• 9.380.765 stemmen

Geregisseerd door: Ang Lee

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 februari 2006

Plot Brokeback Mountain

"Love is a force of nature."

Twee jonge mannen ontmoeten elkaar in de zomer van 1963 en komen tot een onverwachte band. Ze hoeden samen schapen op Brokeback Mountain. Als de klus er op zit gaan ze ieder hun weg en brengen langzamerhand orde in hun bestaan. Een hernieuwde kennismaking, jaren later, brengt alles aan het wankelen. De gevolgen van de diepe band, die nog steeds blijkt te bestaan, dreunen door. De kracht van de liefde wordt danig op de proef gesteld.

Ennis Del Mar

Lureen Newsome

Joe Aguirre

Cassie Cartwright

Lashawn Malone

Randall Malone

Jack's Mother

Alma Del Mar Jr. (age 19)

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze film lange tijd heb gemeden. Dat kwam met name door het onderwerp. Ik bedoel, ik stond nu niet bepaald te springen om een film te zien over 2 homo's. Vanavond heb ik me er dan eindelijk aan gewaagd, en ik ben aangenaam verrast. Hele mooie en ontroerende film. Ondanks dat het onderwerp lang niet iedereen aanspreekt, eerder afschrikt, weet de film toch van begin tot het einde te boeien. Dit is het soort type film, waarbij je nog 10 minuten naar de aftiteling blijft staren door het onroerende verhaal.

Kortom: een hele mooie film met een sublieme rol van Heath Ledger.

avatar van huVILEub

huVILEub

Zeer goede film. Mooi camerawerk en acteerwerk. Het verhaal spreekt mij niet zo aan, maar hij is heel mooi uitgevoerd.

avatar van boomboompow

boomboompow

prachtige film heath ledger laat zien dat je super kan acteren ook al als je jong bent (deze zin gaat vooral naar zac efron en shia labeouf enz.) prachtige camera-werk, dat probleem heb ik ook dat sommige deze film slecht vinden omdat het over gays gaat... 1 het is een film en 2 gay zijn in deze tijd is normaal en dat moeten we begrijpen vind ik.

ik kan het nog steeds niet geloven na jaren dat heath ledger geen oscar kreeg voor deze film en dat de film niet de beste film oscar kreeg

avatar van gauke

gauke

boomboompow schreef:

In ieder geval won de film o.a. 4 BAFTA Awards, 4 Golden Globes, de Gouden Leeuw in Venetië en ook nog 3 Oscars, dus da's ook niet mis.

avatar van boomboompow

boomboompow

gauke schreef:

maar de 2 belangrijkste oscars kregen ze niet, en geloof crash is niet beter dan b.mountain... en tussen heath ledger of philip seymour hoffman kies ik heath ledger

avatar van Veruca

Veruca

Oh wat ik ben nog steeds dol op deze film. Zo sterk geacteerd, zo'n mooi verhaal, zoveel tranen gehuild voor deze cowboys.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Wat een prachtige film zeg! Vooral het begin met Jake Gyllenhaal, Heath Ledger en de honderden schapen is een genot om te zien. Daarna wordt het ietsje minder door de vele tijdsprongen (al is het wel weer erg leuk om te zien dat Anne Hataway per scene lelijker wordt) om alsnog te eindigen met een mooi slot. Prettig ook om een niet zo geforceerde film over homoseksualiteit te zien.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vinokourov schreef:

Prettig ook om een niet zo geforceerde film over homoseksualiteit te zien.

Denk dat de meningen daarover nogal verdeeld zijn...

Nomak

Heb ik eindelijk deze film toch eens volledig gezien. Ik heb hier in het verleden al dingen gelezen over ranzige hardcore kontneukscènes tussen mannen. Daar was ik eerlijk gezegd niet op aan het wachten. Maar nu vraag ik me af welke film die mensen eigenlijk hebben gezien. Hebben ze het over één of andere director's cut? Want in de film die ik net gezien heb was niets ranzig of vies. Er was zelfs amper iets te zien.
Het gaat gewoon over twee mannen die zich tot elkaar aangetrokken voelen en van het één komt het ander. Heath Ledger acteert hier best goed. In elk geval veel beter dan die zwakke Jake Gyllenhaal met zijn domme babyface. Wat een vreselijk irritant personage zet die Gyllenhaal in deze film ook neer. Ennis had zijn leven mooi op orde, maar die Jack komt weer alles verpesten, wat een vreselijk egoïstische instelling.
Verder vond ik de film ook nogal traag en alhoewel het niet echt saai was, wist het me toch niet echt te grijpen. Ik moet erbij zeggen dat het hele liefdesverhaal me toch maar erg weinig deed. Al vond ik het op het einde wel jammer voor Ennis dat het allemaal zo is gegaan.
Maar ok, vervang het personage van Jake Gyllenhaal door een vrouw waar Ennis mee vreemdgaat, en we gaan Ennis allemaal een klootzak noemen die zijn vrouw bedriegt en zijn twee kinderen kwetst. Maar nu is het dus zogezegd een mooi verhaaltje over een onmogelijke liefde. Tja, dat gaat er bij mij niet in.
Wel fijn dat ik Brokeback Mountain nu eens eindelijk heb gezien.

Nomak schreef:

Ik denk dat je ergens iets gemist hebt.
Deze relatie is helemaal iets anders dan een heteroman die een affaire aangaat met een andere vrouw.
Hier gaat het over een homofiele man die niet in het openbaar wil toegeven aan zijn geaardheid en dan maar trouwt met een vrouw en kinderen krijgt zodat hij door de gemeenschap geaccepteerd wordt. Hij wordt verscheurt door deze dubbele gevoelens. Da's wel iets totaal anders hè. Of heb ik het mis...?

Near_Dark schreef:

Dat is mij ook duidelijk, maar dat geeft hem niet het recht om een vrouw zwanger te maken en haar ook nog eens twee dochters te laten krijgen.

avatar van Querelle

Querelle

Zo simpel is het niet inderdaad. Dit gebeurde vroeger en nu nog steeds heel vaak. Een relatie met een man was geen optie in zo'n omgeving, (dat snap je hopelijk wel). Alleen blijven was vaak ook geen optie vanwege eenzaamheid, en ook druk van de omgeving/familie, om maar te trouwen. Veel homo's gingen dan maar het huwelijk in met een vrouw en dachten dat het zou slijten en dat ze uiteindelijk wel gelukkig zouden worden. Nu is dat haast niet meer voor te stellen, maar je ziet het nog heel vaak bij mannen uit gelovige gemeenschappen. (gereformeerd of islamitisch bijv.)

Het personage van Heath Ledger wil ook volgens mij geen homo zijn en vlucht het huwelijk in, die oplossing blijkt fout te zijn. En dat is inderdaad heel kwetsend voor alle betrokkenen.

Maar in deze film vind ik dit verre van goed uitgewerkt. Ang Lee wil er een onmogelijk liefdes verhaal van maken zonder het maatschappelijk probleem echt duidelijk aan te kaarten. (die tijd, op die plaats).

Nomak

Je weet het goed onder woorden te brengen Querelle, en ik kan me erg goed in je uitleg vinden. Maar het is moeilijk voor me om het leed wat hij zijn vrouw en kinderen aandoet goed te praten. Ik had in de film niet het idee dat hij zich echt slecht voelde bij haar, hij had in mijn ogen toch best een goed leven en een mooi gezin opgebouwd. Het probleem met zo een mooi gezin is natuurlijk dat je daardoor ook verplichtingen hebt die je gewoon niet aan de kant kan schuiven.

En inderdaad, de regisseur had het duidelijker kunnen en moeten uitwerken.

avatar van Querelle

Querelle

Maar ja dat is ook het drama in deze film. Hij verloochent zichzelf en daar is iedereen om hem heen de dupe van.

Near_Dark

Precies, anders hadden we geen beklijvend Drama te zien gekregen maar een Romantisch filmpje over een gelukkig gezin, da's ook weer totaal iets anders...

avatar van jakke36

jakke36

ik vond dit toch een sterke film, uiteraard sterk geacteerd ook, je moet het toch maar doen, hier zijn ook enkele reacties geplaatst van sommige aan het ergeren van de homoseksuele scenes wel ik als heteroseksuele man heb me er totaal niet aan geêgerd, hoop en al 3 a 4 min van de 130 min zie je deze scenes vind ik toch niet erg overdreven

avatar van doodah

doodah

Brokeback Mountain, een verhaal over de (onmogelijke) liefde tussen twee mannen. Het leek me een mooie film te zijn en dat was hij ook, in elk opzicht.

Twee mannen, Ennis en Jack, gaan in de zomer toevallig samen schapen hoeden op een berg met de welklinkende naam: 'Brokeback Mountain'. Vooral Ennis is een man van weinig woorden. Veel praten doet hij niet, ondanks de herhaaldelijke pogingen van Jack. Ook gebeurt er niet bepaald veel in dit eerste deel van de film, toch niet in de zin van actiescènes etc. Wel gebeurt er veel op emotioneel gebied. Naarmate film vordert, zien we de band tussen Ennis en Jack hechter worden, en dat is waar het hem bij deze film om gaat, de gevoelens, het emotionele. Ang Lee slaagt er bijzonder goed in om de gevoelens over te brengen naar de kijker en deze dus mee te laten leven met de twee 'cowboys, die een mooie maar vaak toch ook moeilijke tijd meemaken. De film is helemaal niet vies of 'goor" en je ziet helemaal geen vunzige seksscènes, zoals vaak beweerd wordt.

Het zijn uiteraard niet enkel de regisseerkunsten van Lee, maar ook de sterke acteerprestaties van, hoofdzakelijk, Heath Ledger en Jake Gyllenhaal, die van deze film een succes maakten. Heath Ledger, die altijd op zijn minst degelijk acteerwerk levert, doet het hier zeer goed. Hij speelt de weinig spraakzame Ennis, en weet hoe hij zonder veel woorden, zijn gevoelens moet overbrengen naar de kijker. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Jake Gyllenhaal, alhoewel die spraakzamer is. Het moet niet altijd makkelijk geweest zijn om de rol van homoseksueel te spelen, vooral de meer intiemere scènes dan. In ieder geval deden ze het hier zeer goed.
Deze twee waren duidelijk het middelpunt van de film, maar ook zo goed als alle bijrolspelers zetten hun personage overtuigend neer.

Het einde van de film, waarmee ik echt het allereinde bedoel, dus het moment waarop Ennis zijn kast opent en ontroerd de vest van Jack en de foto van Brokeback ziet hangen en vervolgens met tranen in zijn ogen zegt: 'Jack, I swear you%u2026' gaf me toch een brok in de keel. Echt een pakkend slot.

Samengevat vond ik het een mooie, bij momenten roerende film die me volledig opnam in het verhaal.

avatar van tony2

dinal12000

Heerlijke homoflick

avatar van Corcicus

Corcicus

Onlangs nog eens bekeken, maar mocht ik kunnen zou ik er zelf een half punt vanaf trekken. Als je homo bent kan ik me voorstellen dat dit een gezellige avond met je vriendje garandeert, maar als hetereo zijn er geen excuses bedenkbaar om dit minukel uit te kijken. Niks tegen homo's, maar ik ben het niet en dus hoef ik geen film te zien over 2 cowboys die te lang bij hun schapen hebben gezeten en teveel op café waardoor ze het genot van een een vrouwenlichaam schijnbaar vergeten waren en dus maar bij elkaar in de slaapzak kropen.

Neen bedankt, ik wacht hier wel.

Near_Dark

@Corius: Dus jij hebt die al twee keer gezien en telkens slecht bevonden.....? Ik wou dat ik zoveel vrije tijd had als jou, als je buiten alle goeie films ook nog eens tijd over hebt om diegene die je slecht vond te herbekijken

avatar van pjmj

pjmj

Het gebeurt niet vaak dat ik een film heb gezien die me zo aangreep als deze. Subtiele emoties die ook nog eens heel erg mooi in beeld werden gebracht. Dagen na het zien ervan, was ik er nog van onder de indruk. Daarom 5 sterren.

avatar van Corcicus

Corcicus

@ Near-Dark: ik gaf een jaar geleden al eens mijn commentaar op deze site, maar toen kreeg ik het terechte verwijt dat ik niet kon oordelen omdat ik em maar voor de helft had gezien (de tentscène was voor mij het slotstuk). Ik heb er meer dan 360 dagen over moeten doen om deze te boven te komen en nog eens een kans te wagen. Had ik inderdaad beter niet gedaan, de 2 waardeloze uren krijg ik nooit meer terug

Near_Dark

Tsja....zelfs voor de mooie beelden en goeie muziek alleen al zou hij meer moeten krijgen dan 0,5* , jij bent maar een rara kwast hoor...

avatar van Kevin13

Kevin13

Hij geeft deze film 0,5* puur omdat het over homo's gaat. Als het vrouwen waren geweest ipv mannen stond hij waarschijnlijk op een 5,0*.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Jammer dat er mensen die afhaken alleen omdat het over homo's gaat. Niet dat ik zo dol ben op homo's, maar om een film puur op dat punt af te rekenen vind ik behoorlijk flauw.

Near_Dark

Hmmm, wij leven hier toch niet in Iran of een ander in-tolerant regime...? Iedereen die ik ken doet wel eens lacherig over Homo's maar ik ken niemand die hen om hun geaardheid zou willen lynchen.

Die tijden van Extremisme en intolerantie maken ons Westerse landen juist zo vooruitstrevend t.o.v. die achtergebleven culturen, komaan hè gast(inn)en, een beetje begrip voor andersdenkenden graag !!

avatar van Materny

Materny

wyatt earp schreef:

Kortzichtigheid op z'n best. Zulke mensen beargumenteren het altijd met : 'dat het tegen de natuur is, en dat het walgelijk is'. Maar wanneer Brokeback mountain 2 uitkomt, en er 2 lesbo's in de tent liggen is het een topfilm....

Macho gedrag of onzekerheid; vul maar in.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Zijn ook maar een handjevol mensen, alsof dat door vele als hoofdreden aangedragen wordt? Er zijn hier genoeg goede negatieve recensies geplaatst.

Bovendien is het toch ook niet gek dat bepaalde hetero mannen het liefst niet naar vozende mannen kijken. Ik heb er ook totaal geen probleem mee maar sexscenes met 2 heren kijk ik ook liever niet. Al is deze homoseksuele thematiek helemaal geen probleem voor mij. Vond Happy Together van Kar Wai ook erg mooi. Zo gek is het bovendien niet dat er bij een hetero man een totaal tegenovergestelde beleving is bij een homoscene tussen mannen of vrouwen.