Army of Darkness (1992)
Genre: Horror / Komedie
Speelduur: 81 minuten / 96 minuten (director's cut) / 88 minuten (international cut)
Alternatieve titels: Evil Dead 3 / Army of Darkness: The Ultimate Experience in Medieval Horror / Bruce Campbell vs. Army of Darkness
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Embeth Davidtz en Marcus Gilbert
Releasedatum: 8 juli 1993
Bekijk via Prime Video
Plot Army of Darkness
"Trapped in time. Surrounded by evil. Low on gas."
Ash (Campbell) is in de 13e eeuw terecht gekomen en heeft het duistere boek De Necronomicon nodig om weer terug naar zijn tijd te komen. Helaas maakt hij een foutje bij het uitspreken van een vers uit het boek, waardoor hij een dodenleger oproept. Nu moet hij zijn 20e eeuwse kennis gebruiken om het boek terug te krijgen, het leger te verslaan en natuurlijk ook een mooie vrouw te redden.
Ashley 'Ash' J. Williams / Evil Ash
Linda
Possessed Witch
Cowardly Warrior / Second Supportive Villager / S-Mart Clerk
Max en Joep
ik kan dit niet zien als de afsluiting van de Evil Dead trilogy.
ik vind dit zeer zeker een leuke film maar zie het niet als een Evil Dead-deel
Laatste film van de Evil Dead trilogy en helaas ook de minste. De eerste paar minuten zijn nog aardig maar daarna wordt het een flauwe film waarbij de humor de bovenhand voert. Het einde mag ook best wel triest genoemd worden. Jammer dat de Evil Dead trilogy zou moet eindigen, want het had een veel beter lot verdiend.
Het eerste deel van de Evil Dead trilogy was magistraal en het tweede deel was ook nog prima maar dit is jammer genoeg een afknapper.
hellblazer93
Ik verlaag mijn stem met een halve ster. Hoewel de film een totaal andere richting is uitgegaan, is de film toch niet erg goed. De laatste paar weken ben ik ook kritischer tegen films aan gaan kijken, maar dit is te veel cult en in deze film past het in mij ogen niet goed.
pain in the ass
Ah. AoD heeft al jaren een cultstatus en da's - als stand alone film - op zich terecht. De sfx zijn om te gillen en Bruce Campbell grossiert weer eens in foute grappen en one-liners. Ash blijft een uiterst vermakelijke antiheld desalniettemin, al is de macabere sfeer van de voorgaande delen tot mijn spijt hier totaal verloren gegaan. Miste in deze versie het gortdroge ''Good. Bad. I'm the guy with the gun.'' -remark overigens wel! Jammer dat het geheel in de tweede helft nogal inzakte, grappen kwamen niet meer aan, de baddy was iets te melig etc.
Nu ken ik beide eindes wel, maar weet iemand waarom er in de proloog ineens gebruik is gemaakt van Bridget Fonda voor de rol van Linda? Ik bedoel, waarom paste Raimi die flashback eigenlijk aan, terwijl hij het nodige materiaal al tot zijn beschikking had?
Iron Maiden
ik vind het trouwens ook echt kut dat ik het, in mijn ogen, mindere einde op dvd heb.
dit is het einde dat hij weer in de supermarkt werkt en die heks langskomt. het einde dat ik vroeger op video had was veel beter.
hierin werd hij wakker nadat hij was teruggestuurd en kwam hij erachter dat hij ver de toekomst was ingestuurd waar de totale apocalypse is uitgebroken!
haha, die kop van bruce dan.
geweldig..
Minotaures
Heb 1 en 2 nooit gezien. Ben het ook niet van plan. Zulk ?zombie? films zijn niet onder mijn stijl. 1,0*
Demoniac
Deel 1 & 2 lijken hier totaal niet op. Ik vond dit deel ook niet veel aan. Het eerste deel daarentegen is wel erg goed.
shadowmaster100
een zeer slechte film met slechte special effects
het verpest gewoon de hele Evil Dead serie(en zo geweldig waren die ook weer niet)
candymancandyman
Deze film in mijn jeugd een paar keer gezien. Vorige week bij bol.com gekocht en direct gekeken. Viel me eigenlijk toch wel tegen na al die jaren. Heeft inderdaad weinig met de andere 2 delen te maken. De fx waren slecht. Mannetjes met geraamtepakken, zombies met een masker wat niet bewoog, een vliegende demoon die erin was geplakt etc etc. Het was meer een flauwe comedy dan een horror en er werd slecht geacteerd ook al is ash wel een cult figuur in het horrorgenre. Zaten voor die tijd toch wel een paar leuke ideeen tussen maar ik zat toch wel een beetje te flippen op de bank.
evil dead 1 = 5 sterren.
evil dead 2 = 4 sterren.
evil dead 3 = 2,5 ster.
In deel 2 combineerde Raimi horror en humor. Duidelijk een geval van 1+1=3. Want deel 1 was een complete horror mislukking, dit is een complete comedy mislukking.
Ash is veranderd. Waar het in de eerste delen vooral een stevig stukje loser was, is hij hier plots "the man". Gaat Campbell niet zo goed af eigenlijk.
De gore is bijna compleet verdwenen, de film is dan ook meer fantasy dan horror vond ik. Setting sprak mij verder niet aan, en de humor blijft eigenlijk erg spaarzaam. Enkel in het middenstuk (bij de molen en de boeken) komt het comedy gedeelte sterk naar voren.
De film is verder erg geforceerd slecht. Effecten, acteerwerk, plotje ... alles is er aan gedaan om het campy fun gehalte in de hoogte te werken.
En als het dan werkt, wordt het een geweldige film. Alleen werkt het gewoon compleet niet. Onnozele en saaie oneliners (al ben ik geen fan), vreselijke humor en slechte timing.
Eén groot falen deze film, en uiteindelijk een erg lange zit.
Max en Joep
jeetje, wat een zuurpruim ben jij zeg.....
Max en Joep
Evil Dead 3 is een over the top horrorcomedie.
is het wat mij betreft een beetje too much om zo'n werkje te benaderen alsof het een werk van Herzog is.
NATUURLIJK is het niet best, wat verwacht je met een titel als "EVIL DEAD 3"?
Dit soort films zijn gewoon heerlijk voor de liefhebbers en critici moeten lekker naar een of andere Franse arthousefilm gaan kijken en heerlijk zwelgen in hun elitaire genot.
Halcyon
Dit soort films zijn gewoon heerlijk voor de liefhebbers en critici moeten lekker naar een of andere strontsaaie Franse arthousefilm gaan kijken en heerlijk zwelgen in hun elitaire genot.
Mja, ik ben nochtans een "liefhebber" en vond dit een smakeloze wanvertoning. Gewoon slecht.
Heeft er gewoon hé-le-maal niks mee te maken. En dat komt ook nog eens duidelijk naar voren in mijn recensie.
Evil Dead 3 is een over-the-top horrorcomedie zeg je ? Fijn, zou nét in mijn straatje moeten passen. Wanneer goed uitgevoerd heb je zoiets als een Braindead. 4.5*, zonder nadenken. Heerlijke film, geweldige camp, grootse onzin.
Maar het is niet omdat je een over-the-top horrorcomedie maakt dat je verder kritiekloos je film kan presenteren. Ook om zo'n film te laten slagen is een hoop nodig, in deze film zag ik daar absoluut niks van terug.
Verder blijf ik er bij dat dit met horror nog maar weinig te maken heeft. 3 rubberen pakken en spik-en-span skeletjes zijn geen horror. Volgens mij had een film als LOTR zelf meer gore.
Max en Joep
nou, ik vond hem wel leuk hoor.
Kijk, het is geen goede film, dat zie ik ook wel in.
Mijn punt is alleen:
ZO kritisch over een film als deze kletsen vind ik hetzelfde als.....
een muzikale analyse van 10 kantjes over de Venga Boys ofzo
ZO kritisch over een film als deze kletsen vind ik hetzelfde als.....
Dus ik mag hem wel uitermate slecht vinden, maar moet gewoon m'n bek houden over het waarom ? Right ...
Max en Joep
nee, je hoeft je bek niet te houden en dat weet je ook wel.
Beetje flauw, je laatste opmerking.
je weet heel erg goed wat ik bedoel Onderhond
Ik weet wat je bedoelt en jij weet ook dat je kritiek hier compleet niet van toepassing is.
Ik heb AoD helemaal niet bekeken alsof het het nieuwste Franse arthousewonder is, dat blijkt ook uit mijn recensie. Maar enkel een visie op een film maakt die film nog niet goed, of immuun tegen kritiek.
Binnen het beoogde effect van AoD vind ik het gewoon een complete ramp en mislukking.
ok.
even wat anders:
weet je wat ik dan persoonlijk juist wel sterk vond?
Er zat (nog veel meer dan in de eerste 2 delen) een heel sterk slap-stick idee in.
Een soort Laurel en Hardy maar dan een tikje kwaadaardiger.
En de film bevatte toch wel hier en daar een ijzet sterke scene vond ik.
Bijv: het moment waarop hij in de mist de molen bereikt.
Door oa die mist en de muziek was dat wel een bone chilling scene!
PsychoBoyJack
Ik heb de eerste 2 delen nooit gezien, en het is alweer een tijd geleden dat ik dit deel heb bekeken. Misschien dat ik binnekorrt maar eens de moeite moet nemen om de eerste 2 te bekijken en daarna de 3 e te gaan herzien.
Wat ik me wel herrinner van het 3 e deel is, wat imo één van de aller leukste scenes ever is, is de scene waar hij op een bepaald moment iets belangrijks moet zeggen. Maar omdat ie dacht dat ie het wel makkelijk kon onthouden, weet hij niet meer precies wat het nu was waardoor hij iets verkeerds zegt, en waardoor hij juist een vloek uitspreekt. De hele film leek wel om die grap heen gebouwt te zijn.
ja, hahahaha :
Ash: Clatto Verata Nicto.
Wiseman: Well, repeat them.
Ash: Clatto Verata Nicto.
Wiseman: Again.
Ash: I got it, I got it! I know your damn words, alright?!
Linn
Ach...
Wat het effect van deze film op mijn humeur heeft gehad is 5* waard. Ik lag krom van het lachen. Vooral om een kleine flashback uit deel 2 waar een fornuis over Campbells hoofd vliegt en zijn reactie daarop.
En dat hij tegen die vrouw zegt : What's the matter? are you raised in a barn? shut the door!! geweldig. Campbell was gewoon een kloon van Johnny Bravo.
Maar verder vond ik het niet veel. Zo slecht en mismaakt dat het grappig is dat wel. Maar hoe je van een horror naar zoiets kunt geraken is me een compleet raadsel. geen 0,5 maar een 1.
Max en Joep
als de film zo prettig voor je geweest is dat je qua humeur 5 sterren uit wil delen, is het toch slecht om er maar 1 uit te delen?
de essentie van film is entertainment.
op entertainment niveau vind je hem 5 sterren waard maar je geeft toch maar 1 ster.
Als hij leuk is, is hij toch leuk, klaar?
weird........

Jacob's Ladder
Thriller / Drama, 1990

A Simple Plan
Misdaad / Thriller, 1998
prophecyheksswordplaysupermarketkasteelcatapult chain sawtime frame skeletonpit windmillincantation tijdreizenondoodridderzombiecultfilmmiddle ages (476-1453)good and badnecronomicondoppelgängerpsychotronic13th centuryhilariousenchantexcited