Genre: Drama / Muziek
Geregisseerd door: Kay Pollak
Met onder meer: Michael Nyqvist, Frida Hallgren en Axelle Axell
Gesproken taal: Engels en Zweeds
Releasedatum: 11 augustus 2005
Maandag 9 februari in één bioscoop (Alblasserdam) (re-release)
Plot Så som i Himmelen
Een internationaal beroemd dirigent wordt gedwongen zijn leven te overdenken nadat hij in elkaar stortte. Hij verhuist noodzakelijkerwijs terug naar zijn rustige geboorteplaatsje in Norrland, in het noorden van Zweden. Daar komt hij in aanraking met het plaatselijke koor en hij besluit zich hiermee te bemoeien. Zijn leven en dat van de andere bewoners van het dorpje zullen nooit meer hetzelfde zijn...
Daniel Daréus
Conny
Olga
Stig
korykory
Toegegeven, de cliches zijn niet van de lucht en nogal wat personages (de bekrompen dominee, het vriendje met de losse handjes) worden wel erg schetsmatig neergezet. Ook het einde is nogal overdone.
Toch raakt de film wel een diepe waarheid: over de kliekjesgeest in zo'n kleine gemeenschap en de publieke geheimen die er heersen. Over de manier waarop mensen vaak gevangen zitten in hun eigen angsten en frustraties, over de bekrompen gedachtengang waarmee ze zichzelf en anderen schade berokkenen.
Sentimenteel? Ja, maar in dit geval kon ik dat goed hebben.
predator
- 1952 stemmen
Mooie film, prachtige rollen van Nyqvist en Hallgren, scherp beeld van de cultuur van een kleine gemeenschap, maar wel super voorspelbaar en het eind vond ik ook wel een beetje te.
Maar toch 4*
Knud Knudsen
Deze film bevat meer RTL4-woensdagavonddrama-personages dan RTL in een heel jaar kan uitzenden. De clichés vliegen je om de oren. Deze film gaat compleet over de top. Het einde is al helemaal tenenkrommend.
Joyy
prachige film, lang geleden dat ik een film zag die me ondanks de clichees zo raakte
maurice74
Geweldig dat een dramafilm niet zonodig zwaar op de maag hoeft te liggen en best komisch mag zijn. Ben vooral onder de indruk van Frida Hallgren.
Ché Cliché
Helemaal geniaal en geweldig. Ik heb zelden zo aandachtig een film gekeken, werd in de film gezogen in ging er helemaal in op.
nightbreed
Ge - waaaaaaaaaaat??
Geachteerd, met z'n achten acteren...wist je dat niet?
cales77
Net gezien, fijne film!! Misschien lag het er vaak dik bovenop, maar mijn inziens toch een breder uitgewerkt verhaal dan de gemiddelde woensdagavondfilms op RTL. Einde was wel wat jammer.....
Maar alsnog, de personages hierin blijven mij meer bij dan de types op RTL die je na 1 pisbeurt al niet terug kan halen.
Sven Vermant
Ik had vooraf geen hele hoge verwachtingen, maar de film heeft mij toch gegrepen. Helemaal van het liedje dat Gabriella zong.
Ben ook onder de indruk geraakt van Frida Hallgren zowel visueel als van haar acteerwerk.
voorlopig op 4*
gortdroog
weet iemand of deze film nog aan te komen is?? of dat ie ergens te bestellen is??
Koekebakker
Zit in de Quality Film Collection van A-Film en is dus in haast iedere webwinkel voor iets van 7,50 te krijgen. Zelfs in veel dvd-zaken.
En ook in de betere videotheek.
delin
Omdat ik van tevoren al wist dat de film Oscars had gewonnen, was ik enigszins huiverig; dat zijn vaak van die hele goedkope, romantische en clichématige draken..
Deze viel mij in het begin mee, maar later werd het steeds sentimenteler, helaas. Zeker het einde was erg onrealistisch en sentimenteel.
Toch moet men de film misschien niet te letterlijk nemen; het idee van de liefde voor muziek in plaats van het krampachtige streven ernaar zorgt ervoor dat mensen naar elkaar toe groeien.
Best mooi, jammer van de makkelijke trucjes.
Tabossi
Mooie film, waarvan ik sterk het idee heb dat de boodschap vele malen dieper gaat dan het inderdaad ietwat clichématige verhaal. Jezelf vinden, je passies najagen en je niet laten tegenhouden door heersende conventies lijken mij meer sleutelthema's die deze film verdient. Geweldig gespeeld, mooie setting en knappe hoofdrolspeelster. Zou er zo verliefd op kunnen worden. Alleen: what's up met dat uitgekauwde-veel-te-Amerikaanse kerk-kerstnummer - waarvan ik niet meer op de naam kom nu???
betekenis
Heb gisteravond echt genoten tijdens het bekijken van deze film. Deze film zit vol met sterke dialogen; vooral die tussen de predikant en zijn vrouw. Je ziet echt duidelijk een ontwikkeling bij alle personages in de film; echt goed geregisseerd. Ofwel echt een aanrader!
glennton
net deze film bekeken, wat een schitterend liedje zong Gabriella, ik kreeg er kippenvel en tranen van in mijn ogen, dat gebeurd weinig !
ik weet nu even niet wat ik verder van deze film moet denken, maar ik neig de volle 5 punten te geven omdat de film mij boeide ondanks dat de afloop wel te raden was, ach ja cliché's...so what!
Norma
Ik vond het eerste stuk van de film een prettig sfeertje hebben, met sfeervolle plaatjes en een leuke introductie van de personages.
Michael Nyqvist is goed op dreef als gepassioneerd mens en Frida Hallgren straalt van het scherm wanneer ze rondrent met vleugels op haar rug of achter de kassa zit met kerstslingers in haar haren. Maar in de loop van het verhaal gaat de overdosis sentiment irriteren en worden de ontwikkelingen voorspelbaar . Tegen het einde van de film was ik het fijne sfeertje van het begin nagenoeg kwijt.
Malick
Mijn tweede filmprojectie als aspirant projecteur verliep niet zo goed als de eerste maar mag toch goed genoeg genoemd worden. Het enige wat fout liep was het einde van akte 3 naar de overlapping van akte 4, waarschijnlijk moet dat opnieuw geplakt worden daardoor moest het tijdens de film even aangepast worden, we praten hier over enkele seconden. De opkomst van de film mag geslaagd genoemd worden vrij veel 50 + die het allemaal geweldig vonden en bleven zitten tot ver naar de aftiteling. De film had ik al eens eerder gezien op dvd en was toen al lust voor het oog en het oor ook nu weer een verademing naar al het geweld dat vanuit Hollywood mag zien. Lees hier verder van wat ik er precies van vond.
thomzi50
- 1991 berichten
Nergens echt buitengewoon, tikkeltje tegenvallend gezien de top250 notering, maar een best aardige, goed gemaakte dramafilm. Ik had overigens flarden al 'ns gezien, is er ooit iets van vertoond tijdens een programma als Zomergasten?
tonniedorrie
Kan alleen maar zeggen langdradige slome film , die me nergens wist te boeien .
Iets voor de liefhebbers.....................sorry 1,5 voor de moeite
Joyy
toch denk ik dat je iets essentieels mist als je deze film niet kunt waarderen
buffeltje1
Eerste helft van de film is interessant en meeslepend, de tweede helft zwaar over de top. Belachelijk einde (ik dacht nog: het zal toch niet..., maar ja hoor.)
*Nientjah*
Viel me een beetje tegen. Soms wat flauwe scènes en het geheel was een beetje te slapjes en sentimenteel. Wel menselijk en realistisch gespeeld. Het einde was wel mooi.
3 sterren.
Louis2703
Ik had een beetje een raar gevoel bij deze film, aan de ene kant vond ik 'm erg cliché, maar aan de andere kant was het toch wel een heule mooie film. Die Lena heeft trouwens wel een grote neus, maar dat doet er verder niet toe.
Ik geef 3,5*
timburton
Hele mooie film. Maar dat liefdeskoppel is toch een van de meest vreemde filmkoppels uit Zweden die ik ooit heb gezien.
Apster
Belachelijk einde
Inderdaad, zelden zo'n slecht einde gezien.
lintelo
Zeer indrukwekkende film. Bevat , naar mijn mening, de mooiste filmsong aller tijden!
(verwijderd)
Deze film doet mij aan twee dingen denken.
1.De dood van Ivan Iljitsj (Tolstoj)
2.Donnie Darko
Voordat men mij hier voor gek uitmaakt, zal ik proberen uit te leggen wat ik bedoel. Iedereen ziet wat ie wil zien en ik ben daarin geen uitzondering, maar ik vind het nogal tegenvallend dat HIER niemand op het idee gekomen is dat er weleens een TWEEDE LAAG in deze prachtige film 'verborgen' zou kunnen zitten. Ten eerste zou de titel je al enigszins op het spoor kunnen zetten. Ten tweede dat graanveld aan het begin en aan het eind. Ten derde, inderdaad, al die clichés.
Terwijl de dirigent aan het sterven is, overziet hij zijn leven en 'droomt' hoe het had moeten gaan; met als leidraad De Liefde i.t.t. succes, status, geld, etc.
Nogmaals kijken?
jtsterkenburg
1.De dood van Ivan Iljitsj (Tolstoj)
2.Donnie Darko
Nogmaals kijken?
ben het helemaal met je eens. de beelden van het graanveld aan het begin en eind zijn een parallel van het hele verhaal. Onder andere daarom vind ik dit zo'n briljante film. Ik moet toegeven dat in de film sommige gebeurtenissen op zichzelf beschouwd clichematig zijn. Maar door de goede uitwerking en vooral door hun functie in een verhaal dat helemaal niet clichematig is stoor ik me daar helemaal niet aan.

Vijf goed beoordeelde films die net de Oscar voor buitenlandse film misliepen

Vijf andere goed beoordeelde films die net een Oscar misliepen

Efter Brylluppet
Drama, 2006