• 9.376.964 stemmen

Good Night, and Good Luck. (2005)

Drama / Historisch | 93 minuten

Genre: Drama / Historisch

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Japan

Geregisseerd door: George Clooney

Met onder meer: David Strathairn, George Clooney en Robert Downey Jr.

Releasedatum: 23 februari 2006

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Good Night, and Good Luck.

"They took on the Government with nothing but the truth."

Deze film volgt de haatcampagne van de Amerikaanse verslaggever Edward R. Murrow in de jaren 50 tegen de Amerikaanse senator Joseph McCarthy, die met zijn doctrine de levens van talloze communistische/socialistische of ook maar enigszins links georiënteerde mensen probeerde te vernietigen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Edward R. Murrow

Jesse Zousmer

avatar van poko

poko

• 2074 stemmen

Sterke film, mooi geregisseerd. Sober en zakelijk en toch ook sfeervol. Strathairn maakt indruk, jammer dat ik de echte Murrow niet ken. Dat sub-plotje van Robert Downey Jr. kan ik ook niet plaatsen. Ik was er tijdens het kijken niet over gevallen.

Ik ben het overigens met ijo eens dat ‘haatcampagne' tegen McCarthy niet de strekking van de film de weergeeft.

Wouter schreef:

(Vind het ook maar een rare poster)

Hm, ja. Verheugde me na het zien van de film op een poster die het prachtige sfeertje (zwart-wit, jazz, mannen met stijl) wat recht aan kon doen. Zou mooi staan op mijn kamer. Deze slaat de plank inderdaad nogal mis.

Wouter schreef:

Wat deed dat lijntje met Robert Downey jr. eigenlijk in de film?

Edward R. Murrow, the man I often addressed as "Father," was my last hero.

Aldus Joseph Wershba.

Tsja, dus waarom niet eigenlijk?

Overigens was het echtpaar "adviseur" bij deze film.

avatar van Wouter

Anatolia schreef:

Vind de poster erg mooi. Maar die komma raar.

avatar van Wouter

Anatolia schreef:

Edward R. Murrow, the man I often addressed as "Father," was my last hero.

Aldus Joseph Wershba.

Tsja, dus waarom niet eigenlijk?

Overigens was het echtpaar "adviseur" bij deze film.

In de film zag ik hun functie niet.

Anatolia

Maar zij waren er toch bij toen Murrow zijn ding deed bij CBS? Het verhaal is als ik het goed heb voornamelijk uit hun ogen verteld en dan vind ik het vrij normaal dat er ook een klein blikje in hun ervaringen bij CBS (het huwelijksverbod, ontslag) wordt gegund. Een functie hoeft het nier per sé te hebben. Vond het zelfs vrij leuk gebracht.

avatar van Geronimus

Geronimus

Ik kan begrijpen waarom mensen deze film zo goed vinden, maar het thema ligt mij niet echt. Ik had verwacht dat een film met zulke goede recensies me wel zou kunnen boeien, maar helaas. Ik vond zelfs dat de film langdradig werd, ondanks de 93 minuten die ervoor staan. Het ontbreken van een echte soundtrack irriteerde me ook. De acteerprestaties waren echter super goed, waardoor mijn waardering voor de film toch eindigt op 2*

Koek schreef:
Helaas is het verhaal behoorlijk mager en mist het ook maar enige originaliteit, waardoor het nergens echt indrukwekkend wordt.

Macmanus schreef:
Het verhaaltje is onorigineel, de films over mensen die worden gedwarsboomd door Hoge bazen, Politici, Financiers. Ik ken het allemaal wel.

'Good Night, and Good Luck.' Een hele sterke film die met zijn schokkende verhaal nog een tijd blijft nazinderen... Heel snelle, scherpe dialogen en erg slimme monlogen uit Murrow's show krijgen we aan een razendsnel tempo op ons afgevuurd, met een prachtige cinematografische onderbouwing... Mager verhaal? Het bevat toevallig een historisch gevecht (met woorden dus) dat een belangrijk deel van de Amerikaanse politieke geschiedenis ontleed... Dat politiek nu eenmaal een hiërarchie is, dat kan niemand verhelpen. Zeg dan gewoon dat politieke films je niet interesseren, maar ik heb het erg moeilijk met mensen die dergelijke afbreuk doen aan een indrukwekkend script.

Macmanus schreef:
Visueel was het ook allemaal niet slecht maar ook niet opzienbarend. Van het zwart/wit was ik niet gecharmeerd overigens, hadden veel mooiere plaatjes kunnen zijn met al die rokende mensen.

De beelden van rokende mensen zijn ronduit prachtig, dat Clooney geen anderhalfuur aan esthetische verheerlijking van de sigaret wil doen begrijp ik zeer goed en lijkt me terecht. Dat verhaal, daar draait het nog steeds om. Dat Mr. Clooney het zo bondig weet te vertellen en prachtig weet te verpakken, dat is een verdienste, en niet de minste...

fulee schreef:
Ik vind het alleen jammer dat het in zwart/wit is opgenomen. Ik ben er zelf niet zo kapot van want waarom hebben we dan de kleuren tv?

Ja, waarom? Als je GN, aGL nogmaals goed bekijkt, dan kom je wel tot inkeer, hoop ik... De zwart/witkeuze was noodzakelijk, Clooney creëert er een archaïsch aandoende stijl mee die een uitermate aardig beeld schetst van een halve eeuw geleden. Je wordt erin gezogen, met als hoofdoorzaak dat sucuur, erg doordacht kleurgebruik. Maar daarnaast is ook de gevarieerde Jazz die ons helpt in de tijd terug te keren. Prachtige melancholische melodieën die de inleving echt mogelijk maakt.

dirkh schreef:
Alleen maar dualogen en heel saai gepraat.

Ik vrees dat de inhoud wat aan je voorbij is gegaan... Spijtig, maar werd je dan ook geen sikkepit geraakt door de esthetische pracht?

T.O. schreef:
Aan de andere kant vond ik de film af en toe onnodig zwaar op de hand. Je kunt je ook afvragen wat precies de toegevoegde waarde van het medium film is in dit opzicht. Wellicht kan een documentaire hetzelfde effect bereiken.

Hmm, ik zou alvast erg weinig zin hebben in een documentaire over de "legendarische strijd tussen senator McCarthy en tv-presentator Murrow..." Film is wel degelijk een geschikt middel om de massa rond dit thema te informeren, deels omdat een groot deel van de kijkers hem in eerste instantie bekijkt om zijn geniale cinematografie... Of niet soms?

Macmanus schreef:
Ik wil films waar ik WOW van roep als de aftiteling begint. Bij deze film dacht ik; Mwa.

Een wow-gevoel had ik zeker, 'Good Night, and Good Luck' nodigt sterk uit voor een tweede kijkbeurt, wat er bij mij waarschijnlijk wel zal van komen... Een deel van de grappige woordspelingen gaan sowieso verloren bij een eerste keer; daarvoor (en voor de camerahantering) kan je hem gerust een tweede maal bekijken. Heel boeiend, verbazingwekkend gefilmd en heel goed geacteerd.

PS: Kan iemand mij vertellen wat de verhaallijn van het koppel erbij komt doen? Nogal overbodig, toch?

avatar van The Lexx

The Lexx

Deze film over het verliezen van de macht van de media aan de staat had van mij wel een oscar mogen krijgen

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

goeie vermakelijke film. leuk om hem een keertje te kijken.. vond hem goed genoeg voor een 3***..

avatar van Eyerocku

Eyerocku

Thema is in dezer dagen weer zeer actueel!

Eyerocku schreef:

Thema is in dezer dagen weer zeer actueel!

Hoezo In Italië?

avatar van Halcyon

Halcyon

In zowat elk land met een authoritair regime... Landen in het Midden-Oosten, Azië, Afrika...

avatar van cafe1900

cafe1900

Hele goeie film maar toch jammer van dat zwart-wit. Daar zit ik anno 2006 niet meer op te wachten.

avatar van The One Ring

The One Ring

Dat is volgens Clooney gedaan zodat het filmmateriaal goed overloopt op de archiefbeelden van McCarthy. Vage reden vind ik, maar mooi vond ik het wel degelijk.

The One Ring schreef:

Ik begrijp niks van al de mensen die het zwart/wit misplaatst vonden. Dit is pure kunst! De sigarettenrook overal rond, gewoonweg memorabel!

avatar van die Lange

die Lange

Mooie beelden met al die sigarettenrook, sterk geacteerd, maar het verhaal kan me gewoon niet boeien. En anderhalf uur naar mooie sigarettenrook kijken is niet genoeg voor een hoge waardering. 2*

avatar van silverfaustx

silverfaustx

cafe1900 schreef:

alsof kleur beter is?

de beste fotos zijn zwart wit

avatar van tsjidde

tsjidde

poko schreef:

Inderdaad, deze film breekt ook geen lans voor het communisme of socialisme, maar pleit m.i. voor het juiste gebruik van het medium televisie, dat informerend en educatief moet zijn en daarbij objectief en zelfs onpartijdig. Het onderwerp had hier net zo goed iets anders kunnen zijn i.p.v. het McCarthy vs. communisme item.

De kernzaak is dat men alle (staats)zaken, zonder uitzondering, aan de kaak kan en mag stellen, en dat men bij het maken van televisieprogramma's niet bij de min of geringste druk van buitenaf hoeft weg te vluchten in makkelijk, neutraal entertainment.

Onderhoudende film over zowel de vrijheid als de plicht van de pers.

avatar van benq

benq

Een bijzonder geslaagd project van Clooney.

Een uitstekende inkijk op die tijd en journalistiek,en wat voor invloed het had. Versterkt door het zwart/wit,jazzy soundtrack en acteerprestaties met name van Strathairn.

Veel elementen zijn terug te voeren op de huidige Amerikaanse beleid,en met name het buitenland en Clooney blinkt hierin uit in subtiliteit. En dat is de grootste kracht van deze film,Oliver Stone wil het er nog wel eens inrammen maar Clooney houdt zich in.

Benieuwd waar hij nog meer toe in staat is.

benq schreef:

Oliver Stone wil het er nog wel eens inrammen, maar Clooney houdt zich in.

En zo hoort het!

avatar van Sutherland

Sutherland

Deze film kon mij echt niet boeien. Ik vond hem maar saai, helaas want door de goede recensies was ik best benieuwd geworden.

De zwart-wit beelden vond ik wel mooi, maar verder helaad niet veel soeps.

avatar van MarkFish

MarkFish

Heel goed tijdsbeeld. Journalistiek erg interessant. Hoe ver durf je als verslaggever te gaan? En natuurlijk de invloed van het medium tv en hoe dit medium ge (of eigenlijk mis)bruikt wordt. Wel mooi dat je aan het einde van de film ziet murrow van prime-time wordt gehaald en minder uitzendingen krijgt. Voor mij is dat een soort symbolische teloorgang van de televisie als informatief medium. 'Mensen willen vermaakt worden'. En dat is natuurlijk ook zo, maar ik schaar me volledig achter de opvattingen van de CBS-redactie. 'Mensen moeten ook onderwezen worden'.

avatar van Reinbo

Sfeervol en geod geacteerd potret dat helaas nooit meeslepend wordt. en dat is jammer. 3,5*

avatar van Pascal A

Pascal A

Geweldig geacteerd, ook heel toepasselijk is dat zwart wit beeld, maar mij persoonlijk kon het verhaal mij niet echt boeien, dus kan ik er ook niet echt een oordeel over geven.

avatar van Pvt. Sanders

Pvt. Sanders

Zeker een sterke film knap acteerwerk maar zo nu en dan wat lastig te volgen met al die namen. Maja zeker sterk. Ook was er een duidelijke boodschap naar mijn idee. De TV brengt alleen wat de mens wil zien. En wat dus ook op het einde te zien was dat Murrow andere tijd krijgt voor zijn programma.

Ook het zwartwit beeld deed de film goed en de 50's sfeer hing er wel degelijk. Zelf vond ik zeer sterk dat deze journalisten alleen de waarheid naar buiten brachten en niet de boel verdraaide zodat de Communisten slecht in het nieuws kwam bij mij positief over. Puur journalistiek naar mijn idee.

avatar van basketballerke

basketballerke

Toch een stukje geschiedenis erbij geleerd. De sfeer was erg goed, vooral het zwart-wit werkt perfect voor de tijd en het verhaal. Knap staaltje acteerwerk van Strathairn en het verhaal was erg intressant. Deze film laat ook zien hoe veel tv en media kan doen in een conflict of kwestie als deze. Dus een erg intressante film, het is alleen wat jammer dat er zoveel in wordt gepraat. Maar je kan niet anders bij een film als deze verwachten.

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1992 stemmen

Dit stukje geschiedenis kende ik al wel uit mijn studie Maar thumbs up voor de cinematografie en vooral de rol van David Strathairn was verbluffend goed!

Sterke film...Veel maatschappijkritiek tegenwoordig, denk ook aan V for Vendetta en Syriana Ik vind het wel tof iig!

avatar van LazyJohn

LazyJohn

Net gezien.

Sfeervolle film, goeie acteerprestaties.

Maar toch niet helemaal mijn type film.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Wat een pareltje. Ik waande me echt in de jaren '50 door de mooie, sobere maar uiterst sterke fotografie.

Het verhaal is inderdaad nog steeds erg actueel, met name als terechte kritiek op de zelfsencuur van de media. Journalisten moeten altijd alle ruimte krijgen om onderzoek te doen en hun verhaal wereldkundig te maken.

Daarnaast ben ik diep onder de indruk van de prachtige, warme stem van Dianne Reeves.

Edit: Ook nog te noemen: de ijzersterke, zeer ingetogen rol van David Strathairn. Erg indrukwekkend.