• 9.379.591 stemmen

The Da Vinci Code (2006)

Mystery / Thriller | 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 149 minuten / 174 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Audrey Tautou en Ian McKellen

Gesproken taal: Engels, Frans, Latijn en Spaans

Releasedatum: 18 mei 2006

Plot The Da Vinci Code

"Seek the truth"

In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen...

Robert Langdon

André Vernet

Jacques Saunière

avatar van H1DD3

H1DD3

Ja heel heerlijk om te zien hoe ze zich pijnigen.. weet je wel hoezo hij dat deed? Daar ging het meer om denk ik.

avatar van Metalfist

Metalfist

So Dark The Con Of Man

Toen het boek van de Da Vinci Code uitkwam heb ik het, vooral door de grote hype die er rond zat, ook gelezen. Een aantal jaar daarna kwam de film dan uit maar daar heb een lange tijd mee gewacht om hem te zien want ik probeer toch altijd de film als een apart geheel te zien van het boek.

Het grote minpunt aan de film is dat de puzzels wel zeer snel worden opgelost. Hanks moet er maar eens naar kijken en hij weet direct het antwoord al. Ook volgen de plottwists en de omliggende intriges elkaar soms in een zeer snel tempo op terwijl je je een halfuur daarvoor bijna dood verveelt. Het verhaal zelf zit dan wel weer goed ineen maar daarvoor ligt de basis bij het boek zelf natuurlijk.

Tom Hanks vind ik vroeger wel een vrij goede acteur maar als ik zie hoe hij hier weer zo verschrikkelijk statisch rondloopt begint mijn waardering toch wel te dalen. Tautou ziet er goed uit maar komt ook niet over door dat verschrikkelijke Engels. De enige twee die de film nog iet of wat draaglijk maakten waren Ian McKellen en Jean Reno (al irriteerde ik me ook wel wat aan dat gebrekkige Engels van hem)

Doordat ik het boek had gelezen was het verhaal nog wel doenbaar maar het word soms toch wat te onlogisch allemaal. De film komt traag op gang en voor de acteurs moet je het ook niet doen.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Da Vinci Code

Een hele mooi film.

En ook een heel goed verhaal. Het neemt je mee door Parijs.

Echt geweldig.

Alleen ik snapte er niet zo veel van

Maar ik ga het nog eens kijken, en dan probeer ik het wel te snappen.

Maar toch nog een 4*

eRCee schreef:

Het boek heeft de film gekregen die het verdient. Zo is de matige schrijfstijl van Brown sterk teruggekomen in de lelijke visuals. Dat geldt eigenlijk voor de gehele film maar toch wel in het bijzonder voor de flash-backs; die zijn werkelijk niet om aan te zien. Verder blijven de personages op het witte doek even vlak als op papier en ondanks goede casting overtuigt geen enkele acteur. Het enige opvallende aan de verfilming is eigenlijk de relativerende toon qua waarheidspresentatie. Dat behoedt de film er echter niet van om eveneens op twee sterren uit te komen.

Ben jij dyslectisch? Dan Brown is een van de beste en meest gerespecteerde schrijvers van deze en de vorige eeuw. Ik kan op het moment geen betere schrijver noemen. Dat ik geen betere kan noemen, is smaakgevoelig. Dat Dan Brown een meester is, is niet spraakgevoelig, dat kan niemand ontkennen. De twee climaxen die film bevat zijn meester bedacht en uitgevoerd door de goede casting. Ik hoop dat je voortaan dit soort onzin reacties achterwege laat. Ik respecteer iedereen zijn mening, maar met zo'n onzin reactie kun je mensen weerhouden om deze dijk van een film te gaan kijken.

VeendamManiacs

Ik vraag wel of jij dyslectisch bent, maar zie zelf ook veel fouten in mijn eigen stukje staan. Verbeterde versie!

Ben jij dyslectisch? Dan Brown is een van de beste en meest gerespecteerde schrijvers van deze en de vorige eeuw. Ik kan op het moment geen betere schrijver noemen. Dat ik geen betere kan noemen, is smaakgevoelig. Dat Dan Brown een meester is, is niet smaakgevoelig, dat kan niemand ontkennen. De twee climaxen die de film bevat zijn meesterlijk bedacht, hoewel voorspelbaar, en uitgevoerd door de goede casting. Ik hoop dat je voortaan dit soort onzin reacties achterwege laat. Ik respecteer iedereen zijn mening, maar met zo'n onzin reactie kun je mensen weerhouden om deze dijk van een film te gaan kijken.

VeendamManiacs schreef:

Ik weet niet meer wat ik hem gegeven heb, maar ik meen 5*.

Dan Brown een van de beste schrijvers van de vorige en deze eeuw: nee. Hij schrijft misschien boeken die lekker weglezen met een lekker hapklaar mysterie voor het grote publiek, maar over 100 jaar zal niemand meer zijn boeken lezen. Kafka, dát is bijvoorbeeld een van de beste schrijvers van de vorige eeuw.

Karl van H. schreef:

Die lekker weglezende boeken met zijn hapklare mysterie zijn juist zijn grote kracht. Een topauteur, die hier met de grond gelijk gemaakt word. Ik vind het een schande, om een auteur, boek en film zo onterecht te vernederen.

VeendamManiacs schreef:

Hij schrijft leuke boeken, maar maakt hem dat automatisch tot een van de beste auteurs van de vorige en deze eeuw? De mysteries zijn best leuk gebracht, maar Browns personages zijn allemaal zo plat als een dubbeltje en om nou te zeggen dat zijn boeken lang door mijn hoofd blijven spoken, nee. Maar goed, wellicht zoeken wij verschillende dingen bij het lezen van een boek.

Karl van H. schreef:

Dat laatste ben ik met je eens inderdaad. En ik schreef ook dat ik Brown de beste vind, maar dat dat smaakgevoelig is. Dat Brown een dijk is in zijn vak lijkt mij wel duidelijk, maar misschien verschillen de meningen daar ook over. Het is inderdaad net wat je in een boek zoekt.

avatar van Ker

Ker

Heb hem vandaag voor de tweede keer bekeken, en vond het nog steeds een van de betere films die ik gezien heb. Ook een stuk beter dan het tweede deel, bij het tweede deel had ik al veel sneller door wie "evul" was, hier had ik echt geen flauw idee en dacht ik echt van wouw dat had ik niet zien aankomen.

Heb het boek niet gelezen, en denk dat er in het boek meer tijd word besteed aan het in de film in mijn ogen wel erg snel oplossingen bedenken van Robert langdon

Vond Tom Hanks zoals in eigenlijk elke film waarin hij speelt weer erg goed spelen.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

De poster die hier boven staat is echt vreselijk, die past meer bij een melig romantisch drama. 'k Zal eens een andere insturen.

avatar van KB-013

KB-013

Goed geacteerd, érg goed verhaal. Jammer genoeg heb ik nog nooit de boeken gelezen. Misschien toch is tijd om dat te gaan doen.

avatar van Flipman

Flipman

Ik had totaal geen verwachtingen van deze film. Ook heb ik het boek niet gelezen; ik heb destijds op een boekenmarkt een pocket ervan aangeschaft, Engelstalig, voor slechts €2,50 -dus ja, Remi, nogmaals, de Nederlandse vertaling voor €20 is een HELE hoop geld !

Maar vanwege die hele hype had het boek nooit een hoge prioriteit. Nu nog niet. Maar de verwachtingen waaraan ik een gebrek had werden opgevuld door een aardige film. Aanvankelijk stoorde ik me er nogal aan dat deze film zomaar, plotsklaps begon. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar ik ben helemaal niet bekend met deze Robert Langdon. Wie is hij? Waarom zou ik hem sympathiek moeten vinden of juist niet? Dat was een beetje mijn probleem met dit karakter. Omdat vele van de andere personages niet te vertrouwen zijn, koos ik uiteindelijk toch maar voor hem. Maar eigenlijk zou die identificatie vanuit het figuur zelf moeten komen, niet omdat de rest zo creepy is.

Affijn, de opzet mag inmiddels bekend zijn. Het verhaal is één grote puzzel. Meningen zijn verdeeld over het genie ervan; na het lezen van het boek was de een omver geblazen en de ander voelde zich bekocht. Ik was altijd bang dat ik voor het laatste zou gaan, maar uiteindelijk zit ik er ergens tussenin. Want hoe leuk dit spoorzoekspelletje ook is, soms heb ik het idee dat er sprake is van een enorm toeval. Ook al is dit niet eens zo; die opa van Sophie heeft het immers zo gewild, dat zij Robert zou ontmoeten. Maar toch, dat juist ZIJ de laatste nazaat van Christus zou zijn, ergens voelt dat een beetje goedkoop aan, helaas.

Toch zit er nog redelijk wat spanning in de film en had ik nooit het gevoel dat het verhaal helemaal afgelopen was. En het gegeven, je kan erover redetwisten en het heiligschennis noemen, maar interessant is en blijft het. Ik weet niet of er in de werkelijkheid ook vermoedens zijn over het voortbestaan van de familie van Christus, maar wie weet?

Ik was niet zwaar onder de indruk van deze film, maar hij heeft me wel aan het denken gezet. Ook al is het maar een beetje.

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

De Da Vinci Code is de verfilming van het gelijknamige boek van Dan Brown. Het boek is tijden lang bestseller geweest en stond twee jaar lang bovenaan de new york bestseller lijst, een verfilming kon dus ook niet lang uitblijven.

Ik bekeek de film me redelijk hoge verwachtingen vanwege vrienden die heel erg psoitief waren over het boek, dat ik overigens nog niet had gelen. (Maar wel na de film heb gedaan.)

De casting voor de film is uitstekend gedaan en ik zou me geen betere Prof. Landon kunnen voorstellen dan Tom Hanks dat was. De mysterieuze zelf-kasteidende antagonist van de film hadden we eerder gezien in zachtaardige films als Wimbledon en ik had hem ook pas later herkend toen ik de castinglijst op IMDB bekeek.

Het verhaal volgt precies de gebeurtenissen zoals ze in het boek beschreven zijn en dat levert een hele sterke thriller op. We reizen de hele wereld over om de geheimen van de Da Vinci Code te achterhalen en komen op een paar van de mooiste locaties op de wereld.

Één negatief punt aan de film is wel dat de film zonder ondertiteling heel moeilijk te doen is voor de gemiddelde persoon. Met mijn 4 jaar aan middelbareschool ervaring aan Frans en 2 jaar aan Latijn was het nog steeds niet echt te doen om het echt helemaal te volgen.

4.5/5

Aan Frans en Latijn heb je ook vrij weinig bij een Engels gesproken film

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

Tsja, dan moet jij maar eens een versie zonder subtitels aan een Engelsman laten zien. Dan is de film ineens heel wat minder 'engels gesproken'

Karl van H.

Het merendeel van deze film is toch echt Engels, hoor. Tuurlijk, de Franse politie praat Frans met elkaar, maar naar mijn herinnering zijn de sleutelscènes allemaal in het Engels. Maar goed, 't is alweer een tijd geleden dat ik deze film heb gezien, en bovendien ben ik zo'n mietje dat ondertiteling nodig heeft

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een warrige boekverfilming was dit. Het boek was vele malen leuker en ik kan me voorstellen dat veel mensen in deze film het spoor compleet bijster raken, als ze het boek niet hebben gelezen. Naast een grote continue brei van informatie, irriteerde ik me ook mateloos aan de voortdurend aanwezig weeïge muziek. Audrey Tautou daarentegen was wel oke en Tom Hanks natuurlijk ook, alleen merkte ik niks van een "I'm not supposed to be here"-situatie tijdens het avontuur bij hem.

avatar van charmed one

charmed one

een geweldige film. er zit een goed verhaal in . en er zit ook een goeie spannende sfeer in. en natuurlijk een geweldige cast. tom hanks is een van mijn favoriete acteurs. de meeste films van hem zijn erg goed.

avatar van funkdoc

funkdoc

Zwakke film. En ik kan zelfs niet het argument gebruiken dat het boek beter is, want heb het nooit gelezen. Het probleem bij deze film is simpelweg dat the thrill-factor niet te vinden is, in wat toch wel een thriller genoemd wordt. Van groot belang lijkt me dat.

Ik heb echt geen moment op het puntje van mijn stoel gezeten, en het hele verhaal rond de Heilige Graal enz was te informatief waardoor ik al snel de aandacht kwijt was. Oké, dan had ik misschien maar aandachtig moeten blijven, maar vooraleer het zover was, kon de clue me eigenlijk niets meer schelen. Heb zelden zo neutraal een film ondergaan.

avatar van jpbosch

jpbosch

funkdoc schreef:

Compleet mee eens

avatar van Mr_Remia

Mr_Remia

spannende film, vooral de mysteries die hanks op moet lossen vind ik erg mooi in elkaar gezet, goed sfeertje in de film met veel spanning

avatar van gukker

gukker

Heb het boek nooit gelezen, misschien vind ik de film daarom beter dan anderen. Maar ik vond het een goede film. Het verhaal is natuurlijk waanzinnig maar het is ook nog eens goed uitgevoerd. Lekker ingewikkeld en met mooi acteerwerk.

avatar van totti999

totti999

Aardige film, maar door alle heisa vooraf verwacht je er toch meer van. De clou van het verhaal is op voorhand erg boeiend natuurlijk, maar er moet tijdens het verhaal zo veel worden uitgelegd, dat je op een gegeven moment een beetje moe wordt van alle informatie die je op je moet laten inwerken. Wel lekker mysterieus. Opvallend dat Tom Hanks zo snel iedere puzzel weet op te lossen.

3.5 sterren

avatar van Timecop

Timecop

Goeie film. Deed me soms, vreemd genoeg, aan Indiana Jones denken.

avatar van mnrk

mnrk

Een uitstekende film Ron Howard. Dit is natuurlijk ook voor een groot deel te danken aan de acteer prestatie's van Tom Hanks.

Ook de rollen van Ian McKellen en Audrey Tautou waren erg goed.

De hele film was een grote puzzel en was erg goed uitgewerkt met zeer mooie locatie's wat zeker deze film ten goede komt.

Ik denk dat Dan Brown best tevreden is met de verfilming van zijn boek.

avatar van canciser

canciser

Ik vond de film te gehaast overkomen, en ironisch genoeg vond ik hem ook nog een te lang duren. Het verhaal en de acteurs waren erg goed, ook is er niets mis met Ron Howard. De film had gewoon nooit op het witte doek mogen verschijnen, daar is het verhaal te lang voor. 3*

avatar van gukker

gukker

Het was inderdaad beter geweest als de film in twee delen was gesplitst, net als ze met HP7 gaan doen. Ik heb het boek niet gelezen maar weet zeker dat hij veel meer informatie bevatte dan het boek. Het verhaal was nu gewoon te vaag.

avatar van Baard

Baard

Deze film stond al ruim 1,5 jaar in mijn DVD-collectie, en vanavond heb ik hem dan eindelijk gezien.

Ik ben onbekend met het boek, en ook de verhalen uit de bijbel zijn me totaal onbekend.

Daarom vond ik dit een erg moeilijke film. Maar toch heeft de film een bepaald verhaal wat ontzettend interessant is, en de film wist mij dus ook 167 minuten lang te boeien. Op bepaalde moment behoorlijk spannend, de sfeer is erg goed, ook de locaties zijn prachtig. Acteerprestaties niet bijzonders, gewoon goed.

Misschien dat ik toch het boek is ga lezen....

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Baard schreef:

Misschien dat ik toch het boek is ga lezen....

Zal je zeker niet tegenvallen, boek is stukken beter.