• 9.377.278 stemmen

Army of Darkness (1992)

Horror / Komedie | 81 minuten / 96 minuten (director's cut) / 88 minuten (international cut)

Genre: Horror / Komedie

Speelduur: 81 minuten / 96 minuten (director's cut) / 88 minuten (international cut)

Alternatieve titels: Evil Dead 3 / Army of Darkness: The Ultimate Experience in Medieval Horror / Bruce Campbell vs. Army of Darkness

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Embeth Davidtz en Marcus Gilbert

Releasedatum: 8 juli 1993

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Army of Darkness

"Trapped in time. Surrounded by evil. Low on gas."

Ash (Campbell) is in de 13e eeuw terecht gekomen en heeft het duistere boek De Necronomicon nodig om weer terug naar zijn tijd te komen. Helaas maakt hij een foutje bij het uitspreken van een vers uit het boek, waardoor hij een dodenleger oproept. Nu moet hij zijn 20e eeuwse kennis gebruiken om het boek terug te krijgen, het leger te verslaan en natuurlijk ook een mooie vrouw te redden.

Ashley 'Ash' J. Williams / Evil Ash

Duke Henry the Red

Possessed Witch

Cowardly Warrior / Second Supportive Villager / S-Mart Clerk

De essentie van een film is voor iedereen anders. Zo ook de schaal van beoordeling.

Ik kan ook lachen met het vreselijke crappy fornuis, maar sterren staan daar niet tegenover.

mister blonde

Waarom niet? Beoordelen is geen wiskunde.

Vind het ook erg vreemd, btw. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat als OH de film met drie sterren had beoordeeld, de beoordeling van Linn ook ogenblikkelijk omhoog zou gaan. Ze geeft namelijk erg goede redenen om de film hoog te beoordelen...Dit zal natuurlijk worden ontkend en misschien moet ik me inderdaad met mezelf bemoeien, maar de recensie wordt er zelfs naar geschreven. Een stuk dat minimaal drie sterren rechtvaardigt en dan afsluitend een verwijzing naar een 0,5 sterren (van wie?) om daar vervolgens zelf bij in de buurt te zitten. Maar goed, iedereen mag verder zelf weten waardoor je je laat leiden.

Kan me niet aan de indruk ontrekken

Laten we vooral onthouden dat jij niet zoveel kan en laten we hopen dat er niemand is die zich verder laat leiden door jou jammerlijk gedoe.

avatar van Erwinner

Erwinner

Dit is dan ook een pure humor film met horror verwijzingen.

Het was nooit de bedoeling om er een horror film van te maken.

Gewoon stemmen op het vermaak wat mij betreft.

Gevoelige snaar geraakt?

Ga even lekker ruzieen per PM ofzo.

Houd het gewoon bij discussie over de film en wat iemand stemt moet 'ie zelf weten.

avatar van djelle

djelle

Overigens zijn er genoeg films waarbij de beoordelingen van Lins en OH (ver) uiteenliggen (sneeuwwitje bv). Sommige mensen lijken hier enkel nog op MM te komen om ruzie te maken.

Onderhond: Je zegt dat Ash in dit deel geen echte loser meer is. Dat is hij nog steeds hoor. Net als in de vorige delen 'sukkelt' hij zich weer uit benarde situaties. Een soort 'tegen wil en dank' personage zeg maar. De grappigste gebeurtenis die het loser-gehalte nog eens accentueert is het feit dat hij die spreuk gebrekkig/verkeerd uitspreekt met alle gevolgen vandien.

Wat ik met die uitspraak vooral bedoelde was de grote bek die Ash tegen anderen geregeld opzet in deze film. Iets wat je totaal niet terugzag in de vorige films.

avatar van N811

N811

Laat iedereen zijn eigen kijk hebben op een film.

Dit is echt een typische film, waar de meningen erg over verdeelt zijn.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Onderhond schreef:

maar ik denk dat het komt omdat hij het gewoon zat is.

Vergeet niet dat tussen deel 2 en 3 eigenlijk GEEN tijd is verstreken.

Hij heeft het gewoon he-le-maal gehad met al die ondoden, demonen etc.

Ik vind dat juist wel grappi"g:

Demoon of niet; NOU onderhand eens gewoon opdonderen!!!

djelle schreef:

Sommige mensen lijken hier enkel nog op MM te komen om ruzie te maken.

Met zijn flame reviews roept Onderhond het over zichzelf af. En daarbij laat ik het, want met de beste man valt gewoon niet te discussiëren.

Linn

Waarom is het voor jullie zo moeilijk om andere mensen hun mening te laten geven? Ik zat te twijfelen tussen 0,5 en 1.Ja ik heb me tot op zekere hoogte vermaakt. Maar dat wil niet zeggen dat dit voor mij 5 sterren verdiend.

Mister Blonde! Ga je psychologische praktijken ergens anders uitvoeren dan hier mijn stemgedrag in vergelijking met die van OH te analyseren. Je zit er toch vreselijk naast. Ik stem wat ik wil.Djelle heeft gelijk er zit genoeg verschil in onze stemmen. Misschien dat jij qua stemmen beinvloedbaar bent door anderen?

En Lord Flasheart, dat heb je al zo vaak gezegd en je moet het toch telkens weer overal blijven herhalen. We begrijpen je punt vriend. Jij kunt er niet mee omgaan dat de films die jij goed vind door een ander misschien wel niet goed worden gevonden. Mijn advies: probeer er iets aan te doen. Het zal toch nooit veranderen.

Ik word een beetje moe van telkens dat gezeur over stemmen. Als het dan eens gewoon een vriendelijke goede discussie kon zijn hier. Maar er is hier idd een groepje triestige ruziemakers aanwezig.

mister blonde

Jammer dat je niet in gaat op mijn verbazing dat je stuk juist heel goed bij een hoge beoordeling past. Daar komen die verdenkingen vandaan, namelijk. Je noemt dingen die voor mij reden zijn de film hoog te beoordelen. Misschien wil je een poging doen het uit te leggen, zodat ik weet hoe je tot je oordeel bent gekomen. Ik zou zeggen shut me up. Nu doe je zelf mee aan het ruzie maken.

avatar van Film Pegasus

Gewoonlijk geen slapstick voor mij in de stijl van Dumb & Dumber, American Pie of Ernst goes to Camp. Maar het cultgehalte zal zich ergens op baseren zeker? (niet dat ik de film graag zie 'omdat het een cultfilm is' ) Ook voor mij zit hier leuke humor in die ik wel kan pruimen. In de lijn qua humor als Bill & Ted's Excellent Adventure en Wayne's World, films die net als AoD tot jeugdnostalgie horen. Kwalitatief idd niet veel soeps, maar de film kan me enorm boeien en dat is ook niet onbelangrijk bij een film.

avatar van Film Pegasus

Onderhond schreef:

Ik betrap me erop dat als ik dergelijke 'grote bek' terugzie in de 90's-films dat me dat wel enorm stoort, maar hier weer niet. Alsof het er wat bijhoort en de film ondanks het jaar 1992 een zeer groot 80's gevoel heeft. De foute omkadering, de slechte effects en het low budget uiterlijk. Maar ik begrijp wel dat je daar niets aan zou hebben.

avatar van Halcyon

Halcyon

Linn schreef:

Vriendelijk discussiëren moet van twee kanten komen...

On topic: Waarom ik je stemgedrag bij deze film vreemd vond is omdat je je heel erg vermaakt hebt (zeg je), terwijl dat net de bedoeling is van de film. Maar uiteraard zijn er tal van andere criteria waarop je een film kan beoordelen zodat je quotering alsnog laag uitvalt. Maar uit je review kon ik - en sommigen met mij blijkbaar - die negatieve aspecten niet meteen distilleren. Vandaar de heisa denk ik.

Ikzelf vond Army of Darkness gewoonweg slecht, maar dit terzijde .

Linn schreef:

Maar er is hier idd een groepje triestige ruziemakers aanwezig.

Waar Onderhond gewoon bijhoort. Prima hoor, maar ga alsjeblieft niet de passie voor hém preken. Kan ie zelf heel goed af.

Ik ben niet vies van een relletje meer of minder en ik voel me dus ook absoluut niet aangevallen als ie weer eens een favouriete film van me afkraakt. Iedereen gaat z'n gang maar. Doe ik zelf ook.

Linn

@ Lord flasheart : OH beoordeelt films die jij goed vind lager en geeft daar een goede mening voor en onderbouwt die dan ook. Dat ik het een beetje zat raak dat mensen dat soms debiel en weet ik wat nog meer noemen is mijn goed recht en daar mag ik dan ook mijn punt over maken.

Je bent niet vies van een relletje. Maar waarom is er sprake van een relletje als iemand een film die jij goed vind afkraakt? Blijkt toch dat je er niet echt mee om kunt gaan...

Misschien reageerde ik idd niet vriendelijk, maar ik ben dat gewoon beu. Discussies zijn discussies en geen scheldpartijen enz..

@ Mister blonde: Ik zal het je proberen uit te leggen...

Ik heb idd vreselijk gelachen om sommige momenten in de film die ik redelijk fout vond neergezet. Maar als het erom draait dat ik deze film mooi of echt goed vond dan is mijn antwoord nee. Ik kan deze film niet in een rijtje van films plaatsen waar ik hoger op gestemd heb. Omdat ik films met een hogere stem echt mooi gefilmd /met een goed verhaal/of iets dat me raakte heb gevonden. Misschien lag het ook aan mijn zotte bui op dat moment dat ik zo moest lachen.

Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Want ik ben een afhankelijk persoon en ook mijn stemmen hangen niet af van wat OH stemt. Dat bepaal ik zelf

Linn schreef:

Afkraken is op een harde en onvriendelijke manier kritiek geven; precies wat OH doet. Dan vraag je gewoon om een stroom (negatieve) reacties. Ik hoef toch geen voorbeelden te noemen...?

Blijkt toch dat je er niet echt mee om kunt gaan...
Ik ben niet met OH getrouwd, dus hoef ik er verder ook niet mee om te kunnen gaan.

Lord Flashheart schreef:

Als OH een film minder beoordeeld geeft hij argumenten waarom hij het niet goed vind. Is dat onvriendelijk tegen jou? Is dat onvriendelijk tegen een film? Films hebben geen gevoel. Graag wel een voorbeeld want wat je nu uitkraamt slaat nergens op. Mss via PM anders word Kapp boos. Hoezo vraagt OH om een stroom negatieve reacties?

Hoe jij nu telkens reageert...zo vraag je er wel om. Maar door gewoon je mening te geven over het algemeen niet. Je reageert elke keer alsof je zo op je ziel getrapt bent terwijl het repliek van OH op de film is en niet op jou mijn beste.

Met OH te trouwen is niet nodig, laat dat maar aan mij over. OH is een aardige kerel. Als jij nu eens aardig bleef zou je dat misschien eens kunnen ondervinden.

Inderdaad, dit gaat al paar berichten niet meer over de film. Via PM maar even verder bomen.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Linn schreef:

Het lijkt mij niet dat de beste man zich irriteerd aan het feit dat Onderhond films slecht vind die hij goed vind; Ik denk dat het eerder de redenatie is die de man stoort, en ik moet zeggen dat ik mij daar ook aan stoor. Je moet een film beoordelen op de technische aspecten, de sfeer, het gevoel dat je er zelf bij hebt en op wat de bedoeling van de film nu eigenlijk is. De film is totaal absurd en zit vol humor dat misschien niet per definitie humor is waar je de slappe lach van behoord te krijgen, maar het feit dat het zo absurd en misplaatst is maakt het gewoon grappig. Ook jij hebt de film schijnbaar zo ervaren, maar denkt waarschijnlijk dat dergelijke misplaatste humor een fout element is en dat de film daardoor een flopper is, maar alles is werkelijk zo bedoeld. Ik denk dat dit juist zo sterk is aan de film. Een 0,5 is deze film - ongeacht je mening - in geen enkel geval waard, en ook geen 5,0. Gezien de technische aspecten en de gehele indruk lijkt mij een score tussen de 1,0 en 4,0 wel geplaatst.

Linn schreef:

Ik heb idd vreselijk gelachen om sommige momenten in de film die ik redelijk fout vond neergezet. Maar als het erom draait dat ik deze film mooi of echt goed vond dan is mijn antwoord nee..

Dat de film niet mooi is en ook geen topper is wilt nog niet zeggen dat de film totaal geen waarde heeft. Een film als Eraserhead vind ik persoonlijk waardeloos en ik snap werkelijk niet wat men daar zo leuk aan vind, maar ik heb het een 2,5 gegeven omdat gezien het concept en de psychologische aspecten, de film toch nog een 2,5 waard is ookal zou ik de film in geen ENKEL geval nog eens willen herzien.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Een nogal absurde film met een aantal zeer geschifte scenes en misplaatste humor. Het lijkt allemaal zeer fout maar dit is met opzet gedaan en juist dit aspect is de film zijn sterkte. Vanaf het punt dat het leger van skeletten opdoemt en de oorlog uitbreekt vind ik de film echter zeer zwak en kinderachtig. Wel erg jammer, want de eerste helft van de film was juist wel sterk. Gezien de 2de helft en de zwakkere technische aspecten van de film kan ik helaas niet hoger komen dan een 3,0, maar zeker wel een amuserende film.

avatar van Lad

Lad

Relaxte film, met best wel goede humor.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

voor personen die weinig van horror snappen is deze wel leuk

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

hij's sowieso leuk.

avatar van Zinema

Army Of Darkness is een leuk vervolg op The Evil Dead 2. Er zit net wat meer verhaal in dan bij de voorgaande delen. En de film speelt zich af in een andere omgeving met veel meer acteurs. Terwijl deel 2 vaak als het beste deel uit de serie wordt beoordeeld is ook deze film minstens zo goed.

Inmiddels kunnen we rustig stellen dat ondanks de historische waarde van de trilogie en de enorme cultstatus e.e.a. erg gedateerd aanvoelt.

Toch boeit de film nog steeds omdat ook dit deel weer anders is dan het voorgaande. Army Of Darkness maakt namelijk weer een hoop goed waar het in deel 2 wat aan ontbrak: gore. De humor gaat ditmaal nog verder over de top en is wederom absurd. Campbell heeft weer zichtbaar plezier in zijn rol.

De film kijkt lekker weg en is verplicht voer voor de horrorliefhebbers en cinefielen onder ons.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ik snap die 2,5 dan niet helemaal.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Heb alleen deel 1 gezien, zou het toch wel leuk vinden om ze allemaal te kijken

Misschien als ik ze een keer ergens tegenkom dat ik ze eens kans geef, lijkt me wel de moeite waard

avatar van Zinema

@ Pastichio Rocker: Voor mij werkt het sterren-systeem zo

* SLECHT

** GEMIDDELD

*** GOED

**** MEESTERWERK

***** DE PERFECTE FILM (bestaat overigens niet)

Ik vind Army Of Darkness bovengemiddeld omdat hij de tand des tijds niet goed heeft doorstaan (dit in tegenstelling tot vele andere films die vaak zelfs ouder zijn). Niet omdat de SE achterhaald zijn (daar prikt elke cinefiel wel doorheen bij een oude film) maar óók omdat het, tevens toen, zo véél meer had kunnen zijn. Als je dicht bij perfectie zit, betekent dit niet automatisch dat ondanks het feit dat dát niet geheel gelukt is, de film automatisch goed is..

Smaken zullen altijd verschillen.

Ik vind het dus een bovengemiddelde film: een film die schommelt tussen gemiddeld en goed.

Vriendelijke groet,

Zinema