Army of Darkness (1992)
Genre: Horror / Komedie
Speelduur: 81 minuten / 96 minuten (director's cut) / 88 minuten (international cut)
Alternatieve titels: Evil Dead 3 / Army of Darkness: The Ultimate Experience in Medieval Horror / Bruce Campbell vs. Army of Darkness
Geregisseerd door: Sam Raimi
Met onder meer: Bruce Campbell, Embeth Davidtz en Marcus Gilbert
Releasedatum: 8 juli 1993
Bekijk via Prime Video
Plot Army of Darkness
"Trapped in time. Surrounded by evil. Low on gas."
Ash (Campbell) is in de 13e eeuw terecht gekomen en heeft het duistere boek De Necronomicon nodig om weer terug naar zijn tijd te komen. Helaas maakt hij een foutje bij het uitspreken van een vers uit het boek, waardoor hij een dodenleger oproept. Nu moet hij zijn 20e eeuwse kennis gebruiken om het boek terug te krijgen, het leger te verslaan en natuurlijk ook een mooie vrouw te redden.
Ashley 'Ash' J. Williams / Evil Ash
Possessed Witch
Cowardly Warrior / Second Supportive Villager / S-Mart Clerk
Matchostomos
Raimi's ambitie nekt zichzelf
Army of Darkness beloofde de meest absurde, meest uitzinnige en vooral de meest grappige film in de Evil Dead reeks te worden. Raimi poogde een stap verder gaan; een trapje hoger; zichzelf overtreffen om een nog meer, desnoods de meest 'over the top' b-film trip te bieden.
Zo zag ik het alvast na het bekijken van verscheidene trailers en het slot van Evil Dead II. De realiteit kan echter pijnlijk uitvallen, want Army of Darkness stelt naar de normen van de reeks zwaar teleur. Ik durf het bijna niet zeggen, maar Army of Darkness is de naam 'Evil Dead' nog nauwelijks waardig. De amateuristische magie is bijna helemaal verloren gegaan, om zo plaats te ruimen voor de 'hybris' van Raimi.
Waar de eerste twee films een 'monsterlijk' huis in een luguber bos als setting hadden, opteert men hier voor de Middeleeuwen als setting. Een veelbelovende keuze die echter te veel onderhevig is aan de periode waarin het gebeuren zich afspeelt. Het gevolg hiervan is dat Raimi zich verplicht voelt om zijn camera aan te passen aan de sfeer van de tijd. Hierdoor moet hij nogmaals inboeten aan speelsheid (net zoals in deel 2); enkele 'vliegende' close-ups bieden geen alternatieve oplossing.
Qua muziek voelt Raimi zich wederom verplicht om zich aan te passen aan de tijd. Een keuze die bovendien het komische aspect van deze film moet benadrukken, maar bij mij getuigt als een teken van weinig lef en durf. Een minimalistische soundtrack is klassiek voor het horrorgenre, maar wel bijzonder effectief. Het zou de film alleszins een eng karakter meegeven.
Om dus van horror te kunnen spreken, is bovenstaande aspect een vereiste. Army of Darkness lijkt wel een lak te hebben aan schrikmomenten en zo is 'komedie' de enige term die de film verdient opgeplakt te krijgen. Het is het één of het ander, maar bij combinatie van beide moet je kunnen spreken van minstens één huiveringwekkend moment.
De bedoeling van horror en meer specifiek in het geval van Army of Darkness is je niet alleen de stuipen op het lijf te jagen, maar je ook de nodige gore voor te schotelen. Op één fontein bloed na ben ik nergens getuige geweest van een waar 'bloedgietend festijn', iets waar Evil Dead II een meester in was.
Geslaagde punten in deze film zijn de charmerende stop-motion effecten, de vlagen van het kindse karakter van Raimi en Bruce 'Ash' Campbell (hoewel hier in iets mindere doen).
een krappe 2*
Poisonthewell
Na het lezen van If Chins Could Kill: Confessions of a B-Movie Actor had ik ineens weer een flinke drang deze film te herzien. Met een verhoging van 3,5* naar 4* als gevolg.
jannemann
Als dat vierde deel dezelfde toer op gaat als deze Army of Darkness hoeft het voor mij niet echt. Vond Army of Darkness maar een zielige poging om een schitterend deel 1&2 af te sluiten. Te veel (slechte) humor en te weinig horror. Dus hopelijk heeft het vierde deel meer weg van het eerste.
slechte humor is toch veel beter als goede?
Horrordude
Er was toch een roddel over een film genaamd Freddy VS Jason VS Ash ?? of is die roddel allang achterhaald?
as
Rocco1984
HAIL TO THE KING BABY!
Dit is een ode aan alle slechte horrorfilms! Dit is 1 van de beste horrorfilms!
Ash maakt iedereen belachelijk in deze film..See this? THIS IS MY BOOMSTICK!
Als je dat niet weet te waarderen had je de film na het zien van deze quote af moeten zeggen.
Alles klopt namelijk aan deze film.
Ik baal echtwel dat er geen Freddy vs. Jason. vs. Ash komt, stel je eens voor; Wat voor een film zou dat wel niet worden? Niet 2 van die mietjes die elkaar lopen te tongen, maar gewoon keiharde ongemanierde horror!
VET!
Matchostomos
Van die magie viel hier echter niet veel meer te bespeuren, 'zonde' eerste klasse...
LiamC
Klassieker! echt een top-horror met veel humor. een van mijn all time favorites! 4,5*
Mug
Waren Evil Dead 1 +2 doorspekt met links naar klassieke horrorfilms, Army of Darkness is vooral doorspekt met links naar klassieke sf-films en 'King Arthur' films.
Meest voor de hand liggende voorbeeld is de magische versregel klaatu barada nikto die regelrecht komt uit The Day the Earth Stood Still. Sowieso de harkerige stop motion effecten in de film verwijzen al naar de vele jaren 50 sf-films die bekend waren door die harkerige stop motion effecten.
De herziening van Army of Darkness na zo'n 14 jaar was minder hilarisch dan ik had gehoopt. Genoeg fantastische quotes, Raimi's herkenbare visuele (camera-)stijl, en prachtige skeletten. Helaas kwam de film nu wel zeer verouderd over op een of andere manier. Evil Dead 1 + 2 hebben de tand des tijds beter doorstaan.
Prima vermaak uit mijn video-hoogtijdagen.
FillumGek
Ik zag hem een tijdje geleden bij Boudisque liggen. Import-versie voor een euro of 40-50 als ik me goed herinner.
Macmanus
Evil Ash: You're going down! Ash: I'm going up!
Maar helaas gaat de film toch down. Evil Dead 1 & 2 waren zeker leuk. Maar hier houd het toch echt op. Campbell mag weer lollig doen, maar spijtig genoeg is die een hele film niet leuk genoeg. Pijnlijke flauwe humor in de molen scène, en hij moet hier ook opeens twee verschillende types spelen, sorry dude maar dat lukt je niet.
De film herpakt zich wel een klein beetje tegen het einde, wanneer de heerlijk lelijke stop motion skeletten gaan aanvallen. Maar de waterval aan one liners werken helaas weer erg vermoeiend. Ik ben een fan van (leuke) one liners don’t get me wrong, maar doseer het wel een beetje alsjeblieft.
2 sterren. Minste Raimi die ik gezien heb.
BoordAppel
Och ja, dat is natuurlijk wel de bedoeling van de film, een onzinnige, debiele, actie/komedie met ontzettend veel oneliners. Die moeten dus zeker niet gedoseerd worden. Jammer dat je ze niet leuk vond.
Ik vind Campbell als Evil Ash trouwens geweldig.
I live... again!
Ben die quote vreemd genoeg al twee keer tegengekomen in games (Blood en TES IV: Oblivion), maar nog nooit in een andere film.
Macmanus
Ik snap ook wel dat dit onzinnige film is, maar dat praat natuurlijk niet alles goed. Je moet je humor ook in een onzinnige film weten te timen en je one-liners ook. In de laatste battle krijg je de hele tijd one-liners, soms grappig maar vaak flauw, waardoor dus zelfs de grappige wat verwateren door de hoeveelheid imo.
En over Campbell, hij is natuurlijk Ash en verder is het gewoon een niet erg geslaagd acteur. Waar waarschijnlijk nooit iemand van had gehoord als die Raimi niet tegen het lijf was gelopen. Verder niet zo heel erg, lopen er wel meer van rond. Maar hier werd het me iets te duidelijk. Doordat die toch nog meer dan in de eerste 2 films, de film moest dragen.
Verder mag je het best super vinden hoor. Ik alleen niet.
BoordAppel
Dat vind ik niet. In Bubba Ho-Tep speelt hij ook een ijzersterke rol.
Hier weet hij ook exact de juiste snaar te raken. Hij neemt het allemaal niet serieus, zoals de film zichzelf ook niet serieus neemt.
Macmanus
Echt waar? Is dit niet een klein beetje tegen beter weten in iets beweren? Hij speelt altijd alsof die het allemaal niet serieus neemt, waardoor ik toch een beetje ga denken dat dat alles is wat die kan. Maar noem me buiten Bubba (waar ik hem dus ook alles behalve overtuigend vond) nog een film waarin hij schitterd.
BoordAppel
Dat gaat lastig worden want zoveel hoofdrollen waarin hij zou kunnen schitteren heeft hij bij mijn weten niet gespeeld. Daarom is hij nogal onderschat, omdat hij zelden de kans heeft gekregen om te schitteren, wat hij wel doet in Bubba Ho-Tep en de Evil Dead films.
Macmanus
Maar heeft die niet zo weinig kansen gekregen omdat die er eigenlijk niet heel veel van kan? Ik heb een deel van Man with the Screaming Brain gezien, en ik raad je aan om die te gaan kijken mocht je werkelijk denken dat hij een goed acteur is. Ai niet eens af kunnen kijken.
as
Boeikens
We gaan van echte splatter met humor (deel 1) naar echte humor met splatter (deel 2) naar komische fantasy met een tikkeltje horror (deel 3).
Bruce Campbell blijft zijn rol als Ash uiteraard nog steeds prachtig spelen maar de ware Evil Dead fan voelt zich in dit deel een beetje verloren. Zelfs de director's cut kan dat niet veranderen.
Op zich hebben we hier wel mooie beelden, goed acteer- en camerawerk maar de duistere sfeer in het bos vond ik beter.
Toch nog een magere 3* voor machoheld Ash.
ingmarz
toch niet helemaal wat ik ervan verwacht had, k heb erg lang moeten zoeken naar deze film, op verschillende sites en in verschillende winkels , maar liep hem uiteindelijk zomaar een keer toevallig tegen het lijf afgelopen week
, maar toch mis ik de grimmige bossen, donkere sfeer en de Evil Dead touch nogal in deze film en dat vind ik erg jammer
hellblazer93
Heel anders. Beter verhaal en wel grappig gemaakt met die skeletten. Niet slecht en niet goed. 3.0*
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Omdat ik dat boek dus nu aan het lezen ben heb ik de film gehuurd
Viel me tegen vanwege het gebrek aan gore, en grappen sloegen vaak dood. En daarbij heb ik het moeten doen met de versie van 81 minuten! 3*
rayman
Had een horror-film verwacht, maar 't is meer een comedy.
Horror is in deze film ver te zoeken..
Iron Maiden
meesterlijke film!
sam raimi heeft hiermee een van de beste films ooit geregisseerd!
het is echt een knaller van een film!
geweldige humor, en aanstekelijke one-liners..
5 welverdiende sterren!
sofripa
Wat een heerlijke flauwekul(t). Zeker het eerste deel van de film is ijzersterk. Ash rules!!
MuchTheSame
Erg vermakelijke film van wederom top-duo Sam Raimi En Bruce Campbell , met veel humor en over the top cult horror .
Super gedaan, die knip oog naar de film Jason And The Argonauts , iets waar Sam overduidelijk door geïnspireerd was bij het maken van deze geweldige afsluiter van de Evil Dead trilogy.
4,5 * welverdiende sterren
Ps: Even om terug te komen op diegene die zei Dat Bruce Campbell niet een erg geslaagd acteur was, hier een feit over Bruce Campbell:
Hij had makkelijk een van de betere actiehelden kunnen worden in Hollywood, hij kreeg meer dan genoeg aanbiedingen van de grotere maatschappijen .
Alleen wees hij deze
af, hij was namelijk tevreden met wat hij al bereikt had en tevens zag hij een leven als Hollywood ster niet bepaald zitten...
Rocco1984
I say we stay here and fight it out, go ahead and go home cry to mommie...me i'm through running!
sorry moest ik ff zeggen

Evil Dead Rise

Jacob's Ladder
Thriller / Drama, 1990

A Simple Plan
Misdaad / Thriller, 1998
prophecyheksswordplaysupermarketkasteelcatapult chain sawtime frame skeletonpit windmillincantation tijdreizenondoodridderzombiecultfilmmiddle ages (476-1453)good and badnecronomicondoppelgängerpsychotronic13th centuryhilariousenchantexcited