Genre: Drama / Muziek
Geregisseerd door: Kay Pollak
Met onder meer: Michael Nyqvist, Frida Hallgren en Axelle Axell
Gesproken taal: Engels en Zweeds
Releasedatum: 11 augustus 2005
Maandag 9 februari in één bioscoop (Alblasserdam) (re-release)
Plot Så som i Himmelen
Een internationaal beroemd dirigent wordt gedwongen zijn leven te overdenken nadat hij in elkaar stortte. Hij verhuist noodzakelijkerwijs terug naar zijn rustige geboorteplaatsje in Norrland, in het noorden van Zweden. Daar komt hij in aanraking met het plaatselijke koor en hij besluit zich hiermee te bemoeien. Zijn leven en dat van de andere bewoners van het dorpje zullen nooit meer hetzelfde zijn...
Daniel Daréus
Conny
Olga
Stig
titan
Ik heb toch wel wat moeite met deze film. Het mooie basisidee wordt al gauw om zeep geholpen door te vaak te balanceren op de rand van vals sentiment en een te hoge dosis dramatiek. Daarnaast is het heel raar dat werkelijk niemand in Norrland zijn oude beroemde plaatsgenoot herkent en tevens is het vreemd dat een man die gesloten is als een oester bij zoveel mensen iets op gang weet te brengen. 2,5*.
vetnix
wauw.
ik vind deze film echt indrukwekkend. de karakters worden volgens mij behoorlijk goed neergezet. ook de manier van filmen is om met een cliché te spreken 'uit het leven gegrepen'. de emotie die er naar boven komt is zo echt dat hij voelbaar is... als kijker werd ik op een bijzondere wijze geboeid door deze film. soms ligt het er wel een beetje té dik op en is de film in grote lijnen wel voorspelbaar. toch is deze film een lekkere wegdromer en voel je je verloren gaan in een bijzonder harde wereld. een wereld die toch zacht blijkt te kunnen worden. wauw! als de hemel zo is...
dan wil ik daar zeker heen!
otherfool
Viel zeker op dramatisch/romantisch vlak toch wel wat tegen. Werkelijk alle koorleden hebben 'grote problemen' waar RTL een woensdagavond film aan zou kunnen besteden, en ja hoor; ze worden allemaal opgelost door de zwijgzame maar sympathieke buitenstaander.
Het is gewoon te veel; een mishandelde vrouw die eindelijk voor zichzelf opstaat, een gepeste man die na 35 jaar ingrijpt, een domineesvrouw die al 20 jaar iets op haar lever heeft en een opaatje die eindelijk zijn liefde uitspreekt, die hij al sinds de lagere school voor iemand koestert; het riekt zoals Titan al schreef naar vals sentiment.
Verder is het jammer dat de relatie tussen de dirigent en het supermarktmeisje zo tenenkrommend wordt uitgebeeld, inclusief suffige dialoogjes en misplaatste jaloezie. Dat werkte werkelijk voor geen meter bij mij.
Wel mooi vond ik de eerste tekenen van inkeer bij de dominee en met name Conny; die scene in de gevangenis is misschien wel de mooiste van de film. Het karakter van Arne is verder werkelijk geweldig; wie kent er niet zo'n regelneef die bloedirritant maar tegelijkertijd onmisbaar is? Toen hij zich aan het eind ook nog achter het stuur van de bus zette had ik het niet meer
De slotscenes in Oostenrijk zijn op het randje, maar toch wel enigzins indrukwekkend, net als het spel van Nyqvist die een behoorlijke dosis charme bezit.
Eindcijfer: 2,5*.
Overigens nog even reageren op titan; dat niemand hem herkent is niet zo verwonderlijk aangezien hij al op 7-jarige leeftijd met zijn moeder verhuisde. Vergeet niet dat de dirigent op zijn 14e al een stagenaam had, dus zijn echte naam zegt waarschijnlijk niemand iets...
catweasel
Gisteren gezien in het filmtheater in Amersfoort. De hele zaal was uitverkocht, wat je daar niet veel ziet.
Prachtige film, zeer veel emoties, maar enkele minpuntjes.
- de verstandelijk gehandicapte was net iets te veel van het goede.
- clichematige dingen als: een deur die dichtslaat, waardoor een houten kruis naar beneden valt, hebben we al vaker gezien.
- trage opbouw, en veel te veel herhalingen.
- iets te veel gesnik, en gejammer.
Michael Nyqvist acteert geweldig, net zoals de rest van de cast. Vond het een mooie film, met een sterk verhaal. De uitwerking, had naar mijn mening iets beter gekund. Ik hou toch meer van ingehouden emoties zoals in: The Remains of the Day en Ladies in Lavender.
Stiekem blijkbaar een flinke filmhuishit. Draait al bijna een jaar onafgebroken in Utrecht.
Koekebakker
Afgelopen weekend zelfs weer in de top-20, met 5 kopieen in de 47ste week.
moviefreak#1
En hij gaat draaien tijdens de PACzomer van Pathé
Nog een rondje langs alle Pathé-filialen in ons land dus als je de kans hebt.. ga eens een keertje langs.
Koekebakker
Sowieso een mooi programma trouwens die PACzomer. Maar die draaien ze alleen in de PACzalen toch?
moviefreak#1
Ik weet niet of er speciale PACzalen zijn. Ik heb verschillende PACfilms gezien in verschillende zalen in Pathé Eindhoven. Zaal 3,4,5 en 7 tot dusver. Ik weet niet hoe dat bij andere filialen van Pathé werkt.
Koekebakker
Ik weet het ook niet precies, maar dacht dat niet alle Pathe-filialen PAC-films draaien.
FisherKing
pfff, het begin gaat nog wel, maar wat is dit een Cliché-drama-film zeg. Allerlei cliché's in een film ingestampt.
Man, wat slecht.. En het einde
Da's de reden voor een hele VETTE 0.5
Het is wel goed op een of andere manier, maar er zit niks authentieks in. Een ontzettend lege huls. Het enorm domme einde gaf de doorslag voor de 0.5.
En dit draait al een jaar in de Nederlandse bioscopen...
Dustyfan
Het begin van de film was nog best aardig, de volledig overbodige voice-over niet meegerekend.
Maar daarna wordt het steeds minder. Cliché's buitelen over elkaar tot GTST-gehalte en het slechte hart van de hoofdpersoon wordt steeds minder geloofwaardig.
Het slot ja, ja, daar is ie eindelijk, de onvermijdelijke tweede hartaanval. Ik zat er al twee uur op te wachten is ronduit zeldzaam slecht. Zo ongeloofwaardig dat het lachwekkend wordt, wat uiteraard niet de bedoeling was.
Enkele aardige of bijzondere scenes en daarnaast af en toe mooie muziek (ondanks een paar hele slechte muziekkeuzes) maken dit geval nog net een 1,5* waard.
Gauw vergeten, dit ding.
tevelenco
Het verhaal leek me in eerste instantie niet echt boeiend en ook is het niet echt "mijn type film".
Maar op aanraden van een goede kennis heb ik de film toch maar eens een kans gegeven.
En ik moet zeggen het viel niet tegen.
De film wordt mooi in beeld gebracht en er wordt overtuigend geakteerd.
Zodat je je goed in kunt leven in de personen van de film.
Ik vond het vooral mooi om te zien hoe de mensen in het dorpje zo veranderden door de komst van de dirigent.
En weer echt hun gevoelens durfden te tonen met alle gevolgen van dien voor de relaties die ze op dat moment hadden.
Nadeel van de film vond ik dat hij nogal lang duurde en dat het sentiment er soms nogal erg dik bovenop lag.
Maar ondanks dat heb ik me toch prima vermaakt
Tsa en dan dat einde..........
Ik vond het wel verrassend en ook wel mooi maar niet erg geloofwaardig.
Wat bij mij geen afbreuk deed aan de film.
Al met al een verrassend goede film die niet ieders smaak zal zijn .
Maar als je eens op zoek bent naar een niet alledaagse romantische film is dit zeker een aanrader.
avaassen
Toch grappig ik lees de reacties hier en bijvoorbeeld op Bol.com. Ongelooflijk wat een verschil. Ik vind het echt een super film. Goede personages, prachtige levenspatronen van mensen die doorbroken worden, prachtige mensen, mooie muziek met een passend einde. Veel diepgang, spiritualiteit, en over dingen die er pas echt toe doen in het leven. Absoluut 5 sterren!
sterra1
Deze film gaat volgens mij over liefde en niets anders.... Ik was erg onder de indruk. 4,5 ster
prometida
Ik vond dit een super film!
Er zit ook wel een nadeel aan, en dat is hetzelfde zo als meer mensen er over denken; teveel drama, gewoon teveel. Zodat het ongeloofwaardig wordt.
Het kan natuurlijk wel, maar het ligt er allemaal nogal dik bovenop.
En dat door 1 man, Daniel in dit geval, alles weer goed komt. En iedereen gelukkig wordt. Dat is nogal ongeloofwaardig. Maar natuurlijk wel erg mooi!
Heel veel liefde in deze film. Echt mooi. Je ziet hier goed hoeveel mensen eigenlijk aan elkaar hebben, en om elkaar geven.
Precies
Koekebakker
Ik was er al een beetje bang voor: dit is helemaal niets voor mij. Onvervalst mierzoet melodrama tjokvol cliché's en karikaturale personages.
AmazingPP
Wat een prachtfilm is dit zeg! Ongelooflijk mooi. Herhaalde malen liep het kippenvel van mijn nek tot aan mijn tenen. Het is inderdaad wel veel drama, maar dat kan mij altijd boeien. Prachtig lied ook, wat de vrouw zingt die door haar man geslagen wordt. 4,5 *!!
eRCee
- 1978 stemmen
Niet vaak zal ik het woord soap gebruiken voor een film maar in dit geval maak ik graag een uitzondering.
Sa Som i Himmelen is een ouderwets, glibberig stuk dramatiek dat je geheel volgens de regelen der kunst aan zich bindt. Het niveau van script (volgepropt met zoveel mogelijk verschillende drama's) en cinematografie (onrustig en lelijk) is soms bedenkelijk maar het is toch niet vervelend om naar deze film te kijken. Kortom: getrucceerd sentiment, maar het werkt wel. 2* dan maar.
FisherKing
Extreem glibberig in mijn geval. Voor die eindscene alleen al 2 punten aftrek. Jullie zijn nog mild, jongens
renske
O-oh, ik ga deze film morgen zien met een groepje mede-amateurdirigenten. Ik vrees het ergste.
Glibberig... oh nee... en dat op zijn Zweeds (glubburug dus).
renske
Vanwege tijdgebrek niet volledig kunnen bekijken. Het viel me mee. Ja, er zijn nogal wat clichés vanaf de eerste minuut maar toch overtuigen een heleboel scènes wel. Hoewel ik persoonlijk niet altijd zo gek ben van zingen in een kringetje, vond ik juist de scène waarin iedereen in een kringetje met grote open mond een 'aaa' staat te zingen heel . In die openheid van dat moment liggen voor mij de veranderingen van de tijden daarna besloten.
Dirigeertechnisch heb ik voor de rest niets interessants gezien.
Paøsk Inaüke
Ben met veel v/d de negatieve punten in deze film eens, maar 1-en en 2-en klopt mijns inziens niet. Acteren is echt uitmuntend. Laatste shot erg treffend. Moet m'n trein maar es gaan halen.
nachtvlinder
Topfilm ! sinds lang weer eens een film gezien die me diep raakte. Misschien ook wel omdat ik zelf veel aan stem workshops gedaan heb en een ex-vriendin koordirigente was. Als je niks met de wereld van stem en muziek maken en vooral EMOTIES te maken hebt (of wil hebben) zal het je misschien niet aanstaan, maar bij mij komt ie rechtstreeks in de top tien (en mijn vriendin is zweden liefhebster...........)
Natuurlijk wel veel drama, maar ja de rest knip je er tussen uit als je iemands leven verfilmd. Ook de uitwerking is perfect, en realistisch, had wel wat langer en dieper gemogen. De meeste acteurs lijken geen acteurs maar zangers en muzikanten, etc. ... Alleen het einde was niet realistisch maar net iets te theatraal.
PRACHTIG maar in de hemel is het veel mooier en duurt het langer dan 58 seconden !!!!

Vijf goed beoordeelde films die net de Oscar voor buitenlandse film misliepen

Vijf andere goed beoordeelde films die net een Oscar misliepen

Efter Brylluppet
Drama, 2006