• 9.380.738 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

• 11922 stemmen

Diep triest zulke reacties, mensen die dat soort dingen te melden hebben kunnen beter hun mond maar dichthouden, onkruid is het.

De film heb ik hier al, binnenkort maar eens kijken!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

De biologische rede van seks bij veel diersoorten (waaronder de mens)is lang niet alleen voortplanting is maar heeft zeker ook een functie heeft als bindmiddel tussen partners.

Onze culturele geschiedenis zit vol met voorbeelden waarin homoseksualiteit een volkomen geaccepteerd en natuurlijk verschijnsel is. De Griekse strijders uit de oudheid die behalve zij aan zij vochten ook elkaars bed deelden omdat er de overtuiging was dat minnaars daadwerkelijk, voor elkaar door het vuur zouden gaan of zich voor elkaar zouden opofferen in de strijd is een van de bekendste voorbeelden.

Maar feitelijk is het allemaal gelul inderdaad...

Als 2 mensen verliefd zijn (man/man, vrouw/vrouw, vrouw/man) moeten ze vooral geen boodschap hebben aan biologische of culturele verklaringen maar doen wat hun hart ingeeft en simpelweg gelukkig met elkaar zijn, de rest is toch van totaal ondergeschikt belang.

Leviwosc schreef:

Ik ben het eens met Querelle, dat maakt al twee homo's die de film niet bijzonder hoog waarderen.

Nummer drie meldt zich.

Ik had de film al een tijd op mijn verlanglijstje staan en ik ben blij dat ik hem niet gekocht heb, al zag ik de DVD vandaag nog liggen bij de Mediamarkt.

Teveel drama voor mij en ik vond het bovendien erg ongeloofwaardig. Nu ben ik ook niet het type voor dit soort films, doe mij maar gewoon een bloederige horror of een standaard actiefilmpje. Saaie boel dit.

Querelle

Bij deze is dit topic omgedoopt tot het "Uit de kast homo's die Brokeback Mountain verschrikkelijk vinden" topic. Serieuze reacties over BBM en homoseksualiteit graag elders plaatsen a.u.b. Fuck Jake Gyllenhaal!

avatar van starbright boy

Querelle schreef:

Fuck Jake Gyllenhaal!

Nou....

Querelle

Nog niet gestemd SB ? Je moet hem zien. Maar beter dan Total Eclipse wordt het niet.

avatar van starbright boy

Nog niet gezien zelfs. Komt nog weleens. En dat terwijl ik er ooit naar uitkeek. Komt wel vaker voor bij mij, van die films die ik dan pas vijf jaar later zie, met flink getemperde verwachtingen.

Querelle

Ja ik heb hetzelfde. Sommige films wil ik graag zien op een goed moment en soms stel ik het jaren uit vanwege scepsis of te hoge verwachtingen. Ik heb deze film ook pas 2 jaar later gezien.

avatar van The Oceanic Six

starbright boy schreef:

Ja, je moet je zon film niet in je kont..ehm strot laten douwen zullen maar plat zeggen he

Ik heb er ook onderhand 2 jaar mee gewacht om hem te zien terwijl hij al die tijd thuis lag.

avatar van LiveALife

LiveALife

Prachtige film... Echt pakkend en een mooie verhaal!

Heath Ledger R.I.P.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Goede film hoor.. Het acteerwerk in deze film is geweldig, de sfeer is geweldig en het verhaal vond ik ook erg sterk. Dit is zeker geen standaard dramafilm.

4,0

avatar van LiveALife

LiveALife

Lui schreef:

Nummer drie meldt zich.

Dat vind ik wel spijtig... Je moet het echt een kans geven. Ik ben er zeker van dat deze prachtige film u zal ontroeren... Probeer het gewoon eens!

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Wat lief dat jij Lui vousvoyeert...

Maar uit zijn stukje wordt duidelijk dat hij de film al heeft gezien, hij gaat echter de dvd niet kopen. Dat is zijn goed recht.

avatar van Bla

Bla

Kan zijn dat je een dame moet zijn om deze film te waarderen want ik had er helemaal niets mee. Aan de andere kant... Ik vroeg mijn vriendin een film uit te zoeken om te gaan kijken, komt ze aanzetten met Brokeback Mountain die blijkbaar nog ergens in de vergetelheid lag te liggen.

Ik vertelde haar dat ik hem nog nooit had gezien dus kijken die handel. Zij lag halverwege al te slapen en tja, ik ook bijna. Ik vond hem wat saai. Natuurlijk zijn enkele scene's sterk geacteerd, vooral Heath Ledger was goed maar het kon me allemaal niet boeien.

avatar van eyeswideshut

eyeswideshut

geweldige film!

mooi acteerwerk. en een prachtige soundtrack.

avatar van powerman

powerman

Het camerawerk is subliem en de schilderachtige landschapplaatjes zijn een toeristische uitnodiging voor de streek.

Ledger en Gyllenhaal beginnen ongemakkelijk in hun rol, maar komen langzaam los. Ledger heeft een vreemd accent, lijkt of hij z'n mond vol aardappels heeft en kijkt alsof hij een dikke drol heeft vastzitten. Gyllenhaal lijkt wat vrijer en overtuigt wel. Hun passie voor elkaar doet wat stroef aan; je vraagt je af of wat ze voelen nou oprechte liefde is of een sterke drang naar verboden lustgevoelens.

Toch is het een mooie, oprechte film die opmerkelijk genoeg een grote hit werd en veel prijzen in ontvangst mocht nemen.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

powerman schreef:

Hahah de personages zijn toch wel behoorlijke macho's. Vooral het personage van Ledger en wat je zegt klopt behoorlijk . Toch vond ik ze overtuigend spelen.

avatar van Norma

Norma

Ik was benieuwd of de film me bij herziening nog net zo zou weten te ontroeren als de eerste keer dat ik hem zag, want toen was ik behoorlijk onder de indruk van het geloofwaardige spel van Gyllenhaal en Ledger. Maar angst voor teleurstelling was beslist niet nodig geweest, want ik heb wederom genoten. De intensiteit van het verlangen en tevens het onvermogen van de twee geliefden om bij elkaar te zijn raakt me enorm, erg knap hoe beide acteurs dit gevoel weten over te brengen. Om een liefdesverhaal te noemen dat me meer wist mee te slepen dan Brokeback Mountain zal niet meevallen, zo niet onmogelijk voor me zijn.

LiveALife schreef:

Ik was graag ontroerd, maar het is niet gebeurd!

avatar van Mariami

Mariami

Het hele thema vond ik gewoon een beetje freaky voor mij ookal vond ik het ook niet te erg om naar te kijken - bij sommige scenes was dat wel het geval als ze spontaan gaan zoenen.. Dat vond ik niet heel prettig om naar te kijken moet ik toegeven maar het was niet zo erg dat dit me van de film deed weerhouden. Ben blij dat ik het af heb kunnen kijken, niet dat het zo'n geweldige film was maar algemene (heteroseksuele ) romantische films kijken vind ik al een prestatie. Maar als de twee hoofdpersonen gewoon man en vrouw waren maar uit totaal verschillende sociale klassen of iets waar mensen ook fel op neer kijken zou ik het even goed vinden. Niets speciaals hoor, misschien alleen omdat het gays zijn vinden mensen het zo geweldig maar de film op zich gaat gewoon. 3*

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Saaie en lichtelijk overbodige film.

Dit soort verhalen hebben we in het verleden nog al gezien, met of zonder homoseksuele cowboys.

Benieuwd hoe de film zou geweest zijn met bv Paul Newman en Clint Eastwood (in jongere versie wel te verstaan) in de hoofdrollen...

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Zo nu en dan zet ik een film op die'k lange tijd heb gemeden vanwege het onderwerp, zoals deze, over een intieme relatie tussen 2 mannen.

Eindelijk heb'k hem gezien, 4 jaar na zijn releasedatum...

Guess what ?

Ik was aangenaam verrast

Het is schitterend in beeld gebracht en bij momenten erg ontroerend, zonder te vervallen in vals sentiment.

De soundtrack is ook het vermelden waard: mooie, rustige countrymuziek die perfect past bij de beelden van uitgestrekte landschappen.

De film begint rustig en onderhoudend om alsmaar beter te worden, naar't einde toe is hij zelfs magistraal te noemen

8,5/10.

Dit is een bangelijk goed Drama,

laat je zeker niet afschrikken door het onderwerp, zoals ik...

avatar van Darbie

Darbie

Is het nou grappig of treurig dat een film waarin 2 mannen vrijen en zoenen anno nu ( in het jaar 2000 zullen we maar zeggen) zoveel stof doet opwaaien bij veel ( vooral mannelijke) leden van Moviemeter?

avatar van Kevin13

Kevin13

Treurig..

avatar van Rowen

Rowen

Mooie film.. wel erg zielig

Vond het wel raar toen ze voor het eerst gingen zoenen maar ja

na 1x was ik er wel aan gewent.

Nee, dit was echt niks voor mij.

• 11922 stemmen

Deze gaat bij mij deze week nog in de herkansing, wordt vervolgd dus!

avatar van Moi1973

Moi1973

Even verplaatsen in deze onmogelijke liefde. Dat komt mooi naar voren. Zoveel willen zeggen maar niet weten hoe te moeten beginnen in een maatschappij vol oordelen. Weten dat het fout is en toch is het er! Complex.

avatar van doe normaal

doe normaal

Mooie en gevoelige film. Het verhaal gaat over 2 personen die niet kunnen leven zoals ze zouden willen leven. Toevallig gaat het nu over de liefde van 2 homo's of biseksuelen voor elkaar, maar iedereen wordt wel eens gecronfronteerd met mensen die vooroordelen hebben. En ook deze hoofdpersonages leven in een omgeving waar je uiteindelijk niet voor je eigen geluk mag kiezen, want de invloed van de omgeving/maatschappij is te groot op ze.

Elke mens wordt eenmaal geboren in een bepaalde omgeving. En deze omgevingen hebben hun eigen (gedrags)regels en denkwijzen. Als je je gaat uitzonderen en voor jezelf gaat kiezen kan dat natuurlijk niet altijd goed uitpakken voor je. Zeker als je te maken krijgt met vreemdelingen die graag voor je bepalen hoe je je leven moet indelen/invullen.

Ook deze personages gaan uiteindelijk ten onder aan de onderdrukking van de hypocriete maatschappij en kunnen niet de keuzes maken die ze het liefst zouden willen maken.

De rollen worden heel goed gespeeld door de cast. Maar Heath Ledger speelt zijn rol subliem. Voor deze film had ik niet veel films van Heath Ledger gezien. Nog steeds niet eigenlijk, maar met deze rol (en niet te vergeten zijn rol in The Dark Knight) heeft hij toch wel heel veel indruk gemaakt op de meeste filmkijkers. Twee belangrijke rollen die niet snel vergeten zullen worden. Maar ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken.

Verder is het camerwerk wel heel mooi, muziek is passend en de regie van Ang Lee indrukwekkend.