• 9.373.193 stemmen

Army of Darkness (1992)

Horror / Komedie | 81 minuten / 96 minuten (director's cut) / 88 minuten (international cut)

Genre: Horror / Komedie

Speelduur: 81 minuten / 96 minuten (director's cut) / 88 minuten (international cut)

Alternatieve titels: Evil Dead 3 / Army of Darkness: The Ultimate Experience in Medieval Horror / Bruce Campbell vs. Army of Darkness

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bruce Campbell, Embeth Davidtz en Marcus Gilbert

Releasedatum: 8 juli 1993

Plot Army of Darkness

"Trapped in time. Surrounded by evil. Low on gas."

Ash (Campbell) is in de 13e eeuw terecht gekomen en heeft het duistere boek De Necronomicon nodig om weer terug naar zijn tijd te komen. Helaas maakt hij een foutje bij het uitspreken van een vers uit het boek, waardoor hij een dodenleger oproept. Nu moet hij zijn 20e eeuwse kennis gebruiken om het boek terug te krijgen, het leger te verslaan en natuurlijk ook een mooie vrouw te redden.

Ashley 'Ash' J. Williams / Evil Ash

Duke Henry the Red

Possessed Witch

Cowardly Warrior / Second Supportive Villager / S-Mart Clerk

avatar van Chainsaw

Chainsaw

De nadruk komt steeds meer op de humor en steeds minder op de gore en het bloed te liggen bij de Evil Dead reeks. Gaat soms iets teveel naar flauwe komedie (Evil Dead 2 had volgens mij de perfecte combinatie), maar toch weet Army of Darkness als geen ander te vermaken. Heerlijk melige onzin met opnieuw een erg leuke Campbell. Desondanks toch de minste van de trilogie. Benieuwd of Raimi en Campbell nog eens met een vierde film komen.

4 sterren.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Laten we eerlijk zijn: dit is eigenlijk een heel erg slechte film. Maar met zoveel enthousiasme expres slecht gemaakt dat het weer leuk is. Erg leuk dat elke deel van de trilogie totaal anders is maar elke keer komt het Evil Dead trademark shot er weer in voor.

De special effects zijn volgens mij expres zo ongelofelijk cheesy gemaakt behalve de make up van Evil Ash, die was erg overtuigend. Het camerawerk is wel het grootste pluspunt van deze film. Het deed me een beetje aan Braindead denken, die film grossiert ook in close ups. En niet alleen dat deed me aan Braindead denken, ook de scene met die auto had wat van de finale van Braindead weg.

Leuk ook om het alternatieve einde eens gezien te hebben. Erg grappig maar ik geef toch de voorkeur aan de S-Mart scene anders mis je Hail to the King, Baby!

Leuke (skelet) grappen en de erg vette one liners (Come get some, groovy, gimme some sugar baby, I live again, get the fuck out of my face, come to pappa) die hele volksstammen hebben geinspireerd maken dit voor mij een erg prettige kijkervaring en ik blijf dan ook op een 4 zitten.

avatar van otherfool

otherfool

Leuk laatste deel van de trilogie, dat nog maar eens liefdevol verder over de top gaat waar de eerste 2 delen waren gebleven. De skeletten waren maar matigjes gemaakt, maar ach... voer voor de fans!

3,5*.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Raimi's ambitie nekt zichzelf

Army of Darkness beloofde de meest absurde, meest uitzinnige en vooral de meest grappige film in de Evil Dead reeks te worden. Raimi poogde een stap verder gaan; een trapje hoger; zichzelf overtreffen om een nog meer, desnoods de meest 'over the top' b-film trip te bieden.

Zo zag ik het alvast na het bekijken van verscheidene trailers en het slot van Evil Dead II. De realiteit kan echter pijnlijk uitvallen, want Army of Darkness stelt naar de normen van de reeks zwaar teleur. Ik durf het bijna niet zeggen, maar Army of Darkness is de naam 'Evil Dead' nog nauwelijks waardig. De amateuristische magie is bijna helemaal verloren gegaan, om zo plaats te ruimen voor de 'hybris' van Raimi.

Waar de eerste twee films een 'monsterlijk' huis in een luguber bos als setting hadden, opteert men hier voor de Middeleeuwen als setting. Een veelbelovende keuze die echter te veel onderhevig is aan de periode waarin het gebeuren zich afspeelt. Het gevolg hiervan is dat Raimi zich verplicht voelt om zijn camera aan te passen aan de sfeer van de tijd. Hierdoor moet hij nogmaals inboeten aan speelsheid (net zoals in deel 2); enkele 'vliegende' close-ups bieden geen alternatieve oplossing.

Qua muziek voelt Raimi zich wederom verplicht om zich aan te passen aan de tijd. Een keuze die bovendien het komische aspect van deze film moet benadrukken, maar bij mij getuigt als een teken van weinig lef en durf. Een minimalistische soundtrack is klassiek voor het horrorgenre, maar wel bijzonder effectief. Het zou de film alleszins een eng karakter meegeven.

Om dus van horror te kunnen spreken, is bovenstaande aspect een vereiste. Army of Darkness lijkt wel een lak te hebben aan schrikmomenten en zo is 'komedie' de enige term die de film verdient opgeplakt te krijgen. Het is het één of het ander, maar bij combinatie van beide moet je kunnen spreken van minstens één huiveringwekkend moment.

De bedoeling van horror en meer specifiek in het geval van Army of Darkness is je niet alleen de stuipen op het lijf te jagen, maar je ook de nodige gore voor te schotelen. Op één fontein bloed na ben ik nergens getuige geweest van een waar 'bloedgietend festijn', iets waar Evil Dead II een meester in was.

Geslaagde punten in deze film zijn de charmerende stop-motion effecten, de vlagen van het kindse karakter van Raimi en Bruce 'Ash' Campbell (hoewel hier in iets mindere doen).

een krappe 2*

avatar van Mug

Mug

Waren Evil Dead 1 +2 doorspekt met links naar klassieke horrorfilms, Army of Darkness is vooral doorspekt met links naar klassieke sf-films en 'King Arthur' films.

Meest voor de hand liggende voorbeeld is de magische versregel klaatu barada nikto die regelrecht komt uit The Day the Earth Stood Still. Sowieso de harkerige stop motion effecten in de film verwijzen al naar de vele jaren 50 sf-films die bekend waren door die harkerige stop motion effecten.

De herziening van Army of Darkness na zo'n 14 jaar was minder hilarisch dan ik had gehoopt. Genoeg fantastische quotes, Raimi's herkenbare visuele (camera-)stijl, en prachtige skeletten. Helaas kwam de film nu wel zeer verouderd over op een of andere manier. Evil Dead 1 + 2 hebben de tand des tijds beter doorstaan.

Prima vermaak uit mijn video-hoogtijdagen.

avatar van Macmanus

Macmanus

Evil Ash: You're going down! Ash: I'm going up!

Maar helaas gaat de film toch down. Evil Dead 1 & 2 waren zeker leuk. Maar hier houd het toch echt op. Campbell mag weer lollig doen, maar spijtig genoeg is die een hele film niet leuk genoeg. Pijnlijke flauwe humor in de molen scène, en hij moet hier ook opeens twee verschillende types spelen, sorry dude maar dat lukt je niet.

De film herpakt zich wel een klein beetje tegen het einde, wanneer de heerlijk lelijke stop motion skeletten gaan aanvallen. Maar de waterval aan one liners werken helaas weer erg vermoeiend. Ik ben een fan van (leuke) one liners don’t get me wrong, maar doseer het wel een beetje alsjeblieft.

2 sterren. Minste Raimi die ik gezien heb.

In deel 2 combineerde Raimi horror en humor. Duidelijk een geval van 1+1=3. Want deel 1 was een complete horror mislukking, dit is een complete comedy mislukking.

Ash is veranderd. Waar het in de eerste delen vooral een stevig stukje loser was, is hij hier plots "the man". Gaat Campbell niet zo goed af eigenlijk.

De gore is bijna compleet verdwenen, de film is dan ook meer fantasy dan horror vond ik. Setting sprak mij verder niet aan, en de humor blijft eigenlijk erg spaarzaam. Enkel in het middenstuk (bij de molen en de boeken) komt het comedy gedeelte sterk naar voren.

De film is verder erg geforceerd slecht. Effecten, acteerwerk, plotje ... alles is er aan gedaan om het campy fun gehalte in de hoogte te werken.

En als het dan werkt, wordt het een geweldige film. Alleen werkt het gewoon compleet niet. Onnozele en saaie oneliners (al ben ik geen fan), vreselijke humor en slechte timing.

Eén groot falen deze film, en uiteindelijk een erg lange zit.

avatar van Linn

Linn

Ach...

Wat het effect van deze film op mijn humeur heeft gehad is 5* waard. Ik lag krom van het lachen. Vooral om een kleine flashback uit deel 2 waar een fornuis over Campbells hoofd vliegt en zijn reactie daarop.

En dat hij tegen die vrouw zegt : What's the matter? are you raised in a barn? shut the door!! geweldig. Campbell was gewoon een kloon van Johnny Bravo.

Maar verder vond ik het niet veel. Zo slecht en mismaakt dat het grappig is dat wel. Maar hoe je van een horror naar zoiets kunt geraken is me een compleet raadsel. geen 0,5 maar een 1.

avatar van Film Pegasus

Gewoonlijk geen slapstick voor mij in de stijl van Dumb & Dumber, American Pie of Ernst goes to Camp. Maar het cultgehalte zal zich ergens op baseren zeker? (niet dat ik de film graag zie 'omdat het een cultfilm is' ) Ook voor mij zit hier leuke humor in die ik wel kan pruimen. In de lijn qua humor als Bill & Ted's Excellent Adventure en Wayne's World, films die net als AoD tot jeugdnostalgie horen. Kwalitatief idd niet veel soeps, maar de film kan me enorm boeien en dat is ook niet onbelangrijk bij een film.

avatar van Zinema

Army Of Darkness is een leuk vervolg op The Evil Dead 2. Er zit net wat meer verhaal in dan bij de voorgaande delen. En de film speelt zich af in een andere omgeving met veel meer acteurs. Terwijl deel 2 vaak als het beste deel uit de serie wordt beoordeeld is ook deze film minstens zo goed.

Inmiddels kunnen we rustig stellen dat ondanks de historische waarde van de trilogie en de enorme cultstatus e.e.a. erg gedateerd aanvoelt.

Toch boeit de film nog steeds omdat ook dit deel weer anders is dan het voorgaande. Army Of Darkness maakt namelijk weer een hoop goed waar het in deel 2 wat aan ontbrak: gore. De humor gaat ditmaal nog verder over de top en is wederom absurd. Campbell heeft weer zichtbaar plezier in zijn rol.

De film kijkt lekker weg en is verplicht voer voor de horrorliefhebbers en cinefielen onder ons.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Na de dolle pret met Evil Dead 1 en 2 kon deze alleen nog maar tegenvallen. En dat gebeurde ook.

Een man belandt met auto, shotgun en kettingzaag in het verleden. Een perfect opzetje voor hilariteit, dat helaas erg slecht wordt uitgebuit. De oneliners zijn terug, een deel van de heerlijke absurditeit, maar de spanning is weg, de stopmotion-skeletten zijn erg slecht en de vele slapstick onzin is af en toe echt tè flauw.

Het blijft best aardig luchtig vermaak, maar ik miste de splattergore en de spanning. Overigens zijn alle drie de films wel heel erg overrated door de absurde horde fans die Bruce Campbell heeft.

avatar van DeCol

DeCol

Leuke, grappige film. Je moet deze film niet te serieus nemen want dat is geen doen. Een hele analyse is daarom ook niet nodig. Dat de acteerprestaties en de special effects niet goed zijn weet iedereen wel. Hij kijkt gewoon lekker weg en je moet er van genieten. Ik heb er veel om kunnen lachen.

avatar van DVD-T

DVD-T

Een veel minder vervolg op de eerste twee leuke delen.

In Army of Darkness, het 3e deel uit de Evil Dead trilogie, is de horror compleet verdwenen.Ook de creepy sfeer is niet meer aanwezig.De humor die ik in deel 2 ook al niet echt kon waarderen wordt hierin nog verder door gezet.Met als dieptepunt de scène in de molen .Een belachelijk moment wat ik zeker niet kon waarderen.De muziek is ook ineenkeer heel anders.Waar de muziek in deel 1 en 2 nog voor veel sfeer zorgden doet dat het in AoD totaal niet.Veels te bombastisch ook op momenten.
Toch bied deze film nog wel veel vermaak, met als hoogtepunt het gevecht met de stop-motion skeletten.

Jammer dat ze het met deze film over deze boeg hebben gegooid, want het heeft een leuk uitgangspunt.Helaas laat de uitwerking het wat afweten.

avatar van Chimpz

Chimpz

Soms overdreven technisch vernuft, dat in de weg staat van het plot en de pacing. Verder iets grootser en epischer, wat niet helemaal past (maar natuurlijk wel zorgt voor een frissere kijk). Goede afsluiter van een heel goede trilogie.

avatar van Prudh

Prudh

Een beduidende smet op de trilogie. Raimi en Campell zijn zich in dit deel zo bewust van hun parodie dat ze het doel mijlen ver voorbij schieten. De poging om hier een spektakel van slechte oneliners en gekke bekken van te maken is zo doorzichtig, dat de fun er compleet vanaf glijdt. Jammer, want daarmee zijn de Deadites ook gelijk suffe dingen, in plaats van de kruising tussen freaky en grappige monsters uit deel 1 en 2. En dan te bedenken dat ze wel erg cool geanimeerd zijn. Zonde van de moeite.

Er had veel ingezeten, maar dan had Raimi zich meer op horror moeten richten in plaats van horrorparodie. Een Middeleeuws kasteel, een leger ondoden en één man met een kettingzaag als hand. Hoe cool kan dat uitpakken?

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mneeh, dit heeft het net niet. Het begin is allemaal wel leuk en veelbelovend (Bruce Campbell die per abuis in de Middeleeuwen terecht komt) maar naar het eind toe viel het me toch niet mee. Het is wel beter dan Evil Dead I, dat dan weer wel

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Vooral de humor in de eerste helft van de film is met momenten een beetje vervelend. Slapstick-achtige situaties en een vreemde (getiktere) verrijking van Ash's personages werken niet altijd even goed. Gelukkig is het horror/fantasie gedeelte waanzinnig en heerlijk over-the-top. In de middeleeuwen slachten met 21ste eeuwse werktuigen en dat bovendien in een massaal gevecht met een leger van geraamtes. Ik denk dat ik als 8-jarig jongetje toch minstens drie rondjes om de tafel had gedanst als ik hier getuige van had mogen zijn. Nu vind ik het gewoon gaaf, een apart vervolg op Evil Dead II, maar Army of Darkness absoluut geslaagd.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Vermakelijke (tot nu toe) laatste deel van de Evil Dead films.

Toch weer geweldig wat Sam Raimi nou allemaal verzint. Ook Campell speelt zijn rol goed. De "campy humor" die hier in voor kwam is ook weer leuk. Sowieso hou ik wel van die horror/ komedies. Ik heb (heel soms) niet echt trek in die films waar mensen op een realistische wijze worden vermoord. Ook de one-liners zijn wel goed. Raimi is in ieder geval zeker geslaagd om een leuke afsluiter van de films te maken. 4,0.

avatar van Montorsi

Montorsi

Uitermate lollig deel weer waar wat andere accenten inzitten. Weet niet wat er in die warp-zone gebeurd is met Ash, maar blijkbaar is hij van redelijk sulletje gegroeid tot een volledige held. Opzich wel een geinige twist, pakt goed uit en maakt het toch net wat anders dan weer 'Ash redt zich tegen wil en dank uit allerlei situaties' .

De film is erg vlot en wederom met veel originele camerastandpunten en wat erg geinige scenes (in die molen met name, ook vooral op visueel gebied), maar helaas blijven de stop-motions bij vlagen wel erg achter. Weinig vooruitgang na al die jaren.

avatar van Metalfist

Metalfist

Gimme some sugar, baby

Wanneer je op een avond zowel deel 1 als deel 2 hebt gezien in een marathon dan kan deel 3 natuurlijk niet ontbreken. In mijn herinnering stond dit deel hoog aangeschreven bij mij maar nu zie ik dat mijn stem hier maar een 3* was. Vraag me af waarom want dit derde deel overtreft zijn voorganger en raakt ruimschoots de tippen van het origineel.

Raimi gooit het roer deze keer definitief om. Deel 1 was een meer dan uitstekende horrorklassieker maar deel 2 kwam een tikkeltje slap over door het feit dat het meer een reboot was gecombineerd met humor. Ik weet niet waarom ik me er juist wat aan stoorde, misschien omdat deel 1 zo uitstekend is in zijn sfeerschepping, maar die vlieger gaat totaal niet op bij deel 3. Army of Darkness is niet te vergelijken met de twee vorige delen. Je voelt dat het wel van dezelfde maker is en de sfeer zit er nog altijd goed in maar Raimi gaat deze keer zo over the top dat de top niet meer te zien is. Ik vindt het in ieder geval heerlijk. Het is een tikkeltje raar dat Raimi voor een 2e keer zijn vorige film op een verkeerde manier samenvat (Evil Dead 2 kende dit probleem ook) maar hier slaat Raimi de bal toch even mis. Op het einde van deel 2 zie je dat Ash als een held onthaalt wordt en dat hij een monster afmaakt (toen nog Mortites genoemd) maar hier in deze film wordt er van die heldendood niet meer gesproken (ook niet in de flashback) en de naam van de monsters is opeens Deadites geworden. Ach, storen doet het niet maar ik vindt het toch maar raar. De verwijzingen zijn weer fantastisch (deze keer geen Nightmare on Elm Street meer maar Three Stooges en Xena) maar vooral het overdreven plot is geweldig. Ash komt deze keer terecht in de Middeleeuwen en dat zorgt dan ook weer voor een aantal hilarische situaties.

Het is vooral hilarisch dankzij Bruce Campbell. Verdient terecht de cult status die hij ondertussen heeft verworven. De geschifte kop is ideaal voor de rol van Ash maar het zijn gewoon scènes met de kettingzaag die het hem doen.Campbell is gewoonweg hilarisch en samen met Raimi de kracht achter de drie films. Mocht er nog een vervolg komen, die kans is tegenwoordig redelijk groot, dan hoop ik dat Campbell nog altijd van de partij is. Anders flopt de film sowieso. Deze keer kent de film meer dan één locatie en zijn er ook maar dan een handvol acteurs. Ted Raimi is ook weer van de partij, in meerdere rollen zelfs, maar toch mis je ergens het niveau van de eerdere films. Niet dat dit zo slecht geacteerd is, zeker en vast niet, maar de types zoals Bobbie Joe mankeren hier toch. Ach, het is niet erg want Army of Darkness is toch meer een one-man show van Campbell geworden en hij bewijst in ieder geval dat hij het aankan.

De trilogie is het bewijs dat een vervolg niet noodzakelijk zoveel slechter moet zijn. Beide vervolgen staan ietwat in de schaduw van deel 1 (de één al meer als de andere) maar stuk voor stuk zijn het uitstekende films. Ik heb in ieder geval een leuke avond gehad. Nu maar hopen dat de Scream-a-thon van vanavond even succesvol is.

avatar van FillumGek

FillumGek

Had gehoopt dat ik deze film met een herziening ook kon opwaarderen maar dat is helaas niet het geval. Dit slot van een briljante trilogie schiet net iets te kort, vooral omdat er met de setting wat te weinig geniaals wordt gedaan. Ash is terecht gekomen in de Middeleeuwen. Nu is dit natuurlijk de tijd van de heksen en zwarte magie en de film begint dan ook reuzeleuk. Het is alleen jammer dat de focus daarna op de grote veldslag ligt, wat vooral een beetje flauw oogde allemaal.

Campbell is wederom weer geweldig als de gestoorde Ash. God mag weten wat er met de Evil Dead serie gebeurd zou zijn als ze een ander gecast zouden hebben. Aan hem ligt het dan ook niet, met zijn stoere chainsaw en boomstick scenes. Het is vooral aan een paar aspecten te zien dat de film meer de komische kant opgaat. Zo hadden de demonen in de eerste twee delen nog wel iets engs over zich. De baas van het dodenleger in Army of Darkness is gewoon een komiek. Ook zit er nu veel meer flauwe slapstick in wat soms voor een lach zorgde, maar af en toe ook randje kinderachtig was. Verder is er wel erg weinig bloed te bespeuren in dit sluitstuk. Gelukkig is de stop motion techniek nog steeds even crappy. Sfeer is er dan ook nog steeds wel. Ongeacht de minpuntjes toch een erg vermakelijk deel die je als Evil Dead fan natuurlijk niet mag overslaan. Ondertussen heb ik de hoop op een vervolg nog steeds niet opgegeven.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Met deze totaal andere insteek laat Raimi zien over voldoende fantasie en creativiteit te beschikken om wederom een vermakelijke film te maken.

Na een horror en een horrorkomedie gaat Bruce nu de avontuurlijke kant op door als soort middeleeuwse Indiana Jones een weg terug naar zijn eigen tijd te vinden. Van echte horror is geen sprake meer en viert vooral de slapstick-humor hoogtij. Kenmerkend is de flauwe maar doordachte humor, sterke one-liners/dialogen en natuurlijk visueel weer een feest om naar te kijken. Vooral het enthousiasme wat de cast uitstraalt werkt erg aanstekelijk.

Wederom een erg creatief en vermakelijk, maar als onderdeel van de trilogie voor mij de minste. Ik heb wat minder met de middeleeuwse setting en het avontuurlijke karakter van deze film.

avatar van K. V.

K. V.

Deze vond 'k de minste van de 3. Terwijl de 1e griezelig was en de 2e grappig, was deze eerder een avonturenfilm met skeletten. De humor vond 'k eigenlijk ook niet echt geslaagd. Die kleine mannetjes in die molen vond 'k eigenlijk ook niet grappig.

De skeletten waren wel mooi gemaakt voor z'n tijd.

Op naar nr 4? Hopelijk is die dan wel beter dan deze.

avatar van dave

dave

Ash heeft een lange weg afgelegd, en dat in ruw geschat één etmaal. Van doodsbange tiener naar Duke Nukem zelve. Opvallend veel gelijkenissen trouwens met het computerspel Duke Nukem 3D, dat zo'n vier jaar later zou uitkomen. Uitspraken, houdingen en uiteraard de poster op zich. Als zijnde een grote fan van het spel, was dit een bijzonder aangename verrassing.

De grimmige hut in het bos is weliswaar voorgoed verdwenen en moest plaats ruimen voor middeleeuwse decors. Ontzettend over-the-top allemaal, met veel meer nadruk op humor en de belachelijke aard van de gebeurtenissen. Grappig is het gelukkig wel degelijk, dankzij de geweldige Bruce Campbell en de formidabele stop motion. Harryhausen zou zijn tranen van geluk niet kunnen verbergen.

Hoewel de horror al lang geen horror meer is, voelt dit niettemin aan als een kleine klassieker binnen het genre. Heerlijke nonsens.

3,50

avatar van wilofski

wilofski

Deze film is zo schaamteloos belachelijk da ik het vaak moeilijk had om stoppen met lachen en de film verder te volgen. Omdat de film zonder schroom toegeeft dat ge er naar kijkt voor goedkoop vermaak stoor ik me ook helemaal niet aan de goedkope stukken; integendeel, de dingen die goed zijn worden daardoor juist beter (harnassen, animatie van de skeletten,...)

Er zijn ook zoveel fouten en kleine dingen die onlogisch zijnin deze film dat het terug komisch wordt, wat denk ik ook wel de bedoeling is.

En m1chel heeft volkomen gelijk: de film zit stampeste vol met onliners, nog een korte die ik prachtig vond:

Skelet: "You're going down"

Ash "I'm going up" (loopt trap op)

geniaal gewoon.

Echt horror was deze film wel niet maar ja, enkel komedie zou ook geen juiste noemer zijn voor deze film.

Ik moet wel toegeven dat ik de eerste 2 films (nog) niet gezien heb, en mss daardoor sommige dingen mis maar ik had dat gevoel in ieder geval niet.

Kent iemand nog films die zo geestig zijn als deze? (ter info: ik heb al andere Burce Campbell films gezien waar ik ook strijk van ging)

avatar van Shinobi

Shinobi

Om de trilogie af te sluiten heb ik deze film ook maar gekeken en ik vond 'm niet al te best eerlijk gezegd.

Het is me wel duidelijk dat Raimi deze film zo campy mogelijk heeft proberen te maken, die boodschap is luid en duidelijk bij mij overgekomen. Dit wordt afgeleverd in de vele one-liners die onze held Ash weer met verve vorm geeft en de slapstick humor. Naar mijn mening te jolig allemaal.

Daarnaast is de horror te verwaarlozen, de film past beter in het genre: fantasy/comedy. Er is geen over-the-top gore meer net zoals in deel één en de enge demonen zijn weg. Het enige wat je nog ziet is een miezerige bloedfonteintje...

Ik heb gewoon niks met de middeleeuwse setting en de sfeer was dan ook ver te zoeken.

Al met al een zeer jammerlijke miskleun om de Evil Dead trilogie mee af te sluiten, zonde. Terwijl er zoveel gedaan had kunnen worden met de gegeven middelen, ik denk dat Raimi iets te ver is doorgeschoten in zijn intentie om hier een parodie van te maken.

1,5 Sterren.

avatar van Insignificance

Insignificance

Volle bak op de lach gericht met Ash die niet meer het bokje is, maar de man. Een pose die hem beduidend minder afgaat. Qua horror mag het geen naam meer hebben en Raimi's stijl verzuipt in bedenkelijke lol. Tel daar nog een setting bij op die ook al totaal niet aan mij besteed is en de ellende is niet meer te overzien. De scènes met de kleintjes en de dubbelganger zijn echt verschrikkelijk, om over het ridderlijk gehannes maar te zwijgen. Al ver voor de verschijning van het malle leger is de film volledig naar de gallemiezen. Allesbehalve groovy.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Met Evil Dead heeft het weinig meer te maken maar hij is leuk. Normaal gesproken knap ik direct af op films met ridders (in verband met zwaarden en dat soort saaie shit) maar deze moest ik zien. Duidelijk met veel pret gemaakt en dat siert de film enorm. Bruce is inmiddels een echt icoon geworden dus kom maar op met die aaneenschakeling aan one-liners. De humor was wat kinderlijker, soms iets te, maar het is voornamelijk erg domme humor en daar hou ik van. Het einde is bijvoorbeeld fantastisch. Ook de slechte versie van Bruce is erg leuk verzonnen maar jammer dat hij bijna onherkenbaar is.

4* voor het eerste deel, 4,5* voor het vervolg en 3,5* voor deze.

avatar van Spetie

” Good. Bad. I'm the guy with the gun.”

Haha, dit gaat echt nergens meer over, maar dat moet ook precies de insteek van Sam Raimi zijn geweest. De horror lijkt in dit laatste deel totaal verdwenen, en is ingewisseld voor humor en komedie. Bruce Campbell moet zich deze keer zien te redden in de middeleeuwen en is ineens veranderd van een sulletje naar held. Een opvallende transformatie, die hem niet altijd even goed af gaat, maar het kan er mee door.

Army of Darkness heeft wel wat te kampen met wisselvalligheid, maar wordt gered door het sterke laatste gedeelte, waarbij de Stop motion skeletten lekker los gaan. De setting, acties en make-up zijn ontzettend over-the-top. De humor is vaak flauw, soms niet leuk, maar soms gelukkig ook wel. Het zijn vooral de oneliners, die voor de grootste lol zorgen. Oneliners, die ik later terugzag bij Duke-Nukem. Dat een computerspel, dat ik vroeger vaak speelde, en de inspiratie duidelijk hieruit, en uit John Carpenter’s They Live, heeft gehaald.

Spanning en gore is er eigenlijk totaal niet, maar het hoge tempo, de oneliners en het leuke laatste gedeelte maken gelukkig genoeg goed. Evil Dead II blijft wel duidelijk de beste, maar dit is al met al best een waardige afsluiter van de trilogie. Leuke onzin, waarbij je even lekker nergens over na hoeft te denken.

avatar van blurp194

blurp194

Horrorcomedycamp. Goedkope beelden, superslechte effecten en gimmicks, twijfelachtige acteurs. Een idioot en over the top verhaal, leuke woordgrapjes en oneliners, en een paar (wel wat weinig) grappige bijrolletjes naast de uberheld Bruce Campbell. Een soort van echo van of parodie op de films in dit genre die serieus bedoeld zijn - dat is deze overduidelijk niet.