de discussie over het boek hier maar verder opschorten en die straks gaan voeren op boekmeter.nl

aegron schreef:

Niet nodig, ik heb een topic over het boek geopend.

aegron schreef:

Maar het gaat niet om de titel

Ik vind het wat kortzichtig om de hype van TDC af te doen als pulp-lectuur. In tegenstelling tot Donna Fart, werden de boeken van Brown na TDC allen bestsellers. Dat gebeurt wanneer de lezers mond op mond doorgeven dat ze iets heel bijzonders hebben gelezen. TDC afdoen als een boeketreeks is dom. Dat het niet het collectieve opgelegde interlect van een Leeko... oeps... Eco heeft zal me worst wezen. TDC is een pageturner. Het gegeven is niet eens nieuw maar de manier waarop het verhaal verteld werd greep 40 miljoen lezers aan... Iets kan alleen een hype worden (op deze schaal) als het meer is dan bagger.

avatar van Pauwl

Pauwl

Voor de mensen die het nog niet weten; tweede trailer staat op de officiële site.

avatar van gotti

Zag hem in de bios zondag. Zag d´r nogal standaard uit...

avatar van Triangeljosti

Triangeljosti

gotti schreef:

Zag hem in de bios zondag. Zag d´r nogal standaard uit...

Leg mij eens uit hoe jij 'm in de bios kan zien...

avatar van argus

argus

Die trailer natuurlijk, niet de film zelf die komt eind mei (vanaf 18 mei) in de bioscoop. Maar de trailer zag ik ook maandag in bioscoop en het zag er wel interessant uit. Ik ga eind mei denk ik maar eens een gokje wagen hoewel ik het boek nooit gelezen heb (misschien is dat wel een voordeel, wie weet...).

avatar van Julie

Julie

ik weet nu niet of het een voordeel of nadeel is als je het boek niet hebt gelezen, want ik heb dat wel gedaan en je moet er je hoofd echt bijhouden om het te begrijpen

een voordeel kan het zijn dat je niet weet wat er gebeurt, hoe het eindigt

maar een nadeel kan het zijn dat je er gewoon niks van begrijpt, want heel veel details spelen een grote rol in het boek

maar ik denk ook niet dat ze een onbegrijpende film zullen maken

we shall see

avatar van Beek

Beek

argus schreef:

Of je het boek nu voor of na de film leest dat maakt niet uit denk ik. Ik zou het in ieder geval wel lezen!

avatar van Julie

Julie

Beek schreef:

groot gelijk! het boek is prachtig!

avatar van r.spijker

r.spijker

Ik heb het boek gelezen en de trailer gezien, ik denk dat de film aardig uit de verf komt.

Stephan

Mijn ervaring is dat het boek lezen vóór de film kijken meestal op een teleurstelling uitloopt. Je hebt bij het lezen vaak al een eigen beeld gevormd dat door de filmmaker natuurlijk zelden tot nooit geevenaard kan worden.

Lees je het boek echt ná de film is dat probleem niet meer aanwezig en diept het boek de film extra uit.

Mijn voorkeur dus.

De GeuS

Rechter heeft voorlopig geoordeeld dat het niet om plagiaat gaat van 'The Holy Blood and the Holy Grail' uit 1982. Michael Baigent en Richard Leigh staat een rekening te wachten van € 1.750.000(!) aan advocaatkosten lees ik net....

avatar van speedy23

speedy23

De GeuS schreef:

Natuurlijk gaat het niet om plagiaat. Je kon toch bij voorbaat al voorspellen hoe de uitspraak zou zijn?

De belangen die er nu mee gemoeid zijn, zijn duizenden malen groter.

speedy23 schreef:

De belangen die er nu mee gemoeid zijn, zijn duizenden malen groter.

Rustig maar, je hoeft niet direct zo uit de hoogte te doen. Ik, in tegenstelling tot vele anderen, ken beide boeken niet en heb me eerlijk gezegd ook niet in de rechtzaak verdiept. Dacht het gewoon even te posten als een feitje.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Trailer zag er niet superboeiend uit...beetje standaard. Maar goed we zullen zien.

avatar van speedy23

speedy23

De GeuS schreef:

Rustig maar, je hoeft niet direct zo uit de hoogte te doen.

Als het zo overkomt, sorry, maar dat was zeker niet de bedoeling.

Ik vermeld maar wat ik, en met mij vele anderen, denken. Namelijk dat er nooit een negatieve uitspraak tegen de Da Vinci Code zou komen.

De GeuS

Oke, iets verkeerd opgevat door mij....

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik heb De Da Vinci Code in mijn boekenkast staan, en ik vind het een geweldig interessant en spannend boek. Niet geweldig goed geschreven, maar het weet me gewoon vanaf het begin tot het einde te boeien, en ik hoop dat dat met de film ook zo is.

Wat mij opvalt aan wat ik gehoord heb over de verfilming, is dat Tom Hanks Robert Langdon gaat spelen. Hij lijkt me niet bepaald een goede keuze, hoe goed ik hem ook als acteur vind.

Maar een acteur als Harisson Ford zou denk ik veel beter bij de rol van Robert Langdon passen.

In het boek is Robert Langdon een vrij knappe man, die populair is bij de studentes. Tom Hanks lijkt me nou niet zo'n vrouwenmagneet.

De keuze voor Audrey Tatou in de rol van Sophie kan ik wel weer goed begrijpen. Zij is immers een van de beste en bekendste acteurs uit Frankrijk.

Maar we zullen wel zien wat ze van de film maken. Het boek zal niet zo snel overtroffen worden denk ik, en ook niet geëvenaard. Maar ik heb al echt zin om de film te gaan zien, en zal nog eens de trailers gaan bekijken. Ik ben heel erg benieuwd.

Thomas83 schreef:

Of Liam Neeson als Langdon. Mis daarnaast nog Gerard Depardieu als Bezu Fache(alhoewel Jean Reno ook geen slechte keus is). Daarnaast had ik zelf Jean Rochefort als Jacques Sauniere gecast. Maar helaas, het was niet aan mij om te kiezen.

avatar van hinie

hinie

Vind je Harrison Ford dan wel de juiste keuze, ik denk niet dat hij er geschikt voor zou zijn, ik persoonlijk vind hem niet echt aantrekkelijk.

Maar Tom Hanks ook niet trouwens.

Zou beter passen bij Pierce Brosnan denk ik.

avatar van finaldestiny

finaldestiny

hier hou ik niet zo van heb het boek niet gelezen en ben ik ook niet van plan, ron howard vind ik ook niet zo´n briljant regisseur. ja apollo 13 was wel aardig

avatar van nummervlinder

nummervlinder

Ik heb het boek nog niet gelezen. De film wil ik zeker zien volgens mij wordt het wel een aanrader! Met Tom Hanks en (!) Audrey Tatou!

Die poster .

Zelden z'n vreselijke poster gezien .